Print Friendly, PDF & Email

Χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντες

Ένα σχόλιο-απάντηση στους Χριστιανοταλιμπάν διαχειριστές της σελίδας του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ωραιοκάστρου στο Facebook

Κι όμως η είδηση δεν ήταν τρολιά:

Ο ιερός ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, διοργάνωσε χτες το απόγευμα, αγιασμό και προσευχή για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ-Σου, που καταστρέφει τα δέντρα του δάσους.

Την είδηση ανέδειξε με χτεσινό της άρθρο (επισυνάπτεται στο τέλος) η Κατιούσα που είχε τίτλο:

«Εδώ δε θα περάσει ο ορθολογισμός – Αγιασμός στο Ωραιόκαστρο για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ-Σου»

Χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντεςΚι όμως oι διαχειριστές της σελίδας της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Ωραιοκάστρου στο Facebook όχι μόνο πρόλαβαν να κάνουν τον… αγιασμό αλλά απάντησαν κιόλας σε όσους – κατά τα λεγόμενά τους – ειρωνεύτηκαν την κίνηση της εκκλησίας και τις μεσαιωνικές πρακτικές που χρησιμοποιεί.

Στην προσπάθειά τους μάλιστα να πλήξουν την αξιοπιστία εκείνων που αναδεικνύουν τον σκοταδισμό τους, κάνουν αναφορά για… ασυνέπεια λόγων και έργων (!), «φωτογραφίζοντας» ανθρώπους που πάνω στην απελπισία τους προσεύχονται για ελπίδα κι ανακούφιση (ειδικά σε κάποια ζητήματα υγείας όπου η επιστήμη και η ανθρώπινη γνώση δεν έχει βρει ακόμα θεραπεία).

Χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντες

Συγκεκριμένα οι διαχειριστές της σελίδας της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου στο Facebook αναφέρουν:

«Εμείς κάναμε αυτό που μας υπαγόρευσε η συνείδησή μας και αυτό που οφείλαμε ως λειτουργοί, να προσευχηθούμε για τη λύση μιας φυσικής καταστροφής.

Το αστείον του πράγματος είναι ότι όλοι εκείνοι που ειρωνεύονται και θεωρούν «μεσαιωνικές» τις ιεροπραξίες, έρχεται κάποια στιγμή στη ζωή τους που, χτυπημένοι από συμφορά, προστρέχουν στον παπά της ενορίας και ζητούν αυτά τα… μεσαιωνικά, όπως ο Αγιασμός ή το Ευχέλαιο.

Το ζήσαμε, το ζούμε και θα το ζήσουμε ξανά και ξανά. Το θέμα είναι να προσέχουμε τι ειρωνευόμαστε και τι κοροϊδεύουμε διότι όπως λέει και ο λαός, μεγάλη μπουκιά φάε, μεγάλη κουβέντα μη λες».

Χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντεςΕμείς από την πλευρά μας το μόνο σχόλιο που θα κάνουμε αφορά την …ασυνέπεια!

Καμιά ασυνέπεια δεν έχει αυτός που πηγαίνει στην εκκλησία για να προσευχηθεί όταν πρώτα έχει επισκεφτεί 100 γιατρούς για να γίνει καλά κι όταν όλοι του έχουν πει ότι δεν έχει βρεθεί ακόμα τρόπος να γίνει καλά.

Ασυνέπεια είναι να χρησιμοποιείς τα αποτελέσματα του ορθολογισμού (τον οποίο καταδικάζεις), τις ανακαλύψεις της επιστήμης (την οποία επίσης καταδικάζεις) μονάχα όποτε σε συμφέρει και α λα καρτ!

Ας είναι λοιπόν να καταδικάζεις και να καταγγέλεις τον ορθολογισμό με συνέπεια… κάντο στην πράξη:

Χωρίς την επιστήμη και τον ορθολογισμό χτίστε αν μπορείτε εκκλησίες ή ναούς δίχως οικοδομικό σχέδιο, χωρίς συμβουλές από μηχανικούς, χωρίς μπουλντόζες, γερανούς και φορτηγά, χωρίς καν ηλεκτρισμό ή τηλέφωνο…

Θα γλιτώσουμε και τη σπατάλη των 117 εκτομμυρίων ευρώ που τσεπώσατε ως «προεκλογικό δωράκι» από την Περιφέρεια Αττικής της… άθεης (!) Ρένας Δούρου!

Χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντες

Και τώρα που είναι καλοκαίρι μην χρησιμοποιείτε ούτε ψυγείο ούτε κι ερ κοντίσιον και αν θέτε να δροσιστείτε μπορείτε άνετα να κάνετε αυτά που προτείνετε ως «λύση» στους  πιστούς σας:

Αγιασμό, ευχέλαιο και να προσευχή μπας και δροσίσει!

Και φυσικά μην χρησιμοποιείτε ούτε υπολογιστή και ίντερνετ (που είναι άλλωστε η επιτομή του προγραμματισμού και της εφαρμογής της ορθής λογικής) για να απαντάτε στους επικριτές σας ούτε και ψηφιακή φωτογραφική μηχανή για να προωθείτε εικόνες από τις σκοταδίστικες ιδέες σας…

Δεν έχει περάσει άλλωστε πολύ καιρός από τότε που ακόμα κι η επίσημη εκκλησία διέδιδε πως οι υπολογιστές και το διαδίκτυο είναι του…. σατανά και πως φέρουν το σημάδι του… αντίχριστου (666), έτσι δεν είναι;

Τελικά είναι οι χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντες!

Ακολουθεί το άρθρο της Κατιούσα…

Εδώ δε θα περάσει ο ορθολογισμός – Αγιασμός στο Ωραιόκαστρο για το φλοιοφάγο έντομο του Σέιχ-Σου

Η είδηση έρχεται από το… μακρινό 2019. Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση:

«Η Εκκλησία μας ανέκαθεν χρησιμοποιούσε τα «όπλα» της, που είναι η προσευχή και οι αγιαστικές πράξεις, για την αντιμετώπιση ακόμη και φυσικών καταστροφών.

Δεν είναι λίγες οι μαρτυρίες για πάνδημη συμμετοχή σε λιτανείες και διάφορες άλλες ιερές πράξεις για την αντιμετώπιση της ανομβρίας ή του σεισμού κ.α.

Ανέκαθεν η ευλάβεια του κόσμου, κυρίως τα παλαιότερα χρόνια, ωθούσε στην αναφορά στον Τριαδικό Θεό και στους Αγίους για την λύση ακόμη και των καθημερινών, βιοτικών προβλημάτων».

Το βασικό επιχείρημα είναι ότι αυτό γινόταν ανέκαθεν – π.χ. στο Μεσαίωνα και ακόμα παλιότερα.

Αναφέρει για παράδειγμα τις λιτανείες, ξεχνάει όμως να αναφερθεί π.χ. στους μάγους των ινδιάνικων φυλών και το «χορό της βροχής».

Η ουσία του επιχειρήματος είναι πως αυτό γινόταν και παλιότερα, όχι όμως πως έφερνε απαραίτητα κι αποτελέσματα.

Και συνεχίζουμε.

«Παρ’ όλη την επιβολή του ορθολογισμού στη σύγχρονη εποχή, η ευλάβεια του κόσμου είναι ακόμη ζωντανή κι αυτό διότι εκεί που η λογική φτάνει σε αδιέξοδα, έρχεται η πίστη και η ευλάβεια για να δώσει, σε πολλές περιπτώσεις, την λύση του προβλήματος.

Για τους παραπάνω λόγους, προσκαλούμε όλους τους ευλαβείς χριστιανούς, την Τετάρτη 26 Ιουνίου και ώρα 7.30 το απόγευμα, στο εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία που βρίσκεται λίγο πιο πάνω από το Bon Chateau, για να τελέσουμε Αγιασμό και να προσευχηθούμε για την διάσωση του δάσους μας που το κατατρώγει το έντομο φλοιοφάγος και το οποίο απειλή τα δέντρα με αφανισμό.

Πρόκειται για μια κίνηση αγάπης προς το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας και θα σας περιμένουμε όλους».

Η καρδιά έχει λόγους που η λογική αγνοεί.

Το ίδιο και η εκκλησία, που αναλαμβάνει όταν η λογική φτάνει σε αδιέξοδα και η επιστήμη σηκώνει ψηλά τα χέρια.

Χριστιανοταλιμπάν που τρώνε μεγάλες μπουκιές λένε κι απίθανες κουβέντεςΚι η μεταφυσική προβάλλεται ως το βασικό εργαλείο για να αλλάξει ο κόσμος, ενώ είναι το πιο σίγουρο μονοπάτι, για να διαιωνίσει τη σημερινή κατάσταση.

Μπορεί η ζωή να προχωρά, η τεχνολογία να εξελίσσεται και ο ορθολογισμός να έχει επιβληθεί -sic- αλλά αυτό δεν εμποδίζει την Εκκλησία να:

«Χρησιμοποιεί τα δικά της όπλα».

Μόνο που όπως φαίνεται αυτά στοχεύουν πρωτίστως στο μυαλό του κόσμου και όχι στα φλοιοφάγα έντομα και τις δέκα πληγές του Φαραώ.

Ροβεσπιέρος

(Visited 636 times, 1 visits today)