Print Friendly, PDF & Email

Κούβα: Έως 200 δολάρια το κεφάλι έλαβαν αντικαθεστωτικοί για διαδήλωση στην Αβάνα

Αντιφρονούντες επί πληρωμή! Τουλάχιστον 9 από τους 22 «καλλιτέχνες» συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από το υπ. Πολιτισμού κατ’ επιταγή των «ανεξάρτητων» ΜΜΕ, που χρηματοδοτούνται αδρά από κυβέρνηση και υπηρεσίες των ΗΠΑ

Μια βδομάδα μετά τη συγκέντρωση αυτοαποκαλούμενων καλλιτεχνών έξω από το υπουργείο πολιτισμού στην Αβάνα, πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις, πως η ενέργεια της 27ης Γενάρη σκηνοθετήθηκε στοχευμένα από αντικουβανικά μίντια, ενώ ένας μέρος τουλάχιστον των 22 αντικαθεστωτικών που συμμετείχαν πληρώθηκαν για να διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 9 από τους παρευρισκόμενους βρέθηκαν στο σημείο της συγκέντρωσης κατ’ επιταγή των «ανεξάρτητων» ΜΜΕ, που χρηματοδοτούνται αδρά από αμερικανικές κυβερνήσεις και υπηρεσίες.

Κούβα: Έως 200 δολάρια το κεφάλι έλαβαν αντικαθεστωτικοί για διαδήλωση στην Αβάνα
Κούβα: Έως 200 δολάρια το κεφάλι έλαβαν αντικαθεστωτικοί για διαδήλωση στην Αβάνα

Από τους υπόλοιπους 13 συγκεντρωμένους, μόνο λίγοι έχουν έστω και κάποια περιθωριακή αναφορά στο βιογραφικό τους που να δικαιολογεί τον τίτλο του καλλιτέχνη.

Στον απόηχο της συγκέντρωσης δεξιές οργανώσεις «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνεπικουρούμενες από δυτικά μίντια, ισχυρίστηκαν πως υπήρξε «καταστολή» και «βία» κατά «μιας συμμαχίας διανοουμένων και καλλιτεχνών» και «αγωνιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην πραγματικότητα, το γκρουπόσκουλο που έστησε την επικοινωνιακή φιέστα έξω από το υπουργείο πολιτισμού, είναι αυτό ακριβώς που αρνείται το διάλογο που διεξάγεται εδώ και δύο μήνες μεταξύ υπουργείου και εκατοντάδων καλλιτεχνών από όλη τη χώρα.

Μάλιστα, κάποιοι από αυτούς ήρθαν από το εξωτερικό μόνο και μόνο για τη συγκέντρωση.

Χαρακτηριστικά είναι όσα λέει ο Νέλσον Χούλιο Άλβαρες Μαϊράτα, Κουβανός συνεργάτης του εκδιδόμενου στη Φλόριντα αντικαθεστωτικού πόρταλ «ADN Cuba» ο οποίος ανέφερε, ότι το πρωί της 27ης Γενάρη, του τηλεφώνησε η διευθύντρια του πόρταλ, για να τον ενημερώσει για νέα διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο πολιτισμού, σημειώνοντας πως «πολλοί συνάδελφοί μου ήδη βρίσκονταν στο δρόμο».

Στη συνέχεια, ο Άλβαρες εξηγεί ότι συνάντησε την συνάδελφό του Γάιμα Πάρδο που ζει στο Μαϊάμι, ώστε να κανονίσουν πώς και πότε θα γύριζαν τα ζωντανά πλάνα από τη συγκέντρωση.

Παραδέχτηκε επίσης πως εκείνη τη μέρα έλαβε χρήματα, μεταξύ 150 και 200 δολαρίων, χωρίς να αποκαλύψει τον τρόπο με τον οποίο το πόρταλ του έστειλε τα λεφτά:

«Ξέρω μόνο πως είναι ένα άτομο που μου φέρνει τα λεφτά στο σπίτι. Ποτέ δεν είναι το ίδιο, εννοώ, δεν ξέρω αν είναι κάποιο πρακτορείο… Ξέρω απλά, πως είναι κάποιος που μια μέρα μου τηλεφωνεί ή με καλεί και μου δίνει τα λεφτά».

Ένας άλλος από τους συγκεντρωμένος, ο Μαουρίσιο Μεντόσα, πληρώνεται από την διαδικτυακή εφημερίδα «Diario de Cuba», που εκδίδεται από αντικαθεστωτικούς στη Μαδρίτη.

Πολύ περισσότερα είναι φυσικά τα λεφτά που λαμβάνουν τα ίδια τα αντικουβανικά ΜΜΕ από την αμερικανική κυβέρνηση.

Μόνο μέσα στο 2020, το «ADN CUBA» έλαβε από το υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ επιχορήγηση 410.710 δολαρίων, ενώ το «Diario de Cuba» μέσα σε δύο χρόνια έλαβε 675.398 δολάρια μέσω ιδρύματος του αμερικανικού κογκρέσου.

Οι ΗΠΑ δίνουν 3 εκατομμύρια δολάρια σε χαφιέδες κατά της Κούβας
USAID, Μια από τις πολλές αμερικανικές κυβερνητικές οργανώσεις και ΜΚΟ στην υπηρεσία του Ιμπεριαλισμού που «δρουν» στο εξωτερικό οργανώνοντας πραξικοπήματα

Γενναία είναι και η χρηματοδότηση που λαμβάνουν διάφορες ομάδες «ανεξάρτητων πολιτών» στην Κούβα, ανάμεσά τους και το «Κίνημα του Σαν Ισίντρο», που είχε απασχολήσει την επικαιρότητα πριν λίγους μήνες.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε ποσό ως και 1 εκ. δολαρίων για τη χρηματοδότηση αυτών των ομάδων και την «ενίσχυση της λογοδοσίας Κουβανών αξιωματούχων για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Με πληροφορίες από jungewelt.de

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 901 times, 1 visits today)