Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα – Μέρος 2ο (vid)

«Αν γίνονται όλα αυτά σε μια μικρή κλίμακα, σκεφτείτε να ήταν οι κομμουνιστές στην εξουσία»

Συνέχεια από το 1ο Μέρος

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από μερικές βδομάδες στην Πάτρα, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, από τα καιρικά φαινόμενα που βαφτίζονται ακραία και πήραν και ένα αρχαιοπρεπές όνομα, για να τα θυμόμαστε.

Όπως «φαινόμενο» είναι κι ο Κώστας Πελετίδης για τους αντιπάλους του, που ψάχνουν μάταια τρόπο να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά.

Η συνέχεια στα κείμενα και τα βίντεο που ακολουθούν – των οποίων η ανάλυση κι η ευκρίνεια, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανάλυση και την ευκρίνεια των θέσεων του Δημάρχου…

Έχετε βάλει όμως ήδη απέναντι εργολάβους, επιχειρηματίες, τις παρατάξεις που ψάχνουν – όπως λέει ένα εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης – δήμαρχο με λιγότερο ανθρακικό…

Κοιτάξτε, είμαστε δυο πόλοι: Του λαού μας κι όσων ονειρεύονται να επανέλθουν.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 2οΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ λένε για τον εαυτό τους πως είναι το φως κι οι άλλοι το σκότος. Όποιος έχει τέτοια αντίληψη στην κεντρική πολιτική σκηνή θα την έχει και στο Δήμο.

Για μας οι παρατάξεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ είναι αδερφάκια, γιατί δεν έχουν διαφορές, είναι ψεύτικη η σύγκρουση.

Στρέφονται εναντίον μας γιατί δεν έβλεπαν πώς μια δύναμη που στηρίζεται από το ΚΚΕ θα γινόταν δημοτική αρχή.

Γίναμε όμως, ενώνοντας δυνάμεις, δεν ξεψειρίσαμε το λαό να δούμε τι ψηφίζει, αλλά του δείξαμε το βασικό αντίπαλο, αυτόν που κατέχει τον πλούτο και τον κονιορτοποιεί, του είπαμε δώσε τη μάχη μαζί μας.

Υπάρχουν λοιπόν κοινωνικές δυνάμεις που έχουν χάσει τα συμφέροντά τους και πολιτικές δυνάμεις με φιλοδοξίες. Δεν είναι κακό να τις έχουν, αλλά ας τις εκφράσουν με προτάσεις για τα προβλήματα, όχι αλλοιώνοντας την πραγματικότητα για να πείσουν κάποιους.

Είναι στο χέρι του λαού να μην επιτρέψει την επιστροφή στο παρελθόν, να κάνουν πάλι κουμάντο στο Δήμο οι εκπρόσωποι των μεγάλων συμφερόντων.

Δήμαρχε, θα έχεις ακούσει πολλούς να λένε πως ο Πελετίδης είναι καλός δήμαρχος, άλλο όμως το κόμμα, η ιδεολογία και η πολιτική του θέση.

Ισχύει αυτό. Είναι σαφές πως είμαι μέλος του ΚΚΕ που στηρίζει τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Εμείς έχουμε ένα παρελθόν ως παράταξη, ιστορία δεκαετιών στην πόλη, δεν ήρθαμε ξαφνικά, πριν τις εκλογές.

Σίγουρα δεν ταυτίζονται όλοι πολιτικά με το κόμμα μας, βλέπουν όμως ότι η έκφρασή του σε τοπικό επίπεδο έχει αποτέλεσμα και μας εμπιστεύονται.

Λένε κάποιοι, ο Περισσός δίνει εντολές.

Μα τι εστί Περισσός; Δεν είναι τα πρόσωπά του, οι κομμουνιστές;

Και τι κάνουν αυτοί στη ζωή τους; Ό,τι κάνουμε εμείς στην Πάτρα. Αγκαλιάζουμε τα λαϊκά προβλήματα και δίνουμε μάχες σε αυτήν την κατεύθυνση.

Μήπως κάποιοι το λένε εκ του πονηρού;

Το κύριο πρόβλημά τους ποιο είναι; Αν είναι καλό το ΚΚΕ ή όχι. Αν είναι καλή η πολιτική μας στο Δήμο, δεν αντανακλά αυτό και στο ΚΚΕ;

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 2ο
Οι εκλεγμένοι κομμουνιστές δήμαρχοι Πελετίδης και Σίμος Σε Πάτρα και Πετρούπολη αντίστοιχα

Αν γίνονται όλα αυτά σε μια μικρή κλίμακα, σκεφτείτε να ήταν οι κομμουνιστές στην εξουσία, με την πρότασή τους υλοποιήσιμη και όχι σε εχθρικό περιβάλλον, όπως τώρα.

Ο καθένας ξεκινά λοιπόν από το δικό του κριτήριο. Και τι λένε;

Τα καλά τα παίρνει ο Πελετίδης. Ωραίο δεν είναι αυτό; Πόσα χρόνια θα επιβιώσει ένας Πελετίδης;

Τα κακά όμως; Θα τα δώσουμε στο ΚΚΕ.

Είναι μια τέχνη για να μην ωφεληθεί το ΚΚΕ από την ακτινοβολία αυτού του έργου, που κρίνεται και από το λαό της Πάτρας.

Αλλά εμείς έχουμε ενιαία αντίληψη ως ΚΚΕ στο πώς θα κινηθούμε για τα λαϊκά προβλήματα.

Είστε ικανοποιημένοι, ως Δημοτική αρχή, από το επίπεδο κινητοποίησης του κόσμου, τις Λαϊκές Συνελεύσεις;

Δε δουλεύουμε σε γυάλα, ούτε επί χάρτου, αλλά σε μία πόλη, μια χώρα, με δεδομένα.

Δεν μπορούμε από τα πάνω να αλλάξουμε την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα, την πολιτική σκηνή, να βάζουμε σφραγίδα στα πάντα.

Κάνουμε ό,τι περνά από το δικό μας μετερίζι και προσπαθούμε να το φέρουμε σε πέρας.

Αν δε βγει όμως μπροστά ο κόσμος, δε νικάς έναν αντίπαλο που έχει χίλιους τρόπους να επιβάλει τη θέλησή του.

Πώς θα λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, αν κάθεται σπίτι του;

Εάν ήταν π.χ. μόνο οι 30 χιλιάδες άνεργοι κι οι οικογένειές τους στο δρόμο, η φωνή μας θα έφτανε ως την Αθήνα. Είναι εύκολο αυτό;

Αν ήταν, θα το είχαμε κάνει. Είπαμε πριν, εχθρικό περιβάλλον που προκαλείται απ’ τη γενική κατάσταση. Αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, τις συνελεύσεις, την επαφή με τους εργαζόμενους.

Αλλάζουν οι συνειδήσεις; Έρχεται περισσότερος κόσμος;

Βεβαίως. Η πορεία από την Πάτρα στην Αθήνα, δεν ήταν αποτέλεσμα κάποιων τρελών, αλλά χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει εμείς να βγούμε μπροστά.

Τι αντιδράσεις υπάρχουν ως τώρα για το αποτεφρωτήριο; Και τι χρονοδιάγραμμα υπάρχει;

Έγινε μια δημόσια συζήτηση, υπάρχουν κάποιες διαφορετικές απόψεις, αλλά όχι στο σημείο να μη δεχτούν την ύπαρξή του.

Θέσαμε ένα χρονοδιάγραμμα στον Υπουργό, αλλά συναντάμε γραφειοκρατικά προβλήματα, μας βάζουν ένα πλαίσιο που θέλει ένα χρόνο για υπογραφές.

Η κυβέρνηση είναι θετική, αλλά στο μιλητό, γιατί αν έχεις έγνοια, το τρέχεις, απλοποιείς τις διαδικασίες.

Έχουμε καταλήξει στο χώρο, που ήταν ένα βασικό θέμα και μπαίνουμε στο κατασκευαστικό και τη χρηματοδότηση, που θέλουμε να είναι από την κυβέρνηση. Είναι ζήτημα αν θα βρούμε το δημόσιο αρωγό στην προσπάθεια, για να επιταχύνουμε τους χρόνους.

Είναι η Πάτρα μια πόλη χωρίς εργολάβους ή είναι ανοιχτό μέτωπο;

Όχι, δεν μπορεί να είναι χωρίς εργολάβους. Στο περιβάλλον που κινούμαστε, ψάχνουμε χαραμάδες και τις κλείνουν.

Είμαστε Τοπική Διοίκηση, κρατική μηχανή, είναι δύσκολη η δουλειά μας. Χωρίς χρήματα, μένεις στα λόγια, χρειάζεται γενικότερη πολιτική αλλαγή. Οι εργολάβοι σαφώς υπάρχουν.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 2οΕμείς δίνουμε ένα παράδειγμα τι μπορεί να κάνει ο εργαζόμενος, ως εργαλείο και δημιουργός.

Τι τεράστιες δυνατότητες θα υπήρχαν, αν είχαμε μια δημόσια υποδομή, χωρίς να περιμένουμε εργολάβους, αντιδικίες, ενστάσεις κτλ, πώς μπορεί να τρέξει η υπόθεση.

Ανακατασκευάσαμε 60 σχολικά συγκροτήματα εκ βάθρων, με το προσωπικό του Δήμου και τα οκτάμηνα. Αν ήταν μόνιμοι οι εργαζόμενοι, θα τελειώναμε όλα τα σχολεία, γρήγορα και φτηνά. Αυτό όμως είναι το παράδειγμα ενός άλλου δημόσιου τομέα.

Το δημόσιο που μας προβάλλουν είναι παράρτημα του κεφαλαίου, όχι αυτό που ονειρευόμαστε.

Είπατε πριν ότι απομονώνετε τη χρυσή αυγή. Ποια είναι η κατάσταση με τους μετανάστες στην πόλη; Υπάρχει κάποια δομή του Δήμου;

Είναι τεράστιο ζήτημα. Κάποιοι ζουν μόνιμα εδώ σε κοινότητες, υπάρχουν κι οι πρόσφυγες που θέλουν να φύγουν. Στην πόλη γίνονται συχνά εκκαθαρίσεις.

Εμείς προσπαθούμε να συμβάλουμε για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, κάνουμε ό,τι μπορούμε.

Αλλά είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όχι του Δήμου. Εμείς μπορούμε να κάνουμε οριακές παρεμβάσεις σε αυτό το κομμάτι.

Δίνουμε τη μάχη, αλλά όσο δε λύνεται το ζήτημα των πολέμων, η προσφυγιά θα συνεχίζεται.

Βρίσκουν πάτημα οι χρυσαυγίτες για να ξεσαλώσουν;

Βεβαίως, όπου υπάρχουν τέτοια ζητήματα, χρησιμοποιούνται. Η χρυσή αυγή υπάρχει ως τμήμα του κεφαλαίου κι αν απειληθεί η επιβίωσή του, θα τους χρησιμοποιήσει πάλι.

Δεν είναι αντισυστημική δύναμη, είναι ο πιο συστημικός χώρος που υπηρετεί με τον πιο σκληρό τρόπο το κεφάλαιο.

Έχετε δεχτεί ότι πολεμάτε την ανάπτυξη, το καρναβάλι κτλ;

Βεβαίως. Αλλά τι σχέση έχει ο δήμος με την επένδυση; Καπιταλισμό έχουμε στην Πάτρα, όχι σοσιαλισμό. Ό,τι θες κάνεις.

Είναι ιδεολόγημα ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά, γιατί δεν έχουμε επενδυτές, λες κι έχουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Πλάκωσαν κι εμείς τους αποκλείσαμε;

Αν πούμε, χαρίζουμε τζάμπα την Πάτρα, μπορεί να βρεθεί κάποιος. Ή το άλλο, ότι ο καπιταλισμός μπορεί να αλλάξει, να δώσει θέσεις εργασίας, αλλά οι κακοί διαχειριστές εμποδίζουν την εξέλιξη.

Παραμύθια. Απευθύνονται σε απελπισμένους ανθρώπους, που ψάχνουν από κάπου να πιαστούν και τους λένε συνειδητά ψέματα.

Από τότε που ξέρω τον εαυτό μου, οι επενδύσεις έρχονται, εγώ έχω τον επενδυτή, εσύ τον έχεις…

Μοιάζει με τη σύγκρουση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος θα φέρει τις επενδύσεις, ενώ απλώς διαχειρίζονται το μυαλό των ανθρώπων, ότι δεν είναι υπόθεση συστήματος, αλλά ενός άχρηστου κυβερνήτη.

Τσατίζεσαι με τον ένα; Πήγαινε στον άλλο. Από τον Καραμανλή στον Παπανδρέου κι από το Σαμαρά στον Τσίπρα κι αν ξανατσατίστηκες τράβα στο Μητσοτάκη.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 2ο

Δεν είναι θέμα διαχείρισης, είναι βαθύτερο ζήτημα.

Ή λένε και το άλλο, ότι η Πάτρα πρέπει να γίνει τουριστική. Μα για αυτό την έχουμε κάνει κούκλα.

Αν είναι ωραία για τους Πατρινούς, είναι και για τους επισκέπτες.

Γιατί δεν την είχαν κάνει ωραία, αφού ήταν κι υποστηρικτές της ανάπτυξης;

Δεν έκαναν ένα πάρκο να περάσει κανείς, να ξεκουραστεί, ούτε το πιο απλό. Είναι λοιπόν ιδεολόγημα ότι δεν κάνει τίποτα η δημοτική αρχή.

Στους Δήμους ειδικά μπαίνει λίγο το δίλημμα «τεχνοκράτης ή πολιτικός».

Είχαμε μια τάση στους δήμαρχους μάνατζερ, Ψινάκης, Μπέος -κι ας βαράνε το κεφάλι τους σήμερα.

Λένε εσείς οι κομμουνιστές είστε ιδεοληπτικοί, δε θα κάνετε στην άκρη τη νομοθεσία να έρθει ο άλλος να επενδύσει, να φάει ο κόσμος. Αυτό είναι το αφήγημα…

Η ζωή είναι πεισματάρα, βγάζει στην επιφάνεια την αλήθεια και το ψέμα, χωρίς φτιασιδώματα. Η αλήθεια προχωρά μόνη της, γι’ αυτό φτιασιδώνουν συνεχώς το ψέμα, το επενδύουν, το γυρίζουν, γιατί αλλιώς δεν προχωρά.

Εμείς δεν είχαμε εμπειρία στην Τοπική Διοίκηση. Αυτοί λένε ότι διοίκηση κάνει αυτός που είναι ψηλά, αυτό περνάν και στον κόσμο.

Εμείς έχουμε αντιδημάρχους που δίνουν μάχες στον αγώνα, οικοδόμους, τραυματιοφορείς, μαχητές της ζωής, που απέδειξαν πως έχουν φάει τη ζωή με το κουτάλι και ξέρουν να λύνουν τα προβλήματα, πολύ καλύτερα από τους γραφειοκράτες.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 2οΑυτοί είναι επιτελικοί, αν κι εφόσον βρουν τα χρήματα. Αλλά τι ξέρουν αυτοί πώς χτίζεται κάτι;

Εμείς φτιάχνουμε σχολεία, γιατί το δυναμικό μας ξέρει να χτίζει, προέρχεται από τα σπλάχνα των οικοδόμων, αντί με μάνατζερ να ψάχνουμε εργολάβο που θα ήθελε το πακετάκι του.

Αυτόν το δρόμο τον φτιάχνουν 50 χρόνια, τον πληρώσαμε 15 φορές. Τα έχουμε ζήσει, τα άλλα είναι ιδεολογήματα, για να φορτώσουν την ευθύνη στα πρόσωπα.

Έχουν το ρόλο τους κι αυτά, αλλά η αιτία ποια είναι;

Εγώ ως γιατρός, αν δε βρω την αιτία, θα τον καθαρίσω τον ασθενή μου, η ανακούφιση κρατάει λίγο.

Έτσι και στην κοινωνία. Αν δεν αντιπαλέψεις την αιτία, θα επανέρθει το πρόβλημα.

Ο νέος που είναι δέκα χρόνια άνεργος, πότε θα δουλέψει, πότε θα απογαλακτιστεί;

Αν δε χτυπήσουμε τη ρίζα του προβλήματος και περιμένουμε το σωτήρα, θα περιμένουμε άλλα δέκα χρόνια και πάλι θα το ψάχνουμε.

Ας τελειώσει το παραμύθι, είμαστε ώριμοι, έχουμε πείρα.

Ολοκληρώνεται με το 3ο Μέρος

Πηγή: Κατιούσα

Print Friendly, PDF & Email
(Visited 147 times, 1 visits today)
Back2Top