Print Friendly, PDF & Email

«Προαναγγελθέν έγκλημα» η φωτιά στο Μουσείο του Ρίο!

Δεν διέθετε ούτε εσωτερικό σύστημα πυρόσβεσης – Ανυπολόγιστη η καταστροφή

Ως ένα «προαναγγελθέν έγκλημα» περιγράφουν οι εργαζόμενοι του Εθνικού Μουσείου του Ρίο ντε Τζανέιρο την τεράστια καταστροφή που προκλήθηκε, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε την Κυριακή το απόγευμα (μετά το κλείσιμό του) και μέχρι το πρωί είχε εξαφανίσει την ιστορία και την επιστημονική δουλειά ενός από τα σημαντικότερα μουσεία στη Λατινική Αμερική.

«Προαναγγελθέν έγκλημα» η φωτιά στο Μουσείο του ΡίοΑν και τα ακριβή αίτια του ξεσπάσματος της φωτιάς δεν έχουν εξακριβωθεί ακόμα, ένα είναι γεγονός, ότι τόσο η σημερινή νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση του Μικέλ Τεμέρ όσο και οι προηγούμενες σοσιαλδημοκρατικές των Λούλα και Ρουσέφ είχαν αφήσει το συγκεκριμένο μουσείο, όπως και άλλα, στην τύχη του, χωρίς στοιχειώδη χρηματοδότηση.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, εδώ και χρόνια προειδοποιούσαν ότι πολλοί από τους τοίχους του κατέρρεαν λόγω της χρόνιας ανυπαρξίας συντήρησης, με αποτέλεσμα τα ηλεκτρικά καλώδια να βρίσκονται εκτεθειμένα στον αέρα.

Επίσης, οι πυροσβέστες που πήγαν στην πυρκαγιά καταγγέλλουν ότι έχασαν πολύτιμο χρόνο 30 – 40 λεπτών, γιατί οι κρουνοί και οι δεξαμενές νερού γύρω από το μουσείο ήταν άδειες. Και φυσικά, παρά τις εκκλήσεις, δεν υπήρχε εσωτερικό σύστημα πυρόσβεσης.

«Προαναγγελθέν έγκλημα» η φωτιά στο Μουσείο του ΡίοΑυτά αποτέλεσαν τις βασικές αιτίες για την ασύλληπτου μεγέθους καταστροφή.

Το μουσείο, στεγασμένο σε ένα παλάτι της περιόδου της πορτογαλικής αποικιοκρατίας, ήταν υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο και γιόρτασε τον φετινό Ιούνη τα 200 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τα τελευταία χρόνια, τα «ψίχουλα» των περίπου 100.000€, απαραίτητα για τη στοιχειώδη λειτουργία του, τα λειτουργικά έξοδα και υποτίθεται τη συντήρηση, περικόπτονταν συνεχώς. Ετσι, πολλές από τις αίθουσες είχαν κλείσει για το κοινό.

Το μοναδικό μουσείο είχε ταυτόχρονα ιστορικό, αρχαιολογικό, ανθρωπολογικό, εθνολογικό, παλαιοντολογικό περιεχόμενο.

Ανάμεσα στα εκθέματα – θησαυρούς του, που υπολογίζονται γύρω στα 20 εκατομμύρια, βρίσκονταν πολλά λείψανα δεινοσαύρων, το αρχαιότερο ανθρώπινο λείψανο που έχει βρεθεί ποτέ στη Βραζιλία, στη Μίνας Ζεράις, με την επωνυμία «Λουζία», περίπου 12.000 χρόνων,

«Προαναγγελθέν έγκλημα» η φωτιά στο Μουσείο του Ρίομετεωρίτες (κάποιοι από τους οποίους σύμφωνα με τοπικά μέσα άντεξαν τις τεράστιες θερμοκρασίες), 700 αρχαιολογικά ευρήματα από την Αίγυπτο, 750 από την Ελλάδα, τη Ρώμη και τη Μεσόγειο (που μεταφέρθηκαν εκεί από τους Πορτογάλους),

εκθέματα από τους ινδιάνικους προκολομβιανούς πολιτισμούς της Λατινικής Αμερικής, η μεγαλύτερη επιστημονική βιβλιοθήκη του Ρίο.

Κατόπιν …εορτής, ο Πρόεδρος της χώρας, Μ. Τεμέρ, δήλωσε ότι η καταστροφή του μουσείου αποτελεί «ζημιά ανυπολόγιστης αξίας για τη Βραζιλία».

Από την πλευρά του, ο υποδιευθυντής του μουσείου Λουίς Ντουάρτε δήλωσε ότι:

«Δεν λάβαμε ποτέ την πλήρη επιδότηση από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και πρόσφατα είχαμε οριστικοποιήσει μια συμφωνία με την BNDES [σ.σ. κρατική τράπεζα ανάπτυξης] για μια μεγάλη επένδυση, που θα μας επέτρεπε την αποκατάσταση του παλατιού και – τραγική ειρωνεία – σχεδιάζαμε την εγκατάσταση ενός νέου αντιπυρικού συστήματος».

«Προαναγγελθέν έγκλημα» η φωτιά στο Μουσείο του ΡίοΕκτός εκλογών ο Λούλα

Το τραγικό περιστατικό της φωτιάς στο μουσείο συμβαίνει ενώ κορυφώνεται η προεκλογική περίοδος για τις φετινές προεδρικές εκλογές στις 7 Οκτώβρη.

Μάλιστα, το Σάββατο το Ανώτατο Εκλογικό Δικαστήριο απέρριψε με ψήφους 4 έναντι 3 τη συμμετοχή του πρώην Προέδρου Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος από τον περασμένο Απρίλη βρίσκεται στη φυλακή με κατηγορίες για διαφθορά.

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για την υπόθεση «γρήγορο πλύσιμο» (Lava-Jato), βάσει του οποίου ο Λούλα φέρεται να έλαβε δωρεές ύψους 3,7 εκατ. ρεάις (1,1 εκατ. δολάρια), από τις διευκολύνσεις που παρείχε στη σύναψη συμβάσεων μεταξύ της πετρελαϊκής εταιρείας «Petrobras» και της κατασκευαστικής ΟΑS,

για να αποκτήσει μια παραθαλάσσια κατοικία τριών επιπέδων σε πολυτελές κτίριο κατοικιών στην παραλία Γκουαρούζα της πολιτείας του Σάο Πάολο και να πληρώσει τις εργασίες ανακαίνισής της.

Εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις που σχετίζονται επίσης με την «Petrobras».

Στο ίδιο σκάνδαλο μπλέκονται και οι πρώην σύμμαχοι της διαδόχου του Λούλα, Ντίλμα Ρουσέφ, όπως ο σημερινός νεοφιλελεύθερος Πρόεδρος Μ. Τεμέρ, που την αντικατέστησε το Μάη του 2016.

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 617 times, 1 visits today)