Print Friendly, PDF & Email

Διώχνει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς ο ακροδεξιός Μπολσονάρο!

Την απόσυρση των χιλιάδων Κουβανών γιατρών από τη Βραζιλία ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κούβας, μέσω του υπουργείου Υγείας, μετά τα «περιφρονητικά και απειλητικά σχόλια» του προέδρου Μπολσονάρο σε βάρος τους.

Διώχνει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς ο ακροδεξιός ΜπολσονάροΠιο συγκεκριμένα, ο ακροδεξιός νεοεκλεγείς Βραζιλιάνος πρόεδρος αμφισβήτησε την κατάρτιση των φημισμένων σε όλο τον κόσμο Κουβανών γιατρών, επιτρέποντάς τους να μείνουν μόνο αν υποβληθούν σε «τεστ ικανότητας».

Αναρωτήθηκε εάν το σύνολο του μισθού τους πηγαίνει σε εκείνους κι όχι «στη δικτατορία» όπως χαρακτήρισε την πρόσφατα εκλεγμένη κουβανική κυβέρνηση και αν τους δοθεί η «ελευθερία» να φέρουν τις οικογένειές τους.

Μάλιστα, επιχείρησε να επιρρίψει τις ευθύνες στην Κούβα, λέγοντας πως:

«Δυστυχώς η χώρα δεν αποδέχτηκε»,

όπως θα έκανε κάθε σοβαρό κράτος στη θέση της.

Με τον τρόπο αυτό, ο Μπολσονάρο διώχνει από τη χώρα πάνω από 11.000 Κουβανούς γιατρούς, που βρίσκονταν στη χώρα από το 2013 στα πλαίσια του προγράμματος «Περισσότεροι γιατροί» και που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους δωρεάν σε φτωχές και απομονωμένες γωνιές της αχανούς χώρας της Νοτίου Αμερικής.

Με τον τρόπο αυτό βαθαίνει κι άλλο την ταξική αναλγησία της διακυβέρνησής του, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες μέρες ο ίδιος απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της Βραζιλίας με την Κούβα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Κούβας, όπως δημοσιεύεται στην εφημερίδα Γκράνμα:

«Το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Δημοκρατίας της Κούβας, προσηλωμένο στις αρχές της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού που κατευθύνουν την Κούβα στην συνεργασία της στον ιατρικό τομέα της για 55 χρόνια, συμμετέχει στο πρόγραμμα της Βραζιλίας «Περισσότεροι γιατροί» από την ίδρυσή του τον Αύγουστο του 2013.

Αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε από την Ντίλμα Ρουσέφ, η οποία ήταν εκείνη την εποχή Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Βραζιλίας, και επιδιώκει τον ευγενή σκοπό διασφάλισης ιατρικής βοήθειας για την πλειοψηφία του λαού της Βραζιλίας, σύμφωνα με την αρχή της καθολικής ιατροφαρμακευτικής κάλυψης που προωθείται από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Το πρόγραμμα αφορούσε την συνεργασία της Βραζιλίας και ξένων γιατρών, οι οποίοι θα μπορούσαν να εργαστούν σε φτωχές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.

Η συμμετοχή της Κούβας στο πρόγραμμα αυτό κανονίστηκε μέσω της Παναμερικανικής οργάνωσης Υγείας με ένα διακριτικό χαρακτηριστικό γνώρισμα: προοριζόταν να καλύψει τις κενές θέσεις γιατρών από τη Βραζιλία και άλλα ξένα έθνη.

Κατά τη διάρκεια αυτών των πέντε χρόνων της εργασίας, 20.000 Κουβανοί συνεργάτες έχουν φροντίσει 113 εκατομμύρια 359 χιλιάδες ασθενείς σε περισσότερους από 3.600 δήμους.

Διώχνει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς ο ακροδεξιός Μπολσονάρο
Διώχνει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς ο ακροδεξιός Μπολσονάρο!

Ήταν σε θέση να παρέχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη σε μια απέραντη περιοχή 60 εκατομμυρίων Βραζιλιάνων, αντιπροσωπεύοντας το 80% των όλων των γιατρών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα.
Περισσότεροι από 700 δήμοι ήταν σε θέση να έχουν γιατρό για πρώτη φορά.

Το έργο των κουβανών γιατρών σε περιοχές ακραίας φτώχειας, στις παραγκουπόλεις του Ρίο ντε Τζανέιρο, Σάο Πάολο, Salvador de Bahia και τις 34 ειδικές επαρχίες ιθαγενών, ιδιαίτερα στην Αμαζονία, αναγνωρίστηκε ευρέως από τις Ομοσπονδιακές, κρατικές και δημοτικές αρχές της χώρας και των κατοίκων,

των οποίων το 95% εξέφρασε την αποδοχή τους, σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Minas Gerais, κατόπιν αιτήματος του Υπουργείου Υγείας της Βραζιλίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, σε μια επίσημη δήλωση που εξέδωσε μια μέρα πριν την ημερομηνία λήξης της συμφωνίας περιλαμβάνοντας και τα γεγονότα που συνδέονται με το νομοθετικό και δικαστικό πραξικόπημα κατά της Προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, ανακοίνωσε ότι η Κούβα:

«Θα συνεχίσει να τιμά την συμφωνία με την Παναμερικανική Οργάνωσης Υγείας για την υλοποίηση του προγράμματος «Περισσότεροι Γιατροί», εφόσον διατηρήθηκαν οι εγγυήσεις που προσφέρονται από τις τοπικές αρχές»,

κάτι που έχει τηρηθεί μέχρι τώρα.

Ο Jair Bolsonaro, εκλεγμένος πρόεδρος της Βραζιλίας, ο οποίος έχει κάνει άμεσα, περιφρονητικά και απειλητικά σχόλια εναντίον της παρουσίας των γιατρών μας, δήλωσε και επανέλαβε ότι θα τροποποιήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος «Περισσότεροι Γιατροί»

αγνοώντας την Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας και την συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ της Κούβας και αυτής της Οργάνωσης, αμφισβητεί την ποιότητα των γιατρών μας και έχει προγραμματίσει την παραμονή τους στο πρόγραμμα, σε μια διαδικασία επικύρωσης των τίτλων τους και διακηρύσσει ότι συμβάσεις θα υπογραφούν μόνο σε ατομική βάση.

Οι τροποποιήσεις που ανακοίνωσε επιβάλλουν συνθήκες που είναι απαράδεκτες και αδυνατούν να διασφαλίσει τις εγγυήσεις που είχαν συμφωνηθεί προηγουμένως από την αρχή του προγράμματος, και που επικυρώθηκαν από το 2016 με εκ νέου διαπραγμάτευση των όρων της συνεργασίας μεταξύ της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας και του Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας και της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας και του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας της Κούβας.

Αυτές οι απαράδεκτες συνθήκες καθιστούν αδύνατο να διατηρηθεί η παρουσία των επαγγελματιών της Κούβας στο πρόγραμμα.

Κατά συνέπεια, υπό το πρίσμα αυτής της ατυχούς πραγματικότητας, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Κούβας αποφάσισε να διακόψει τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» και έχει ενημερώσει τόσο τον διευθυντή της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας και την πολιτική ηγεσία της Βραζιλίας που ίδρυσε και υπερασπίστηκε αυτή την πρωτοβουλία.

Η απόφαση να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αξιοπρέπεια, ο επαγγελματισμός και ο αλτρουισμός των Κουβανών συνεργατών οι οποίοι, με την υποστήριξη των οικογενειών τους, αυτή την στιγμή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε 67 χώρες είναι απαράδεκτη.

Κατά τα τελευταία 55 χρόνια, έχουν εκπληρωθεί συνολικά 600 χιλιάδες διεθνιστικές αποστολές σε 164 Έθνη, με τη συμμετοχή 400 χιλιάδων εργαζομένων στην Υγεία οι οποίοι, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουν εκπληρώσει αυτή την έντιμη εργασία περισσότερο από μία φορά.

Διώχνει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς ο ακροδεξιός Μπολσονάρο
Διώχνει χιλιάδες Κουβανούς γιατρούς ο ακροδεξιός Μπολσονάρο!

Τα κατορθώματα τους στη μάχη κατά του ιού Έμπολα στην Αφρική, της τύφλωσης στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και της χολέρας στην Αϊτή, καθώς και η συμμετοχή τους σε 26 αποστολές στα πλαίσια της ομάδας Διεθνείς Γιατροί Ειδικοί στα Ενδεχόμενα Καταστάσεων Καταστροφών αλλά και στην ομάδα για τις Μεγάλες Επιδημίες «Henry Reeve» στο Πακιστάν, Ινδονησία, Μεξικό, τον Ισημερινό, Περού, Χιλή και Βενεζουέλα, μεταξύ των άλλων χωρών, είναι άξια επαίνου.

Για τη συντριπτική πλειοψηφία των αποστολών που έχουν ολοκληρωθεί, όλα τα έξοδα καλύφθηκαν από την κουβανική κυβέρνηση.

Ομοίως, 35.613 επαγγελματίες υγείας από 138 χώρες έχουν εκπαιδευτεί στην Κούβα με κανένα απολύτως κόστος ως έκφραση της αλληλεγγύη μας και του διεθνιστικού προσανατολισμού μας.

Όλοι οι κουβανοί γιατροί έχουν διατηρήσει τις θέσεις τους και τον πλήρη μισθό τους στην Κούβα, και μαζί με όλα αυτά απολαμβάνουν όλα τα εργατικά και κοινωνικά οφέλη, ακριβώς όπως το υπόλοιπο των εργαζομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η εμπειρία από το πρόγραμμα «Περισσότεροι Γιατροί» για την Βραζιλία και η συμμετοχή της Κούβας σε αυτό δείχνει ότι είναι πράγματι δυνατόν να διαρθρωθεί ένα πρόγραμμα συνεργασίας Νότου-Νότου υπό την αιγίδα της Παναμερικανικής Οργάνωσης Υγείας προκειμένου να προωθηθεί η επίτευξη του στόχου και στην περιοχή μας.

Το πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχουν περιγραφεί ως κύριο παράδειγμα καλών πρακτικών στην τριγωνικό συνεργασία και στην εφαρμογή της ατζέντας 2030 και τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι λαοί της Δικής μας Αμερικής και όλου του κόσμου γνωρίζουν ότι πάντοτε θα μπορούν να υπολογίζουν στην αλληλεγγύη και τον ανθρωπιστικό προσανατολισμό των επαγγελματιών μας.

Ο λαός της Βραζιλίας που μετέτρεψε το πρόγραμμα σε ένα κοινωνικό επίτευγμα και, από την αρχή, εμπιστεύτηκε τους κουβανούς γιατρούς, αναγνώρισε τις αρετές τους και εκτίμησε τον σεβασμό, την ευαισθησία και τον επαγγελματισμό με τον οποίο τους περιέθαλψαν,

θα καταλάβουν ποιος είναι ο υπεύθυνος για το ότι οι γιατροί μας δεν είναι σε θέση να συνεχίσουν να προσφέρουν την αδελφική συμβολή τους στην χώρα τους.

Αβάνα, 14 Νοεμβρίου 2018».

Πηγές: Κατιούσα και Ατέχνως

(Visited 694 times, 1 visits today)