Print Friendly, PDF & Email

Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτες!

Η «επιχείρηση» στηνόταν μέσω social media με σκοπό να μην ξαναπροσληφθούν!

Εργοδότες μέσω κλειστών ομάδων σε Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης «ανέβαζαν» τα στοιχεία όσων εργαζομένων διεκδικούσαν τα δικαιώματά τους, ώστε να μην προσληφθούν από άλλες επιχειρήσεις, αποκαλύπτει ρεπορτάζ του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτες!

Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτεςΟ πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βέροιας Δημήτρης Ταχματζίδης, αποκάλυψε ότι εργοδότες της περιοχής έφτιαξαν μια κλειστή ομάδα την οποία ονόμασαν μάλιστα ως …«Κυνηγημένοι», προφανώς γιατί η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων σε κάνει θύμα κι όχι θύτη…

Εκεί λοιπόν ανέφεραν τα πλήρη στοιχεία των εργαζομένων, που τους έχουν κάνει καταγγελία προκειμένου να ενημερώσουν άλλους «καλοπληρωτές» να μην τους προσλάβουν, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο.

Οι εργοδότες λειτουργούν με πλήρη ασυδοσία εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός πως:

«Για τους περίπου 17.000 που αποτελούν το εργατικό δυναμικό του νομού Ημαθίας, αντιστοιχούν μόλις δύο επιθεωρητές εργασίας οι οποίοι φυσικά δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε όλες τις ανάγκες».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης κατήγγειλε περιστατικά εργοδοτών, που εκβιάζουν τους υπαλλήλους τους (προφανώς υπό την απειλή της απόλυσης) να δεσμευτούν πως δεν θα οργανωθούν σε σωματεία και συνδικάτα, για να μπορούν να τους εκμεταλλεύονται απερίσπαστοι…

Στην ανάγκη για περισσότερους ελέγχους αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης Δέσποινα Κωνσταντίνου, τονίζοντας ότι υπάρχει αύξηση των συμβάσεων μερικής απασχόλησης αλλά στην ουσία, οι εργαζόμενοι απασχολούνται με 10ωρα:

«Είναι ενδεικτικό ότι στους πολλούς ελέγχους που κάναμε σε εργασιακούς χώρους, υπήρξε μόλις μία περίπτωση εργοδότη που δεν είχε σχετική παράβαση».

Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτες
Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτες!

Η κ. Κωνσταντίνου, μίλησε και για την προσφυγή εργαζόμενου της περιοχής για την αμοιβή που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για άτομα κάτω των 25 χρόνων και η οποία κρίθηκε αντισυνταγματική και κάλεσε το κράτος να εφαρμόσει την απόφαση.

Εκτίμησε, τέλος, ότι η ανεργία στην Κατερίνη ξεπερνάει το 25%, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός μακροχρόνια ανέργων που δεν δηλώνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Για υποστελεχωμένες επιθεωρήσεις εργασίες και μεγάλο αριθμό αδήλωτης εργασίας μίλησε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πέλλας Θεανώ Ζουρνατζίδου, σημειώνοντας ότι από τα 13.000 άτομα που απαρτίζουν το εργατικό δυναμικό της περιοχής, τα 7.400 είναι εγγεγραμμένα ως άνεργα.

Οι οικοδόμοι της Ξάνθης στο Κατάρ

Για την ελληνική κοινότητα οικοδόμων του …Κατάρ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, διευκρινίζοντας ότι στο εμιράτο βρίσκονται για εργασία περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι από την Ξάνθη:

«Απασχολούνται σε οικοδομικές εργασίες σε εγκαταστάσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, αλλά τώρα επιστρέφουν σιγά-σιγά και θα προστεθούν στους υπόλοιπους ανέργους της περιοχής, μεγαλώνοντας έτσι το ποσοστό ανεργίας που πέρσι ξεπερνούσε το 45%».

Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτεςΩς την μεγαλύτερη μετανάστευση που έγινε μετά το 1960, σκιαγράφησε την εργασιακή κατάσταση στις Σέρρες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Άλκης Απιδόπουλος, ανεβάζοντας το ποσοστό ανεργίας στο 31%,

ενώ την έντονη ανησυχία του για μεγάλη αύξηση της ανεργία εξέφρασε και ο αντίστοιχος συνδικαλιστής στην Κοζάνη, Άρης Κουρκούτας, λέγοντας πως:

«Η ανεργία είναι στο 35% αλλά σε νέους κάτω των 25 χρόνων, φτάνει το 65%».

Πρωταθλήτρια στην ανεργία στην ΕΕ

Τα πρωτεία στην ανεργία στην ΕΕ κατέχει η Δυτική Μακεδονία, με το νομό Φλώρινας να βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Κωνσταντίνο Σιάκο, λέγοντας:

«Στους νέους η ανεργία ξεπερνάει το 78%, με το brain drain να παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και να τείνουμε να γίνουμε μια περιοχή δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων».

Για συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού και στην Πτολεμαΐδα μίλησε και ο πρόεδρος του εργατικού κέντρου Τάσος Τσιφλίδης:

«Ο λιγνίτης σιγά-σιγά σβήνει, κάποτε έβγαινε το 70% της ενέργειας στην περιοχή μου οπότε υπήρχαν περίπου 10.000 θέσεις εργασίας, σήμερα το μόνιμο προσωπικό είναι γύρω στις 2.000 και προβλέπεται να μειωθεί, όπως και στον ιδιωτικό τομέα που δούλευε στην εξόρυξη του λιγνίτη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πριν από 4-5 χρόνια είχαμε 2.500 ιδιωτικά φορτηγά και σήμερα έχουμε 500».

Εποχιακές δουλειές …υπάρχουν

Βέροια: Εργοδότες φακελώνουν τους «ανυπότακτους» εργάτεςΟ πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Κώστας Ποδάρας, μίλησε σαν γνήσιος εκπρόσωπος των …αφεντικών και προσπάθησε να αντιστρέψει την ζοφερή πραγματικότητα ρίχνοντας την ευθύνη για τα μεγάλα ποσοστά ανεργίας, στην… τεμπελιά των Ελλήνων λέγοντας ότι:

«Υπάρχουν εποχιακές δουλειές για εργάτες γης και για τα συσκευαστήρια αλλά οι ντόπιοι δεν τις προτιμούν [γιατί άραγε;] με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται ξένοι [δηλαδή με μισθούς πείνας]. Συγκεκριμένα, στον Δήμο Νέστου υπάρχουν 2.000 εποχιακές θέσεις και στον Δήμο Παγγαίου 1.500».

Τα στοιχεία όμως που αναγκάστηκε να παραδεχτεί δείχνουν άλλη κατάσταση:

«Η επίσημη ανεργία φτάνει στο 22%, αλλά δεν λαμβάνονται υπόψη η υποαπασχόληση και η «μαύρη» εργασία που εκτοξεύουν το ποσοστό αυτό στο 35%».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροβεσπιέρος

(Visited 692 times, 1 visits today)