Print Friendly, PDF & Email

ΗΠΑ: «Με εμπνέει το ΚΚΕ» δηλώνει υποψήφιος για το Κογκρέσο!

Ο πρώτος υποψήφιος, μετά το 1984, που δηλώνει κομμουνιστής είναι ελληνικής καταγωγής!

Ήταν πριν 36 χρόνια όταν για τελευταία ως σήμερα φορά ένας υποψήφιος κατέβαινε σε εκλογές για το αμερικανικό κογκρέσο δηλώνοντας κομμουνιστής.

Μπορεί οι δυνάμεις του Κόμματος Κομμουνιστών ΗΠΑ, στο οποίο ανήκει ο 32χρονος, να είναι αμελητέες, ωστόσο σε μια χώρα που ο Μπάιντεν χαρακτηρίζεται… Φιντέλ Κάστρο στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών, η ύπαρξη υποψηφίου που προβάλλει κομμουνιστική ταυτότητα έχει τουλάχιστον συμβολικό ενδιαφέρον.

Ο Κρίστοφερ Χελάλι έχει ελληνικές ρίζες, καθώς η μητέρα του είναι παιδί πολιτικών προσφύγων του ελληνικού εμφυλίου στον Καναδά, ενώ ο πατέρας του Ιρανός κουρδικής καταγωγής, που έφυγε στις ΗΠΑ το 1979 με το ξέσπασμα της ισλαμικής επανάστασης.

ΗΠΑ: «Με εμπνέει το ΚΚΕ» δηλώνει υποψήφιος για το Κογκρέσο
ΗΠΑ: «Με εμπνέει το ΚΚΕ» δηλώνει υποψήφιος για το Κογκρέσο!

Η πορεία του ίδιου του Χελάλι είχε πολλές και απροσδόκητες εναλλαγές.

Γεννημένος το 1988 στο Γουόρτσεστερ της Μασαχουσέτης, από μικρός είχε ενδιαφέρον για την κομμουνιστική ιδεολογία, κυκλοφορώντας ως έφηβος με κονκάρδες του Λένιν στο σχολείο και διακοσμώντας το δωμάτιό του με σοβιετικές αφίσες.

Γράφτηκε στο πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, κι όπως πολλοί νέοι στις ΗΠΑ κατατάχθηκε στο στρατό για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές του. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στην Ελληνορθόδοξη Σχολή Θεολογίας του Τίμιου Σταυρού στη Μασαχουσέτη, αλλά έλαβε και υποτροφία για σπουδές Μαρξιστικής Φιλοσοφίας στην μετέπειτα πολύπαθη Γουχάν της Κίνας.

Το 2015 παραιτήθηκε από το στρατό των ΗΠΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας των πολεμικών επεμβάσεων στη Μέση Ανατολή.

Δυο χρόνια μετά πολέμησε με Κουρδικές δυνάμεις κατά του ISIS στη Ράκκα, συμμετέχοντας στη λεγόμενη Διεθνή Ταξιαρχία Ελευθερίας.

Επιστρέφοντας από τη Συρία εγκαταστάθηκε στο Βερμόντ, όπου εργάζεται σε βιολογική κτηνοτροφική φάρμα, συνεχίζει τις σπουδές του και ζει με τη σύντροφο και το μικρό παιδί τους.

Η απόφασή του να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική φαίνεται να του ήρθε το διάστημα 2018-2019, όταν σπούδαζε στην Αθήνα, όπου εκπόνησε διπλωματική εργασία σχετιζόμενη με την οικογενειακή του ιστορία, καθώς ο αδελφός του παππού του, Γιώργος Κασιδάκος, υπήρξε ένας από τους 31 κρατούμενος των φυλακών Γυθείου που δολοφονήθηκαν από επιδρομή χιτών το Μάρτη του 1947.

Μιλώντας στην Κατερίνα Ροββά και στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο Χελάλι υποστήριξε πως

«Το να είσαι απόγονος μαχητών του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ δεν σημαίνει απλώς να τιμάς την κληρονομιά τους, αλλά και να συνεχίζεις τον αγώνα ενάντια στον φασισμό και τον ιμπεριαλισμό»,

προσθέτοντας παράλληλα ότι κίνητρό του για ένταξη στο ΚΚ ΗΠΑ ήταν η δράση του ΚΚΕ.

Μιλώντας για την προεκλογική του εκστρατεία, ο Χελάλι υποστηρίζει ότι συναντά γενικά θετικό κλίμα:

«Το Βερμόντ έχει μια ισχυρή εργατική τάξη στον τομέα της τεχνολογίας, της ενέργειας και της αγροτικής παραγωγής, ενώ παράλληλα έχει τη δεύτερη μικρότερη οικονομία στις ΗΠΑ.

Εμείς φέρνουμε κάτι καινούργιο, αντίθετο με τα άλλα δύο κόμματα της χώρας, λέμε «όχι» στους πολέμους και τη βαρβαρότητα»,

προσθέτοντας πως:

«Κάνουμε ωραίες συζητήσεις ακόμη και με όσους διαφωνούν μαζί μας».

ΗΠΑ: «Με εμπνέει το ΚΚΕ» δηλώνει υποψήφιος για το Κογκρέσο

Όσο για τις επιδιώξεις του σε περίπτωση που εκλεγεί λέει πως:

«Το πρώτο πράγμα που θα κάνω αν εκλεγώ είναι να παλέψω για να σταματήσουν οι πόλεμοι, να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από τις ξένες βάσεις, να μετατραπεί η οικονομία μας από οικονομία πολέμου σε οικονομία ειρήνης και να διαλυθούν οι ψευδαισθήσεις που υπαγορεύονται στην εργατική τάξη.

Οι αντιθέσεις του συστήματος βαθαίνουν και η Covid-19 σε συνδυασμό με τον αγώνα για φυλετική δικαιοσύνη στις ΗΠΑ έχουν αποδείξει τη διαφθορά του».

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 1.163 times, 1 visits today)