Print Friendly, PDF & Email

Λιβύη: «Πράσινο φως» στην Αίγυπτο για επέμβαση εναντίον της Τουρκίας!

Κλιμακώνεται έντονα ο πόλεμος στη Λιβύη με τις εμπλεκόμενες πλευρές να περνούν σε νέα φάση σύρραξης, μετά και την άρνηση της Τουρκίας για εκεχειρία.

Συγκεκριμένα, το κοινοβούλιο της Λιβύης που εδρεύει ανατολικά της χώρας και το οποίο υποστηρίζει τον Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ έδωσε «σήμα» εμπλοκής στην Αίγυπτο.

«Άγνωστα» μαχητικά κατέστρεψαν τουρκική αεροπορική βάση στη Λιβύη

Στις αρχές Ιουνίου, η Αίγυπτος υπέβαλε την «ειρηνευτική πρωτοβουλία του Καΐρου», με την οποία χάρασσε μια πορεία για πολιτική διευθέτηση στη Λιβύη και ζητούσε από τα πολεμικά κόμματα να σταματήσουν τη φωτιά από τις 8 Ιουνίου.

Η πρόταση χαιρετίστηκε από τον Αραβικό Σύνδεσμο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά απορρίφθηκε από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και την Τουρκία.

Το κοινοβούλιομε ανακοίνωσή του κατέστησε σαφές πως θα έδινε την έγκρισή του:

«Στις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να επέμβουν για να προστατεύσουν τη λιβυκή και αιγυπτιακή εθνική ασφάλεια, εάν δουν άμεση απειλή για την ασφάλεια των δύο χωρών μας».

Επιπλέον το κοινοβούλιο καλεί:

«Να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες των δύο αδελφών χωρών, της Λιβύης και της Αιγύπτου, για να εξασφαλιστεί η ήττα της δύναμης εισβολής και κατοχής (της Τουρκίας) και να προασπιστεί η κοινή μας εθνική ασφάλεια»,

και καταλήγει:

«Οι κίνδυνοι που εγείρει η τουρκική κατοχή αποτελούν άμεση απειλή για τη χώρας μας και για τις γειτονικές χώρες, πάνω απ’ όλα για την Αίγυπτο».

Το κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο εξελέγη το 2014, δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του πρωθυπουργού της ΚΕΕ, του Φαγέτζ Σάρατζ, στηρίζει την αντίπαλη κυβέρνηση, που εδρεύει επίσης στην ανατολική Λιβύη, και τον λεγόμενο Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του Χάφταρ.

Το κοινοβούλιο όπως και η χώρα είναι διχασμένο. Σαράντα περίπου μέλη του εναντιώνονται στον Χάφταρ και προτίμησαν να μεταφερθούν στην Τρίπολη, όπου εξέλεξαν δικό τους πρόεδρο του σώματος.

Λιβύη: «Πράσινο φως» στην Αίγυπτο για επέμβαση εναντίον της Τουρκίας
Λιβύη: «Πράσινο φως» στην Αίγυπτο για επέμβαση εναντίον της Τουρκίας!

Την περασμένη εβδομάδα οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν άσκηση κοντά στα σύνορα της Λιβύης.

Οι ασκήσεις, με τον κωδικό «Resolve 2020», πραγματοποιήθηκαν στη βορειοδυτική συνοικία Καμπρ Γκαμπίς, περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα της Λιβύης.

Η Λιβύη βρίσκεται σε εμφύλια σύρραξη από το 2011, μετά την ιμπεριαλιστική εισβολή του ΝΑΤΟ και την δολοφονία του προέδρου Καντάφι.

Προς το παρόν, το ανατολικό τμήμα της χώρας κυβερνά το Κοινοβούλιο, ενώ η Δύση ελέγχεται από την κυβέρνηση του GNA που εδρεύει στην Τρίπολη και δημιουργήθηκε με τη βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ανατολικές αρχές συνεργάζονται με το LNA, το οποίο προσπαθεί να πάρει τον έλεγχο της Τρίπολης.

Τσαβούσογλου: «Καμία εκεχειρία στη Λιβύη αν δεν φύγει ο Χαφτάρ»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση της Λιβύης θα συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός μόνο αν αποσυρθούν οι δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ από κομβικής σημασίας περιοχές στα κεντρικά και δυτικά της χώρας, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης -που υποστηρίζεται από την Άγκυρα- είναι αποφασισμένη να επανεκκινήσει την επίθεση της κατά της Σύρτης και της Τζιούφρα.

Μάλιστα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε ότι η Άγκυρα θα συνδράμει την Τρίπολη στην επίθεση κατά του Χαφτάρ, καθώς οι επιδιώξεις της είναι «νόμιμες και λογικές».

Ο Τσαβούσογλου έκανε αναφορά και στην επίθεση κατά της αεροπορικής βάσης Αλ Ουατίγια την περασμένη εβδομάδα, που χτυπήθηκε από αεροσκάφη «αγνώστου» ταυτότητας.

Λιβύη: «Πράσινο φως» στην Αίγυπτο για επέμβαση εναντίον της Τουρκίας
Λιβύη: «Πράσινο φως» στην Αίγυπτο για επέμβαση εναντίον της Τουρκίας!

Όπως είπε, γίνεται έρευνα για να βρεθεί ο υπαίτιος και συμπλήρωσε ότι ασχέτως της ταυτότητάς του, όποιος και αν είναι «θα πληρώσει».

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, από την επίθεση δεν υπήρχαν απώλειες ανάμεσα στο τουρκικό προσωπικό της βάσης.

Πηγή: News247.gr

(Visited 311 times, 1 visits today)