Print Friendly, PDF & Email

Εργοδότης επιτέθηκε σε έγκυο εργαζόμενη στη Λάρισα

Ακόμη ένα περιστατικό εργοδοτικής βίας σημειώθηκε την Τετάρτη 4 Μάη στη Λάρισα, όταν συνιδιοκτήτης επιχείρησης cafe επιτέθηκε σε 26χρονη εργαζόμενη, η οποία βρίσκεται σε κατάσταση εγκυμοσύνης, επειδή τον είχε καταγγείλει στο παρελθόν στην Επιθεώρηση Εργασίας για καθυστερήσεις στη μισθοδοσία της.

Η 26χρονη ενώ εργαζόταν, δέχτηκε σωματική βία από τον εργοδότη της, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος μπήκε στην καφετέρια, την άρπαξε βίαια από το χέρι, την έβγαλε στο πεζοδρόμιο, την εξύβρισε και την έσπρωξε.

Το περιστατικό έγινε παρουσία θαμώνων.

Το περιστατικό καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού Λάρισας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Ολοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού γνωρίζουμε πολύ καλά το ότι τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας είναι μία παγιωμένη κατάσταση.

Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει πως θα δουλεύει 8ωρο και 6 μέρες την εβδομάδα, αλλά θα ασφαλιστεί για τις 2 μόνο και 4ωρος;

Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει ότι πρέπει να επιστρέψουμε το Δώρο Χριστουγέννων και του Πάσχα;

Ποιος από εμάς δεν έχει ακούσει ότι βραδινά και αργίες δεν θα τα πληρώνεσαι;».

Ταυτόχρονα το συνδικάτο τονίζει:

«Η ταξική εκμετάλλευση γεννά τη βία που έχει στο στόχαστρο τη μητρότητα, με απολύσεις εγκύων, με απουσία δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για τη φροντίδα και την αγωγή των παιδιών.

Ας σκεφτούμε ότι αυτή η βία διατηρεί το αίσχος του να πρέπει να συμπληρώσεις 200 ένσημα τα τελευταία 2 χρόνια πριν τον τοκετό για να πάρεις επίδομα και άδεια μητρότητας, όπως επίσης προωθεί την κρυοσυντήρηση των ωαρίων για να αποφασίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι πότε και αν θα γίνουμε μητέρες».

Καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση στο Συνδικάτο τονίζοντας πως:

«Ολη αυτή η κατάσταση δεν θα σταματήσει από μόνη της και μοναδικός τρόπος να την αντιμετωπίσουμε είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε να έχουμε συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα. Και για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε ισχυρά Σωματεία».

Το περιστατικό καταγγέλλει και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ».

Εργοδότης επιτέθηκε σε έγκυο εργαζόμενη στη Λάρισα
Εργοδότης επιτέθηκε σε έγκυο εργαζόμενη στη Λάρισα (Φώτο αρχείου)

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Βιαιοπραγία και εξύβριση εργοδότη σε εγκυμονούσα εργαζόμενη στη Λάρισα

Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ» καταγγέλλει τον εργοδότη – συνιδιοκτήτη των Sicily Cafe στη Λάρισα για την επίθεση βιαιοπραγίας και εξύβρισης σε βάρος εγκυμονούσας εργαζόμενης – μέλους μας.

Η εργαζόμενη με τη συνδρομή του Συλλόγου μας και της ΓΣΕΕ στις 28.3.2022 βρέθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας Λάρισας, κατόπιν αιτήματός για διενέργεια εργατικής διαφοράς για μισθολογικές οφειλές του μηνός Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2022, μη καταβολής αποδοχών μη ληφθείσας αδείας 2021, του επιδόματος αδείας 2021, του Δώρου Χριστουγέννων 2021.

Επίσης η εργαζόμενη, από τις 21.2.2022, είχε ζητήσει από την επιχείρηση να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για την προστασία τόσο τη δική της όσο και του εμβρύου που κυοφορεί διότι ενώ είχε γνωστοποιήσει την εγκυμοσύνη της υποχρεωνόταν στη μεταφορά φορτίων και αντικειμένων βάρους.

Ο εκπρόσωπος του εργοδότη δεσμεύθηκε ενώπιον της Επιθεώρησης Εργασίας και των συνδικαλιστικών εκπροσώπων για την ολοσχερή εξόφληση κάθε μισθολογικής οφειλής και για τη λήψη μέτρων προστασίας της εργαζόμενης και του εμβρύου.

Δυστυχώς όμως ο ένας εκ των δύο συνιδιοκτητών είχε άλλες προθέσεις.

Το βράδυ της 4ης Μάϊου επισκέφθηκε το κατάστημα που εργαζόταν η εργαζόμενη και αφού την εξύβρισε εν συνεχεία βιαιοπράγησε σε βάρος της, τραβώντας και απωθώντας την εκτός καταστήματος.

Τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι καταδικαστέες και πρέπει να τύχουν της άμεσης παρέμβασης της Ελληνικής Δικαιοσύνης και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Η εργαζόμενη δεν είναι μόνη απέναντι στο πρόβλημα.

Η «ΕΝΩΣΗ» ήδη παράσχει τη μέγιστη συνδικαλιστική και νομική υποστήριξη στο θύμα του «νταή» συνιδιοκτήτη, ο οποίος και θα λογοδοτήσει για την πράξη του.

Αθήνα, 5.5.2022

Γραφείο Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων

Site: www.idiotikoi.gr,
Email: info@idiotikoi.gr,
κιν. 6936781697»

Πηγές: idiotikoi.gr και 902.gr

(Visited 1.130 times, 1 visits today)