Print Friendly, PDF & Email

Ο Φάκελος της Κύπρου αποκαλύπτεται στο κοινό 44 χρόνια μετά

Με καθυστέρηση πολλών ετών ικανοποιείται το διαχρονικό αίτημα
του ελληνικού και κυπριακού λαού

Για δεκαετίες υπήρξε μια υπόθεση που παρέμενε στο σκοτάδι, ένα κεφάλαιο που αποτελούσε επτασφράγιστο μυστικό.

Ο Φάκελος της Κύπρου αποκαλύπτεται στο κοινό 44 χρόνια μετάΟι 4 πρώτοι τόμοι του «Φακέλου της Κύπρου», θα δοθούν στη δημοσιότητα την Τετάρτη (24/10), ικανοποιώντας, για πρώτη φορά, ύστερα από 44 ολόκληρα χρόνια,

το αίτημα να φωτιστούν όλες οι σκοτεινές πλευρές μιας ολόκληρης περιόδου που οδήγησε στην εισβολή του «Αττίλα» στην Κύπρο, το 1974.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, θα παραδώσει την Τετάρτη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τους 4 πρώτους τόμους, οι οποίοι θα επιδοθούν και στους αρχηγούς των κομμάτων.

Το υλικό θα αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Βουλής, όπου στο εξής θα είναι διαθέσιμο προς όλους.

Ο Φάκελος της Κύπρου αποκαλύπτεται στο κοινό 44 χρόνια μετάΣε ανακοίνωσή της η Βουλή των Ελλήνων σημειώνει:

«Κλείνει έτσι η πολιτική και ηθική εκκρεμότητα που αφορά τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στην Κύπρο το 1974:

Το χουντικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, που προκάλεσαν μια νέα βαρύτατη εθνική καταστροφή, της οποίας τις οδυνηρές συνέπειες η Κύπρος συνεχίζει να υφίσταται έως σήμερα».

Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν τα Κοινοβούλια Ελλάδας και Κύπρου να προχωρήσουν από κοινού στην παρούσα έκδοση προσφέρει πρόσβαση σε ιστορικό υλικό που μέχρι τώρα θεωρούνταν επτασφράγιστο μυστικό και φωτίζει γνωστές και άγνωστες πτυχές της κυπριακής τραγωδίας.

Σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 11ης Ιουλίου 2017, είχε ομόφωνα αποφασιστεί η παράδοση στη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του υλικού που περιλαμβάνει τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Εξεταστικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Φάκελος της Κύπρου αποκαλύπτεται στο κοινό 44 χρόνια μετάΗ συγκεκριμένη Εξεταστική είχε συσταθεί το Φεβρουάριο του 1986 και είχε λειτουργήσει έως το Μάρτιο του 1988.

Η παράδοση του υλικού είχε γίνει σε ειδική συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στις 14 Ιουλίου 2017, στη Λευκωσία.

Τα δύο κοινοβούλια την Τετάρτη (24/10) θα δημοσιοποιήσουν ταυτόχρονα τους τόμους αυτούς.

Τι περιλαμβάνει ο Φάκελος της Κύπρου

Στο πόρισμα της εξεταστικής περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, έγγραφα από τα πολιτικά γεγονότα σε Ελλάδα και Κύπρο, αμέσως μετά την αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από το 1963 και μετά,

αλλά και για τα σχέδια ανατροπής του Μακάριουόπως επίσης στις σχέσεις του Μακάριου με την Εθνοφρουρά και την ΕΟΚΑ Β’.

Ο Φάκελος της Κύπρου αποκαλύπτεται στο κοινό 44 χρόνια μετάΠεριλαμβάνονται ακόμη έγγραφα που αναφέρονται στην ένταση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις την περίοδο 1967-1974, την προετοιμασία των στρατιωτικών για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος στην Αθήνα και τη Λευκωσία.

Την επιστολή που έστειλε ο Μακάριος στις 2 Ιουλίου 1974 προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στρατηγό Ιωάννη Γκιζίκη αλλά και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με τις επαφές του Μακάριου με Έλληνες αξιωματούχους.

Ο Φάκελος της Κύπρου περιλαμβάνει και έγγραφα που σχετίζονται με τον ρόλο των ξένων δυνάμεων, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και του ΝΑΤΟ.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον ελπίζοντας πως με την δημοσίευσή του θα αποκαλυφθούν όλα τα στοιχεία για την προδοτική στάση της χούντας και των σημερινών υποστηρικτών της.

Ο Φάκελος της Κύπρου αποκαλύπτεται στο κοινό 44 χρόνια μετάΤαυτόχρονα όμως κρατάμε μικρό καλάθι, τόσο για τον χρόνο που επιλέχτηκε αυτή η κίνηση όσο και για τα κίνητρά της.

Δεν θα είναι άλλωστε η πρώτη φορά που αυτή η κυβέρνηση θα ξεπλένει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους φασίστες και τους ευρωπαίους συμμάχους της…

Με πληροφορίες από το NewsBomb

(Visited 727 times, 1 visits today)