Print Friendly, PDF & Email

Ισραηλινοί κομμουνιστές καταδικάζουν την απόφαση Τραμπ

Σε συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία καλεί σήμερα η ΚΝΕ
ΚΚΕ: Οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» για να κάψουν το παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Την προκλητική απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του κράτους του Ισραήλ καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους κομμουνιστικά κι εργατικά κόμματα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη.

Πιo συγκεκριμένα, μεγάλες αντιδράσεις για την πρόσφατη απόφαση του προέδρου Τραμπ υπήρξαν από τον εκλογικό συνασπισμό «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Ειρήνη και την Ισότητα (Χαντάς)» στο οποίο συμμετέχουν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισραήλ, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα και το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού. 

Ισραηλινοί κομμουνιστές καταδικάζουν την απόφαση ΤραμπΟ βουλευτής, επικεφαλής του κοινού ψηφοδελτίου της Χαντάς, Αϊμαν Αουντε σημείωσε:

«Ο Τραμπ είναι ένας τρελός πυρομανής, ικανός να βάλει φωτιά σε όλη την περιοχή. Εάν είναι κάτι που έχει αποδειχθεί τις τελευταίες μέρες αυτό είναι ότι οι ΗΠΑ δε μπορούν να παραμένουν εγγυητές των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. […]

Εάν η ισραηλινή κυβέρνηση επιθυμεί τη διεθνή αναγνώριση της Δυτικής Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, το μόνο που χρειάζεται να πράξει είναι να αναγνωρίσει την Ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα της Παλαιστίνης.»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι η βουλευτής του κοινού ψηφοδελτίου της Χαντάς Αϊντα Τούμα-Σλίμαν η οποία σημείωσε:

«Η απόφαση για μεταφορά της πρεσβείας παραλύει την ειρηνευτική διαδικασία και τις πιθανότητες να επιτευχθεί κάποια διπλωματική συμφωνία στην περιοχή.»

Πυρά κατά της απόφασης για την Ιερουσαλήμ κι
από τους παλαιστίνιους κομμουνιστές

Αναγνώρισαν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του ΙσραήλΠυρά εναντίον της απόφασης του προέδρου Τραμπ εκτόξευσε και το Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, χαρακτηρίζοντας «κήρυξη πολέμου» την πράξη αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, τονίζοντας:

«Αυτή η απόφαση μας αναγκάζει να ενωθούμε και να λήξουμε τον παλαιστινιακό διχασμό γρήγορα και σωστά, με το λαό μας να έχει ως μοναδική επιλογή τη μαζική αντίσταση.»

Στην ανακοίνωση του, το Παλαιστινιακό ΚΚ κάνει έκκληση για «ενότητα» μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, για αγώνα προς την κατεύθυνση της δημοκρατικής λύσης ενός «ενιαίου κράτους».

Από την πλευρά του, το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (PPP) εξέδωσε δελτίο τύπου με το οποίο καταγγέλει την αμερικανική απόφαση, σημειώνοντας πως:

«Η εφαρμογή της απόφασης της κυβέρνησης των ΗΠΑ θα είχε σημαντική επίπτωση στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή, απομακρύνοντας τις πιθανότητες μιας πολιτικής συμφωνίας στο παλαιστινιακό ζήτημα.»

Σύμφωνα με το ΠΚΛ, η απόφαση αποτελεί κραυγαλέα επίθεση στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, υπογραμμίζοντας πως ο λαός και η ηγεσία των παλαιστινίων δεν πρέπει να ενδώσουν στην εκβιαστική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ.

Πηγή: Ατέχνως

ΚΚΕ: Οι ΗΠΑ ρίχνουν «λάδι στη φωτιά» για να κάψουν το παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Έκτακτο! Το ΠΑΜΕ καλεί αύριο στις 12 στη Πλ.ΚλαυθμώνοςΣε ανακοίνωσή του για την αναγνώριση από τις ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ δείχνει την κυνικότητα με την οποία ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός συμμετέχει δραστήρια στο έγκλημα που διαπράττεται σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης από το Ισραήλ και τους συμμάχους του, πρώτα απ’ όλα τις ΗΠΑ, αλλά και την ΕΕ.

Η τελευταία όχι μόνον εμβαθύνει διαρκώς τις σχέσεις της με το Ισραήλ, αλλά και ταυτίζει το θύτη με το θύμα, αναγορεύοντας σε “τρομοκρατία” την δίκαιη πάλη του λαού της Παλαιστίνης.

Αποτέλεσμα αυτής της μακροχρόνιας πολιτικής είναι η συνέχιση της κατοχής της Παλαιστίνης, η βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, οι δολοφονίες, οι χιλιάδες πολιτικοί κρατούμενοι, το τείχος, οι εποικισμοί, με δυο λέξεις ο βασανισμός ενός ολόκληρου λαού.

Τώρα οι ΗΠΑ με τη νέα απόφασή τους ρίχνουν “λάδι στη φωτιά” που επιδιώκει να κάψει τη λύση της ίδρυσης και αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, δίπλα στο Ισραήλ.

Επιπλέον, μια τέτοια ενέργεια σαφώς και σχετίζεται με τις γενικότερες εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Περσικού Κόλπου, στην οποία οι ΗΠΑ σχεδιασμένα προωθούν πολεμικές συγκρούσεις, αλλαγές συνόρων, στο πλαίσιο του λεγόμενου σχεδίου της “Μεγάλης Μέσης Ανατολής”, με στόχο τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των μεριδίων των αγορών, των δρόμων μεταφοράς των εμπορευμάτων.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τις δικές της βαριές ευθύνες σ’ αυτό το έγκλημα, όχι μόνο γιατί αθωώνει κι εξωραΐζει συστηματικά τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αλλά και γιατί αναπτύσσει σε βάθος τις σχέσεις με το Ισραήλ και μάλιστα τους δίνει και χαρακτήρα στρατηγικής σημασίας, εμπλέκοντας τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Επιπλέον, ευθύνεται γιατί δεν έχει προχωρήσει άμεσα στην αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, εφαρμόζοντας και την αντίστοιχη απόφαση της Βουλής από το Δεκέμβρη του 2015, κάτι που πρόσφατα έθεσε με Ερώτησή της σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ προς τον υπουργό Εξωτερικών.

Το ΚΚΕ εκφράζει για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη του στο δίκαιο αγώνα του λαού της Παλαιστίνης και καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τις ενέργειες των Αμερικανών ιμπεριαλιστών και των συμμάχων τους».

Σε συγκέντρωση και πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία καλεί σήμερα η ΚΝΕ

Σε κινητοποίηση την Παρασκευή 8 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στις 18.00 στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ καλεί η ΚΝΕ.

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει τα εξής:

«Καταγγέλλουμε στους νέους και τις νέες, στο λαό της χώρας μας την απόφαση των ΗΠΑ να ανακηρύξουν την Ιερουσαλήμ σε “πρωτεύουσα του Ισραήλ” και να μεταφέρουν εκεί την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ.

Ισραηλινοί κομμουνιστές καταδικάζουν την απόφαση ΤραμπΗ απόφαση των ΗΠΑ στρώνει το έδαφος για ένα νέο ιμπεριαλιστικό έγκλημα. Η νέα προκλητική ενέργεια του “διαβολικά καλού” – κατά τον Τσίπρα – Τραμπ ρίχνει “λάδι στη φωτιά” για να κάψει τη λύση της σύστασης ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για αυτό που αγωνίζεται και ματώνει τόσα χρόνια ο Παλαιστινιακός λαός.

Το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ έχει διαχρονικά τις πλάτες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Κάθε νέος και νέα να καταδικάσει αποφασιστικά το βασανισμό ενός ολόκληρου λαού, τη βία που ασκεί το κράτος του Ισραήλ με τους χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, την ανέγερση του τείχους του αίσχους, με τους εποικισμούς και τη συνεχιζόμενη κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών.

Με την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ “ανοίγει ο ασκός του Αιόλου” για όλους τους λαούς της περιοχής και για τον ελληνικό, με απρόβλεπτες κι επικίνδυνες συνέπειες.

Να σταματήσει τώρα το έγκλημα σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού!
Δίνουμε μαζική και αποφασιστική απάντηση!

Η ΚΝΕ καλεί σε κινητοποίηση σήμερα 8 Δεκέμβρη, με συγκέντρωση στις 18.00 στα Προπύλαια και πορεία στην αμερικανική Πρεσβεία.

Στηρίζουμε, δυναμώνουμε την αλληλεγγύη στον αγώνα του παλαιστινιακού λαού για τη δημιουργία του δικού του ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάθε οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, κάθε συμμετοχή στους σχεδιασμούς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας μας στα επικίνδυνα για τους λαούς και τη νεολαία σχέδια που αφορούν την περιοχή.

Αλληλεγγύη στον Παλαιστινιακό λαό!».

Ο Δ. Κουτσούμπας θα συναντηθεί σήμερα με τον Παλαιστίνιο Πρέσβη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 13.00, στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, με τον πρέσβη της Παλαιστίνης, Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι.

Πηγή: 902.gr

(Visited 492 times, 1 visits today)