Print Friendly, PDF & Email

Πανεκπαιδευτική απεργία – Απάντηση στις απολύσεις (vid)

Πανελλαδική συγκέντρωση εκπαιδευτικών την Παρασκευή στο Σύνταγμα στη 1μμ

Πανεκπαιδευτική απεργία - Απάντηση στις απολύσειςΗ «Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) απευθύνει κάλεσμα μπροστά στην 24ωρη απεργία στην οποία προχωρούν αύριο Παρασκευή 11 Γενάρη, οι εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

«Τώρα είναι η ώρα του αγώνα! Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Η επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 11 Γενάρη και η μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση της Αθήνας, αλλά και στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας είναι τώρα το πιο κρίσιμο ζήτημα. Όλοι στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας!»

Η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιείται στη 1.00 μ.μ. στα Προπύλαια, με προσυγκέντρωση σωματείων στις 12.30 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Αντίστοιχη κινητοποίηση οργανώνεται στη Θεσσαλονίκη, αύριο Παρασκευή, στις 11.30 π.μ., στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης.

Πανεκπαιδευτική απεργία - Απάντηση στις απολύσειςΟι εκπαιδευτικοί διεκδικούν την απόσυρση του σχεδίου της κυβέρνησης το οποίο συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή, τονίζοντας πως το νέο σύστημα «προσλήψεων – διορισμών» αποτελεί:

 • προαναγγελία απολύσεων χιλιάδων αναπληρωτών εκπαιδευτικών,
 • οδηγεί στην πλήρη απαξίωση του πτυχίου
 • στην ανατροπή του εργασιακού μέλλοντος χιλιάδων αναπληρωτών,
 • και βρίσκεται πολύ πίσω από τις τεράστιες εκπαιδευτικές και μορφωτικές ανάγκες των παιδιών του λαού.

Παράλληλα, η ΑΣΕ στηρίζει και καλεί σωματεία να συμμετάσχουν μαζικά με αποφάσεις στην Πανελλαδική Σύσκεψη ΕΛΜΕ – Συλλόγων – Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών, την Παρασκευή 11 Γενάρη στις 4.00 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Αμαλία», για το συντονισμό και την οργάνωση της συλλογικής απάντησης των εκπαιδευτικών.

Σύσκεψη Συντονισμού των Εκπαιδευτικών

Σύσκεψη συντονισμού του αγώνα, πραγματοποίησαν την Τετάρτη, σωματεία Εκπαιδευτικών, μετά από πρόσκληση των ΣΕΠΕ «Γ. Σεφέρης» και «Ο Σωκράτης».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι ΣΕΠΕ:

 • «Ν. Πλουμπίδης», «Ρόζα Ιμβριώτη», Χαϊδαρίου, Ηλιούπολης, «Γληνός», «Θουκυδίδης»,
 • οι ΕΛΜΕ Πειραιά (παρατηρητής), Γ’ Αθήνας (παρατηρητής), Δ’ ΕΛΜΕ Αν. Αττικής, Β’ Αθήνας (παρατηρητής),
 • εκπρόσωπος από το νομαρχιακό τμήμα Κεφαλονιάς – Ιθάκης,
 • η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών, Ωρομισθίων και Ελαστικά Εργαζόμενων στην Εκπαίδευση
 • και εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Φοιτητών Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικού Τμήματος Αθήνας.

Στη συζήτηση τονίστηκε από τους εκπαιδευτικούς ότι το μοναδικό σύνθημα που πρέπει να κυριαρχεί είναι η απόσυρση του κυβερνητικού σχεδίου, αφού μέσα από τα λεγόμενα κριτήρια, βάσει των οποίων θα καταρτίζονται οι πίνακες των αναπληρωτών

και που θα είναι κοινά για τους όποιους διορισμούς γίνουν τα επόμενα χρόνια, θα οδηγηθούν στην ανεργία χιλιάδες εκπαιδευτικοί που σήμερα εργάζονται στην εκπαίδευση ως συμβασιούχοι.

Πανεκπαιδευτική απεργία - Απάντηση στις απολύσειςΜέσα από τα «ακαδημαϊκά» κριτήρια απαξιώνεται το πτυχίο και μετατρέπεται σε ένα ακόμα χαρτί ανάμεσα στα άλλα.

Έτσι οι εκπαιδευτικοί θα οδηγούνται σε ένα ατελείωτο κυνήγι προσόντων και πιστοποιήσεων για να αποδεικνύουν ότι είναι «άξιοι» και «ικανοί» για να δουλέψουν στην Εκπαίδευση.

Τα κριτήρια που θεσμοθετούνται θα είναι και κριτήρια «αξιολόγησης» – κατηγοριοποίησης του μόνιμου προσωπικού, που ήδη έχει στα σκαριά η κυβέρνηση.

Στις τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών επισημάνθηκαν οι τεράστιες ευθύνες των πλειοψηφιών της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, καθώς όλα τα προηγούμενα χρόνια διευκόλυναν με τη στάση τους την κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της.

Αυτές οι δυνάμεις μιλάνε για δήθεν κάποια «καλά» κριτήρια, παζαρεύουν τα μόρια κάθε κριτηρίου, αποδέχονται την κυβερνητική επιχειρηματολογία για την «αδυναμία» μαζικών διορισμών (λόγω δημοσιονομικών περιορισμών), χαρακτηρίζουν ουτοπικό και λαϊκίστικο το αίτημα για τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.

Όπως τονίστηκε στην σύσκεψη:

Πανεκπαιδευτική απεργία - Απάντηση στις απολύσεις«Απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ρίχνουν «νερό στο μύλο της κυβέρνησης», στη λογική του «διαίρει και βασίλευε» που εντέχνως καλλιεργήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια,

οι εκπαιδευτικοί αντιτάσσουν οργανωμένο, μαζικό αγώνα με αίτημα τη μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων – αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση και 30.000 άμεσους, μόνιμους διορισμούς για να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες των σχολείων.

Αυτό είναι το μοναδικό αίτημα που μπορεί να ενώσει όλους τους εκπαιδευτικούς. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και να παλέψουμε για :

 • Μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, όπου δεν έχουν γίνει ακόμα.
 • Επιτυχία της 24ωρης απεργίας την Παρασκευή 11 Γενάρη και μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στα Προπύλαια στις 13:00.
 • Συμμετέχουμε και καλούμε στην πανελλαδική σύσκεψη ΕΛΜΕ – Συλλόγων – Επιτροπών Αγώνα Αναπληρωτών την Παρασκευή 11/1 στις 16.00 (ξενοδοχείο Αμαλία, Σύνταγμα).
 • Προχωράμε σε νέο κύκλο ΓΣ και απεργιακών κινητοποιήσεων την επόμενη εβδομάδα».

Κινητοποίηση στη Βουλή, ενάντια στο σύστημα «διορισμών»

Με κινητοποίηση στη Βουλή, την περασμένη Τρίτη, πρωτοβάθμια σωματεία εκπαιδευτικών συνέχισαν τις αγωνιστικές τους δράσεις ενάντια στο σύστημα διορισμών που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή.

Πηγή: ΠΑΜΕ Εκαπιδευτικών

(Visited 368 times, 1 visits today)