Print Friendly, PDF & Email

Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 – 12 Γενάρη)

Επικαιροποιηµένη πρόταση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών
προς τα Δ.Σ. και τις Γενικές Συνελεύσεις των ΕΛΜΕ και των Συλλόγων

Πρόταση αγώνα ενάντια στο κατάπτυστο σχέδιο της κυβέρνησης για τις «προσλήψεις», που στην ουσία αποτελούν απολύσεις, των αναπληρωτών απευθύνει προς τις ΕΛΜΕ και τους ΣΕΠΕ η παράταξη της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών».

Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 - 12 Γενάρη)Αναλυτικά η επικαιροποιημένη πρόταση:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σαν τον κλέφτη, μέσα στις γιορτές και με κλειστά τα σχολεία, κατέθεσε εσπευσμένα το νομοσχέδιο λαιμητόμο για τις «προσλήψεις» – απολύσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη κυβέρνηση χρησιμοποιεί τέτοιες άθλιες μεθοδεύσεις για να περάσει βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Μόνο και μόνο αυτή η τακτική αποδεικνύει το αντιλαϊκό περιεχόμενο του αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Όλοι και όλες στις Απεργίες, στις Γενικές Συνελεύσεις και στις κινητοποιήσεις των σωματείων!

 • Τρίτη 08/01, 14:00: Συγκέντρωση στη Βουλή (στάση μετρό Συντάγματος).
 • Τετάρτη 09/01, 18:30: Συμμετέχουμε στη σύσκεψη ΣΥΛΛΟΓΩΝ-ΕΛΜΕ, γραφεία ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α).
 • 48ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ Πέμπτη10/01 και Παρασκευή 11/01:
  • Πέμπτη απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις, καταλήψεις σε ΔΔΕ & ΠΔΕ και στην Αθήνα στο Υπ. Παιδείας στις 11:00.
  • Παρασκευή πανελλαδική συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13:00. Προσυγκέντρωση των Σωματείων στην Πλατεία Κοραή στις 12:30 και Πορεία προς τη Βουλή!
 • Παρασκευή 11/01, 16:00: Πανελλαδική σύσκεψη ΕΛΜΕ – Συλλόγων – Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών (ξενοδοχείο Αµαλία – Σύνταγμα).
 • Σάββατο 12/01: Καλούμε τα ΔΣ ΔΟΕ – ΟΛΜΕ να προχωρήσουν σε ολομέλειες Προέδρων για την κλιμάκωση του αγώνα.
 • Σε περίπτωση που η κυβέρνηση οδηγήσει τη ψήφιση του ν/σ την επόμενη εβδομάδα προχωράμε σε νέα απεργιακή κινητοποίηση.

Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 - 12 Γενάρη)

Να αποσυρθεί εδώ και τώρα το απαράδεκτο Ν/Σ για τις «προσλήψεις» – απολύσεις αναπληρωτών!

Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία! Εδώ και τώρα 30 χιλιάδες μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών! Καμιά απόλυση συναδέλφου! Δεν παζαρεύουμε ούτε μια ώρα δουλειάς για κανένα συνάδελφο! Όλοι στη Γενική Συνέλευση του σωµατείου μας!

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για το νέο σύστημα προσλήψεων – διορισμών αποτελούν προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών συναδέλφων!

Με το νέο σύστημα διορισμών – προσλήψεων καθιερώνονται τρεις πυλώνες κριτηρίων. Στην ουσία μοιράζονται ισοβαρώς η προϋπηρεσία και τα λεγόμενα ακαδημαϊκά προσόντα ενώ μοριοδοτούνται και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.

Στόχος είναι να δημιουργηθούν ψεύτικες ελπίδες σε όλους, παλιούς και νέους αναπληρωτές, αλλά και στους νέους αποφοίτους, γιατί τελικά οι θέσεις μόνιμης δουλειάς θα είναι ελάχιστες.

Στο βωμό αυτής της τακτικής χιλιάδες νυν εργαζόμενοι θα πεταχτούν στην ανεργία κατρακυλώντας στους νέους πίνακες.

Μέσα από τα λεγόμενα κριτήρια, με τα οποία θα γίνονται οι προσλήψεις, θα οδηγηθούν χιλιάδες εκπαιδευτικοί, που ήδη εργάζονται ως αναπληρωτές, στην απόλυση.

Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 - 12 Γενάρη)Το νέο σύστημα προσλήψεων δημιουργεί για μια ακόμα φορά τεράστιες ανακατατάξεις στους πίνακες των αναπληρωτών και τελικά λειτουργεί σαν μηχανισμός ανακύκλωσης της ανεργίας.

Θεσμοθετεί τον άκρατο ανταγωνισμό και την εμπορευματοποίηση, το ανελέητο κυνηγητό προσόντων και πιστοποιήσεων.

Δεν καλύπτονται στο ελάχιστο ούτε καν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων σε εκπαιδευτικούς, αντίθετα, παγιώνονται τα χιλιάδες κενά, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η αδιοριστία, μέσα από το τέχνασμα της ανακύκλωσης της ανεργίας.

Όλες οι κυβερνήσεις, με τη σημερινή να αποδεικνύεται καλύτερος και πιο υπάκουος μαθητής ΕΕ και ΟΟΣΑ, προωθούν τα «εργασιακά προσόντα», που πρέπει να κυνηγούν «δια βίου» οι εργαζόμενοι για μια επισφαλή θέση εργασίας, γι’ αυτό έλεγαν και λένε στους αναπληρωτές:

«Τρέξτε σε όλη τη χώρα να μαζέψετε μόρια, υπηρετήστε στα δυσπρόσιτα για να τα διπλασιάσετε, δώστε γραπτό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, μαζέψτε χαρτιά και πιστοποιήσεις, κάντε υπομονή και θα διοριστείτε».

Τώρα έρχονται με τον πιο άθλιο τρόπο και τσακίζουν όλους αυτούς τους συναδέλφους!

 • Με το σχέδιο της κυβέρνησης έχουμε πραγματική κλοπή προϋπηρεσίας, πετιούνται στα σκουπίδια χρόνια δουλειάς και ζωής χιλιάδων συναδέλφων, που γύρναγαν σε όλη την Ελλάδα, πολλές φορές μακριά από τις οικογένειές τους ή μη μπορώντας να στήσουν τη δική τους.
 • Μέσα από τα λεγόμενα «ακαδημαϊκά» κριτήρια και με τον πλέον επίσημο τρόπο η κυβέρνηση απαξιώνει, επί της ουσίας, το πτυχίο χιλιάδων αποφοίτων των σχολών, αφού δε θα είναι το μοναδικό προαπαιτούμενο για τη δουλειά.
 • Θεσμοθετείται το ατέλειωτο κυνήγι και το εμπόριο προσόντων και πιστοποιήσεων, για όσους έχουν και μπορούν οικονομικά, το διαρκές άγχος και η ανασφάλεια για τους νέους ανθρώπους, που θα πρέπει εσαεί να αποδεικνύουν ότι είναι «άξιοι» και «ικανοί» να εργαστούν στην Εκπαίδευση.

Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 - 12 Γενάρη)

 • Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για το σύστημα διορισμών όχι απλώς δε λύνουν, αλλά συντηρούν και παγιώνουν το άθλιο καθεστώς της αδιοριστίας για χιλιάδες συναδέλφους αναπληρωτές αλλά και απόφοιτους των σχολών.
 • Ακόμα κι αν πραγματοποιηθούν οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή, την επόμενη χρονιά, θα χρειαστούν και πάλι πάνω από 10.000 συμβασιούχοι για να λειτουργήσουν μόνο και μόνο οι δομές Ειδικής Αγωγής! Οι όποιοι διορισμοί εξαγγέλλονται σε βάθος τριετίας έχουν χαρακτήρα προεκλογικής εξαπάτησης!
 • Ακόμα και σήμερα, στο κουτσουρεμένο σχολείο των περικοπών (βλ. αλλαγές στο ωρολόγιο Γυμνασίου και Δημοτικού, κατάργηση υπεύθυνου στο ολοήμερο κ.ά.) και των τεράστιων ελλείψεων, απαιτούνται πάνω από 30.000 συμβασιούχοι για να εμφανιστεί μια υποτυπώδης εικόνα «κανονικότητας»!

Τεράστιες είναι οι ευθύνες των πλειοψηφιών των Ομοσπονδιών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ.

Διευκόλυναν την κυβέρνηση, αφού αποδέχονταν τα κυβερνητικά επιχειρήματα για «αδυναμία μαζικών διορισμών» (λόγω δημοσιονομικών περιορισμών) αλλά και τις λεγόμενες «επιταγές του νόμου».

Πρότειναν «καλύτερα» κριτήρια στην κυβέρνηση!

Όλο το προηγούμενο διάστημα έκαναν τα πάντα για να υπονομεύσουν το μοναδικό δίκαιο και ρεαλιστικό αίτημα, δεκάδων ΣΥΛΛΟΓΩΝ και ΕΛΜΕ, που ενώνει όλους τους συναδέλφους και απαντάει στις μορφωτικές ανάγκες, για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, που είναι και το μόνο που προασπίζει πραγματικά πτυχίο και προϋπηρεσία όλων των αναπληρωτών! Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 - 12 Γενάρη)Το χαρακτήριζαν ουτοπικό και λαϊκίστικο.

Συνάδελφοι, συναδέλφισσες,

Να μην επιτρέψουμε να περάσει η λογική του «διαίρει και βασίλευε»!

Ο εχθρός μας είναι η σημερινή κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες, που τόσα χρόνια κρατούν τους αναπληρωτές σε καθεστώς ομηρίας, παίζουν βρώμικα παιχνίδια στην πλάτη τους.

Απέναντι στην κοροϊδία για διορισμούς σε βάθος τριετίας και κριτήρια απαντάμε:

 • Πάρτε πίσω τώρα το σχέδιο λαιμητόμο!
 • Δε διαπραγματευόμαστε τη δουλειά ούτε ενός αναπληρωτή, δεν παζαρεύουμε ούτε μια ώρα δουλειάς κανενός συναδέλφου.
 • Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών συναδέλφων που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση. Κανένας απολυμένος!
 • Τουλάχιστον 30.000 άμεσοι μόνιμοι διορισμοί για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει και ο δρόμος στους νεότερους συναδέλφους!
 • Κατάργηση του νόμου ν. 3848 και όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, που οδηγεί σε λογική προσόντων για τους διορισμούς. Το πτυχίο να είναι το μοναδικό εφόδιο για την εργασία.

Όλοι μαζί ενάντια στις απολύσεις αναπληρωτών (8 - 12 Γενάρη)Τη ζωή και τα δικαιώματά μας δεν τα παζαρεύουμε!

Όλες και όλοι, μόνιμοι και αναπληρωτές, συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις, στη γενική συνέλευση και στην απεργία!

Να αποσυρθεί τώρα το νομοσχέδιο απολύσεων!»

Πηγή: Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

(Visited 98 times, 1 visits today)