Print Friendly, PDF & Email

Μεγάλες αντι-Νατοϊκές συγκεντρώσεις σε Σαλονίκη-Αθήνα (vid)

Το δικό τους «Όχι» στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό, αλλά και το δικό τους «Ναι» στη φιλία – αλληλεγγύη και κοινή πάλη των λαών διαδήλωσαν το απόγευμα της Πέμπτης 24 Γενάρη,

Μεγάλες αντι-Νατοϊκές συγκεντρώσεις σε Σαλονίκη-Αθήναεργαζόμενοι, νέοι και συνταξιούχοι, στη συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ, όπου μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ξεκίνησε πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε έξω από την πρεσβεία, οι διαδηλωτές έκαψαν σημαίες του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. 

Το σύνθημα που υψώθηκε το πρωί στον Βράχο της Ακρόπολης πήρε τη θέση του το απόγευμα στο πάρκο Ελευθερίας.

Λίγα μέτρα μόνο μακριά από την πρεσβεία των ΗΠΑ, των ενορχηστρωτών μιας συμφωνίας που φέρει ξεκάθαρα τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, οι διαδηλωτές βροντοφώναξαν:

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών».

Κατήγγειλαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που έχει αναλάβει, κάλεσαν το λαό να δώσει απάντηση στην κυβέρνηση «του ΝΑΤΟ και της πλουτοκρατίας με αγώνα διαρκείας» να οργανώσει τον αγώνα του απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και στο δηλητήριο του εθνικισμού.

Αμέσως μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι την αμερικάνικη πρεσβεία.

Oι πικέτες που κρατούσαν οι νεολαίοι και σχολίαζαν:

«Η κυβέρνηση λέει: Το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας […] Ο λαός ξέρει: ΝΑΤΟ σημαίνει προσφυγιά – πολέμοι».

Άλλες πικέτες υπενθύμισαν τον απολογισμό της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, από την οποία φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια:

«5.000 νεκροί, 12.500 τραυματίες εκ των οποίων 2.700 παιδιά, βομβαρδισμένα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, παιδικοί σταθμοί, σχολεία».

Η συγκέντρωση άνοιξε με χαιρετισμούς της ηθοποιού Ελένης Γερασιμίδου, του Βαγγέλη Χριστοφόρου, καθηγητή του ΕΜΠ και του Νίκου Παπαναστάση, αντισυνταγματάρχη ε.α.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε πολυμελής αντιπροσωπεία του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων ο Γιάννης Πρωτούλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα

Στη Θεσσαλονίκη

Ενάντια στη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και τον εθνικισμό διαδήλωσε και ο εργαζόμενος λαός της Θεσσαλονίκης που συμμετείχε μαζικά στη συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Τόσο μέσα από τη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου όσο και στη μεγάλη και μαχητική πορεία που ακολούθησε με προορισμό το αμερικανικό προξενείο, λαός και νεολαία βροντοφώναξαν:

«Αυτή η συμφωνία δεν είναι των λαών, είναι εντολή των ιμπεριαλιστών, Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί»

και έδειξαν την προοπτική σαλπίζοντας:

«Εμπρός λαέ, άλλαξε σελίδα, με το ΚΚΕ η μόνη σου ελπίδα».

Μπροστά στο αμερικανικό προξενείο, ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα:

«Αμερικάνοι φονιάδες των λαών».

Μεγάλες αντι-Νατοϊκές συγκεντρώσεις σε Σαλονίκη-ΑθήναΕκεί οι διαδηλωτές πυρπόλησαν τη σημαία των ΗΠΑ και έγραψαν με σπρέι στο πεζοδρόμιο:

«Όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια. ΚΚΕ».

Η πορεία που διέσχισε τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, μεταφέροντας παντού το κάλεσμα αντίστασης, ολοκληρώθηκε στο σημείο εκκίνησης, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Αριστοτέλους.

Στη συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Τόνισε ότι η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ δεν λύνει ένα εκκρεμές για χρόνια ιστορικό πρόβλημα. Αντίθετα, το οξύνει, το κάνει ακόμα πιο επικίνδυνο για τους λαούς.

Μεγάλες αντι-Νατοϊκές συγκεντρώσεις σε Σαλονίκη-ΑθήναΜεταξύ άλλων ανέφερε:

«Η θέση του ΚΚΕ είναι η μόνη ειλικρινής, σταθερή, πατριωτική και ταυτόχρονα διεθνιστική θέση, για τα συμφέροντα των λαών της χώρας μας και των γειτονικών χωρών.

Μ’ αυτό το κριτήριο τοποθετείται το ΚΚΕ. Τα κοινά συμφέροντα των λαών να ζήσουν με αλληλεγγύη, φιλία και κοινή πάλη ενάντια στην εκμετάλλευση και την καπιταλιστική βαρβαρότητα.

Έξω από τις φυλακές τύπου ΝΑΤΟ ή ΕΕ, στέλνοντας στα σκουπίδια της Ιστορίας τον αλυτρωτισμό και τον εθνικισμό που καλλιεργείται και στις δύο πλευρές των συνόρων από τους ίδιους που επέβαλαν την άθλια συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ, Αμερικανούς, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Αυτούς, που για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία των διεθνών συμβάσεων, σ’ αυτή τη συμφωνία προέβλεψαν τις ενέργειες των δύο μερών με το νι και με το σίγμα, με χρονοδιάγραμμα, σωστό τετράδιο καθηκόντων για τους «αριστούχους μαθητές» Τσίπρα και Ζάεφ, για να μην τους ξεφύγει ο μοναδικός στόχος της συμφωνίας:

Η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και αργότερα στην ΕΕ.

Βίντεο από την αντι-ιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία της Θεσσαλονίκης

Να δυναμώσουν οι δύο ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί στα Βαλκάνια. Να αναχαιτίσουν την επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας με τα δικά τους συμφέροντα. Να ελέγξουν τον κρίσιμο βαλκανικό δρόμο για τους αγωγούς φυσικού αερίου και εμπορευμάτων σε αντιπαράθεση με αυτές τις χώρες».

Μεγάλες αντι-Νατοϊκές συγκεντρώσεις σε Σαλονίκη-Αθήνα

Πηγή: 902.gr

(Visited 153 times, 1 visits today)