Print Friendly, PDF & Email

Ο «διαβολικά καλός» Τραμπ κάνει πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Οι ΗΠΑ κάνουν αυτό που ξέρουν στη Λατινική Αμερική, εδώ και δεκαετίες: Στήνουν πραξικοπήματα και αναγνωρίζουν όποιον εξυπηρετεί τα συμφέροντα τους και, παράλληλα, στρέφονται ενάντια σε όποιον δεν τις προσκυνάει.

Αυτό το ιμπεριαλιστικό έργο παρακολουθούμε να εξελίσσεται στη Βενεζουέλα:

Ο «διαβολικά καλός» Τραμπ κάνει πραξικόπημα στη ΒενεζουέλαΟ πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτη αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας ως προσωρινό πρόεδρο της χώρας.

Ο Γκουαϊδό λίγο νωρίτερα είχε αυτοανακηρυχθεί πρόεδρος της χώρας!

Με ανακοίνωσή του, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει:

«Όλο το βάρος της οικονομικής και διπλωματικής δύναμης των ΗΠΑ για να ασκήσει πιέσεις για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Βενεζουέλα»

και ζήτησε από άλλες κυβερνήσεις στο δυτικό ημισφαίριο να αναγνωρίσουν επίσης τον Γκουαϊδό.

«Σήμερα, αναγνωρίζω επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό, ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας»,

αναφέρεται στην ανακοίνωση του Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση Τραμπ, Καναδός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι η Οτάβα σχεδιάζει να αναγνωρίσει και αυτή τον Γκουαϊδό!

Ο «διαβολικά καλός» Τραμπ κάνει πραξικόπημα στη ΒενεζουέλαΟ Λουίς Αλμάγκρο, Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών:

«Συνεχάρη τον Γκουάϊντο, τον σημερινό πρόεδρο της Βενεζουέλας».

Ο Τραμπ δεν αποκλείει ακόμα και την αποστολή στρατού

Ο Τραμπ δεν απέκλεισε ακόμα και την περίπτωση να στείλουν στρατό στη Βενεζουέλα οι ΗΠΑ! Συγκεκριμένα, σε ερώτηση που του τέθηκε από δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο αν εξετάζει την αποστολή του αμερικανικού στρατού στην Βενεζουέλα, απάντησε:

«Δεν εξετάζουμε τίποτε, αλλά όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι».

Οι κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Κολομβίας, της Παραγουάης, της Χιλής αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, ακολουθώντας την απόφαση των ΗΠΑ.

Το Μεξικό, δια του εκπροσώπου του προέδρου της χώρας, ανακοίνωσε ότι συνεχίζει να αναγνωρίζει τον Μαδούρο ως πρόεδρο της Βενεζουέλας, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος του λαού της Βενεζουέλας για την εξεύρεση μιας δημοκρατικής λύσης.

Μαδούρο: Διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ και έδωσε χρονικό διάστημα 72 ωρών στο αμερικανικό διπλωματικό προσωπικό να αποχωρήσει από την χώρα.

Ο «διαβολικά καλός» Τραμπ κάνει πραξικόπημα στη ΒενεζουέλαΗ προαναγγελία Πενς

Να υπενθυμίσουμε πως οι κινήσεις των ΗΠΑ είχαν στην ουσία προαναγγελθεί από τον αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στον Γκουαϊδό.

Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις, είχε πει:

«Εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία […]

Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία. Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί. […]

Όπως θα ενώσετε αύριο τις φωνές σας για να ακουστούν, εκ μέρος τους αμερικανικού λαού, λέω σε εσάς, όλους τους καλούς ανθρώπους της Βενεζουέλας: Estamos con ustedes (Είμαστε μαζί σας). Είμαστε μαζί σας, στεκόμαστε δίπλα σας και θα σταθούμε δίπλα σας μέχρις ότου αποκατασταθεί η δημοκρατία και ανακτήσετε αναφαίρετο δικαίωμα της ελευθερίας»,

Ο Τραμπ είχε εξετάσει το ενδεχόμενο εισβολής στη Βενεζουέλα 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Αύγουστο του 2017, είχε προτείνει να εξεταστεί το ενδεχόμενο εισβολής στη Βενεζουέλα.

Μάλιστα, στη συγκεκριμένη σύσκεψη στο Λευκό Οίκο συμμετείχαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, Χ.Ρ.Μακμάστερ.

Ο «διαβολικά καλός» Τραμπ κάνει πραξικόπημα στη ΒενεζουέλαΤα παραπάνω καταγράφει σε ρεπορτάζ του αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC.

Όπως ανέφερε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο CNBC, που διατηρεί την ανωνυμία του λόγω του «ευαίσθητου» χαρακτήρα των συζητήσεων όπως περιγράφεται,

ο Μακμάστερ επιδίωξε να εξηγήσει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η στρατιωτική δράση θα έχει ρίσκο και επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Παρ’ όλα αυτά, σημειώνεται, ο Τραμπ επέμεινε με παραδείγματα από στρατιωτικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, στην περιοχή, οι οποίες είχαν στεφθεί με επιτυχία. Μίλησε για τις επεμβάσεις τον Παναμά και τη Γρενάδα.

Τον ίδιο Αύγουστο, τον περασμένο ο πρόεδρος των  ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, απείλησε τη Βενεζουέλα με στρατιωτική επέμβαση:

«Έχουμε στρατεύματα σε όλο τον κόσμο σε μέρη που βρίσκονται πολύ μακριά. Η Βενεζουέλα δεν είναι τόσο μακριά και ο λαός υποφέρει και άνθρωποι πεθαίνουν»,

είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, περιστοιχιζόμενος από τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον και την πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Νίκι Χέιλι.

«Έχουμε πολλές επιλογές για την Βενεζουέλα, ανάμεσα σε αυτές και μια πιθανή στρατιωτική επιλογή αν κριθεί αναγκαίο. […] Δεν μιλάμε για αυτό, αλλά μια στρατιωτική επιχείρηση, μια στρατιωτική επιλογή, είναι σίγουρα κάτι που θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε».

Nα σημειώσουμε επίσης ότι μόλις ένα μήνα πριν, στις 4 Ιουνίου του 2018, ο υπουργός Εξωτερικών Μike Pompeo καλούσε στον οργανισμό αμερικάνικών κρατών να αποβάλει την Βενεζουέλα μέχρι να γίνουν ελεύθερες εκλογές.

Αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε, δε, ότι ο Pompeo, τον Ιούλιο του 2017, όταν ήταν αρχηγός της CIA έκανε επαφές με μεξικανικές και κολομβιανές υπηρεσίες προκειμένου να επέλθει αλλαγή καθεστώτος στην Βενεζουέλα.

Μπορεί να μην  είπε ξεκάθαρα περί πραξικοπήματος αλλά το υπονόησε.

Η ακριβής δήλωση του ήταν ότι έχει ελπίδες ότι μπορεί να υπάρξει αλλαγή στην Βενεζουέλα και ότι η CIA κάνει ότι μπορεί να καταλάβει την δυναμική στην χώρα.

Ο «διαβολικά καλός» Τραμπ κάνει πραξικόπημα στη ΒενεζουέλαΠρόσθεσε ότι:

«Μόλις πήγα στην πόλη του Μεξικού και στην Μπογκοτά δύο εβδομάδες πριν, προσπαθώντας να τους βοηθήσω να καταλάβουν τα πράγματα που μπορούν να κάνουν ώστε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα για την δική τους περιοχή του κόσμου και για την δική μας».

Και όλα αυτά ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν το ρόλο του χωροφύλακα στην περιοχή, συνηθισμένες και από τον παρελθόν τους, στραγγαλίζοντας οικονομικά το λαό της Βενεζουέλας.

Να σημειωθεί ότι μέρα μετά την επανεκλογή Μαδούρο, τον Μάιο του 2017, στην προεδρία της Βενεζουέλας, οι ΗΠΑ επέβαλαν νέες σκληρότερες κυρώσεις εναντίον της λατινοαμερικάνικης χώρας.

Πηγή: Ημεροδρόμος

(Visited 565 times, 1 visits today)