Print Friendly, PDF & Email

Το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου κι οι ΝΑΤΟϊκοί «σύμμαχοι» (vid)

Ούτε δύο μήνες δε χρειάστηκε να περάσουν από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, για να επιβεβαιωθεί με το νέο σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια και με όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ, ότι η επίσκεψη που οργάνωσε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αποτέλεσε «πάτημα» για την αναβάθμιση των πάγιων αμφισβητήσεων της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο και αλλού.

Τσίπρας - Καμένος
Οι αμερικανοί είναι φίλοι μας…

Ακόμα πιο πέρα, τα περιστατικά αυτά, όπως κι άλλα που έχουν μεσολαβήσει, «διεμβολίζουν» την προπαγάνδα κυβέρνησης και αστικών επιτελείων ότι η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

κι ο ρόλος «σημαιοφόρου» στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που διεκδικεί η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μπορούν τάχα να διασφαλίσουν την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα για τους λαούς, ή να εγγυηθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Το μόνο που έρχεται να «διασφαλίσει» η τέτοια εμπλοκή είναι τις επιδιώξεις της αστικής τάξης της Ελλάδας για τη «γεωστρατηγική αναβάθμισή» της στην περιοχή, για ενεργό συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στόχοι που «περπατάνε» αλλού σε ανταγωνισμό, αλλού σε συνεργασία με την τουρκική αστική τάξη.

Ούτε οι επιχειρηματικές συμφωνίες ανάμεσα στα κεφάλαια των δύο χωρών ούτε, βέβαια, η συνύπαρξη των δύο κρατών στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ, αμβλύνουν τις μεταξύ τους αντιθέσεις.

Το «γκριζάρισμα» άλλωστε του Αιγαίου προχωρά εντός ΝΑΤΟϊκού πλαισίου, ενώ ούτε η μετατροπή του σε «ΝΑΤΟϊκή θάλασσα», με την πρόσκληση της αρμάδας που περιπολεί κατά μήκος των τουρκικών ακτών ούτε, βέβαια, τα περί «συνόρων της ΕΕ» άμβλυναν τις πάγιες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης.

Πάιατ
Ο Αμερικανός πρέσβης

Καθόλου τυχαία η κλιμάκωση αυτή έρχεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση, λίγο μετά την επίσκεψη – «τομή» του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, «δίνει τα ρέστα της» ώστε να «τρέξουν» τα σχέδια των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, να προχωρήσουν οι διευθετήσεις με τις γειτονικές χώρες, ώστε να ανοίξει και από αυτήν την πλευρά ο δρόμος για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής.

Στόχος που, όπως δηλώνουν ανοιχτά τα αστικά επιτελεία, «επιταχύνεται» μεταξύ άλλων και λόγω των «ρωγμών» στις σχέσεις της Τουρκίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, κι ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί την τουρκική επιρροή στην περιοχή, αλλά και την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, ως «επιχείρημα» ότι οι διευθετήσεις αυτές πρέπει να «τρέξουν» μια ώρα αρχύτερα.

Θυμίζουμε, άλλωστε, ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, ο Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, σε συνέντευξη όπου ξεδίπλωσε τον σχεδιασμό των ΗΠΑ στην περιοχή, χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Ελλάδα «γεωστρατηγικό μεντεσέ», ενέταξε μέσα στο ίδιο πλαίσιο και τους «φόβους» του για ένα πιθανό «ατύχημα» στο Αιγαίο.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η πηγή των κινδύνων και της κλιμάκωσης της έντασης δεν μπορεί να αναζητηθεί σε «ψυχολογικού τύπου» αναλύσεις περί Τουρκίας – «νευρικής δύναμης» ή σε δευτερεύουσες πλευρές, όπως τα περί «επικοινωνιακής διαχείρισης» των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η γειτονική χώρα στην επέμβασή της στη Β. Συρία.

Το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου κι οι ΝΑΤΟϊκοί «σύμμαχοι»
Το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου κι οι ΝΑΤΟϊκοί «σύμμαχοι»

Αντίθετα, πρέπει να αναζητηθεί στη «μεγάλη εικόνα» των ανελέητων ανταγωνισμών και «διεμβολισμών» των επιχειρηματικών ομίλων για τη μοιρασιά του ενεργειακού πλούτου της περιοχής, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που στην αντιπαράθεσή τους με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ο.κ.,

κυριολεκτικά βάζουν φωτιά σε Μ. Ανατολή, ΝΑ Μεσόγειο και Βαλκάνια, επαναχαράσσουν σύνορα με το αίμα των λαών, φουντώνουν αλυτρωτισμούς και εθνικισμούς.

Ακριβώς εκεί, στην καρδιά του προβλήματος, όπου βρίσκονται τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση με την «ενεργότερη» εμπλοκή της στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, πρέπει να κατευθυνθεί η λαϊκή πάλη.

Να δυναμώσουν η αλληλεγγύη των λαών και από τις δύο μεριές του Αιγαίου και ο αγώνας ενάντια στον εθνικισμό, σε κάθε επιδίωξη αλλαγής συνόρων, ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που οδηγούν στην αιματοχυσία των λαών.

Η επιτυχία των συλλαλητηρίων που οργανώνει το ΚΚΕ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στις 27 Φλεβάρη και 6 Μάρτη, αντίστοιχα, μπορεί να στείλει ένα ισχυρό τέτοιο μήνυμα.

«Πατριωτισμός» made In Greece

Αλήθεια, ποια η είναι η γνώμη των «πατριωτών» για την μετατροπή της χώρας μας σε αμερικανική βάση; Η σιωπή τους τι δείχνει;

Ενοχή, συνενοχή ή και τα δύο μαζί;

Το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου κι οι ΝΑΤΟϊκοί «σύμμαχοι»
Αναζητούνται…

Παρακαλούνται οι επαγγελματίες «Αίλυνες πατριώτες» που διοργάνωσαν τα εθνικιστικά συλλαλητήρια – καρναβάλια σε Θεσσαλονίκη κι Αθήνα (επιτέλους) να τοποθετηθούν για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, για την σιγή ιχθύος που κράτανε τα Νατοϊκά φιλαράκια τους και την μετατροπή του Αιγαίου σε «ΝΑΤΟϊκή θάλασσα».

Στο μεταξύ οι «προδότες» κομμουνιστές διαδηλώνουν με όλες τους τις δυνάμεις ενάντια στους νατοϊκούς σχεδιασμούς στα Βαλκάνια και στην Μέση Ανατολή και στα σχέδια της ελληνικής αστικής τάξης να εμπλέξει περισσότερο την χώρα μας στον πολεμικό βούρκο των ιμπεριαλιστών και τη μετατροπή της χώρας σε αμερικανικό αεροπλανοφόρο στην Ανατολική μεσόγειο…

Το παρακάτω βίντεο είναι από δυναμική κινητοποίηση του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη στις 24 Οκτώμβρη του 2017.

Παρ’ όλες τις προσπάθειες από τις δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας να σταματήσουν την πορεία, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ μπήκαν στο λιμάνι, όπου έχουν μεταφερθεί τα ΝΑΤΟϊκά ελικόπτερα, απαιτώντας να μη μετατραπεί το λιμάνι σε ΝΑΤΟϊκή βάση.

Αποφασιστική απάντηση από το ΚΚΕ ενάντια στη μετατροπή του λιμανιού σε ΝΑΤΟϊκό ορμητήριο (vid)

Ακολουθεί βίντεο κι από το πρόσφατο συλλαλητήριο που διοργάνωσαν σωματεία και φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης ενάντια στην δημιουργία νέας νατοϊκής βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη.

Με πληροφορίες από: Ριζοσπάστης

Ροβεσπιέρος

(Visited 828 times, 1 visits today)