Και φέτος η Ελλάδα στη 2η θέση των Νατοϊκών δαπανών! (Γράφημα)

Για ακόμη μια φορά η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση στη λίστα των χωρών που δαπανούν τα μεγαλύτερα ποσά σε σχέση με το ΑΕΠ τους, για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την επίσημη έκθεση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα αναμένεται φέτος να δαπανήσει το 2,58% του ΑΕΠ της για το ΝΑΤΟ, διατηρώντας την δεύτερη θέση μετά τις ΗΠΑ (με 3,87% του ΑΕΠ της).

Ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (με 2,43%), η Ρουμανία (με 2,38%), η Εσθονία (με 2,38%), η Λετονία (με 2,32%), η Πολωνία (με 2,30%), η Λιθουανία (2,28%) και η Γαλλία (με 2,11%), οι οποίες είναι και οι μόνες χώρες που καλύπτουν την νόρμα του 2% που έχει τεθεί.

Ακολουθεί ο πίνακας που δείχνει αναλυτικά τις δαπάνες των χωρών και τη θέση της Ελλάδας.

Και φέτος η Ελλάδα στη 2η θέση των Νατοϊκών δαπανών
Και φέτος η Ελλάδα στη 2η θέση των Νατοϊκών δαπανών!

Το ακριβές ποσό που ξόδεψε η ελληνική κυβέρνηση για τις δαπάνες ΝΑΤΟ, το 2018 ανέρχεται στα 4,560 δισεκατομμύρια Ευρώ, ενώ το 2019 εκτιμάται ότι ξόδεψε 4,326 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020, εν μέσω της νέας επίθεσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά λόγω και της πανδημίας η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να ξοδέψει 4,398 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και μόνο ότι η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις λίγες χώρες που με συνέπεια ανταποκρίνονται σ’ αυτόν το στόχο και ταυτόχρονα συγκαταλέγεται στα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ με τις υψηλότερες στρατιωτικές δαπάνες αναλογικά προς το ΑΕΠ τους, είναι από μόνα τους στοιχεία που δηλώνουν την πλήρη ευθυγράμμιση της κυβέρνησης με τις κατευθύνσεις, τους στόχους και τα προτάγματα της ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας.

Επιπλέον αναδεικνύονται και οι τεράστιες ευθύνες που απορρέουν καθώς μέρα με την ημέρα αποδεικνύεται ότι το ΝΑΤΟ όχι μόνο δεν εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως ισχυρίζονται οι απολογητές του ευρωατλαντισμού, αλλά ρίχνει νερό στο μύλο της τουρκικής προκλητικότητας στο όνομα της «συνοχής» του στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, στην αντιπαράθεσή του με την Ρωσία, την Κίνα και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Και φέτος η Ελλάδα στη 2η θέση των Νατοϊκών δαπανών
Και φέτος η Ελλάδα στη 2η θέση των Νατοϊκών δαπανών!

Δεν πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι το ύψος των στρατιωτικών δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της συμμαχίας, ανάμεσα στις ΗΠΑ και ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, όπως η Γερμανία, η οποία δεν συνεισφέρει στο ύψος της καθορισμένης νόρμας, παρά το γεγονός ότι είναι μία πολύ μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη σε σχέση με την Ελλάδα.

Πηγή: 902.gr

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 109 times, 1 visits today)
Back2Top