Print Friendly, PDF & Email

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου

Μόνο ανησυχία πρέπει να προκαλούν στο λαό η προχτεσινή πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018», αλλά και οι δηλώσεις που ακολούθησαν από τον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας και τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου
«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου

Ολοένα και περισσότερο, η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, είτε ως «βάση» είτε ως «κόμβος», όπως έγινε στην περίπτωση της «Noble Jump» στη Ρουμανία ή των ασκήσεων στην Ανατ. Μεσόγειο, όπου συμμετέχουν ναυτικές δυνάμεις προερχόμενες από τη Σούδα.

Στην περίπτωση του «Ηνίοχου» χρησιμοποιήθηκε το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας, το οποίο συγκαταλέγεται σ’ εκείνα που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ για αναβάθμιση της χρήσης τους στα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια.

Επομένως, πέρα απ’ όλα τα άλλα, η άσκηση που ολοκληρώθηκε προχτές αποτέλεσε και μια δοκιμή για τις επιχειρησιακές δυνατότητες της συγκεκριμένης στρατιωτικής υποδομής, επιβεβαιώνοντας ότι η Ελλάδα αναβαθμίζει το ρόλο της ως ορμητηρίου επεμβάσεων και πολέμων, υλοποιώντας τη συμφωνία του περασμένου Οκτώβρη με τις ΗΠΑ.

Αλλωστε, η αναβάθμιση της αμερικανοΝΑΤΟικής παρουσίας στην Ελλάδα επιβεβαιώνεται και από άλλες εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, όπως η επαλήθευση του ενδιαφέροντος για τη δημιουργία βάσης ελικοπτέρων στην Αλεξανδρούπολη, η αξιοποίηση του λιμανιού της Σύρου για τις ανάγκες του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού και η εγκατάσταση στη Λάρισα μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Θυμίζουμε επίσης ότι η Ελλάδα συμμετέχει με στρατιωτικές υποδομές και μέσα σε πολλές ακόμα ΝΑΤΟικές ασκήσεις το 2018, με χαρακτηριστικότερη την «Trident Jaguar II 18», στις 2 – 12 Ιούνη στη Βόρεια Ελλάδα.

Βασικός φορέας υλοποίησης αυτής της άσκησης είναι το Γ’ Σώμα Στρατού στη Θεσσαλονίκη.

Το Γ’ Σώμα Στρατού ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να αναλάβει καθήκοντα Διακλαδικού Στρατηγείου Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, με αποστολή το συντονισμό αποστολών και επιχειρήσεων, όπως οι προβλεπόμενες από το «άρθρο 5» του Συμφώνου της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, περί «συλλογικής απάντησης» με στρατιωτικά μέσα σε επίθεση που δέχεται ένα κράτος – μέλος από μια τρίτη δύναμη.

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου

Καθόλου τυχαία, η πιο πρόσφατη «υπενθύμιση» του «άρθρου 5» έγινε από τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, με αφορμή τις καταγγελίες της Μ. Βρετανίας ότι η Ρωσία εκτέλεσε στο έδαφός της στρατιωτική επιχείρηση για την εξόντωση του διπλού πράκτορα, δείχνοντας σαφώς τον επιθετικό προσανατολισμό του ΝΑΤΟ ενάντια στη Ρωσία.

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με την προστασία των συνόρων και την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Καμιά απολύτως.

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Τα σενάρια τέτοιων ασκήσεων, ο έλεγχος της επιχειρησιακής ετοιμότητας φονικών μηχανών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων κρίσιμων στρατιωτικών υποδομών, η εξάσκηση στο συντονισμό στρατιωτικών δυνάμεων από διαφορετικά κράτη που συνεργάζονται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, προδίδουν πολεμική προετοιμασία.

Απ’ αυτήν τη σκοπιά, η βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς, η συμμετοχή της σε αυτήν την προετοιμασία και μάλιστα με αναβαθμισμένο ρόλο, μόνο κινδύνους και περιπέτειες προμηνύουν για το λαό.

Μέρος αυτής της εμπλοκής είναι και οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις, είτε γίνονται στην ελληνική επικράτεια είτε όχι.

Λιμάνι Σύρου

Ο λαός δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα εύσημα των ΝΑΤΟικών στους Ελληνες πιλότους για τις ικανότητες που επέδειξαν στην άσκηση, ούτε από τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης και του πρέσβη των ΗΠΑ ότι η Ελλάδα, μέσα από τη ΝΑΤΟική συμμαχία, αποτελεί «πυλώνα ασφάλειας» στην περιοχή.

Οσο δυναμώνει η ΝΑΤΟική παρουσία στην περιοχή, όσο φυτρώνουν νέες βάσεις και ενισχύονται οι παλιές, όσο ελληνικά στρατεύματα εμπλέκονται σε βρώμικες αποστολές και σχεδιασμούς, όσο τα οράματα της αστικής τάξης προσδένουν την Ελλάδα πιο σφιχτά στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, τόσο θα πληθαίνουν οι παράγοντες ανασφάλειας για το λαό, που πρέπει σθεναρά να σταθεί απέναντι.

Από τη στήλη «Η Αποψή μας», του «Ριζοσπάστη»

Τα παραλειπόμενα της άσκησης «Ηνίοχος 2018»

Η πολυεθνική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2018», πραγματοποιήθηκε από 12 μέχρι 20 Μάρτη με συμμετοχή περίπου 70 μαχητικών αεροσκαφών από Ελλάδα, ΗΠΑ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, ενώ συμμετείχαν και η Αίγυπτος με την Κύπρο.

Στο πλαίσιο της άσκησης υπολογίζεται ότι τα αεροσκάφη έκαναν πάνω από 1.000 εξόδους, εκπαιδεύτηκαν σε πληθώρα σεναρίων, ενώ η άσκηση συνδυάστηκε και με τις ασκήσεις του Στρατού Ξηράς «Πολύφημος» και του Πολεμικού Ναυτικού «Αστραπή».

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου
«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου

Με αφορμή αυτήν την άσκηση, η ελληνική κυβέρνηση πήρε ξανά σήμερα τα εύσημα του Αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάϊατ,  για τις υπηρεσίες που παρέχει και με τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, και γενικά τη «στρατηγική της σύμπλευση»  στα επικίνδυνα σχέδια ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο Αμερικανός πρέσβης παραβρέθηκε στην Ανδραβίδα, για να παρακολουθήσει μαζί και με άλλους αξιωματούχους από μια σειρά χώρες, μέρος της άσκησης, δήλωσε  «χαρούμενος» για τη:

«Σημαντική συμμετοχή της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας στην «Ηνίοχος 2018»,  η οποία έχει εξελιχθεί σε μια σημαντική πολυεθνική άσκηση με ευρεία συμμετοχή από την Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντανακλά το όραμά μας για την Ελλάδα ως γέφυρα και πυλώνα σταθερότητας»

Να σημειωθεί ότι αυτές τις μέρες έχει ξεκινήσει στην ίδια ζώνη και η ναυτική άσκηση «Noble Dina» ΗΠΑ, Ελλάδας και Ισραήλ, στην οποία συμμετέχουν και αεροπορικά μέσα.

Σε ένα τέτοιο φόντο ενισχυμένης αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, με βάση τους την Ελλάδα, ο Πάϊατ δήλωσε πως:

«Η συμμετοχή μας σε αυτές τι ασκήσεις αναδεικνύει την σημασία της εταιρικής μας σχέσης, τη σημαντικές ικανότητες των Ελλήνων συμμάχων μας και τη σύμπλευση των στρατηγικών συμφερόντων μας».

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Π. Καμμένος χαρακτήρισε τη συνεργασία τους κρίσιμη για τη «σταθερότητα» και την «ειρήνη» στην «ευαίσθητη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου, βασικά για την τάξη και ασφάλεια του ευρωατλαντικού κεφαλαίου ώστε να τρέξει απρόσκοπτα σχέδιά του για μπίζνες, στην κόντρα με άλλα κεφάλαια.

Ταυτόχρονα έσπευσε να επισημάνει την «έμφαση» που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην εντατικοποίηση των συνεκπαιδεύσεων με «φίλες και σύμμαχες χώρες»,

συμβάλλοντας να εμπεδωθεί ένα κοινό επιχειρησιακό πλαίσιο «μεταξύ συμμάχων σε επίπεδο ΕΕ και ΝΑΤΟ συν άλλες χώρες, «σύμμαχους και εταίρους», κατονομάζοντας ως τέτοιες την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία, χώρες με τις οποίες, όπως έλεγε σε δηλώσεις του αργότερα:

«Χτίζουμε αυτό το μεγάλο άξονα σταθερότητας, προς τα βόρεια με τις βαλκανικές χώρες, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, προς τα νότια με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Ιορδανία κ.ά.».

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου
Γιγαντοπανό κατά της εμπλοκής της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια

Γιγαντοπανό

Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ στο ΤΕΙ Αθήνας, ανάρτησαν σήμερα πανό ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τους πολέμους και τις επεμβάσεις, για να κλείσουν οι βάσεις.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το ΚΚΕ

Σε ανακοίνωση, για την άσκηση «Ηνίοχος 2018», το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Η πολυεθνική άσκηση «Ηνίοχος 2018», με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού δυνάμεων από ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κύπρο, δεν διεξάγεται για την ενίσχυση της άμυνας και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, αλλά συνιστά «πρόβα πολέμου».

Αυτές οι ασκήσεις δοκιμάζουν στην πράξη τα επιχειρησιακά σχέδια, που απεργάζονται οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αποσκοπώντας στην καταλήστευση των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής και στον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς τους, αιματοκυλώντας και ξεριζώνοντας τους λαούς, όπως στη Συρία.

Γι’ αυτόν το λόγο, άλλωστε, καλεσμένος να παρακολουθήσει την άσκηση ήταν ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ.

Βάση Άραξος

Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, για τη «γεωπολιτική αναβάθμιση» της χώρας, με τις ευλογίες ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ, συσκοτίζουν ότι η Ελλάδα εμπλέκεται μ’ αυτόν τον τρόπο στους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων που «παρατάσσουν» τις στρατιωτικές τους δυνάμεις, υπερασπιζόμενοι τα μονοπωλιακά συμφέροντα, που ενδιαφέρονται για την περιοχή.

Την ίδια στιγμή, προσπαθεί να εξαπατήσει συνειδητά το λαό σχετικά με τους τεράστιους κινδύνους, που αυτό κρύβει για την ασφάλεια του λαού της, όταν η κυβέρνηση αποδέχεται τη μετατροπή του ελλαδικού χώρου, σε ένα απέραντο πεδίο δοκιμής πολεμικών σχεδίων και εγκατάστασης ξένων στρατιωτικών βάσεων.

Τέλος, αποτελεί τεράστια πρόκληση και προσβολή στο σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων η «επιβράβευση» της πτητικής ικανότητας των Ελλήνων πιλότων στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Ηνίοχος 2018», όταν η ίδια λυκοσυμμαχία κάνει τα «στραβά μάτια» στις τουρκικές παραβιάσεις του εναέριου ελληνικού χώρου, που οι ίδιοι πιλότοι ρισκάρουν τη ζωή τους για να τις αντιμετωπίσουν.

«Ηνίοχος 2018»: Μια ακόμα ΝΑΤΟϊκή «πρόβα» πολέμου

Το ίδιο ισχύει με τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ, Τζ. Πάιατ, σχετικά με το θέμα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, παίζοντας για μια ακόμη φορά ρόλο Πόντιου Πιλάτου».

Πηγή: 902.gr

(Visited 440 times, 1 visits today)