Print Friendly, PDF & Email

Ο Βαρουφάκης ξεκινάει νέα καριέρα ως κωμικός (vid)

«Εμείς δεν επιλέγουμε ιμπεριαλισμό, το ΚΚΕ επιλέγει ιμπεριαλιστή»

Η προχτεσινή ομιλία του Δ. Κουτσούμπα στη Βουλή ήταν το καλύτερο ξεμπρόστιασμα του δικομματικού καβγά για το ζήτημα της ακρίβειας, στην προσπάθειά τους να συγκαλύψουν τις ευθύνες των δικών τους κυβερνήσεων.

Εκτός από αυτούς, όμως, έβαλε στο στόχαστρο και τα δεκανίκια τους.

Ηδη από την πρωτολογία του, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωνε τα εξής για τον σοσιαλδημοκρατικό πόλο και τις αυταπάτες που καλλιεργεί συνειδητά για τον χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Ομως ο Σύριζα, ξεχνά να απαντήσει ταυτόχρονα, σε ορισμένα απλά ερωτήματα:

Τι θα γίνει με το μέσο μισθό σε κάθε κλάδο;
Τι θα γίνει με τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, που έχει προτείνει στον ΣΕΒ, ως αντιστάθμισμα για την αύξηση του κατώτατου μισθού, δηλαδή τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και άλλων παροχών, όπου από τη μια τσέπη θα μπαίνουν κι από την άλλη θα βγαίνουν;
 Θα μειωθούν δραστικά και άμεσα οι έμμεσοι φόροι;
 Θα καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης;
Θα καταργηθούν οι αντεργατικοί νόμοι και οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που υπονομεύουν τις Συλλογικές Συμβάσεις και τις αντίστοιχες διαπραγματεύσεις;
Θα καταργηθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας;
Τι θα γίνει όταν η Κομισιόν απαιτήσει απ’ την επόμενη κυβέρνηση την τήρηση των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, που μάλιστα υπέγραψε ο ίδιος ο Τσίπρας;
Τι θα γίνει όταν αρχίσουν οι αυστηρές συστάσεις για περιορισμό των κρατικών δαπανών κοινωνικής πολιτικής;

Ως απάντηση σ’ όλα αυτά μπορεί να ξανακούσουμε ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα, ότι ο Σύριζα μαζί με τους Ποδέμος και τους σοσιαλιστές της Πορτογαλίας, θα μετασχηματίσουν φιλολαϊκά την ΕΕ.

Μπορεί μάλιστα να βοηθήσει και το ΜέΡΑ 25 σ’ αυτόν τον πολύ «ρεαλιστικό» στόχο…»

Τι κράτησε από όλα αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜέΡΑ25;

Οτι ο Κουτσούμπας έχει δίκιο στα ερωτήματα που θέτει προς τον Σύριζα.

Ο Βαρουφάκης ξεκινάει νέα καριέρα ως κωμικός
Ο Βαρουφάκης ξεκινάει νέα καριέρα ως κωμικός

Και ότι:

«Εμείς, το ΜέΡΑ25, ως «ευρωπαϊστές» –sic– απαντάμε στο ερώτημα του κ. Κουτσούμπα, λέμε ότι δε γίνονται όλα αυτά χωρίς ρήξη, γι’ αυτό και είμαστε το κόμμα της προγραμματικής ρήξης…»

Στη δευτερολογία του, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ έκανε άλλη μια αναφορά στο ΜέΡΑ25.

«Είμαστε με τους λιμενεργάτες της Cosco και τους εργαζόμενους στις μεταφορές, που διεκδικούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να γυρνούν από τη δουλειά τους σώοι κι αβλαβείς, ενάντια στα εργασιακά κάτεργα που φτιάξατε όλοι σας στο όνομα των εμβληματικών επενδύσεων, από τη ΝΔ και το Πασόκ, μέχρι τον Σύριζα και τον κύριο Βαρουφάκη, ο οποίος μάλιστα καμάρωνε παλιότερα επειδή –λέει– έπεισε την κυβέρνηση Σύριζα να προχωρήσει η επένδυση της Cosco!

Κι επειδή αναφέρθηκα στον κύριο Βαρουφάκη, να πω παρεμπιπτόντως ότι αυτά είναι δικά του λόγια, δεν είναι σαν τις γνωστές λαθροχειρίες που τώρα τελευταία κάνει ο ίδιος και χρησιμοποιεί στις ομιλίες του και εδώ μέσα, όπως ότι δήθεν «το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ επειδή αυτή αμερικανοκρατείται»!

Το ΚΚΕ είναι εναντίον της ΕΕ απ’ την πρώτη στιγμή, απ’ την ιδρυτική της διακήρυξη με τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, επειδή είναι μια αντιδραστική ένωση καπιταλιστικών κρατών.

Τον ελληνικό λαό δεν πρέπει να τον απασχολεί ποιος έχει το πάνω χέρι, οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, οι Αμερικάνοι, ούτε καλούμε τους λαούς να επιλέξουν τον καλό ή κακό ιμπεριαλιστή, κάτι που μάλλον επιθυμεί ο κύριος Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίζεται ντούρος εχθρός του γερμανικού ιμπεριαλισμού, κλείνοντας το μάτι προφανώς σε κάποιους άλλους ιμπεριαλισμούς, τον αμερικανικό, τον βρετανικό και πάει λέγοντας…

Κλείνει η παρένθεση και πολύ ασχολήθηκα…»

Σε όλα αυτά, ο Βαρουφάκης απάντησε «με αγάπη και συντροφικότητα…» στους κομμουνιστές βουλευτές ότι το ΜέΡΑ25 δεν επιλέγει ιμπεριαλισμό, σε αντίθεση με το ΚΚΕ που μιλάει συνεχώς για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό αλλά όχι για τον γερμανικό (!)…

Και πρόσθεσε πως δε χρειάζεται να δώσει διαπιστευτήρια σε κανέναν, γιατί έχει πρωτοστατήσει για τον Τζούλιαν Ασάνζ που είναι μέλος του δικτύου του και έτσι «ξέρουμε τι σημαίνει ο καθημερινός αγώνας εναντίον του ιμπεριαλισμού»…

Στη συνέχεια, μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο που έφτιαξε το ΜέΡΑ25.

Μικρή λεπτομέρεια, η κοπτοραπτική στα επίμαχα αποσπάσματα του Κουτσούμπα, ώστε να μην ακούγονται όσα λέει για τις αυταπάτες που σπέρνει και το ΜέΡΑ25 για έναν «φιλολαϊκό μετασχηματισμό» της ΕΕ, ούτε πολύ περισσότερο ότι ο Βαρουφάκης καμάρωνε για τη συμφωνία με την Cosco.

Ο Βαρουφάκης ξεκινάει νέα καριέρα ως κωμικός (vid)

Το κόμμα του Βαρουφάκη επιχειρεί να χτίσει ένα αφήγημα που δεν αντέχει σε σοβαρή κριτική, και το οποίο περνάει και στις Θέσεις του για το Συνέδριο –συμπυκνωμένο μπορεί να το δει κανείς και εδώ– σε μια μάλλον κωμική προσπάθεια να αποκρούσει την τεκμηριωμένη κριτική του ΚΚΕ.

«Αν και είναι αλήθεια ότι η ΕΕ ήταν (αρχικά) δημιούργημα της Ουάσιγκτον, η επιλογή του ΚΚΕ να θεωρεί ότι η ΕΕ αποτελεί απλή προέκταση του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, και συνεπώς ότι «ένας είναι ο ιμπεριαλισμός», το οδηγεί σε αναλύσεις που υπονομεύουν την συγκρότηση μετώπου σύγκρουσης με το τρίγωνο Βερολίνου-Φρανκφούρτης-Βρυξελλών.

Η στρατηγική του ΚΚΕ να μην στοχεύει τον γερμανικό ιμπεριαλισμό, ο οποίος μετά το 1996 αποτελεί μεγαλύτερο βραχνά για τον λαό μας από τον αμερικανικό, αναδεικνύει μια σημαντική αναλυτική διαφορά του ΜέΡΑ25 από το ΚΚΕ.

Η επιλογή του ΚΚΕ στο Δημοψήφισμα του 2015 να διασπάσει το κοινό μέτωπο του ΟΧΙ στο 3ο Μνημόνιο, καλώντας σε αποχή ή άκυρη ψήφο με στόχο να θέσει εκείνη τη στιγμή θέμα εξόδου από την ΕΕ, αντανακλά αυτή την σημαντική αναλυτική διαφορά του ΜέΡΑ25 από το ΚΚΕ:

Το Δημοψήφισμα ήταν μια ιστορική στιγμή που ένας μικρός λαός είπε Οχι στον γερμανικό ιμπεριαλισμό. Εκείνη τη στιγμή το γενικότερο, και άκαιρο, «Οχι στην ΕΕ» ήταν μεγάλο δώρο στον γερμανικό ιμπεριαλισμό που στριμώχτηκε από ένα λαό που του είπε Οχι και τον οποίο δεν μπόρεσαν τα φερέφωνα του γερμανικού ιμπεριαλισμού να ακυρώσουν κατατάσσοντάς τον στους «αντιευρωπαϊστές»…».

Δε χρειάζεται πάντως ούτε αγάπη ούτε συντροφικότητα, παρά μόνο στοιχειώδης εντιμότητα για να διαπιστώσει κανείς τα αυτονόητα.

Οσο «ντούρος» και αν παρουσιάζεται ο Βαρουφάκης ενάντια στον γερμανικό ιμπεριαλισμό, δε θα δει κανείς ούτε μια λέξη στις θέσεις του κόμματός του για ουσιαστική ρήξη με την ευρωζώνη και την ΕΕ, ούτε προφανώς το αίτημα για αποδέσμευση από έναν ιμπεριαλιστικό οργανισμό, που είναι εχθρός για κάθε λαό –όπως είπε άλλωστε και ο Βαρουφάκης στη Βουλή.

Αντίθετα, το ΚΚΕ που –σύμφωνα με τον Βαρουφάκη πάντα– δε βάζει στο στόχαστρο τον γερμανικό ιμπεριαλισμό και θεωρεί την ΕΕ ως δημιούργημα και απλή προέκταση του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ, έχει ως βασικό σύνθημα στην προμετωπίδα του την αποδέσμευση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, το ΝΑΤΟ και όλους τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Κάτι που ο Βαρουφάκης και το κόμμα του δεν τολμούν ούτε φραστικά να πουν, όσα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αν πετάξουν για τον Ασάνζ, ως «τεκμήρια» της «πάλης» τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό…

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 448 times, 1 visits today)