Print Friendly, PDF & Email

Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας (Γράφημα)

Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορεί σε «ψεκασμένους κύκλους» ένας πίνακας, όπου καταγράφεται ο αριθμός των θανάτων στην Σουηδία το 2020 σε σύγκριση με τους θανάτους της τελευταίας δεκαετίας.

Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας

Το παράδειγμα της Σουηδίας δεν είναι τυχαίο, αφού αφορά μία χώρα που ουσιαστικά δεν εφάρμοσε κανένα μέτρο προστασίας του πληθυσμού, δεν έκανε υποχρεωτική τη χρήση της μάσκας, δεν έκλεισε σχολεία και γενικά η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τις συστάσεις των επιστημόνων και διαχειρίστηκε την πανδημία λες κι επρόκειτο για μια απλή γρίπη, δηλαδή με όρους «ανοσίας της αγέλης».

Στη Σουηδία, χώρα με παρόμοιο πληθυσμό με την Ελλάδα, με συντηρητικούς υπολογισμούς[1] τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τα 490.000 και οι επίσημα καταγεγραμμένοι θάνατοι έφτασαν τις 9.500.

Παρόλα αυτά οι υποστηρικτές της θεωρίας «είναι απλά μια γρίπη», επιμένουν να αγνοούν τα στοιχεία ή μάλλον χρησιμοποιούν μόνο εκείνα που, ακόμα κι όταν είναι ακριβή, νομίζουν ότι ενισχύουν την …κοσμοθεωρία τους.

Ένα τέτοιο είναι και το διάγραμμα που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα statista.com, μια εταιρεία που παρέχει στατιστικά στοιχεία σε εταιρείες και που προωθεί την επιχειρηματικότητα (με το αζημίωτο).

Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας
Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας (κλικ για μεγέθυνση)

Το διάγραμμα χρησιμοποιείται από ψεκασμένους (όλων των ειδών) δήθεν ως απόδειξη ότι η πανδημία είτε είναι φέικ, είτε είναι υπαρκτή αλλά δεν χρειάζεται κάποια ιδιαίτερα μέτρα αντιμετώπισής της, αφού σύμφωνα με τους ερμηνευτές του διαγράμματος, «δεν συνεισφέρει ιδιαίτερα στην θνησιμότητα».

Πάμε λοιπόν να δούμε τι δείχνει πραγματικά το διάγραμμα και πόσο αυτό αποτελεί «απόδειξη» ότι η Σουηδική κυβέρνηση έχει βάλει τα γυαλιά στον υπόλοιπο κόσμο…

Πρώτον: Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι ο αριθμός των θανάτων σε απόλυτους αριθμούς ανά έτος είναι μεν ένα χρήσιμο μέτρο σύγκρισης αλλά δεν λέει και πολλά πράγματα, όταν δεν συνδυάζεται και με τον Μέσο Όρο (ΜΟ) της ηλικίας των θανόντων…

Με δύο λόγια αν μία χρονιά πέθαναν 80 χιλιάδες άνθρωποι και ο ΜΟ ηλικίας των θανόντων ήταν π.χ. τα 80 έτη και την επόμενη χρονιά πέθαναν ξανά 80 χιλιάδες, αλλά ο ΜΟ έχει πέσει στα 79 έτη, τότε καταλαβαίνουμε όλοι ότι χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος από 80 χιλιάδες ανθρώπους… Δηλαδή 80 χιλιάδες χρόνια…

Παίρνοντας υπόψη το προσδόκιμο της εκάστοτε χώρας (πχ τα 80 έτη) μπορούμε να πούμε ότι ουσιαστικά στο παράδειγμά μας χάθηκαν περίπου 1.000 άνθρωποι περισσότεροι!

Δεύτερον: Ακόμα και από τα στοιχεία που παραθέτει ο πίνακας και το διάγραμμα, φαίνεται καθαρά ότι οι θάνατοι το 2020 ξεπερνούν τον Μέσο Όρο των θανάτων της δεκαετίας, που βάσει του πίνακα είναι 90.655 και μη βιαστεί κανείς να πει «σιγά τη διαφορά».

Κι αυτό γιατί:

Τρίτον: Ο πίνακας και το γράφημα, που παραθέτουν οι ψεκασμένοι για το 2020, δεν περιλαμβάνουν τις τελευταίες 13 ημέρες του Δεκέμβρη (και του έτους).

Έτσι ο συνολικός αριθμός (91.773) που αναφέρεται στο γράφημα εξαντλείται μέχρι τις 18 του Δεκέμβρη.

Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας
Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας (Ο αριθμός των καταγεγραμένων θανάτων από Covid στη Σουηδία μέχρι τις 18/12/2020 – Πηγή: ΠΟΥ)

Ας δούμε όμως τι σημαίνουν αυτές οι 13 ημέρες και πόσο κρίσιμο ρόλο παίζουν στο να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα.

Σε αυτό το διάστημα, λοιπόν, και σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση της Σουηδίας, έχουν πεθάνει ακόμα 726 άτομα,[2] μόνο από Covid-19!

Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας
Για τη Σουηδία και τους θανάτους της τελευταίας 10ετίας (Ο αριθμός των καταγεγραμένων θανάτων από Covid στη Σουηδία μέχρι τις 31/12/2020 – Πηγή: ΠΟΥ)

Τι σημαίνει όμως πραγματικά αυτό;

Τέταρτον: Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της Statista, διαπιστώνουμε ότι το ποσοστό των θανάτων από Covid σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θανάτων από όλες τις αιτίες, είναι 9,35%.

Δηλαδή ο αριθμός των θανάτων από όλες τις άλλες αιτίες, εκτός του Covid, μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου ήταν 83.190.

Αυτό σημαίνει πως για κάθε έναν από τους 8.583 που πέθαναν από Covid, αντιστοιχούν 9,7 νεκροί από άλλες αιτίες.

Και δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέσουμε ότι η αναλογία θανάτων από κορωνοϊό και από άλλες αιτίες έχει αλλάξει στο διάστημα των 13 τελευταίων ημερών του 2020.

Άρα μπορούμε να εκτιμήσουμε –κατά προσέγγιση και με αρκετή ασφάλεια– και πόσοι άνθρωποι πέθαναν συνολικά στη Σουηδία τις τελευταίες 13 ημέρες, αρκεί να πολλαπλασιάσουμε τους 726 νεκρούς από Covid με το 9,7 που είναι η αναλογία θανάτων από όλες τις άλλες αιτίες μαζί.

Έτσι έχουμε ένα σύνολο 7.042 έξτρα θανάτων!

Οπότε διορθώνοντας τον πίνακα βλέπουμε ότι το 2020 δεν πέθαναν 91.733 άτομα αλλά περίπου 99.500!

Εκεί που ο μέσος όρος της δεκαετίας ήταν 90.655, με την εγκληματική πολιτική που εφάρμοσε (και) η κυβέρνηση της Σουηδίας οι θάνατοι εκτοξεύτηκαν στους 99.500. Δηλαδή 8.845 παραπάνω!

Μια αύξηση 9,75% όχι από την προηγούμενη χρονιά, αλλά από τον Μέσο Όρο της δεκαετίας!

Κι αυτό οι ψεκασμένοι το θεωρούν «απόδειξη» ότι η πανδημία είναι φέικ ή ότι δεν αλλάζει την συνολική θνησιμότητα… Δεν είναι να τρελαίνεσαι;

Κι επειδή αυτές οι θεωρίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την δημόσια υγεία, και δίνουν το καλύτερο άλλοθι στις κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο να μην παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προφύλαξης και ενίσχυσης των Δημόσιων Συστημάτων Υγείας, δεν θα σταματήσουμε εδώ…

Πέμπτον: Ας δούμε ένα ακόμα διάγραμμα που έχει δημοσιεύσει η Eurostat και αφορά 31 χώρες της Ευρώπης (ανάμεσά τους και η Σουηδία) όπου γίνεται σύγκριση των συνολικών θανάτων τις 40 πρώτες βδομάδες του 2020 με τις αντίστοιχες 40 εβδομάδες του 2019.

Θάνατοι σε 31 χώρες της ευρώπης
Με κίτρινο η διαφορά θανάτων μεταξύ 2019 και 2020, ενώ καθώς προχωρούν οι βδομάδες με μπλε το συνολικό άθροισμα των διαφορών από την έναρξη του έτους – Κλικ για μεγέθυνση

Τι διαπιστώνουμε;

α) Ότι στις αρχές του 2020 και πριν χτυπήσει ο κορωνοϊός την πόρτα της Ευρώπης είχαμε μια σαφή καταγραφή μείωσης των θανάτων!

Μείωση που άρχισε να εξασθενεί από τη στιγμή που χτύπησε ο κορωνοϊός την Ιταλία (κυρίως) αλλά και τις άλλες χώρες τον Φλεβάρη…

β) Από τον Μάρτη και μετά που η επιδημία εξαπλώθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη αυτή η μείωση θανάτων εκμηδενίστηκε σε ελάχιστο διάστημα και μάλιστα –28 βδομάδες μετά– φτάσαμε να έχουμε 250.000 θανάτους περισσότερους!

γ) Εκεί δηλαδή, που μόνο το πρώτο δίμηνο είχαμε 50.000 λιγότερους θανάτους, (πάντα σε σχέση με το 2019) βάσει λογικής η καθοδική αυτή πορεία μείωσης των θανάτων, ίσως έφτανε τις 300 χιλιάδες αν δεν ανακοπτόταν από την έξαρση της πανδημίας.

Έτσι, όχι μόνο δεν είχαμε σημαντική μείωση των θανάτων σε σχέση με το 2019, αλλά φτάσαμε να έχουμε και 250 χιλιάδες θανάτους επιπλέον, χωρίς μάλιστα να υπολογίζουμε την έξαρση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από τον Νοέμβρη και μετά, που έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ…

Έκτον: Τέλος πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως όλα αυτά έγιναν σε χώρες που οι κυβερνήσεις πήραν κάποια στοιχειώδη μέτρα –έστω αυτά τα ελλειπή– και δεν ακολούθησαν τους πειραματισμούς των «φωστήρων» της Σουηδίας.

Αλήθεια, φαντάζεστε για τι αριθμούς θα μιλούσαμε σήμερα αν όλη η Ευρώπη ακολουθούσε το «σουηδικό μοντέλο» διαχείρισης της πανδημίας;

Μια στιγμή… μπορείτε! Δείτε απλά τι συμβαίνει στην …Αμερική,. όπου ουσιαστικά η κυβέρνηση Τραμπ και οι τοπικοί κυβερνήτες, ειδικά από τον Μάη και μετά, ακολούθησαν τη λογική της Σουηδίας…

Μέσα σε διάστημα 4 μηνών οι θάνατοι διπλασιάστηκαν φτάνοντας σχεδόν τους 380.000 και κάθε μέρα που περνά σπάει κάθε ρεκόρ, κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

Έτσι, την ημέρα που ο Τραμπ και οι ψεκασμένοι ακροδεξιοί οπαδοί του έκαναν την εισβολή στο Καπιτώλιο, ήταν η μέρα που ανακοινώθηκε σπάσιμο του φράγματος των 4 χιλιάδων θανάτων σε 24 ώρες!

Ψεκασμένοι αρνητές της πανδημίας
ΗΠΑ: Ψεκασμένοι αρνητές της πανδημίας, χαρακτηρίζουν της κοινωνικές αποστάσεις ως…κομμουνισμό!

Την αμέσως επόμενη, νέο ρεκόρ με 4.200 θανάτους, ενώ στις ΜΕΘ (αυτοσχέδιες και μή) χαροπαλεύπουν πάνω από 29.000 άτομα, αριθμός που παρά την εκατόμβη των θυμάτων συνεχίζει να ανεβαίνει…

Τώρα, αν από όλα αυτά, που παραθέσαμε μερικοί εξακολουθούν να υποστηρίζουν τις ίδιες ανοησίες, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι περισσότερο!

Η λογική σηκώνει τα χέρια ψηλά δηλώνοντας πως η περίπτωσή τους είναι… ανίατη!

Υ/Γ.: Ας ελπίσουμε ότι αυτή είναι η τελευταία φορά που αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με ψεκασμένους (αν και δεν το βλέπω…)

Καλό Σαββατοκύριακο

Σημειώσεις:

[1]. Η σουηδική κυβέρνηση, έχει πάψει να κάνει εκτεταμένα τεστ, ενώ εδώ και 6 μήνες δεν δίνει όλα τα στοιχεία για την εξέλιξη της πανδημίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όπως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων και όσων έχουν αναρρώσει. Την ίδια τακτική ακολουθούν τους τελευταίους μήνες και Ισπανία, Ολλανδία.
[2]. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. (δείτε πιο πάνω τα επισυναπτόμενα διαγράμματα) ο συνολικός αριθμός των θανάτων από Covid-19 στη Σουηδία, στις 18 Δεκέμβρη ήταν 8.583 ενώ στις 31 Δεκεμβρίου είχαν φτάσει τα 9.309! Μια διαφορά +726.

Ροβεσπιέρος

(Visited 662 times, 1 visits today)