Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου – Μέρος Α’

Σχολεία–Λοταρία: Η τηλεοπτική σειρά «Världens bästa skitskola» (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου) αποκαλύπτει τις αδυναμίες του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος, ως αποτέλεσμα μιας σειράς οπισθοδρομικών μεταρρυθμίσεων, οι oποίες είχαν ως αφετηρία την δεκαετία του ‘90

Η Σουηδία θεωρήθηκε και θεωρείται ακόμα και σήμερα από πολλούς ο «βασιλιάς» των κοινωνικών παροχών του δυτικού κόσμου. Ήταν μια ασφαλής χώρα για να ζήσει κάποιος.

Οι ίδιοι οι Σουηδοί παρομοίαζαν την χώρα τους με τα αυτοκίνητα της Volvo, τα οποία παρείχαν πρωτοποριακά «συστήματα ασφαλείας».

Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου - Μέρος Α'
Σουηδικό ντοκιμαντέρ του 2011

Η τηλεοπτική σειρά «Världens bästa skitskola» (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου) αποκαλύπτει τις αδυναμίες του σουηδικού εκπαιδευικού συστήματος, ως αποτέλεσμα μιας σειράς οπισθοδρομικών μεταρρυθμίσεων, οι oποίες είχαν ως αφετηρία την δεκαετία του ‘90.

Το πρώτο μέρος Världens bästa skitskola – Lotteriet (Τα καλύτερα-χάλια σχολεία του κόσμου – σχολεία λόττο) αναφέρεται στην ταξική διαφοροποίηση των σχολείων.

Αν, λοιπόν, έχεις γεννηθεί στην «σωστή» περιοχή, από «σωστούς» – πλούσιους γονείς, είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχεις πιάσεις το λόττο (καλή παιδεία).

Αν είσαι φτωχός, τότε η ποιοτική παιδεία είναι για εσένα ένα μακρινό όνειρο.

Το σύστημα, ό,τι και να κάνει, όσο και να φτιασιδωθεί, κάποια στιγμή θα βρεθεί ένα παιδάκι μέσα από το πλήθος να φωνάξει ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Ο δημοσιογράφος Νατανιέλ Ντέργουινγκερ αναλαμβάνει αυτό το καθήκον.

Σχολεία – Λοταρία: Πίσω από τη βιτρίνα του Σουηδικού μοντέλου – Μέρος Α’

Συνεχίζεται με το Β’ Μέρος

Στάθης – Δ’ ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 460 times, 1 visits today)
Back2Top