Print Friendly, PDF & Email

Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα!

Στο σκοτάδι και το κρύο εξακολουθούν να παραμένουν –ακόμα και για τέσσερις μέρες– 4.000 νοικοκυριά στην Αττική, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα

Ο αριθμός αυτός αφορά τα βόρεια προάστια της Αθήνας και ειδικότερα τις περιοχές της Εκάλης, του Διονύσου, του Αγ. Στεφάνου, του Κρυονερίου, της Άνοιξης, της Δροσιάς, του Αυλώνα, της Μαλακάσας, του Πολυδενδρίου, των Αφιδνών, της Ιπποκράτειου Πολιτείας και του Καλάμου.

Μάλιστα, δεν αποσαφηνίζει το πότε θα επανέλθει το ρεύμα σε αυτές και σε άλλες περιοχές ενώ για να …χρυσώσει το χάπι της χωρίς προηγούμενο ταλαιπωρίας, ο ΔΕΔΔΗΕ ανακοίνωσε τη …μηδενική χρέωση δικτύου διανομής τον Φλεβάρη για όσους πελάτες ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξαρτήτως εταιρείας επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Ο Πρωθυπουργός κάνει πως δεν γνωρίζει τον ένοχο

Την «ενόχλησή» του για το «πινγκ πονγκ» των ευθυνών, στο οποίο επιδόθηκαν οι αρμόδιοι, με αφορμή τα τεράστια προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Κυρι΄σκος Μητσοτάκης, ακολουθώντας όμως την ίδια άθλια τακτική.

Παράλληλα προκειμένου να χρυσώσει το «χάπι», δήλωσε πως «εξετάζεται» η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φλεβάρη για τα νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

«Κι εγώ και πολλοί άλλοι πιστεύω ότι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ – πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους, γι’ αυτό και είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα σε μία κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας ξεκινώντας από το κεντρικό κράτος,

Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τα Δασαρχεία, τις Περιφέρειες, τους δήμους, τις επιχειρήσεις όπως τον ΔΕΔΔΗΕ που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες όπως το κλάδεμα των δέντρων»,

τόνισε στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, λες και το γεγονός ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι δεν είχαν ρεύμα και θέρμανση μέσα στον χιονιά οφείλεται σε «κενά» της νομοθεσίας.

Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα
Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα!

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το συγκεκριμένο ζήτημα των αρμοδιοτήτων:

«Θα το αντιμετωπίσουμε κεντρικά με σχέδιο νόμου το οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών στο Κοινοβούλιο».

Φυσικά, ένα τέτοιο νομοσχέδιο θα πατάει και θα επεκτείνει μια σειρά αντιδραστικές αλλαγές που υπονομεύουν κάθε έννοια πολιτικής προστασίας, όπως ο τελευταίος νόμος που μειώνει το σχετικό προσωπικό και τη χρηματοδότηση, στο όνομα της εμπλοκής ιδιωτών και ΜΚΟ στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας.

Στο πλαίσιο δε της δικομματικής διαμάχης για το ποιος έχει μεγαλύτερες ευθύνες για την υλοποίηση της εγκληματικής πολιτικής της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, που πιστά εφάρμοσαν όλες οι τελευταίες κυβερνήσεις, επισήμανε πως οι επενδύσεις στον ΔΕΔΔΗΕ την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%:

«Τα λέω αυτά σε όσους μας ασκούν σήμερα κριτική αλλά μας παρέδωσαν το 2019 μία ΔΕΗ στα όριά της χρεοκοπίας και έναν ΔΕΔΔΗΕ ο οποίος δεν είχε καν φροντίσει να κάνει παραγγελίες στύλων τότε για να μπορεί να ανταποκριθεί στις άμεσες τρέχουσες ανάγκες της Επιχείρησης».

Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα: «Δεν είναι ώρα για …ευθύνες!»

Ακόμη πιο προκλητικός εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Για να δικαιολογήσει την «ακραία» αδιαφορία της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού που οδήγησε να χαθούν ανθρώπινες ζωές και χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν χωρίς ρεύμα, θέρμανση και νερό, έκανε λόγο για:

«Ένα πρωτόγνωρο καιρικά φαινόμενο, από τα πιο σφοδρά των τελευταίων 40 ετών».

Ερωτηθείς δε για το αν θα υπάρξει κάποια παραίτηση και ποιος ευθύνεται για τα προβλήματα που προέκυψαν στην ηλεκτροδότηση δήλωσε ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των βλαβών και πως πρόκειται για πολύ δύσκολη κατάσταση.

Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα
Προκαλεί η κυβέρνηση τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν για 4η μέρα χωρίς ρεύμα!

Και πρόσθεσε πως:

«Όταν γίνεται αυτός ο τιτάνιος αγώνας να επισκευαστούν βλάβες, δεν μπορούμε να αναζητούμε ευθύνες αυτή την ώρα της μεγάλης προσπάθειας. Να τελειώσει η προσπάθεια και τότε μπορούμε να μιλήσουμε για το συγκεκριμένο θέμα».

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός προκαλεί και εμπαίζει τις χιλιάδες οικογένειες που παραμένουν χωρίς ρεύμα, αβοήθητες στο κρύο

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ δεν άφησε ασχολίαστη την ομιλία του πρωθυπουργού:

«Ακραία καιρικά φαινόμενα», «φταίνε οι προηγούμενοι», «ατομική ευθύνη», αυτό είναι το μοτίβο και της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ για να κρυφτούν οι τραγικές ελλείψεις στις δομές, το προσωπικό και τον κρατικό σχεδιασμό για την προστασία του λαού, η οποία αντιμετωπίζεται ως «κόστος» διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Το «πινγκ – πονγκ ευθυνών» ανάμεσα στις κρατικές υπηρεσίες, που παρακολουθούμε πάντα μετά από παρόμοιες καταστάσεις, αποτελεί «σύμπτωμα» της βαριάς «νόσου» ενός κράτους που είναι βαθιά εχθρικό σε όλα τα επίπεδα απέναντι στις λαϊκές ανάγκες.

Ιδιαίτερα τα εκρηκτικά προβλήματα στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής απελευθέρωσης της Ενέργειας, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις, καθώς η υποστελέχωση του ΔΕΔΔΗΕ, το καθεστώς των εργολαβιών ως κεντρικός μηχανισμός για την αντιμετώπιση των βλαβών, οι περικοπές στη συντήρηση δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες, στην αναβάθμιση και τη συντήρηση του δικτύου.

Απέναντι στη δίκαιη οργή και αγανάκτηση των χιλιάδων οικογενειών, πολλών με μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, οι οποίες εδώ και μέρες παραμένουν χωρίς ρεύμα, νερό, αβοήθητοι στο κρύο, ο πρωθυπουργός προκαλεί και εμπαίζει, μιλώντας για εκπτώσεις στους λογαριασμούς της ΔΕΗ!

Είδες η ΔΕΗ; Και πού να σφίξουν οι ιδιωτικοποιήσεις

Το ΚΚΕ ταυτόχρονα καλεί κυβέρνηση και αρμόδιους φορείς να πάρουν όλα τα μέτρα για την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους, χωρίς άλλη καθυστέρηση, ενώ κλείνοντας την ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ζητά:

Να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και στην υδροδότηση. Να παρθούν μέτρα ώστε να μη δημιουργηθούν νέες διακοπές ρεύματος και νερού.

Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση προς τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής, η αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και η ασφαλής διακομιδή ασθενών.

Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η μετακίνηση στα εμβολιαστικά κέντρα.

Να καθαριστεί όλο το οδικό δίκτυο ώστε να μην αποκλειστεί κανένας κάτοικος. Και για όσους κατοίκους παραμένουν αποκλεισμένοι, να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία τους και όπου είναι ανάγκη η μετακίνησή τους σε ξενοδοχεία.

Να μεταφερθούν άμεσα οι πρόσφυγες, που μένουν σε σκηνές ή σε κοντέινερ χωρίς θέρμανση, σε ξενοδοχεία ή σε άλλους κατάλληλους χώρους που εξασφαλίζουν την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid.

Να εξασφαλιστούν η θέρμανση και η τροφοδοσία σε όλους τους υπάρχοντες οικίσκους των δομών.

Με πληροφορίες από 902.gr

Ροβεσπιέρος

(Visited 202 times, 1 visits today)