Print Friendly, PDF & Email

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανο (!) για να συντηρηθεί! (vid)

Το σάπιο σύστημα απέδειξε για ακόμη μια φορά με τον πιο κυνικό τρόπο πως ούτε τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί ούτε και θέλει να διασώσει

Ήταν 13 Φλεβάρη του 2018 (14 μήνες πριν την σημερινή καταστροφή) κι η είδηση που είχε περάσει στα «ψιλά» δείχνει τον πραγματικό υπεύθυνο της σημερινού εγκλήματος («ατυχήματος») στον καθεδρικο ναό της Παναγίας των Παρισίων

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανο

κι όπως θα διαπιστώσετε παρακάτω δεν είναι άλλος από το σάπιο σύστημα που υπηρετεί το αστικό κράτος της Γαλλίας!

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανο (!) για να συντηρηθεί!

Καθώς το κρατικό κονδύλι για την συντήρηση της εκκλησίας-σύμβολο του Παρισιού εδώ και χρόνια δεν επαρκούσε, απευθύνθηκε σε ιδιώτες για να συγκεντρώσει 100 εκατομμύρια ευρώ για την διάσωσή της.

Η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού, η «Νοτρ Νταμ», («Η Κυρά μας») για περισσότερο από 850 χρόνια στεκόταν επιβλητική.

Ηταν το μνημείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στο Παρίσι και σε ολόκληρη τη Γαλλία αποκομίζοντας τεράστια έσοδα από τον τουρισμό.

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανοOμως τα προβλήματα που αντιμετώπιζε εξαιτίας της χρόνιας εγκατάλειψης και της κάκιστης συντήρησης ήταν τεράστια.

Και κανείς δεν έδωσε σημασία.

Χαρακτηριστικό της εγκατάλειψης είναι πως (πριν τη σημερινή καταστροφή) η πέτρινη πρόσοψη είχε υποστεί φθορές εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι δυο πλαϊνοί πύργοι στηρίζονταν με υποστυλώματα.

Τα γλυπτά, από τα οποία έτρεχει το νερό, είχαν χάσει την «πλαστικότητά» τους ενώ η σκαλωσιά που χρειαζόνταν συντήρηση είχε αντικατασταθεί από μια ξύλινη.

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανο
Τα πρώτα 10 κράτη σε εξοπλιστικές δαπάνες

Η οροφή του κεντρικού πύργου έσταζε νερά με συνέπεια ο σκελετός της στέγης διαρκώς να φθείρεται και να σαπίζει.

Κι όμως ο προυπολογισμός που έδινε ο «εκσυχρονιστής» με τις «νέες ιδέες» Μακρόν και νωρίτερα ο… «πουλώ  αέρα κοπανιστό» Ολάντ δεν επαρκούσε ούτε για αστείο για τις ανάγκες της.

Την ίδια στιγμή η Γαλλικές κυβερνήσεις συνέχιζαν να διαθέτουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ για πολεμικούς εξοπλισμούς, ανεβάζοντας την Γαλλία στην 5η θέση παγκοσμίως σε εξοπλιστικές δαπάνες!

Έτσι «Η Κυρά» του Παρισιού αναγκάστηκε να …εκπορνευτεί απευθυνόμενη σε «πελάτες» (ιδιώτες,) ώστε να μπορέσει να καλύψει κάποια από τα έξοδά της.

Αρχικός στόχος ήταν η συγκέντρωση 100 εκατομμυρίων ευρώ.Κι ένα μέρος από αυτά μαζεύτηκε.

Η προσπάθεια να σωθεί η εκκλησία επιταχύνθηκε και οι επισκευές κουτσά – στραβά προχωρούσαν μέχρι τη σημερινή τραγωδία (έγκλημα) όπου σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις προκλήθηκε κατά την διάρκεια των (ατελών) διαδικασιών συντήρησης!

Η εκκλησία-σύμβολο του Παρισιού που χτίστηκε τον 13ο αιώνα (επί φεουδαρχίας) ουσιαστικά από απόψε έπαψε να υπάρχει…

Αυτό το σάπιο σύστημα απέδειξε για ακόμη μια φορά με τον πιο βάρβαρο και κυνικό τρόπο πως ούτε τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς δεν μπορεί ούτε και θέλει να διασώσει.

Υπενθυμίζουμε ότι λίγους μήνες πριν (Σεπτέμβρης 2018) είχε καταστραφεί ολοσχερώς – πάλι από πυρκαγιά – και το Εθνικό Μουσείο του Ρίο ντε Τζανέιρο στην Βραζιλία.

Με τους εργαζόμενους στο Μουσείο να περιγράφουν την καταστροφή ως «προαναγγελθέν έγκλημα», καθώς τα κονδύλια για την συντήρησή του ήταν ανύπαρκτα.

Ακόμα κι οι πυροσβέστες που πήγαν στην πυρκαγιά κατήγγειλαν ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο γιατί οι κρουνοί και οι δεξαμενές νερού γύρω από το μουσείο ήταν άδειες ενώ παρά τις εκκλήσεις των εργαζομένων δεν είχε εγκατασταθεί ποτέ ούτε εσωτερικό σύστημα πυρόσβεσης (που δεν διέθετε ούτε κι η Παναγία των Παρισίων).

Το μουσείο στεγαζόταν σε ένα παλάτι της περιόδου της πορτογαλικής αποικιοκρατία και πέρσι τον Ιούνη γιόρτασε τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του που ήταν και τα τελευταία του.

Όταν η «Νοτρ Νταμ» έκανε έρανοΈνα μουσείο μοναδικό στον κόσμο αφού είχε ταυτόχρονα ιστορικό, αρχαιολογικό, ανθρωπολογικό, εθνολογικό, παλαιοντολογικό περιεχόμενο.

Ροβεσπιέρος

(Visited 2.397 times, 1 visits today)