Print Friendly, PDF & Email

Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη

Δυναμώνει το κύμα καταγγελίας ενάντια στο εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη που εξελίσσεται,με πρώτα βιολιά τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ

Αυξάνονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που καταγγέλλουν τις αρχαιρεσίες – παρωδία του «σωματείου» – μηχανισμού της εργοδοσίας με το όνομα «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και σούπερ μάρκετ Αττικής».

«Ενδεικτικά, διαβάζουμε παρακάτω στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δύο από τα στελέχη της επιχείρησης "ΑΒ Βασιλόπουλος" που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο και τις "απλές ευθύνες" που έχουν στα πλαίσια της επιχείρησης», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.Στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), η πλειοψηφία του Διοικητικού Συμβουλίου έχει ζητήσει άμεση σύγκληση του οργάνου για τις τελευταίες εξελίξεις,

ενώ αντίστοιχο αίτημα για σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ έχει καταθέσει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία (ΔΑΣ).

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει:

«Παρά τη γενική κατακραυγή που υπάρχει, συνεχίζονται και κλιμακώνονται οι απαράδεκτες και άθλιες διαδικασίες που συντελούνται τις τελευταίες μέρες στις κατ’ όνομα αρχαιρεσίες του «σωματείου», έχοντας ως όπλο τη στήριξη της εργοδοσίας και των ανθρώπων της, αλλά και των δικηγόρων που εκτελούν χρέη δικαστικού αντιπροσώπου.»

Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι αρχαιρεσίες έχουν πάρει παράταση και για την επόμενη βδομάδα, παρατείνοντας με τον τρόπο αυτό το εργοδοτικό όργιο που ξεδιπλώνεται από τις 16 Σεπτέμβρη.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), ενώ σήμερα ανάλογη συνάντηση προγραμματίζεται με τον πρόεδρο της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθούν οι εργοδοτικές αθλιότητες.

Στοιχειοθετημένη αποκάλυψη του εργοδοτικού οργίου

Όσον αφορά την ουσία του ζητήματος, το ΠΑΜΕ με την ανακοίνωσή του υπενθυμίζει τα εξής:

1. «Πρόκειται για σωματείο – σφραγίδα χωρίς δράση, χωρίς ανακοινώσεις, με άγνωστη έδρα, χωρίς τηλέφωνα και ιστοσελίδα, χωρίς μαζικές διαδικασίες ποτέ και πουθενά. Και όμως σε αυτό το σωματείο – μηχανισμό, στις προηγούμενες εκλογές «ψήφισαν» πάνω από 5.000 εργαζόμενοι μέσω του μηχανισμού της εργοδοσίας.

Μέσα από αυτές τις αρχαιρεσίες διαμορφώνονται οι συσχετισμοί στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα δευτεροβάθμια όργανα, ακόμα και μέσα στη ΓΣΕΕ».

2. «Τις αρχαιρεσίες δεν τις διεξάγουν και τις οργανώνουν οι εργαζόμενοι. Τις διεξάγει η ίδια η εργοδοσία, χωρίς να κρατά τα προσχήματα.

Η ίδια η εργοδοσία είναι υποψήφιοι, οι ίδιοι εκλέγονται.

Είναι οι ίδιοι που τρομοκρατούν, εκβιάζουν καθημερινά τους εργαζόμενους με απαράδεκτες μεθόδους για να νομιμοποιήσουν αυτή την άθλια διαδικασία. Η μεγαλοεργοδοσία των σούπερ μάρκετ θέλει όχι μόνο να παρέμβει, αλλά να ελέγξει πλήρως το συνδικαλιστικό κίνημα στον κλάδο.

3. «Μέσα στα Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτηκαταστήματα των σούπερ μάρκετ, τα διευθυντικά στελέχη πιέζουν με κάθε τρόπο για συμμετοχή, απειλώντας με κυρώσεις, εκβιάζοντας.

Κεντρικά διευθυντικά στελέχη όχι απλά πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο αλλά έρχονται, γράφονται και ψηφίζουν δίπλα στους εργαζόμενους.

Πιο δίπλα, ένα μπούγιο από το τμήμα προστασίας του «Σκλαβενίτη» υποδέχεται και επιβλέπει τις διαδικασίες».

Σοβαρό ζήτημα υπάρχει και με το ρόλο των δικαστικών αντιπροσώπων:

«Γέφυρα για τη νομιμοποίηση όλων αυτών των διαδικασιών έχουν γίνει οι δικηγόροι, που με χρέη δικαστικού λειτουργού έχουν την ευθύνη για τις «αρχαιρεσίες».

Η δικηγόρος και πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, που είχε την ευθύνη των εκλογών την προηγούμενη βδομάδα, πήρε ξεκάθαρη θέση στηρίζοντας το ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας, όχι μόνο κατά τη διάρκεια των «αρχαιρεσιών» αλλά δημόσια, στηρίζοντας σε μέσο «κοινωνικής δικτύωσης» τη δήλωση – λασπολογία και ψεύδους του γγ της ΟΙΥΕ».

Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει μάλιστα ότι «με την έναρξη των «αρχαιρεσιών» τη δεύτερη βδομάδα, το δικηγορικό επιτελείο που τις πραγματοποιεί «αναβαθμίστηκε».

Στην παρέμβαση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από ΓΣΕΕ – ΕΚΑ – ΟΙΥΕ, όχι μόνο αρνήθηκαν τον έλεγχο των διαδικασιών, αλλά φάνηκαν προετοιμασμένες και μιλημένες, κάνοντας χυδαία επίθεση».

Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη

Το «σωματείο» – μηχανισμός είναι ένας… «φαντομάς». Οι εργάτες δεν το έχουν δει ποτέ να κάνει παρεμβάσεις, να οργανώνει αγώνες για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους.

Δεν κάνει γενικές συνελεύσεις, δεν βγάζει καν ανακοινώσεις. Δύσκολα μπορεί να βρει κάποιος πού βρίσκεται, αφού δεν διαθέτει καν ιστοσελίδα, τηλέφωνα, διεύθυνση επικοινωνίας!

Η ΔΑΣ σημειώνει:

«Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του «σωματείου», είναι υψηλόβαθμα στελέχη των super market, περιφερειάρχες και διευθυντές καταστημάτων. […] προωθούν την εκμετάλλευση των εργαζομένων κι αποφασίζουν απολύσεις και βλαπτικές μεταβολές για τους εργαζόμενους».

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στα επιχειρησιακά σωματεία στα μεγάλα σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος», «Σκλαβενίτης», «My Market»

Δύο εργαζόμενοι στον «Βασιλόπουλο», που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εξηγούν:

Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη

«Πριν μερικά χρόνια, ζητήσαμε να γίνουμε μέλη του επιχειρησιακού σωματείου στον «Βασιλόπουλο».

Η διοίκηση του σωματείου έκανε ό,τι μπορούσε για να μας αποτρέψει. Φτάσαμε στο σημείο να κάνουμε εξώδικο για να ζητήσουμε να γίνουμε μέλη! Το ίδιο το επιχειρησιακό σωματείο δεν εμφανίζεται πουθενά.

Μια από τις ελάχιστες ανακοινώσεις που έχει βγάλει ήταν για να καταγγείλει το ΠΑΜΕ».

Ο Αντρέας Πουλικόγιαννης, εργαζόμενος στον «Σκλαβενίτη», μέλος των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά, μας λέει για το επιχειρησιακό σωματείο στη συγκεκριμένη αλυσίδα:

«Οι αρχαιρεσίες γίνονται παρουσία ανθρώπων από το τμήμα προστασίας της επιχείρησης.

Στελέχη της επιχείρησης, που εμποδίζουν τις περιοδείες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων στα σούπερ μάρκετ, αλλά και εφαρμόζουν μέτρα που χτυπάνε τα δικαιώματα των εργατών, είναι οι ίδιοι που λένε στους εργάτες να πάνε να ψηφίσουν στο επιχειρησιακό και στην «Ένωση».

Εμείς ως ταξικές δυνάμεις προσπαθήσαμε δύο φορές, το 2012 και το 2015, να κατεβάσουμε ψηφοδέλτιο, αλλά δεν τα καταφέραμε γιατί δεν ανακοίνωναν τις προθεσμίες για την υποβολή υποψηφιοτήτων.

Όταν το 2015 καταφέραμε να τις μάθουμε, δεν μπορέσαμε να βρούμε κανέναν από την Εφορευτική Επιτροπή για να τις καταθέσουμε, ενώ πήγαμε στα καταστήματα, φτάσαμε μέχρι και στα σπίτια των μελών της εφορευτικής και δεν τους βρήκαμε ούτε εκεί»!

Απροκάλυπτος και προκλητικός ο έλεγχος της εργοδοσίας

«Δεν έχουν καμία δουλειά οι εργοδότες, στα εργατικά σωματεία!», τονίζει το ΠΑΜΕ και καλεί όλα τα Εργατικά Κέντρα, τις Ομοσπονδίες, τα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια σωματεία να δουν με τα ίδια τους τα μάτια το αίσχος και να πάρουν θέση. «Δεν νοείται συνδικαλιστής – εργάτης που να μην πάρει θέση για αυτό που συντελείται αυτές τις μέρες», σημειώνει.

Στην ανακοίνωσή του, το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται σε όλα τα όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος από αυτόν τον μηχανισμό, πρωταγωνιστούν σε ένα εργοδοτικό όργιο αρχαιρεσιών που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με συλλογικές διαδικασίες, με τις αξίες του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ο αντιπερισπασμός που επιχειρείται από αυτές τις δυνάμεις με παρέμβαση του «σωματείου» – μηχανισμού (που ξαφνικά, ύστερα από κάμποσα χρόνια, είδαμε ανακοίνωσή του), έχει την άθλια, παλιά και γνωστή αφετηρία που προσπαθεί να μετατρέψει τον θύτη σε θύμα.

Είναι αυτοί που στηρίζονται και στηρίζουν το ψηφοδέλτιο της εργοδοσίας από διευθυντές καταστημάτων, περιφερειακούς διευθυντές, υπευθύνους ασφάλειας «Σκλαβενίτη», στελέχη που έχουν ευθύνη απέναντι στο νόμο για την επιχείρηση του «ΑΒ Βασιλόπουλου».

Δίπλα σε αυτούς, ένας μηχανισμός από υπευθύνους, συντονιστές ταμείων, υπευθύνους μαναβικής που γκρουπάρουν και εκβιάζουν τους εργαζόμενους, με λίστα και καταμερισμό.

Κι από πάνω βρίσκεται ο μπαμπούλας της Ασφάλειας του «Σκλαβενίτη».

Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη
Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη

Μόλις χτες κατέθεσαν αίτημα για παράταση των «αρχαιρεσιών» κατά μία βδομάδα. Προφανώς η εργοδοσία δεν πρόλαβε να στείλει με την τρομοκρατία όλους τους εργαζόμενους και αναζητά επιπλέον μέρες.

Γι’ αυτό και από χτες η πίεση στα καταστήματα έχει οξυνθεί.

Η επιρροή, η παρέμβαση και ο έλεγχος των αρχαιρεσιών από την εργοδοσία «βγάζει μάτι», είναι απροκάλυπτος αλλά και προκλητικός, στοιχειοθετείται».

Καταγγελίες του εργοδοτικού οργίου

Συνδικαλιστικές οργανώσεις που έχουν ήδη καταγγείλει τα παραπάνω είναι:

 • Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας
 • Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά
 • Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου
 • Η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ
 • Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ)
 • Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου
 • Η Ομοσπονδία Οικοδόμων
 • Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας
 • Το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας – Ιματισμού – Δέρματος Ν. Αττικής
 • Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου
 • Το Σωματείο Εργαζομένων στη «LIDL Ελλάς» Αττικής.

Πλειάδα διευθυντικών στελεχών στο εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Το εργοδοτικό ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ «κοσμεί» πλειάδα στελεχών της εργοδοσίας, όπως περιφερειακοί διευθυντές, διευθυντές καταστημάτων, υπεύθυνοι των τμημάτων ασφαλείας, στελέχη εξουσιοδοτημένα από τις επιχειρήσεις να τις εκπροσωπούν σε μια σειρά από περιπτώσεις και πάει λέγοντας.

Στις προηγούμενες αρχαιρεσίες εκλέχθηκαν με την παράταξη του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ως αντιπρόσωποι για τις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις μια σειρά στελέχη.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

 • Β.Κ., εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» στην αγοραπωλησία αυτοκινήτων
 • Γ.Κ., υπεύθυνη συντονισμού τμήματος Ασφάλειας στην «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Π.Δ., εξουσιοδοτημένος από το ΔΣ της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» για την αλληλογραφία και τα συστημένα (ΦΕΚ)
 • Σ.Σ., υπεύθυνος εξωτερικού ελέγχου «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Δ.Γ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Κ.Μ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Σ.Ξ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Α.Λ., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Α.Π., περιφερειακός διευθυντής «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Ν.Κ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Ι.Λ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Α.Μ., διευθύντρια καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Θ.Κ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Γ.Δ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Κ.Φ., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Γ.Π., διευθυντής καταστήματος «ΑΒ Βασιλόπουλος»
 • Α.Σ., product manager «Σκλαβενίτης».
 • Μεσοβδόμαδα ψήφισε και ο Γ.Γ., διευθυντής προσωπικού στον «Σκλαβενίτη», ο οποίος ήταν και νέα εγγραφή!

Η πλειοψηφία των παραπάνω είναι σήμερα και υποψήφιοι. («Κυριακάτικος Ριζοσπάστης» στις 24/9/2017).

«Ενδεικτικά, διαβάζουμε παρακάτω στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως για δύο από τα στελέχη της επιχείρησης «ΑΒ Βασιλόπουλος» που βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο και τις «απλές ευθύνες» που έχουν στα πλαίσια της επιχείρησης», καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.

Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη
Εργοδοτικό όργιο στα ΑΒ Βασιλόπουλος και Σκλαβενίτη

Στη μια περίπτωση, πρόκειται για υπάλληλο εξουσιοδοτημένο να εκπροσωπεί την εταιρεία και να υπογράφει για λογαριασμό της οποιοδήποτε σχετικό έγγραφο «για την αγορά ή πώληση από την εταιρεία παντός τύπου αυτοκινήτου»…

Στην άλλη, πρόκειται για υπάλληλο που «εκπροσωπεί την εταιρεία στα Ελληνικά Ταχυδρομεία για την παραλαβή […] της αλληλογραφίας, των συστημένων επιστολών, των δεμάτων, ταχυδρομικών επιταγών»…

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 4.146 times, 1 visits today)