Print Friendly, PDF & Email

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα – Μέρος 1ο (vid)

«Όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανέργους, φτώχεια και παιδιά στην εξάρτηση»

Η συνέντευξη δόθηκε πριν από μερικές βδομάδες στην Πάτρα, εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας, από τα καιρικά φαινόμενα που βαφτίζονται ακραία και πήραν και ένα αρχαιοπρεπές όνομα, για να τα θυμόμαστε.

Όπως «φαινόμενο» είναι κι ο Κώστας Πελετίδης για τους αντιπάλους του, που ψάχνουν μάταια τρόπο να τον αντιμετωπίσουν πολιτικά.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 1ο
Με τους συντάκτες της «Κατιούσα» και τους αντιδημάρχους κ. Αντωνόπουλο και κ. Θωμόπουλο

Ο Δήμαρχος της Πάτρας μας υποδέχτηκε στο γραφείο του, όπου το μόνο στοιχείο που τον «πρόδιδε», ήταν ένα τεύχος της Κομμουνιστικής Επιθεώρησης στη στοίβα πίσω από το γραφείο του.

Μας καλωσόρισε, μας κέρασε, μας κέρδισε με τη συμπεριφορά του και με τον τρόπο που ανέπτυσσε τις ιδέες του.

Το μαγνητόφωνο άνοιξε και έκλεισε σχεδόν μιάμιση ώρα και δέκα χιλιάδες λέξεις μετά -που τις περικόψαμε στο μισό, με αρκετή προσπάθεια.

Κι αν άργησε λίγο παραπάνω αυτή η δουλειά, είναι γιατί το καλό πράγμα αργεί να γίνει.

Και δύσκολα βρίσκει κανείς καλύτερο συνομιλητή από τον Κ. Πελετίδη.

Μας μίλησε ανοιχτά για όλα.

 • Για τα όρια μιας κόκκινης Δημοτικής Αρχής σε εχθρικό περιβάλλον. Για όσα πέτυχε αυτή η Δημοτική Αρχή στο σημερινό ασφυκτικό πλαίσιο.
 • Για το συνήθη διαχωρισμό που επιχειρούν να κάνουν κάτι ανάμεσα στον Πελετίδη ως πρόσωπο και το κόμμα του.
 • Για το αποτεφρωτήριο, για τη λάσπη της αντιπολίτευσης, το θαλάσσιο μέτωπο, για τα ειδικά ζητήματα της πόλης και τα μεγάλα θέματα που απασχολούν όλο τον εργαζόμενο λαό.
 • Ακόμα και για την «ιδιαιτερότητα» που έχουν οι κομμουνιστές γιατροί και την επαφή τους με το λαό της Πάτρας.

Η συνέχεια στα κείμενα και τα βίντεο που ακολουθούν – των οποίων η ανάλυση κι η ευκρίνεια, είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανάλυση και την ευκρίνεια των θέσεων του Δημάρχου…

Να ξεκινήσουμε με τη σημερινή κακοκαιρία και τους δυνατούς ανέμους. Φανταζόμαστε πως για αυτό μας υποδέχεστε εδώ στο δημαρχείο και όχι στην πισίνα.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος. Η Πάτρα έχει πολλούς ανέμους και παρασέρνει τα πάντα. Κι έχουμε αυτούς που νομίζουν πως έτσι θα αλλάξουν την πορεία των πραγμάτων.

Γιατί όπως ξέρετε, δεν υπάρχουν πισίνες, βίλες κλπ, ένα σπίτι υπάρχει 140 τ.μ, χτισμένο από το 1980.

Αλλά το θυμήθηκαν τώρα, μετά 40 χρόνια, γιατί η αγωνία τους είναι ότι υπάρχει μια δημοτική αρχή που είναι σε άλλη όχθη, λέει ότι υπάρχουν λαϊκά προβλήματα, κόσμος που αγωνίζεται για την επιβίωση.

Κι αυτό το κωδικοποίησαμε σε ένα σύνθημα, όχι τώρα, χρόνια πριν:

«Όμορφη πόλη είναι αυτή που δεν έχει ανέργους, φτώχια και παιδιά στην εξάρτηση.»

Αυτό τους ενοχλεί και γι’ αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν εντυπώσεις.

Η Πάτρα βέβαια είναι μεγάλη πόλη, αλλά και μικρή συνάμα, όλοι γνωριζόμαστε, μέχρι και τα τοπογραφικά γνωρίζουν, πώς είναι το καθένα.

Εμείς για αυτό βρεθήκαμε εδώ, είμαστε δημοτική αρχή για ένα μόνο λόγο:

Να είμαστε στα χέρια του λαού μας ένα εργαλείο δυνάμωσης των αγώνων, τίποτα άλλο.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 1ο

Με αφορμή τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Η πόλη της Πάτρας πόσο θωρακισμένη είναι και τι εξοπλισμό έχει ο Δήμος να τα αντιμετωπίσει;

Η Πάτρα δεν είναι θωρακισμένη, όπως κι όλη η Ελλάδα εξάλλου. Το θέμα αυτό απαιτεί μέτρα που δεν έχουν άμεση απόδοση για τους «επενδυτές».

Δεν είναι γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, που φέρνει κέρδη, με 27€ πήγαινε-έλα, για μια διαδρομή 1.800 μέτρα. Δεν είναι εθνική οδός Πάτρα – Αθήνα, με διόδια.

Σε εμάς τώρα, με τις κακοκαιρίες, κινδυνεύουν οι ακτές. Πέρσι έφυγε η μισή μαρίνα από τον αέρα, έφυγε ολόκληρη γη, σε μήκος 42 χιλιομέτρων, στην παράκτια ζώνη δεν έχει μείνει τίποτα.

Αυτό απαιτεί επενδύσεις, χρήματα, αλλά δε δίνει κέρδος, συνεπώς έμεινε πίσω.

Το ίδιο και για τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. Εμείς σα Δήμος είχαμε παροπλισμένο μηχανολογικό εξοπλισμό.

Όταν αναλάβαμε, κοιτάξαμε τις ανάγκες, συντηρήσαμε τα μηχανήματα, μαζέψαμε όσα είχαμε κι όσα ήταν σε άλλα νομικά πρόσωπα, στη ΔΕΥΑΠ, στην Περιφέρεια, παρκαρισμένα χωρίς εργαζόμενους.

Φτιάξαμε μια πρώτη βάση με μηχανήματα, για να παρεμβαίνουμε. Αυτό όμως δεν είναι ικανό να καλύψει το σύνολο των αναγκών, χρειάζονται κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

Αν γίνει σεισμός πχ, υπάρχουν εργατικές κατοικίες και δημόσια κτίρια που κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες, χωρίς τους υπάρχοντες σήμερα αντισεισμικούς κανονισμούς.

Αλλά το μεγαλύτερο μέρος των ΕΣΠΑ κατευθύνεται στην ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, το θέτουν σαν κεντρικό στόχο, όπως σας το λέω το γράφουν.

Χρειάζονται έλεγχοι και παρεμβάσεις που ο Δήμος δεν έχει το απαραίτητο προσωπικό και χρηματοδότηση για να κάνει.

Άρα χρειάζεται σχέδιο και κεντρικές παρεμβάσεις, από την Περιφέρεια, από την κυβέρνηση.

Στο ζήτημα της χρηματοδότησης των Δήμων και της Τοπικής Διοίκησης, έχει πέσει μια ιδέα, που βρίσκει μάλλον σύμφωνες κυβέρνηση κι αντιπολίτευση: Να πάει ο ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και να τους κόψουν την όποια χρηματοδότηση. Θα γίνετε κι εσείς φοροεισπράκτορες;

Αυτή είναι δυστυχώς και θέση της ΚΕΔΕ, με στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ.

Λέμε Κεντρική Ένωση, αλλά αυτός είναι ουδέτερος όρος, πίσω του βρίσκονται πολιτικά πρόσωπα, η ίδια γραμμή με παραλλαγές, για να απορροφώνται οι κραδασμοί.

Έρχονται σήμερα και λένε ότι η Τοπική Διοίκηση δε χρειάζεται ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό, όλα τα έργα θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα.

 • Θέλεις δημοτικό φωτισμό, θέλεις γήπεδο; Πλήρωσε.
 • Θέλεις θέατρο, μουσική αγωγή για τα παιδιά; Πλήρωσέ το και αυτό, όλα ανταποδοτικά.
 • Και τώρα λένε, αξιοποιήστε και τον ΕΝΦΙΑ.

Εμείς θεωρούμε, καταρχάς, πως είναι αντιλαϊκός φόρος και πρέπει να καταργηθεί. Ήρθε κι έμεινε, παρότι έλεγαν πως θα τον καταργήσουν.

Και λένε ότι θα το δέχεται πιο εύκολα από το Δήμο ο κάτοικος, γιατί υπάρχει εγγύτητα.

Εμείς θα πάρουμε όλες τις πρωτοβουλίες για να μην περάσει αυτό που έχουν στο νου τους, για να αποφύγουν το πολιτικό κόστος της μη χρηματοδότησης.

Σου λένε:

«Εγώ σου έδωσα την αρμοδιότητα να πάρεις χρήματα με τον ΕΝΦΙΑ. Εγώ είμαι για τα μεγάλα έργα, με τα δικά σας λεφτά όμως. Εσείς ως Δήμοι βρείτε άλλα χρήματα για να κάνετε δουλειά».

Εμείς αυτή τη στιγμή παίρνουμε από το κράτος μόλις το 38% των χρημάτων που παίρναμε το 2010, ενώ τότε απαιτούσαμε τα διπλάσια.

Είχατε μια σειρά συναντήσεων πρόσφατα. Ποια είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στο Δήμο και τα αιτήματά του; Συμπαραστέκεται, βάζει προσκόμματα, κόβει κονδύλια;

Η κυβέρνηση κάνει με εμάς, ό,τι κάνει με όλους τους Δήμους, δε μας κάνει χάρη, αλλά ακολουθεί τους κανονισμούς για τη χρηματοδότηση.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 1οΕμείς δεν τους αφήσαμε σε ησυχία κι έχουμε καταφέρει να πάρουμε ένα σημαντικό αριθμό έργων χρήσιμων για την πόλη, γιατί προετοιμάσαμε μελέτες, όπως προβλέπουν οι κανονισμοί.

Στα άλλα σοβαρά ζητήματα όμως, η αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική προς όφελος των λίγων και εις βάρος των πολλών, ισχύει και για το Δήμο μας.

 • Για τον αθλητισμό, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ,
 • για τα σχολεία μας δίνουν ψίχουλα.
 • Για το καρναβάλι δεν παίρνουμε δεκάρα
 • και για το ΔΗΠΕΘΕ 34.000€ σε προϋπολογισμό 900.000€.

Τα έργα αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας, δεν τα χρηματοδοτούν γιατί δεν είναι άμεσα κερδοφόρα για το κεφάλαιο…

Τους κοστίζει λιγότερο να αποζημιώσουν με ψίχουλα μετά την καταστροφή, παρά να προστατέψουν τη ζωή και την περιουσία του λαού.

Στις συναντήσεις που κάνουμε με τους αρμόδιους υπουργούς και την κυβέρνηση, εμείς μεταφέρουμε τον καημό και τον πόνο της πόλης.

Μας υποχρεώνουν σε καταναγκαστικά μέτρα για όποιον χρωστά πάνω από 500€, δηλαδή να του πάρουμε ό,τι έχει και δεν έχει, αλλιώς αιωρείται πάνω μας ο πέλεκυς ότι είμαστε υπόλογοι που δεν κινήσαμε τη διαδικασία είσπραξης.

Όπως είναι γνωστό, από 1η Μάη οι Δήμοι υποχρεούνται σε αναγκαστική είσπραξη ποσών άνω των 500€.

Πρόσφατα καταθέσαμε στο ΔΣ πρόταση νομοθετικής ρύθμισης που να επιτρέπει στα Δημοτικά Συμβούλια να προχωρούν στη διαγραφή, τη μείωση, το διακανονισμό χρεών προς το Δήμο για τις λαϊκές οικογένειες που δεν μπορούν και δεν έχουν να πληρώσουν.

Την απόφαση αυτή στήριξαν και οι υπόλοιποι Δήμοι του Νομού, της χώρας και η ΚΕΔΕ.

Την καταθέσαμε στο Προεδρείο της Βουλής, στην κυβέρνηση και σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην της Χρυσής Αυγής, ζητώντας να πάει στη Βουλή.

Ενώ όλοι αναγνώρισαν ότι κινείται σε σωστή κατεύθυνση, μόνο το ΚΚΕ την κατέθεσε.

Αυτή η πρωτοβουλία κρίθηκε αναγκαία γιατί έχουμε 15.000 συμπολίτες που παίρνουν το ΚΕΑ, μια πόλη ολόκληρη για τα μεγέθη της Ελλάδας.

Βιοπαλαιστές, κατεστραμμένοι επαγγελματίες, πώς θα ζήσουν τις οικογένειές τους, τι πρέπει να κάνουν;

Για τους εργαζόμενους στα οκτάμηνα κοινωφελούς εργασίας, χρειαζόμαστε και διεκδικούμε ως δήμος την πρόσληψη χιλίων μόνιμων εργαζομένων.

Λέμε στην κυβέρνηση, εφόσον «είστε Αριστερά και βγήκαμε κι από τα μνημόνια», αυτό να γίνει πράξη, όμορφα κι ωραία, όχι μόνο στα λόγια.

Αντ’ αυτού, η κυβέρνηση επεκτείνει σε περισσότερους εργαζόμενους τις ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο που περιγράφετε κι είναι ασφυκτικό ως προς τους πόρους και τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τι μπορεί να κάνει μια λαϊκή δημοτική αρχή, για να μην κατηγορηθεί ότι τα παραπέμπει όλα σε ένα απώτερο μέλλον;

Καταρχάς ξέρουμε ότι είναι εχθρικό το περιβάλλον. Εμείς αγωνιζόμαστε για να λυθούν τα λαϊκά προβλήματα, οι κυβερνήσεις θέλουν να λύσουν τα προβλήματα της οικονομικής ολιγαρχίας.

Είτε το λένε είτε όχι, αν βγάλεις τις μάσκες, τα φρου-φρου και τα αρώματα, αυτό βγαίνει, είναι δύο διαφορετικοί χώροι.

Εμείς σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, δεν έχουμε αυταπάτες.

Δεν μπορούμε να κάνουμε την Πάτρα νησίδα, όπου όλο το περιβάλλον θα είναι δυσμενές, αλλά εμείς με το μαγικό ραβδί θα λύνουμε τα προβλήματα.

Αν ήταν τόσο εύκολο, θα το λέγαμε σε όλη την Ελλάδα, να ο τρόπος, δε χρειάζεται να αλλάξουμε κυβερνήσεις, το γενικό πλαίσιο της ΕΕ, γιατί εμείς τα λύνουμε ανεξαρτήτως πλαισίου. Αλλά δεν είναι έτσι.

Τι κάναμε λοιπόν σε αυτό το περιβάλλον; Πρώτο και κύριο ήταν να κρατήσουμε σε ανάταση το λαό μας, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση.

Πήραμε πρωτοβουλίες για να αναδείξουμε το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας.

Στην Πάτρα έχουμε 30 χιλιάδες ανέργους, το 38% των εργαζόμενων είναι τετραωρίτες. Τι ζωή κάνεις έτσι; Μηδέν.

Με τον κλασικό τρόπο δε γίνεται τίποτα, δεν μπορείς να πας στο δήμαρχο να τους πεις, διόρισέ με. Πού να σε διορίσει;

Θα αλλάξουμε το πλαίσιο. Γιατί αλλιώς ο άνεργος δεν μπορεί να απογαλακτιστεί, να ανοίξει τα φτερά του.

Με βάση αυτό κάναμε τη μεγάλη πορεία στην Αθήνα για την ανεργία, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ελλάδα.

Συνεχίσαμε με την πορεία στη γέφυρα Ρίο – Αντίρριο, βγήκαμε στις γειτονιές, δεν είπαμε ότι δεν είναι δική μας ευθύνη.

Σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον, επιβάλλουμε διαφορετικό τιμολόγιο στα ανταποδοτικά τέλη σε ομίλους, τράπεζες και μεγάλες επιχειρήσεις σε σχέση με το βιοπαλαιστή, αντί να ζητάμε χορηγίες.

Συνέντευξη Πελετίδη στην Κατιούσα - Μέρος 1οΕτσι ο άνεργος θα πληρώνει τα μισά τέλη.

Πληρώνουν όμως;

Τους το επιβάλλουμε. Και πορευόμαστε.

Πληρώσανε με χαρά; Όχι. Πήγαν στο Συμβούλιο Επικρατείας να εμποδίσουν αυτήν την εξέλιξη.

Επικαλούνται την ιδιότητα του επενδυτή και περιμένουν η δημοτική αρχή να τους βοηθήσει, γιατί τάχα κάνουν επενδύσεις.

Βάλαμε σε τάξη τα οικονομικά του δήμου, με ουσιαστικές κινήσεις. Ο δήμαρχος έχει δικό του αμάξι, δε θέλει οδηγό και ομπρελοφόρους.

Είμαστε εδώ για τα λαϊκά στρώματα, όχι ως μνηστήρες των ισχυρών.

Δώσαμε, όσο μπορούμε, μια μικρή ανάσα στους παιδικούς σταθμούς κι αυτή τη στιγμή όσοι έχουν εισόδημα ως 25.000€ απαλλάσσονται από τροφεία.

Αυξήσαμε επίσης τα τμήματα, τα βελτιώσαμε, παίρνοντας εγκαταλελειμένα κτίρα και βάζοντας δική μας δουλειά, γιατί θέλουμε οι παιδικοί σταθμοί να διαμορφώνουν προσωπικότητές και να μην είναι πάρκινγκ παιδιών.

Για μας επενδυτής είναι το παιδί μας.

Έτσι μετατρέψαμε το κάμπινγκ του ΕΟΤ σε παιδική κατασκήνωση, όπως και άλλη μία στην άλλη πλευρά της πόλης, για να βγουν από τη μιζέρια, να ζήσουν αυτό που λέμε διακοπές.

Παρέχουμε δωρεάν μετακίνηση, γεύματα, υποστήριξη και δραστηριότητες σε 1.300 παιδά.

Προς το παρόν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, παλεύουμε όμως για όλα τα παιδιά της πόλης, κι ας είναι πενιχρή η κρατική χρηματοδότηση για τις κατασκηνώσεις, όπως τόνισα και στον Υπουργό.

Φτιάξαμε δυο καταπληκτικούς χώρους, με τη δουλειά και των αντιδημάρχων μας, που ήταν έτσι κι αλλιώς εργάτες.

Αν ήταν για εμπορικό κέντρο θα το είχαν φτιάξει ήδη, αλλά εμείς δε θέλουμε το λαό πελάτη, αλλά να περπατά και να παίζει με τα παιδιά του.

Φτιάχνουμε πλατείες αντί να περιμένουμε τον εργολάβο και να αφήνουμε τα μηχανήματα να σαπίζουν.

Δίνουμε αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά μέσω του αθλητισμού, όχι από άμβωνος, στο μιλητό, αφού βασική αιτία είναι τα αδιέξοδα στη ζωή τους.

Στο Πελοποννησιακό στάδιο κάναμε ό,τι δεν έκαναν οι άλλοι, που άφηναν το ρεύμα απλήρωτο, συντηρώντας το με δικούς μας εργαζόμενους και φτηνότερο κόστος.

Πλέον ο ΣΕΓΑΣ αναγνωρίζει πως είναι το καλύτερο στάδιο στην Ελλάδα και θα κάνει εδώ τους Πανελλήνιους Αγώνες Στίβου.

Στεγάζουμε 50 σωματεία, απαγορεύσαμε όμως να χρεώνουν πάνω από 10€ ανά παιδί.

Δεν «καθάρισε» ο Δήμος, άνοιξε όμως χαραμάδες, κι ας δέχεται πόλεμο με συνεχή αυτόφωρα.

Αποτρέψαμε πολυκατάστημα πάνω στη θάλασσα, αρνηθήκαμε να πληρώσουμε χρυσό όμιλο διαχείρισης σκουπιδιών.

Εξαντλούμε κάθε περιθώριο απειθαρχίας.

Συνεχίζεται με το 2ο Μέρος

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 183 times, 1 visits today)