Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας

Άστορ Γκαρσία: «Πρώτο μέλημα το χτίσιμο Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς»

Με αφορμή τη συμμετοχή του στην 20ή Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Γενικό Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος των Λαών της Ισπανίας, Άστορ Γκαρσία,

για την κατάσταση στη χώρα του και τις προσπάθειες που κάνει το κόμμα αυτό, το οποίο βγήκε από μια εσωτερική κρίση, να ανεβάσει την ταξική συνειδητοποίηση.

Παραθέτουμε τη συζήτηση που είχαμε μαζί του:

  • Στην Ισπανία η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ πέτυχε τη στήριξη διαφόρων δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατικής διαχείρισης του καπιταλισμού, όπως το «Ποδέμος» κι η «Ενωμένη Αριστερά», καλλιεργώντας αυταπάτες στο λαό ότι θα τελειώσουν η λιτότητα και τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων κυβερνήσεων του Λαϊκού Κόμματος. Ποια είναι η θέση του κόμματός σας;
Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Ο Άστορ Γκαρσία στο βήμα της 20ής Διεθνούς συνάντησης

Στην Ισπανία, όπως και στην Ελλάδα και άλλες χώρες, οι σοσιαλδημοκρατικές ή λεγόμενες αριστερές κυβερνήσεις είναι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Γι’ αυτό οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να τις αντιπαλεύουν από την πρώτη μέρα.

Το κόμμα μας την ίδια μέρα που συγκροτήθηκε η κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος Ισπανίας (PSOE) εξέδωσε ανακοίνωση με κεντρικό σύνθημα:

«Ούτε μια στιγμή ανάσας για τη νέα καπιταλιστική κυβέρνηση».

Από τότε η πραγματικότητα που ακολούθησε μας δικαίωσε.

Είναι απαραίτητο οι κομμουνιστικές δυνάμεις να παλέψουν ενάντια σε αυτές τις κυβερνήσεις στον ιδεολογικοπολιτικό τομέα, αποκαλύπτοντας τις προτάσεις τους, την κοροϊδία τους, κινητοποιώντας τις εργατικές και λαϊκές δυνάμεις ενάντια στον καπιταλισμό και τους διαχειριστές του.

Ταυτόχρονα, χρειάζεται να συνδέεται η πάλη για τις άμεσες βελτιώσεις στις συνθήκες ζωής των εργαζομένων με το αναγκαίο ξεπέρασμα του κοινωνικοπολιτικού συστήματος που είναι η αιτία όλων των δεινών τους.

Να δείχνουμε ότι δεν υπάρχει διέξοδος για την εργατική τάξη και την πλειοψηφία των εργαζομένων στο πλαίσιο του καπιταλισμού, ούτε με τη νεοφιλελεύθερη ούτε με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση.

  • Είστε ως κόμμα σε μια περίοδο επανάκτησης της κομμουνιστικής ταυτότητας με προσανατολισμό στη λεγόμενη «εργατική στροφή», μετά την αλλαγή ηγεσίας του κόμματος. Τι βήματα έχει πετύχει έως τώρα το κόμμα;

Μέχρι τώρα έχουμε κάνει αποφασιστικά βήματα για να προσανατολίσουμε τη δουλειά του κόμματος κυρίως στην κατεύθυνση της οικοδόμησης Οργανώσεων Βάσης σε χώρους δουλειάς και εργατικές – λαϊκές συνοικίες.

Ξεκινάμε από τη βάση ότι ένα από τα πρωταρχικά μας καθήκοντα σήμερα, αν θέλουμε να τιμήσουμε τη θέση μας ως πολιτικής πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, είναι να ανασυντάξουμε αποφασιστικά την κομμουνιστική οργανωμένη παρουσία στην καρδιά της ταξικής πάλης, στον τόπο όπου λαμβάνει χώρα η εκμετάλλευση της τάξης μας.

Στην περίπτωση της Ισπανίας, αυτή η οργανωμένη παρουσία του Κομμουνιστικού Κόμματος στις επιχειρήσεις εξαφανίστηκε από τη δεκαετία του 1970, όταν ο ευρωκομμουνισμός αποφάσισε να εγκαταλείψει τον επαναστατικό αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και να δώσει πρώτα απ’ όλα προτεραιότητα στον εκλογικό αγώνα.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της ΙσπανίαςΠιστεύουμε ότι υπάρχουν δύο προϋποθέσεις στον πολιτικό αγώνα, που ισχύουν για κάθε Κομμουνιστικό Κόμμα, ανεξάρτητα από το μέγεθός του τη δεδομένη στιγμή ή τον συσχετισμό δυνάμεων που υπάρχουν στη χώρα του:

  • Το Κομμουνιστικό Κόμμα είναι ένα προλεταριακό κόμμα, του οποίου ο ταξικός χαρακτήρας προέρχεται από την ιδεολογική του βάση, τους στόχους που επιδιώκει, την ταξική του σύνθεση και την ικανότητά του να αναλάβει την πρακτική καθοδήγηση της εργατικής τάξης;

Χωρίς οργανωμένη παρουσία και ευρεία επιρροή του κόμματος στις γραμμές της εργατικής τάξης, το επαναστατικό καθήκον καθίσταται αδύνατο.

Έτσι, στο 10ο Συνέδριό μας (2016) αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό που ονομάζουμε «στροφή στην εργατική τάξη».

Στο 11ο (έκτακτο) Συνέδριο του 2017 διευκρινίστηκαν οι προσανατολισμοί και οι στόχοι αυτής της στροφής, ενώ η πρώτη γενική αξιολόγηση θα γίνει στη Διάσκεψη του Εργατικού και Συνδικαλιστικού Κινήματος που θα διεξαχθεί το 2020.

Με τη φράση «στροφή στην εργατική τάξη» εννοούμε την ιεράρχηση της δουλειάς του κόμματος στην εργατική τάξη, ξεπερνώντας μια αντίληψη κομμουνιστικής δουλειάς που, εξαιτίας των δυσκολιών που συνεπάγεται η ανάπτυξη μιας ταξικά προσανατολισμένης πολιτικής,

επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις να επικεντρωθεί στους διαταξικούς αγώνες, οι οποίοι, όντας επίσης σημαντικοί, δεν μπορεί να είναι οι μόνοι όπου θα αναπτύσσεται η δουλειά του κόμματος.

Εάν αυτό συνέβαινε συνεχώς, θα υπήρχε ο κίνδυνος το κόμμα να υποτάξει τα συμφέροντα της εργατικής τάξης σε εκείνα άλλων κοινωνικών τμημάτων, εμποδίζοντας έτσι την ανάπτυξη του επαναστατικού υποκειμενικού παράγοντα.

Ενώ οι άλλες τάξεις και τα κοινωνικά τμήματα έχουν σαφή ταξική συνείδηση και καθορισμένους στόχους, η ισπανική εργατική τάξη είναι ως επί το πλείστον θύμα των ρεφορμιστικών και μικροαστικών θέσεων που σήμερα δυσκολεύουν την καθιέρωση μιας ανεξάρτητης ταξικής θέσης.

Αυτό είναι το πλαίσιο στο οποίο πρέπει να παλέψει το κόμμα αυτήν τη στιγμή.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της ΙσπανίαςΗ «στροφή στην εργατική τάξη» υλοποιείται σε τρία πεδία:

  • Τον ιδεολογικό τομέα (προς την ιδεολογική ανεξαρτησία της τάξης),
  • το πολιτικό πεδίο (για να αποκαλύψει τον ταξικό χαρακτήρα των κυβερνητικών προτάσεων και των προτάσεων άλλων πολιτικών δυνάμεων)
  • και τον οργανωτικό τομέα, έτσι ώστε το κόμμα να είναι πραγματικά παρόν στους χώρους δουλειάς και στους κύριους παραγωγικούς τομείς.

Επομένως, σε οργανωτικό επίπεδο, όλες οι δομές του κόμματός μας αναλύουν και συζητούν τον τελευταίο χρόνο σε ποιες επιχειρήσεις και ποιους τομείς θα επικεντρώσουν την πολιτική τους δουλειά για να κάνουν το σημαντικότερο βήμα των τελευταίων ετών:

Τη σταδιακή εγκατάλειψη μιας οργανωτικής δομής που χτίστηκε αποκλειστικά σε εδαφική βάση, προς μια δομή σε παραγωγική και εδαφική βάση.

Δηλαδή, σε ένα κόμμα που βρίσκεται στους χώρους δουλειάς και στις εργατικές και λαϊκές γειτονιές, ικανό να παρεμβαίνει σε κάθε αγώνα για την υπεράσπιση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας που μπορεί να προκύψει σε αυτούς.

  • Ποιες είναι οι προτεραιότητες το επόμενο διάστημα, οι κεντρικοί στόχοι του κόμματος;

Οι 4 προτεραιότητες της μαζικής δουλειάς του Κόμματος Λαών της Ισπανίας (PCPE) έχουν να κάνουν με την οργάνωση του αγώνα μέσα στα συνδικάτα, με την οργάνωση της νεολαίας εργατικής και λαϊκής καταβολής και με την οργάνωση των εργαζόμενων γυναικών, εγκαθιδρύοντας στις γειτονιές,

όπου είναι δυνατόν, τα Εργατικά και Λαϊκά Κέντρα, των οποίων ο σκοπός είναι να επεκταθεί η κομμουνιστική επιρροή στις πόλεις και να δομηθεί το λαϊκό κίνημα από την άποψη της κοινωνικής συμμαχίας (πολιτική συμμαχίας της εργατικής τάξης) που υποστηρίζουμε.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της Ισπανίας
Από κινητοποίηση την φετινή Πρωτομαγιά

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι για την ανάπτυξη των Κομματικών Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς δεν υπάρχουν οδηγίες χρήσης, αλλά είναι απαραίτητο να αναπτύξουμε μια πολύπλευρη δουλειά,

η οποία στις συνθήκες της χώρας μας συνεπάγεται το συνδυασμό της πάλης μέσα και έξω από τους χώρους δουλειάς και τη συνδικαλιστική δουλειά των κομματικών μελών.

Σήμερα, χάρη σε μια συνδικαλιστική πολιτική που επιτρέπει στα μέλη μας να εργάζονται σε διαφορετικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, συγκεντρώνουμε μια εμπειρία που μας επιτρέπει να σκεφτούμε υψηλότερα επίπεδα παρέμβασης αλλά πάνω απ’ όλα μας επιτρέπει να έχουμε καθημερινή επαφή με χιλιάδες εργαζόμενους.

Η στροφή στην εργατική τάξη αποδίδει. Οι περιπτώσεις των πρόσφατων αγώνων στις επιχειρήσεις «Transcom», «Vestas» και «Amazon» αποτελούν μια καλή απόδειξη γι’ αυτό.

Σήμερα μπορούμε να πούμε με υπερηφάνεια ότι έχουμε Κομματικές Οργανώσεις Βάσης που προσανατολίζονται αποκλειστικά σε επιχειρήσεις και τομείς στρατηγικού χαρακτήρα και ότι έχουμε ήδη οργανωμένη παρουσία στις επιχειρήσεις μεταφορών, επικοινωνιών, Ενέργειας και Εκπαίδευσης.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζουμε να διατηρούμε Εργατικά και Λαϊκά Κέντρα σε τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας μας, πρόσφατα ανοίξαμε ένα τέταρτο και δύο ακόμη θα ανοίξουν στις αρχές του 2019, το ένα από αυτά στη Μαδρίτη.

Όσον αφορά τη νεολαία, οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών ( CJC) συνεχίζουν να αναπτύσσουν τη δουλειά τους προς τη νεολαία της εργατικής και της λαϊκής προέλευσης, εστιάζοντας τα τελευταία χρόνια στην ανάπτυξη μιας ισχυρής φοιτητικής οργάνωσης,

που θα ξεπερνά τη διασπορά του φοιτητικού κινήματος στην Ισπανία και θα είναι παρούσα σε όλες τις περιοχές και σε όλα τα εκπαιδευτικά επίπεδα.

Οι Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών θα διεξαγάγουν το 10ο τους Συνέδριο το Μάρτη του 2019.

Στο Συνέδριό τους θα αξιολογήσουν τα καθήκοντά τους και θα καθορίσουν στον προγραμματισμό της δουλειάς τους το πώς θα εφαρμοστεί η στροφή στην εργατική τάξη.

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚ των Λαών της ΙσπανίαςΌλη αυτή η δουλειά συμπληρώνεται στον ιδεολογικό τομέα με την οριστική ανάκαμψη της εφημερίδας «Nuevo Rumbo», που εκδίδεται για την ώρα σε μηνιαία βάση, και με την επικείμενη εμφάνιση του εκδοτικού οίκου του PCPE,

ο οποίος θα δημοσιεύει τόσο κλασικά όσο και σύγχρονα κείμενα, επίσης ανακτώντας τα υλικά που δημοσιεύθηκαν στις χώρες που οικοδόμησαν το σοσιαλισμό κατά τον 20ό αιώνα.

Θέλουμε να οπλίσουμε την τάξη μας με ιδεολογικά εργαλεία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις επιθέσεις του ταξικού εχθρού και των ρεφορμιστικών δυνάμεων.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 312 times, 1 visits today)