Print Friendly, PDF & Email

2018 – Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη! (εικ)

Σε επίπεδα ρεκόρ έφτασαν οι δολοφονίες Παλαιστινίων από το Ισραήλ 295 νεκροί και 29.000 οι τραυματίες μέσα στο 2018

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μια ομάδα παρακολούθησης του ΟΗΕ, ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις και έποικοι έχουν σκοτώσει 295 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα από την αρχή του 2018.

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη
2018 – Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη!

Κατά το ίδιο διάστημα 15 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν από Παλαιστινίους, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μωρού που πέθανε λίγες μέρες μετά την πρόωρη γέννησή του μετά τον κρίσιμο τραυματισμό της μητέρας του.

Το 2018 περισσότεροι από 29.000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν – ο μεγαλύτερος αριθμός τραυματιών σε ένα έτος από το 2005, που ξεκίνησε η συλλογή δεδομένων από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ.

Σχεδόν 60 από τους Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν και 7.000 από τους τραυματίες ήταν παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγονται και 28 μέλη ένοπλων ομάδων, όπου συμπεριλαμβάνονται και 15 παλαιστίνιοι φερόμενοι ως δράστες επιθέσεων κατά Ισραηλινών στη Δυτική Όχθη

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη

Περισσότερο από το 60% των θανάτων και σχεδόν το 80% των τραυματισμών έλαβαν χώρα κατά την διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων στο πλαίσιο της «Πορείας για την Μεγάλη Επιστροφή» που πραγματοποιήθηκαν κατά μήκος της Ανατολικής και Βόρειας περιμέτρου της Γάζας κάθε Παρασκευή από τις 30 Μαρτίου 2018 μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας, περίπου 14.000 άτομα νοσηλεύθηκαν για τραυματισμούς που υπέστησαν κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, ενώ περισσότεροι από 12.000 έλαβαν ιατρική βοήθεια στα πεδία των διαδηλώσεων, χωρίς να νοσηλευθούν.

Περισσότεροι από 6.000 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά ελεύθερων σκοπευτών του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της «Πορείας για την Μεγάλη Επιστροφή».

Οι διαδηλωτές απαιτούν:

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη

Θανάσιμη Βία

Το Ισραήλ χρησιμοποίησε θανάσιμη βία κατά των άοπλων διαδηλωτών κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων, προκαλώντας νέα καταδίκη του Ισραήλ από αξιωματούχους της Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ,

που συνοδεύτηκε από μια άνευ προηγουμένου προειδοποίηση από τον Γενικό Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Ωστόσο, ελλείψει ουσιαστικής λογοδοσίας και με τις «ευλογίες» του Ισραηλινού Ανώτατου Δικαστηρίου, το Ισραήλ συνεχίζει να απειλεί τους Παλαιστίνιους με βία αν πλησιάσουν το φράκτη κατά μήκος των ανατολικών ορίων της Γάζας.

Την περασμένη Πέμπτη, ο COGAT, ο γραφειοκρατικός βραχίονας της στρατιωτικής κατοχής του Ισραήλ, πέταξε κάθε μάσκα ανθρωπισμού και το πραγματικό του πρόσωπο της καταπίεσης, αποκαλύφθηκε.

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη

Ο COGAT δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter, όπου ένας Ισραηλινός συνταγματάρχης προειδοποιεί τους Παλαιστινίους να μην πλησιάσουν ή να καταστρέψουν το συνοριακό φράχτη στη Γάζα, να μη χτυπήσουν Ισραηλινούς στρατιώτες και:

«Να μή παραβιάσουν την κυριαρχία του Ισραήλ».

Διαφορετικά, οι Παλαιστίνιοι:

«θα αντιμετωπίσουν την αποφασιστική απάντηση»,

των ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων.

Λέγοντας «αποφασιστική απάντηση» και κρίνοντας από την προηγούμενη συμπεριφορά του Ισραήλ σημαίνει μόνο ένα πράγμα: Νέο χτύπημα με νεκρούς και τραυματίες.

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη
2018 – Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη!

Η Ιατρική Βοήθεια για τους Παλαιστινίους νωρίτερα αυτό το μήνα είχε δηλώσει ό,τι:

«Η σοκαριστική – και συχνά θανατηφόρα – χρήση βίας από το Ισραήλ εναντίον διαδηλωτών έχει οδηγήσει στο θάνατο πολλών Παλαιστινίων ενώ χιλιάδες ακόμα τραυματίστηκαν από πραγματικά πυρά, σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα.

Χιλιάδες έχουν υποστεί ακρωτηριασμούς, κυρίως στα άκρα, και περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν κινδυνεύουν να μείνουν ανάπηροι καθώς απαιτείται ανάπλαση των άκρων και μακροχρόνια αποκατάσταση. Ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται κάθε εβδομάδα».

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, έγιναν 111 ακρωτηριασμοί – οι 20 σε παιδιά – που προκλήθηκαν από πυροβολισμούς που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια αυτών των διαδηλώσεων.

19 άτομα έχουν μείνει παράλυτα εξαιτίας τραυματισμών στη σπονδυλική στήλη ενώ έξι άτομα έχουν χάσει τελείως την όρασή τους.

Τρεις νοσηλευτές σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις και άλλοι 546 τραυματίστηκαν.

Περισσότερα από 80 ασθενοφόρα έχουν υποστεί βλάβη από τις ισραηλινές επιθέσεις, εκτός των άλλων ιατρικών απωλειών.

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη

Το ήδη υπερφορτωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας, παράλληλα με την αντιμετώπιση του τεράστιου αριθμού των θυμάτων, έχει να αντιμετωπίσει και τα μηδενικά αποθέματα βασικών φαρμάκων και τις ελλείψεις ιατρικών προμηθειών εξαιτίας του ισραηλινού αποκλεισμού.

Κατά τη διάρκεια του έτους, τα νοσοκομεία μείωσαν τις εγχειρήσεις, καθώς εξαντλούνταν τα καύσιμα για τη λειτουργία των γεννητριών έκτακτης ανάγκης εξαιτίας των συχνών διακοπών της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Γάζα.

Διασχίζοντας τις κόκκινες γραμμές

Τέσσερις Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων ενός 16χρονου αγοριού και ενός ατόμου με ειδικές ανάγκες, τραυματίστηκαν θανάσιμα κατά τις διαμαρτυρίες της Μεγάλης Επιστροφής την περασμένη Παρασκευή.

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην ΠαλαιστίνηΠαλαιστινιακές παρατάξεις στη Γάζα ανέφεραν ότι το Ισραήλ «διασχίζει κόκκινες γραμμές» σκοτώνοντας ανθρώπους που στέκονταν 300 και 600 μέτρα μακριά από τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιχειρούν κάτω από τη προφανή πολιτική του «πυροβολείτε στο ψαχνό» εντός των περιοχών της Γάζας.

Το ακριβές εύρος της συνοριακής ζώνης είναι ακαθόριστο, αλλά γενικά θεωρείται ότι απέχει 300 μέτρα από το φράχτη – σύνορο της Γάζας με το Ισραήλ.

Το γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις:

«Κατά την αστυνόμευση του φράχτη της Γάζας μπορούν μόνο να καταφύγουν σε θανατηφόρα βία σε περιπτώσεις ακραίας ανάγκης, ως έσχατη λύση σε απάντηση σε επικείμενη απειλή θανάτου ή κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού».

Ομάδες υποστήριξης ανθρώπινων δικαιωμάτων κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείοότι οποιοσδήποτε διαδηλωτής που σκοτώθηκε από το Ισραήλ ήταν οπλισμένος.

Η Διεθνής Αμνηστία καταδίκασε τις:

«Προφανώς σκόπιμες προσπάθειες του Ισραήλ να σκοτώνει και να ακρωτηριάζει»

τους διαδηλωτές της Γάζας.

2018 - Η χρονιά που έσπειρε το θάνατο στην Παλαιστίνη

Οι ισραηλινοί χρησιμοποιούν:

«Στρατιωτικά όπλα υψηλής ταχύτητας σχεδιασμένα να προκαλούν τη μέγιστη βλάβη στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές που δεν αποτελούν άμεση απειλή για αυτούς».

Σε κοινή δήλωσή τους, οι παλαιστινιακές παρατάξεις δήλωσαν ότι η συμπεριφορά του Ισραήλ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων της Παρασκευής θα αποδειχθεί:

«Ένα τεστ για την κατοχή και τις κακές της προθέσεις. Εάν η κατοχή συνεχίσει να χρησιμοποιεί υπερβολική και δυσανάλογη βία εναντίον των διαδηλωτών, τότε η παλαιστινιακή αντίσταση θα απαντήσει στις φρικτές ενέργειες του Ισραήλ».

Και πρόσθεσαν:

«Χωρίς χρήματα, δίχως ηλεκτρική ενέργεια ούτε νερό, οι παρατάξεις θα δυσκολευτούν να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους».

Και κάποιοι απολογητές της Ισραηλινής Πολιτικής…

Για επίλογο επισυνάπτουμε ένα απόσπασμα από το άρθρο «Μίλα για τη Γάζα» του Μάνου Δούκα:

«Κάποιοι (στην Ελλάδα) προσπαθούν να εξισώσουν το θύτη με το θύμα, κατηγορώντας για «αντισημιτική προπαγάνδα» όποιον ασκεί κριτική στο κράτος του Ισραήλ και για «τρομοκρατία» τους Παλαιστίνιους.

Απλώς θα απαντήσουμε με δυο – τρεις φωτογραφίες:

Παλαιστίνη

1. Ο χάρτης της πορείας κατοχής – κατάκτησης της Παλαιστίνης από το κράτος του Ισραήλ, δεν αφήνει περιθώρια για να σκεφτούμε κάποιου είδους «επιμερισμό ευθυνών».

Είναι φανερό ποιος επιτίθεται σε ποιόν και με ποιο σκοπό.

2. Οι φωτογραφίες των πιστών ορθόδοξων εβραίων που αντιτίθενται στην πολιτική του Ισραήλ στο Παλαιστινιακό κι είναι υπέρ της Γάζας και της Παλαιστίνης, δεν αφήνουν περιθώρια να νοιώσει κανείς μας… αντισημίτης.

Όπως λένε κι οι ίδιοι οι Εβραίοι διαδηλωτές …

«Δεν είμαστε εμείς αντισημίτες, το κράτος του Ισραήλ είναι φασιστικό».

3. Ο κατάλογος με τις χώρες που έχουν καταδικαστεί από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μέσα στο 2018, όπου το Ισραήλ κατέχει την πρώτη θέση με 21 (!!) καταδίκες, έναντι μίας (!) των Ιράν, Συρία, Βόρεια Κορέα, ΗΠΑ, Ρωσία κ.ά.

δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το ποιος είναι και αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ο χειρότερος τρομοκράτης του κόσμου».

Καταδικαστικές αποφάσεις από τον ΟΗΕ

Πηγή: «The Electronic Intifanda»

Επιμέλεια – Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 764 times, 1 visits today)