Print Friendly, PDF & Email

Φανατικός θαυμαστής της συμφωνίας των Πρεσπών κι επισήμως η ΝΔ

Ν. Δένδιας: «Να υποχρεωθεί» η Βόρεια Μακεδονία να την εφαρμόσει η επίσημη γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών

Πιο ξεκάθαρα δεν γίνεται: Η επίσημη γραμμή του υπουργείου Εξωτερικών και της κυβέρνησης είναι η απαρέγκλιτη εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Το αποσαφήνισε πέρα από κάθε αμφιβολία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με δημόσιες δηλώσεις του.

Φανατικός θαυμαστής της συμφωνίας των Πρεσπών κι επισήμως η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία, που επένδυσε προεκλογικά στις εθνικιστικές κορώνες, τα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες και τα δόρατα, που υπόγεια στήριξε μαθητικές απόπειρες καταλήψεων εθνικιστικού περιεχομένου, μαζί με την Χρυσή Αυγή, μετατρέπεται επισήμως στο βασικό θεματοφύλακα της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιας συμφωνίας που πρωτίστως σηματοδοτεί την ήδη δρομολογημένη ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Ερωτώμενος για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφέρθηκε στο προεκλογικό παρελθόν της ΝΔ:

«Να περιγράψω ολόκληρη τη στάση μας, να τη θυμίσω μάλλον, στην ελληνική κοινωνία, δηλαδή όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανειλημμένως τοποθετήθηκε, είπε εάν υπογραφεί, από εκεί και πέρα πρέπει να τηρηθεί. Το κράτος έχει συνέχεια. Αυτή ήταν η τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Επί αυτής της τοποθέτησης ψηφίστηκε».

Διευκρίνισε πως:

«Δεν είπε εγώ με το που θα εκλεγώ θα ανατρέψω τα πάντα, γιατί δεν μπορεί να το κάνει άλλωστε και να θέλαμε. Είμαστε μια σοβαρή παράταξη, προειδοποιήσαμε πριν από την ψήφιση, προειδοποιήσαμε πριν από την υπογραφή».

Κατέληξε μάλιστα στο εξής συμπέρασμα:

«Τώρα αυτή τη στιγμή πρέπει να υποχρεωθούν τα Σκόπια, η Βόρεια Μακεδονία, να εφαρμόσει τη συμφωνία».

Φανατικός θαυμαστής της συμφωνίας των Πρεσπών κι επισήμως η ΝΔ

Επισήμανε επίσης αναφερόμενος στην γειτονική χώρα πως:

«Διακρίνω μια προσπάθεια να την εφαρμόσει. Διακρίνω και αντιστάσεις τμημάτων του εκεί κρατικού μηχανισμού. Σε αυτά εμείς δεν πρόκειται να επιτρέψουμε παρεκκλίσεις. Το ξεκαθάρισα στον κ. Ντιμιτρόφ.

Με διαβεβαίωσε οφείλω να πω για την πρόθεση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας να τηρήσει τη συμφωνία επακριβώς. Δεν υπήρξε αντίλογος.Υπήρξε συμφωνία επ’ αυτού.

Όμως, αυτό είναι κάτι που παρατηρούμε και που θέλουμε να το δούμε. Δεν θα είμαστε επιεικείς ερμηνευτές. Θα είμαστε ακριβείς παρατηρητές».

Προάγγελος της στάσης αυτής, που ευθέως διατυπώνεται από τον επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, ήταν, οι προ εβδομάδων, δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, αλλά και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου, που είχαν επίσης θέσει θέμα αυστηρής εφαρμογής της συμφωνίας.

Φανατικός θαυμαστής της συμφωνίας των Πρεσπών κι επισήμως η ΝΔ
Φανατικός θαυμαστής της συμφωνίας των Πρεσπών κι επισήμως η ΝΔ

Έτσι για να θυμηθούμε πώς αντιμετώπιζε μέχρι πρόσφατα την Συμφωνία των Πρεσπών η Ν.Δ ας μνημονεύσουμε μερικές χαρακτηριστικές ατάκες:

— Άδωνις Γεωργιάδης 27/1/2019:

«Ο κ. Τσίπρας και οι 153 πρόθυμοι που βρήκε στη Βουλή έκαναν ένα εθνικό έγκλημα. Κάθε ένας που έχει έστω και λίγο πατριωτισμό μέσα του, αισθάνεται μια φοβερή θλίψη. Το κράτος μας από σήμερα υποχρεούται να αναγνωρίζει τους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες».

—  Αντώνης Σαμαράς 24/1/2029:

«Μας λένε κάποιοι, ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ τα Σκόπια για να σταθεροποιηθεί η περιοχή. Κι εγώ δεν έχω καμία αντίρρηση να μπουν στο ΝΑΤΟ. Αρκεί να αφήσουν απ’ έξω τον αλυτρωτισμό τους.Αλλά αυτό δεν συμβαίνει με την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως θα δούμε αμέσως. Νομιμοποιούμε τον αλυτρωτισμό τους!».

—  Κώστας Κυρανάκης 18/7/2019:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια εθνική ήττα που πλήγωσε όλους τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία εξελέγη στην κυβέρνηση για να τη διορθώσει, όχι για να την υπερασπιστεί».

—  Βασίλης Κικίλιας 24/2/2019:

«Ο κ. Τσίπρας αποδεικνύει ότι όσο περιφρονεί την Ελλάδα -όπως φαίνεται από την επαίσχυντη συμφωνία των Πρεσπών- άλλο τόσο περιφρονεί και τον Έλληνα πολίτη».

Πάιατ - Κούλης
Από τις συναντήσεις Μητσοτάκη – Πάιατ στις αρχές του 2019. Η φωτογραφία βρέθηκε εδώ τυχαία…

Με βάση αυτά ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης της ΝΔ ζητά την απαρέγκλιτη εφαρμογή μιας συμφωνίας «επαίσχυντης», που αποτελεί «εθνικό έγκλημα» και «εθνική ήττα», αναγνωρίζει «τους Σκοπιανούς ως Μακεδόνες» και ενισχύει «τον αλυτρωτισμό»!

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Πηγή: Ημεροδρόμος

(Visited 318 times, 1 visits today)