Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου – Μέρος Β’

Σωστή κι η «λάθος» πλευρά του δρόμου: Η τηλεοπτική σειρά «Världens bästa skitskola» (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου) αποκαλύπτει τις αδυναμίες του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα μιας σειράς οπισθοδρομικών μεταρρυθμίσεων, οι oποίες είχαν ως αφετηρία την δεκαετία του ‘90

Η Σουηδία θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμα και σήμερα από πολλούς ο «βασιλιάς» των κοινωνικών παροχών του δυτικού κόσμου. Ήταν μια ασφαλής χώρα για να ζήσει κάποιος.

Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου - Μέρος Β'

Το πρώτο μέρος «Världens bästa skitskola – Lotteriet» (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου – σχολεία λόττο) ήταν μια εισαγωγή στην ταξική διαφοροποίηση των σουηδικών σχολείων.

Αν έχεις γεννηθεί στην «σωστή» περιοχή, από «σωστούς» – πλούσιους γονείς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχεις πιάσεις το λόττο (καλή παιδεία). Αν είσαι φτωχός, τότε η ποιοτική παιδεία είναι για εσένα ένα μακρινό όνειρο.

Ο δημοσιογράφος Νατανιέλ Ντέργουινγκερ αναδεικνύει τις τεράστιες αντιθέσεις όχι μόνο από πόλη σε πόλη αλλά ακόμα και σε περιοχές που τις χωρίζει απλά ένας δρόμος…

Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου – Μέρος Β’

Το Μάλμε της Σουηδίας βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κοπεγχάγη (Δανία) και αποτελεί την πύλη εισόδου της Σουηδίας με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου - Μέρος Β'

Έχει πληθυσμό 300.000 κατοίκους και είναι ένα μωσαϊκό εθνοτήτων εξαιτίας ακριβώς της γεωγραφικής του θέσης.

Η Σουηδική τηλεοπτική σειρά Världens bästa skitskola – 2011 (Τα καλύτερα χάλια σχολεία του κόσμου) μας μεταφέρει εκεί και δείχνει τις διαφορές στην ποιότητα εκπαίδευσης ανάμεσα σε δυο σχολεία.

Τα σχολεία αυτά τα χωρίζει ένας δρόμος.

Αν ζεις στην ακριβή πλευρά του δρόμου, θα πας στο καλό σχολείο ενώ αν ζεις στη φτωχή θα πας στο σχολείο των φτωχών.

Έτσι λοιπόν υπάρχει η σωστή και η λανθασμένη πλευρά του δρόμου (Rätt sida vägen – Fel sida vägen)

Δείτε το βίντεο…

Σωστή και «λάθος» πλευρά του δρόμου: Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου – Μέρος Β’

Συνεχίζεται με το Γ’ Μέρος

Στάθης – Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 315 times, 1 visits today)
Back2Top