Print Friendly, PDF & Email

Χιλιάδες νήπια στην Αττική μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω στέγης!

Εκρηκτική κατάσταση στις εγγραφές στα Νηπιαγωγεία στους Δήμους που ξεκινά η Δίχρονη Προσχολική Αγωγή! Κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 6.30 μμ στο Υπ. Παιδείας

Σε κινητοποίηση την Πέμπτη 20 Ιούνη, στις 6.30 μμ έξω από το υπουργείο Παιδείας, καλούν η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής και η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών», ώστε να διαμαρτυρηθούν όλοι μαζί για την υποκρισία της κυβέρνησης που προχώρησε στη θεσμοθέτηση της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής χωρίς να παίρνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Χιλιάδες νήπια στην Αττική μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω στέγης

Την συμμετοχή τους στην κινητοποίηση, έχουν ανακοινώσει επίσης οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ρόζα Ιμβριώτη», «Ν. Πλουμπίδης», «Γ. Σεφέρης» και «Σωκράτης».

Η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Περιφέρειας Αττικής σε ανακοίνωσή της, καταγγέλλει αυτή την υποκρισία και υπογραμμίζει πως:

«Η δίχρονη Προσχολική Αγωγή αποτελεί ώριμο και αναγκαίο μέτρο που, όμως, δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς τη γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Επίσης, ζητά συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας την ημέρα της κινητοποίησης και καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων:

«Να απαιτήσουν από τις δημοτικές αρχές πλήρη ενημέρωση για τα κενά και τα προβλήματα και να διεκδικήσουν άμεσα την επίλυσή τους».

Σε ό,τι αφορά το διεκδικητικό πλαίσιο, η Ομοσπονδία διεκδικεί και απαιτεί:

  • Αποκλειστικά Δημόσιες και Δωρεάν Δομές για όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.
  • Δημιουργία νέων σύγχρονες δομών, παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, για να καλυφτούν όλες οι ανάγκες. Γενναία χρηματοδότηση για πρόγραμμα ανέγερσης νηπιαγωγείων, δέσμευση κατάλληλων χώρων.
  • 15 παιδιά ανά τμήμα.
  • Ολοκληρωμένη λειτουργία ολοήμερων με σίτιση (μαγειρεία, μάγειρες, τραπεζοκόμους), χώρους ξεκούρασης, κ.λπ.
  • Μαζικούς διορισμούς για μόνιμο παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό.
  • Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη μας. Δωρεάν και Δημόσια η φοίτηση για όλα τα παιδιά.
  • Ενιαίο αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού, με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά το παιδί.

Χιλιάδες νήπια στην Αττική μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω στέγης!

Από την πλευρά της, η «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» επισημαίνει ότι:

«Τις τελευταίες μέρες, με την ολοκλήρωση των εγγραφών στα Νηπιαγωγεία, σε αρκετούς από τους 114 δήμους που μπήκαν στο πρόγραμμα εφαρμογής της Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής για το σχολικό έτος 2019-20, εμφανίζεται οξυμένο πρόβλημα στέγασης των παιδιών.

Χιλιάδες παιδιά και οι οικογένειες τους δεν ξέρουν σε ποιο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσουν, με ποιες υποδομές και συνθήκες.

Τα τεράστια προβλήματα προκύπτουν από το γεγονός ότι σ’ αυτούς τους δήμους δεν έχει χτιστεί ούτε ένα νέο Νηπιαγωγείο, δεν υπάρχει επαρκής κτιριακή υποδομή αλλά και ανάλογη γεωγραφική κατανομή για να στεγάσει σωστά τα παιδιά που γράφτηκαν.

Τα νέα προβλήματα έρχονται να προστεθούν στην ήδη άσχημη κατάσταση που υπάρχει στα Νηπιαγωγεία εδώ και χρόνια (π.χ. εκατοντάδες Νηπιαγωγεία στεγάζονται ακόμα και σε ισόγεια πολυκατοικιών που προορίζονταν για καταστήματα!!)».

Και η ανακοίνωση συνεχίζει:

Αγωνιστική συσπείρωση

«Ειδικά στους συγκεκριμένους Δήμους, νήπια και προνήπια είναι στον αέρα και οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση!

Από τη μια το παιδί τους πρέπει να φοιτήσει στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο και από την άλλη δεν υπάρχει θέση στα Νηπιαγωγεία της περιοχής του, με αποτέλεσμα να δρομολογείται η μετακίνηση των παιδιών αυτών σε αρκετά μεγάλες αποστάσεις!

Επιπλέον σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμα βρεθεί ούτε καν ο χώρος που θα στεγαστούν τα παιδιά.

Με ευθύνη της κυβέρνησης οι λύσεις για τη στέγαση, έτσι όπως δρομολογούνται, είναι εντελώς εμβαλωματικές (αίθουσες σε δημοτικά, παιδικούς σταθμούς, προκάτ σε προαύλια ακόμα και …Λυκείων, παραρτήματα Νηπιαγωγείων κ.ά.).

Εξαρχής δημιουργούν προβλήματα στη συνολική λειτουργία κάθε Νηπιαγωγείου και όχι μόνο.

Ορισμένα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό:

Στον Πειραιά βγήκαν υπεράριθμα 800 παιδιά και δρομολογείται η μετακίνησή τους, όπου και εάν βρεθούν αίθουσες!

Στη Β’ Αθήνας αναζητείται στέγη για 55 παραρτήματα Νηπιαγωγείων, για να στεγαστούν πάνω από 1.200 παιδιά!

Μάλιστα επιχειρώντας να κάνουν συνένοχους και συμμέτοχους τους γονείς στο πρόβλημα, η Διεύθυνση Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας καλεί τις νηπιαγωγούς να στείλουν:

«Ονόματα και τηλέφωνα τριών γονέων… που εσείς θεωρείτε ότι μπορούν να ανταπεξέλθουν στα θέματα που προκύπτουν ως προς την εύρεση αιθουσών»!

Πραγματικό μπάχαλο!

Χιλιάδες νήπια στην Αττική μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω στέγης
Χιλιάδες νήπια στην Αττική μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω στέγης!

Όλη αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της γενικότερης αντιλαϊκής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής και υποχρηματοδότησης αλλά και των ηθελημένων «παραλήψεων» του ν. 4521/2018 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που θεσμοθέτησε την έναρξη εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία αλλά σε βάθος τριετίας και χωρίς …δημοσία δαπάνη!

Τα αποτελέσματα είναι αυτά που ζούνε τώρα οι γονείς και τα παιδιά στους δήμους που θα εφαρμοστεί η Δίχρονη τη δεύτερη χρονιά της τριετίας (την πρώτη χρονιά μπήκαν οι δήμοι που έτσι κι αλλιώς δεν είχαν πρόβλημα) χωρίς να εξασφαλιστεί καμία κτηριακή υποδομή!

Φανταστείτε τι θα γίνει την τρίτη χρονιά, που υποτίθεται ότι θα εφαρμοστεί και στους εναπομείναντες 27 Δήμους μέσα στους οποίους είναι Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο κ.λπ!

Μόνο στην Αθήνα χρειάζονται 130 αίθουσες και δεν έχει χτιστεί ούτε μία!

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ είναι εγκληματικές.

Όχι απλά υπονομεύει την εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, που υποτίθεται ότι η ίδια θεσμοθέτησε, αλλά ανοίγει και την όρεξη σε όλους όσοι θέλουν το πέρασμα των Νηπιαγωγείων στους Δήμους!

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των κυβερνήσεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, δίνει πάτημα σε φωνές τύπου Πατούλη, που βρίσκουν ευκαιρία να επαναφέρουν αντιδραστικές αντιλήψεις για αποκέντρωση της εκπαίδευσης (που είναι άλλωστε στρατηγική της ΕΕ και πολιτική των ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ)

και να ζητάνε αναστολή της εφαρμογής της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής στα Δημόσια Νηπιαγωγεία, το πέρασμα των Νηπιαγωγείων στην ευθύνη της Τοπική Διοίκησης!

Χιλιάδες νήπια στην Αττική μετακινούνται υποχρεωτικά λόγω στέγης

Τεράστιες είναι οι ευθύνες της πλειοψηφίας της ΔΟΕ (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ, ΕΡΑ/ΑΕΕΚΕ/ΕΚΕ), που, με την αμέριστη στήριξη και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, έδωσαν αέρα στα πανιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι κάνει Δίχρονη με όρους υποβάθμισης τελικά!

Απαράδεκτες και αντιδραστικές είναι οι αντιλήψεις που ακούστηκαν από τις ίδιες δυνάμεις για εφαρμογή της Δίχρονης χωρίς όρους και προϋποθέσεις:

«…ακόμα και σε καλύβες ας γίνουν Νηπιαγωγεία όπως και το 1920 που έγιναν τα πρώτα Δημοτικά… και μετά θα παλέψουμε για τις προϋποθέσεις!»

έλεγαν ορισμένοι συνδικαλιστές σε Γενικές Συνελεύσεις.

Αυτές οι λογικές οδηγούν τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα: Να γίνονται μπαλάκι τα παιδιά και οι γονείς και να φορτώνονται οι συνάδελφοι Νηπιαγωγοί το βάρος των απαράδεκτων συνθηκών.

Απαιτούμε ΤΩΡΑ το Υπ. Παιδείας να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε όλα τα προνήπια-νήπια να ενταχθούν ομαλά στα Δημόσια Νηπιαγωγεία σε κατάλληλες κτηριακές υποδομές!

Να μη μείνει κανένα παιδί απέξω!

Να μην αναγκαστεί καμία λαϊκή οικογένεια να καταφύγει σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία βάζοντας πάλι βαθιά το χέρι στην ήδη άδεια τσέπη!

  • Εδώ και τώρα γενναία χρηματοδότηση, από το κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να λυθούν τα προβλήματα των κτηριακών υποδομών, της λειτουργίας και του προσωπικού.
  • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των αναπληρωτών Νηπιαγωγών.
  • 15 παιδιά ανά τμήμα και 2ο Νηπιαγωγός σε τμήματα με 22 έως 25 παιδιά.

Καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. σε όλη την Ελλάδα να προχωρήσουν σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την ουσιαστική υλοποίηση της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Νήπια

Καλούμε τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε. Αττικής να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην Κινητοποίηση 20/6!

Όλοι και όλες στην Κινητοποίηση, μαζί με τους γονείς, την Πέμπτη 20 Ιούνη στις 6:30 μ.μ. στο Υπουργείο Παιδείας!»

Πηγές: 902.gr και ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

(Visited 374 times, 1 visits today)