Print Friendly, PDF & Email

Κρήτη: Oλοκληρωτική καταστροφή στο Δήμο Χερσονήσου (vid)

Στο πλευρό των κατοίκων που χτυπήθηκαν για 3η φορά μέσα σε λίγες μέρες από τις πλημμύρες, βρίσκονται οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Από νωρίς το πρωί, κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τη Νικολέττα Χριστοδουλοπούλου, γραμματέα της ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ και τον Γιώργο Παρθενιώτη, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Χερσονήσου επισκέπτεται τις περιοχές προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση, να εκφράσει την αλληλεγγύη του ΚΚΕ στους πληγέντες και να πιέσει για την αποκατάσταση των ζημιών και για αποζημιώσεις.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ βρέθηκε στις Γούρνες, στις Γούβες, στην Παραλιακή, στην Ανάληψη, στα Μάλια και στις Γωνιές.

Από τις μαρτυρίες των κατοίκων στην κάμερα του 902.gr προκύπτει ότι από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, ενώ το μήνυμα που μεταφέρουν τα στελέχη του ΚΚΕ προς τους κατοίκους αυτών των περιοχών είναι πως πρέπει να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους και να πιέσουν για λύσεις στα επείγοντα προβλήματα και για αντιπλημμυρικά έργα που επείγουν.

Η εικόνα που αντίκρισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ, είναι εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής.

Περιουσίες, έπιπλα, αυτοκίνητα, σπίτια, καταστήματα μικρών επαγγελματιών, καταστράφηκαν από το νερό λόγω της έλλειψης αντιπλημμυρικών υποδομών. Εάν σε αυτά προσθέσουμε τις αγροτικές εκτάσεις, μιλάμε για τους κόπους μιας ζωής που χάθηκαν σε λίγη ώρα.

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν ότι από χθες μέχρι και σήμερα παρά τις εκκλήσεις τους, από μεριά Δήμου, Περιφέρειας και συνολικά των μηχανισμών του κράτους δεν έχουν δει την παραμικρή βοήθεια.

Είναι χαρακτηριστικό πως από πλευράς Δήμου δεν έχει ξεκινήσει έστω μια υποτυπώδης καταγραφή των ζημιών.

Επίσης, καταγγέλλουν την ανυπαρξία ακόμα και στοιχειωδών υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ποταμό Γουβιανό, κατά μήκος του οποίου έχει γίνει η μεγαλύτερη ζημιά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, ενός από τους πλέον τουριστικούς Δήμους.

Κρήτη: Oλοκληρωτική καταστροφή στο Δήμο Χερσονήσου (vid)

Ωστόσο, στο στο όνομα της ανάπτυξης για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να εξυπηρετηθούν τα μεγάλα ξενοδοχεία δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες υποδομές, στα σημεία που πρέπει.

Για παράδειγμα, στο σημείο που εκβάλει στη θάλασσα ο ποταμός Γουβιανός, μεγάλο τμήμα του έχει μπαζωθεί για να διευκολυνθούν τα ξενοδοχεία που βρίσκονται εκεί.

Σε ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» προς το Δήμο για το τι έργα γίνονται εκεί, ο Δήμος απάντησε πως πρόκειται για «αδειοδοτημένη διαμόρφωση της κοίτης».

Από τις συζητήσεις με τους κατοίκους και τη συνολική εικόνα των καταστροφών επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ για άμεση καταγραφή όλων των ζημιών, να δοθούν οι αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς στους πληγέντες και να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν, με ευθύνη της κυβέρνησης, των δημοτικών και περιφερειακών αρχών.

Άμεσα με ευθύνη των παραπάνω να προχωρήσει ο καθαρισμός των ρεμάτων και των ποταμών και γενικά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης για τις κακοκαιρίες που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Ο λαός της περιοχής να οργανώσει σήμερα τη διεκδίκησή του καταδικάζοντας την πολιτική των αρμόδιων δήμων, της περιφέρειας, συνολικά των κυβερνήσεων και του κρατικού μηχανισμού.

Κρήτη: Oλοκληρωτική καταστροφή στο Δήμο Χερσονήσου (εικ)

Πηγή: 902.gr

(Visited 289 times, 1 visits today)