Print Friendly, PDF & Email

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη χωματερή Φυλής – Συγκέντρωση στις 6 Νοεμβρίου (vid)

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνουν την Τετάρτη 6 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, και στην πορεία που θα ακολουθήσει στην Περιφέρεια Αττικής, ενάντια στις νέες χωματερές σε Φυλή και Γραμματικό,

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη χωματερή Φυλής - Συγκέντρωση στις 6 Νοεμβρίου

απηύθυναν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν σε αίθουσα της ΕΣΗΕΑ εκπρόσωποι των σωματείων και των φορέων από τη Δυτική Αθήνα, τη Δυτική Αττική, το Γραμματικό, τον Μαραθώνα και τον Βαρνάβα, που έχουν συγκροτήσει Συντονιστικές Επιτροπές, διεκδικώντας το κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή και να μη γίνουν νέες σε ανενεργά λατομεία της περιοχής.

Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Από το βήμα της συνέντευξης ο Θοδωρής Χαμαλίδης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Δήμου Φυλής και μέλος του ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι το έγκλημα διαρκείας συνεχίζεται με κεντρική συμφωνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν από λίγες μέρες, πρόσθεσε, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής οι παρατάξεις των Γ. Πατούλη (ΝΔ), Ρ. Δούρου (ΣΥΡΙΖΑ) και Θ. Τζήμερου επικύρωσαν την απόφαση που είχε πάρει ο ΕΔΣΝΑ (επί διοίκησης ΣΥΡΙΖΑ)

για να γίνει η νέα τεράστια χωματερή στη Φυλή (πρόκειται για 300 στρέμματα, όπου θα θαφτούν 4 εκατ. κυβικά μέτρα σκουπιδιών), αφήνοντας παράλληλα ανοιχτό το δρόμο της «αξιοποίησης» ως ΧΥΤΑ – ΧΥΤΥ ανενεργών λατομείων της Αττικής.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, με τροπολογία της διοίκησης Πατούλη στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, υλοποιούν το σχεδιασμό για τον νέο ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, που είχε δρομολογηθεί από τη διοίκηση Δούρου.

Αυτόν το σχεδιασμό υπηρετούν και οι δημοτικές αρχές της περιοχής.

Υπογράμμισε πως χρειάζεται να αναπτυχθεί η λαϊκή πάλη ενάντια στην επιχειρηματική δράση στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, για διαχείριση των απορριμμάτων με κριτήριο την υγεία και την ποιότητα ζωής του λαού.

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη χωματερή Φυλής - Συγκέντρωση στις 6 Νοεμβρίου

Με δημιουργία ενός ενιαίου, δημόσιου φορέα διαχείρισης και τελικής διάθεσης των αποβλήτων, που θα έχει προτεραιότητα την πρόληψη της παραγωγής απορριμμάτων και την προώθηση της ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή.

Με διασφάλιση της χωριστής διαλογής διαφορετικών ειδών απορριμμάτων.

Με δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και χωροθέτηση με επιστημονικά κριτήρια, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Με εξασφάλιση μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό.

Με χρηματοδότηση και στελέχωση των υπηρεσιών των δήμων, για να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια στη διαδικασία της αποκομιδής.

Η Γεωργία Κουμουνδούρου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Φορέων της Πετρούπολης, τόνισε ότι κυβέρνηση, Περιφέρεια και δημοτικές αρχές θέλουν να συνεχίσουν το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος του λαού της Δυτικής Αττικής.

Το έγκλημα αυτό – σημείωσε – το μαρτυρούν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι την περίοδο 1999 – 2015 το ποσοστό θανάτων από νεοπλασίες στη Δυτική Αττική έχει αυξηθεί κατά 31,7%, έναντι αύξησης 10,1% στην υπόλοιπη Περιφέρεια Αττικής.

Πρόσθεσε δε πως αυτό που απασχολεί διαχρονικά τις κυβερνήσεις και τους εκλεκτούς τους σε Περιφέρεια και δήμους είναι να εξυπηρετήσουν την πολιτική που αντιμετωπίζει το πρόβλημα των σκουπιδιών ως πεδίο κυκλοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Από την πλευρά της η Νατάσα Καμπέλη, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου Μαραθώνα κατά του ΧΥΤΑ στο Γραμματικό, έκανε λόγο για έργο καταστροφικό για το περιβάλλον, πανάκριβο και σε ακατάλληλη θέση.

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί, επεσήμανε, δείχνουν ότι έχει συντελεστεί οικολογική καταστροφή στην παραλία στο Σέσι, καθώς και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής.

Παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Μάης Μέντης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής.

Υπογράμμισε ότι το ΕΚ έχει αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για το πρόβλημα, στο πλευρό των φορέων που αγωνίζονται κατά των χωματερών.

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φυλής, πραγματοποιήθηκε παρέμβαση σωματείων και φορέων του δήμου με αίτημα να συζητηθεί προ ημερησίας διάταξης το πρόβλημα του ΧΥΤΑ Φυλής και της επέκτασής του.

Η δημοτική αρχή όμως δεν το συμπεριέλαβε στη συζήτηση, παρόλο που από το Σεπτέμβρη είχε διατυπωθεί σχετικό αίτημα και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Χαρακτηριστικά, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς (στηρίζεται από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) αρνήθηκε ακόμα και την πρόταση να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ σε άλλη συνεδρίαση του ΔΣ στο μέλλον, όπου θα διεξαγόταν και σχετική ονομαστική ψηφοφορία.

Χρησιμοποίησε μάλιστα το εκβιαστικό επιχείρημα ότι χωρίς τη χωματερή δεν θα μπορεί ο δήμος να πληρώσει τους υπαλλήλους του!

Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη χωματερή Φυλής - Συγκέντρωση στις 6 Νοεμβρίου
Κάλεσμα ξεσηκωμού ενάντια στη χωματερή Φυλής – Συγκέντρωση στις 6 Νοεμβρίου!

Στην κινητοποίηση στην πλατεία Κλαυθμώνος καλεί με ανακοίνωσή του το ΔΣ της Ένωσης ΕΒΕ Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου, που διοργανώνει και σύσκεψη για το ζήτημα, την Κυριακή 3 Νοέμβρη στις 11 π.μ., στα γραφεία του (Σωτήρη Πέτρουλα 20).

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 108 times, 1 visits today)