Print Friendly, PDF & Email

Βάζουν καθηγητές να κάνουν μετασεισμική «αυτοψία» στα σχολεία!

Ένα μήνα μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη, οι καθηγητές καλούνται να λειτουργήσουν σαν …μηχανικοί και να κάνουν «αυτοψία» σε δημόσια κτίρια, που στεγάζουν εκατοντάδες μαθητές!

«Λόγω έλλειψης προσωπικού της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, παρακαλούμε τους εφημερεύοντες καθηγητές όπως κάνουν ενδελεχή αυτοψία στο σχολικό κτίριο και να ενημερώσουν τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση εάν υπάρχουν πιθανές ζημιές».

Η παραπάνω απίστευτη οδηγία στάλθηκε την περασμένη βδομάδα από τη δημοτική αρχή Νίκαιας – Ρέντη στα Γυμνάσια και Λύκεια του δήμου!

Βάζουν καθηγητές να κάνουν μετασεισμική «αυτοψία» στα σχολεία
Βάζουν καθηγητές να κάνουν μετασεισμική «αυτοψία» στα σχολεία!

Σε μια πρώτη ανάγνωση μοιάζει αστείο, όμως είναι αλήθεια:

Ένα μήνα μετά το σεισμό της 19ης Ιούλη, οι καθηγητές καλούνται να λειτουργήσουν σαν …μηχανικοί και μάλιστα να κάνουν «αυτοψία» στα πιο ευαίσθητα δημόσια κτίρια, που στεγάζουν εκατοντάδες μαθητές.

Λες και η αυτοψία είναι κάτι που δεν απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις, λες και η ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικού προσωπικού μπορεί να ανατεθεί στο τι «θα δει» ή «δεν θα δει» ο καθηγητής.

Θυμίζουμε ότι μόλις την περασμένη Τρίτη ο «Ριζοσπάστης» ανέδειξε το φλέγον θέμα της αντισεισμικής θωράκισης των σχολείων, το γεγονός ότι είναι πάρα πολλά τα σχολικά κτίρια που υπέστησαν ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό της Αθήνας και ακόμα δεν έχουν παρθεί μέτρα αποκατάστασης.

Όπως επίσης και το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι καταλληλότητας των σχολικών κτιρίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτή η τραγική κατάσταση, οι σοβαρές ελλείψεις με ευθύνη της κυβέρνησης, που πλέον γίνονται επικίνδυνες για μαθητές και εκπαιδευτικούς, επιβεβαιώνονται με τον πιο εμφατικό τρόπο στην περίπτωση της Νίκαιας, όπου καλούνται οι καθηγητές να μπαλώσουν τα κενά στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες.

Βάζουν καθηγητές να κάνουν μετασεισμική «αυτοψία» στα σχολεία

Βεβαίως, μεγάλες είναι οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής:

Αντί να μπει μπροστά στην ενημέρωση γονιών, εκπαιδευτικών και μαθητών…

Αντί να διεκδικήσει με κάθε μορφή πάλης τον έλεγχο και την αντισεισμική θωράκιση των σχολείων με ευθύνη του κράτους…

Αντί να παλέψει για προσλήψεις μόνιμου τεχνικού προσωπικού, αφήνει την κυβέρνηση στο απυρόβλητο και αναλαμβάνει «ευθύνη» να χρεώσει τους καθηγητές με καθήκοντα που δεν τους αναλογούν.

Το ότι πρόκειται για «ευθύνη» που αφορά εκατοντάδες ζωές παιδιών και στην ουσία φορτώνεται στην τύχη και την καλή «ματιά» του εκάστοτε καθηγητή καθιστά ακόμα πιο σοβαρά τα πράγματα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα προσεισμικών ελέγχων των σχολείων που είχε ξεκινήσει το 2004 διακόπηκε το 2011 λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που προβλεπόταν από το μνημόνιο,

ενώ την ίδια χρονιά κόπηκε και το 60% του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων του ΟΣΚ, με αποτέλεσμα να μην εκταμιευτούν τα 2,5 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση των ελέγχων.

Έτσι, η φάση αυτή, που αφορά παλιά σχολικά κτίρια, τα οποία ενδέχεται να αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα και που αποτελούν το 55% του συνολικού αριθμού των σχολείων της χώρας, δεν ξεκίνησε ποτέ…

Επίσης, σε περιπτώσεις που έγιναν έλεγχοι και εντοπίστηκαν προβλήματα, παρά τις επισημάνσεις, δεν έγιναν όσα έπρεπε.

Βάζουν καθηγητές να κάνουν μετασεισμική «αυτοψία» στα σχολεία

Πιο συγκεκριμένα, οι έλεγχοι που έγιναν πριν από το 2011 ήταν σε 6.583 στατικά ανεξάρτητα κτίρια, στα οποία στεγάζονται 5.114 σχολικές μονάδες.

Εντοπίστηκαν 539 μονάδες οι οποίες κρίθηκε πως χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις.

Το παράδειγμα της Νίκαιας δείχνει στην πράξη πού οδηγούν οι μεγάλες ελλείψεις, η αποψίλωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όπως είναι οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ».

Εξαιτίας αυτών των ελλείψεων, της υποταγής δημοτικών και περιφερειακών αρχών στη «δημοσιονομική κανονικότητα» που τις επιβάλλει, οι λαϊκές οικογένειες έφτασαν να εύχονται να μην είναι γεμάτα τα σχολεία στον επόμενο σεισμό, σε μια χώρα που εκλύει το 50% της σεισμικής ενέργειας στην Ευρώπη…

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 422 times, 1 visits today)