Print Friendly, PDF & Email

Λωρίδα της Γάζας: Μετά τη νέα σφαγή «εκεχειρία»

«Φρένο» στη βαρβαρότητα της ισραηλινής πολεμικής μηχανής, που μέσα σε 2,5 μέρες προκάλεσε τουλάχιστον 34 νεκρούς, πάνω από 300 τραυματίες (μεταξύ των οποίων αρκετά παιδιά), επιχειρεί να βάλει, προσωρινά, ακόμη μία εύθραυστη εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, που επιτεύχθηκε με μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Αιγύπτου.

Οι όροι για την επίτευξή της δεν ανακοινώθηκαν επίσημα και από τις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος της «Ισλαμικής Τζιχάντ» στη Γάζα, Ζιάντ αλ Νακχάλαχ, είπε πως η παύση πυρός συμφωνήθηκε υπό τρεις προϋποθέσεις:

Να σταματήσει το Ισραήλ τις δολοφονίες μελών της οργάνωσης και τα πυρά στους διαδηλωτές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις για το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στα σύνορα με το Ισραήλ

και να χαλαρώσει το ασφυκτικό ισραηλινό εμπάργκο στη Λωρίδα της Γάζας, που διαρκεί εδώ και μία 12ετία, στραγγαλίζοντας οικονομικά δύο εκατομμύρια Παλαιστινίων.

Λωρίδα της Γάζας: Μετά τη νέα σφαγή «εκεχειρία»
Χαρακτηριστική αφίσα της Παλαιστινιακής πρεσβείας στην Αθήνα: «Το Ισραήλ υπερασπίζεται τη συνεχιζόμενη αποικιοκρατική κατοχή. Σκέψου, ποιος είναι το πραγματικό θύμα; 32 θάνατοι Παλαιστινίων και πάνω από 300 τραυματίες, 0 Ισραηλινών. Το Ισραήλ δεν έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του σε μια χώρα που κατέχει παράνομα»

Πριν, ωστόσο, αναγγελθεί η παύση πυρός, που τέθηκε σε ισχύ στις 5.30 π.μ., την Πέμπτη, οι βόμβες των Ισραηλινών κατέστρεψαν, μερικώς ή ολοσχερώς, σπίτια αμάχων και δημόσια κτίρια (ωδεία, κλινικές, κοινοτικά κέντρα).

Πιο χαρακτηριστική ήταν η τραγική περίπτωση της οικογένειας Αλ Σαουάρκα στο Ντέιρ αλ Μπάλατζ της νότιας Γάζας.

Εκεί, μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα Τετάρτης προς Πέμπτη, τέσσερις πύραυλοι ισραηλινών αεροσκαφών ισοπέδωσαν κυριολεκτικά τις δύο παράγκες όπου ζούσαν οι πολυμελείς οικογένειες του 45χρονου Ράσμι Σάλεχ Οντεχ αλ Σαουάρκα και του 40χρονου αδελφού του Μοχάμαντ, δημιουργώντας «κρατήρες» βάθους αρκετών μέτρων.

Από τα συντρίμμια ανασύρθηκαν νεκρά οκτώ μέλη των δύο οικογενειών, εκ των οποίων τα πέντε ήταν παιδιά και έφηβοι.

Το μικρότερο ήταν δύο ετών και το μεγαλύτερο δεκατριών. Άλλα 13 μέλη τραυματίστηκαν.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ισραέλ Κατς, διέψευσε ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση του Μπέντζαμιν Νετανιάχου υποχώρησε στα αιτήματα της «Ισλαμικής Τζιχάντ» για να υπάρξει εκεχειρία.

Απείλησε, δε, με νέες επιθέσεις, λέγοντας ότι:

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα διστάσει να πλήξει οποιονδήποτε αποπειραθεί να μας βλάψει, είτε βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας είτε οπουδήποτε αλλού».

Πολλές ώρες μετά την εκεχειρία στη Γάζα, ο Αμίρ Περέτζ, αρχηγός του Εργατικού Κόμματος και βουλευτής, δήλωσε πως έκλεισε «δραματικές συμφωνίες» με τον επικεφαλής του «γαλαζόλευκου μπλοκ», Μπένι Γκαντζ, που έχει πάρει την εντολή από τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Ρεουβέν Ρίβλιν, στο πλαίσιο διαβουλεύσεων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Υπενθυμίζεται ότι πριν αναγγελθεί η παύση πυρός, οι βόμβες των Ισραηλινών κατέστρεψαν, μερικώς ή ολοσχερώς, σπίτια αμάχων και δημόσια κτίρια (ωδεία, κλινικές, κοινοτικά κέντρα).

Νέες ισραηλινές επιθέσεις θέτουν «εν αμφιβόλω» την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός

Λωρίδα της Γάζας: Μετά τη νέα σφαγή «εκεχειρία»
Λωρίδα της Γάζας: Μετά τη νέα σφαγή «εκεχειρία»

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν νέες επιθέσεις χθες στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εύθραυστη κατάπαυση του πυρός που τέθηκε σε εφαρμογή χθες.

Ο ισραηλινός στρατός:

«Πλήττει αυτή τη στιγμή στόχους της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Τζιχάντ» στη Λωρίδα της Γάζας»,

αναφέρει ανακοίνωση εκπροσώπου του που δημοσιοποιήθηκε μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης και ισχυρίζεται ότι οι βομβαρδισμοί ακολούθησαν την:

«Εκτόξευση ρουκετών από τη Γάζα εναντίον Ισραηλινών αμάχων αδιακρίτως».

Πηγές: 902.gr και Ριζοσπάστης

(Visited 113 times, 1 visits today)