Print Friendly, PDF & Email

Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν;

Αμερικανικές εκλογές 2020: Πιο κοντά στη νίκη οι Δημοκρατικοί αλλά η μάχη παραμένει ανοικτή

Για πρώτη φορά εδώ και 20 χρόνια οι Αμερικανοί δεν γνωρίζουν το όνομα του νέου Προέδρου τους, δύο μέρες μετά τις εκλογές, σε μια ακόμη ένδειξη της σφοδρής ενδοαστικής διαπάλης.

Μέχρι αυτή την ώρα, συνεχίζεται η διαδικασία καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων, με χαρακτηριστικό το ρεκόρ συμμετοχής, που έφτασε το 67%, συμπεριλαμβανομένων των 102.000.000 που ψήφισαν πρόωρα είτε με επιστολική ψήφο, ενώ ο συνολικός αριθμός θα ξεπεράσει τα 150.000.000.

Κι εσύ φουκαρά «αγωνιάς» για το ποιος θα κερδίσει;

Το τηλεοπτικό δίκτυο «Fox News», μεταδίδει ότι μέχρι τις 7.45 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ο Τζο Μπάιντεν έχει εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες και ο Ντόναλντ Τραμπ 214.

Η Πολιτεία της Αλάσκας (3 εκλέκτορες) δεν έχει ακόμη κριθεί, πάντως κανένας Δημοκρατικός δεν έχει επικρατήσει σε αυτήν εδώ και δεκαετίες, ενώ και το προβάδισμα του Τραμπ είναι σημαντικό. Έτσι οι 3 εκλέκτορές της θα ανεβάσουν τον Τραμπ στους 217.

Αντίθετα το εκλογικό «θρίλερ» έχουμε σε τέσσερις Πολιτείες κλειδιά:

— Τζόρτζια (16 εκλέκτορες).

Έχει καταμετρηθεί το 94% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρισκόταν μπροστά το βράδυ της Τρίτης, αλλά το προβάδισμά του συρρικνώθηκε χθες και αμερικανικά ΜΜΕ αναμένουν εξαιρετικά αμφίρροπη κατάληξη.

Ο απερχόμενος Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος προηγείται με 49,6% έναντι 49,1% του αντιπάλου του με την καταμέτρηση να έχει φτάσει στο 98% των ψήφων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το βράδυ.

— Νεβάδα (6 εκλέκτορες.)

Έχει καταμετρηθεί το 76% των ψήφων στη δυτική πολιτεία, μεγάλο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Οι ψηφοφόροι σε αυτήν είχαν επιλέξει τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.

Ο Τζο Μπάιντεν προηγείται με διαφορά μόλις 7.000 ψήφων, 49,3% έναντι 48,7% του αντιπάλου του.

Οι τοπικές αρχές έκαναν γνωστόπως δεν θα ανακοινώσουν νεότερα αποτελέσματα πριν από σήμερα Πέμπτη το βράδυ.

Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν;

— Πενσιλβάνια (20 εκλέκτορες.)

Έχει καταμετρηθεί το 89% των ψήφων σε αυτή τη βιομηχανική βορειοανατολική πολιτεία της λεγόμενης Rust Belt (της «ζώνης της σκουριάς» λόγω της αποβιομηχάνισης από τη δεκαετία του 1980), όπου έκαναν εντατικά εκστρατεία και οι δύο αντίπαλοι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ διέθετε αρχικά άνετο προβάδισμα αλλά όσο περνά η ώρα αυτό συρρικνώνεται και αυτή την ώρα έχει 50,7% των ψήφων, έναντι 48,1% του Τζο Μπάιντεν.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, η ενσωμάτωση μεγάλου αριθμού επιστολικών ψήφων θα ανεβάσει πολύ το ποσοστό του Μπάιντεν, ο οποίος επιπλέον κατάγεται από εκεί.

— Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες).

Έχει καταμετρηθεί το 95% των ψήφων στη νοτιοανατολική πολιτεία, που παραδοσιακά ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους.

Προς το παρόν έχει προβάδισμα ο Ντόναλντ Τραμπ (50,1%) επί του Τζο Μπάιντεν (48,7%), όμως οι επιστολικές ψήφοι, που μπορούσαν να κατατεθούν ως την ημέρα των εκλογών (3η Νοεμβρίου) μπορούν να καταμετρηθούν μέχρι και τη 12η Νοεμβρίου.

Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν;

Για να κερδίσουν οι δύο υποψήφιοι υπάρχουν αρκετά «μονοπάτια» όμως ο συντηρητικός Μπάιντεν έχει περισσότερες ευκαιρίες για να πιάσει τον μαγικό αριθμό 270 σε σχέση με τον ακροδεξιό αντίπαλό του.

Ο (μονο)δρόμος για νίκη του Τραμπ…

Για τον Τραμπ η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη αφού του υπολείπονται 53 εκλέκτορες. Αυτούς θα τους βρει μόνο αν κερδίσει στην Πενσυλβάνια αλλά και στις άλλες 3 πολιτείες όπου η μάχη γίνεται στήθος με στήθος.

Εκλογές Πενσυλβάνια
Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν;

Το κακό όμως για αυτόν είναι ότι στην Πενσυλβάνια τα εκλογικά τμήματα που συνεχίζουν να ενσωματώνονται έρχονται από τις μεγάλες πόλεις, Πίτσμπουργκ και Φιλαδέλφεια, όπου οι δημοκρατικοί έχουν μεγάλα ποσοστά.

Έτσι όσο περνά η ώρα η διαφορά υπέρ του Τραμπ όχι μόνο δεν μεγαλώνει αλλά ολοένα και μειώνεται με τις προβλέψεις να λένε ότι τελικά θα την χάσει. Κι αν την χάσει έχασε… και τη Προεδρία ανεξαρτήτως τι θα γίνει στις υπόλοιπες πολιτείες.

Το ίδιο δύσκολη είναι και η μάχη στην Πολιτεία της Νεβάδα όπου εκεί ο Τραμπ βρίσκεται -για λίγο μεν αλλά σταθερά- πίσω και δύσκολα αναμένεται να αλλάξει κάτι.

…και οι πολλαπλές διαδρομές για νίκη του Μπάιντεν

Σε ότι αφορά τους Δημοκρατικούς αυτοί έχουν πολλά περιθώρια για να συγκεντρώσουν τους 6 μόλις εκλέκτορες που χρειάζονται για να κερδίσουν.

Ο ένας τρόπος είναι νικώντας στην Πενσυλβάνια που έχει 20 εκλέκτορες.

Αλλά ακόμα κι αν ο Μπάιντεν χάσει εκεί, του αρκεί απλά μια νίκη στην Νεβάδα στην οποία ήδη προηγείται και του δίνει ακριβώς όσους εκλέκτορες του λείπουν (6).

Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν;
Αριστερά τα ποσοστά δηλώνουν πόσοι ψήφοι ακόμα υπολείπονται για να καταμετρηθούν

Σε περίπτωση που χάσει και την Νεβάδα τότε ο δρόμος για την Προεδρία παραμένει ανοικτός κατακτώντας έστω μία εκ των δύο Πολιτειών της Τζόρτζια και της Βόρειας Καρολίνας οι οποίες δίνουν πολλούς περισσότερους εκλέκτορες από όσους χρειάζεται για να πιάσει τους 270.

Ένας ακόμα δρόμος που οδηγεί σε…πραξικόπημα!
Η προσφυγή στα δικαστήρια με «επιχειρηματολογία» από θεωρίες συνωμοσίας…

Δικηγόροι της εκστρατείας-προπαγάνδας για την επανεκλογή του ακροδεξιού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προσέφυγαν στη δικαιοσύνη στην πολιτεία Τζόρτζια ζητώντας να ανασταλεί η καταμέτρηση ψηφοδελτίων που κατατέθηκαν για τις προεδρικές εκλογές, όπως μετέδωσε το «Associated Press».

Ο μηχανισμός προπαγάνδας του Τραμπ εξαπέλυσε πολυμέτωπη νομική επίθεση σε αρκετές από τις πολιτείες-πεδία μάχης μετά τις αμφίρροπες προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, προσπαθώντας να βγάλει άκυρα εκατομμύρια ψηφοδέλτια που κατατέθηκαν εγκαίρως και σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο…

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου  είναι διορισμένοι από τον Τραμπ, οπότε καταλαβαίνουμε όλοι τι μπορεί να σημαίνει αυτό, για την σφοδρή διαμάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μήνες στις ΗΠΑ.

Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν;
Τι χρειάζονται οι Μπάιντεν και Τραμπ για να νικήσουν; (κλικ για μεγέθυνση)

Οι μάχες στην Γερουσία και την Βουλή των Αντιπροσώπων

Οι σφοδρές αντιθέσεις αντανακλώνται και στις μάχες για τον έλεγχο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Μέχρι αυτή την ώρα, στην Γερουσία υπάρχει απόλυτη ισοπαλία μεταξύ Δημοκρατικοώων και Ρεπουμπλικάνων όπου και οι δύο έχουν από 48 έδρες, (απαιτούνται 51) ενώ στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι δημοκρατικοί συγκεντρώνουν 204 έδρες και οι Ρεπουμπλικανοί 190 έδρες (με όριο το 218).

Με πληροφορίες από Guardian και 902.gr

Ροβεσπιέρος

(Visited 232 times, 1 visits today)