Print Friendly, PDF & Email

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η Οκτωβρίου

«Η 28η Οκτωβρίου είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του»

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σε επιστολή της προς τους μαθητές, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η Οκτωβρίουκαλεί τους νέους να μάθουν την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση και να αγωνιστούν για να ζωντανέψουν η νέα αντεπίθεση και αντίσταση της δικής τους εποχής.

Αναλυτικά η επιστολή:

«Η 28η Οκτωβρίου είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του»

«Αγαπητέ μαθητή, αγαπητή μαθήτρια,

Εμείς, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές σου, σε καλούμε να αναζητήσεις και να μάθεις την πραγματική ιστορία που δεν θα βρεις στα σχολικά βιβλία γιατί θέλουν να κρύψουν το κύριο και το πιο σημαντικό:

Η ιστορική αλήθεια είναι μία και τη γράφουν οι λαοί με τους αγώνες τους!

Ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι δεν ήταν τρελοί.

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΟ Χίτλερ ανέβηκε στην εξουσία με εκλογές σε κλίμα χειραγώγησης και τρομοκρατίας. Τον στήριξαν οι βιομήχανοι.

Ο φασισμός γιγαντώθηκε με την οικονομική ενίσχυση που απλόχερα του παρείχαν δεκάδες καπιταλιστές των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αγγλίας και της Γαλλίας («Ford», «General Motors», IBM, Siemens).

Σκέψου και μόνος/η σου:

Είναι δυνατόν όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί κολοσσοί να χρηματοδοτούσαν με τα εκατομμύριά τους έναν τρελό;

Γιατί οι πόλεμοι δε γίνονται ούτε από τρέλα ούτε από ψυχοπάθεια ούτε βέβαια για το όνομα μιας χώρας! Κάθε άλλο μάλιστα!

Γίνονται για το μοίρασμα των αγορών μεταξύ των μεγάλων επιχειρήσεων και των κρατών που τους στηρίζουν. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους…

Το ίδιο γίνεται και σήμερα.

Δεν βομβαρδίζουν τη Συρία ή το Ιράκ γιατί τους πήρε ο πόνος για τη δημοκρατία ούτε βέβαια για τους τζιχαντιστές (αφού οι ίδιοι τους δημιούργησαν).

Βομβαρδίζουν τους λαούς για τα οικονομικά συμφέροντα μιας χούφτας ανθρώπων.

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΣήμερα η κυβέρνηση γεμίζει τη χώρα μας με Νατοϊκές βάσεις, από όπου φεύγουν τα αεροπλάνα και τα πλοία που σκορπούν το θάνατο στους λαούς προκαλώντας πόνο και προσφυγιά.

Η κυβέρνηση μιλά για γεωπολιτική σταθερότητα, την ίδια στιγμή που μετατρέπει την Ελλάδα σε ορμητήριο αλλά και μαγνήτη επιθέσεων!

Μόνο που οι καπιταλιστές δε θα πάνε βέβαια να πολεμήσουν.

Βάζουν τους λαούς να σκοτώνονται και οι ίδιοι «την κάνουν».

Το 1940 έφυγαν και πήγαν στο Κάϊρο με την ελληνική κυβέρνηση, παίρνοντας μαζί και το χρυσάφι της χώρας και αφήνοντας το λαό στο έλεος τριών κατακτητών: Ιταλών, Βουλγάρων και Γερμανών.

Αλλά κι απ’ αυτούς που έμειναν πίσω, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές εναντίον του λαού, γίνονταν κουκουλοφόροι και κατέδιδαν τους αγωνιστές του ΕΑΜ.

Ήταν οι γνωστοί Χίτες και ταγματασφαλίτες, αυτοί που σήμερα υμνούν οι απόγονοί τους, οι χρυσαυγίτες που συγχαίρουν την Ελλάδα που είναι πρώτη σε ΝΑΤΟΪΚΕΣ δαπάνες.

Αυτοί που το παίζουν πατριώτες και Ελληναράδες, ενώ η μόνη τους έγνοια είναι η προστασία των συμφερόντων των αφεντικών τους, εφοπλιστών και βιομηχάνων.

Γι’ αυτό ζητάνε να δουλεύεις εσύ με χαμηλό μεροκάματο για να έχουν τζάμπα εργαζόμενους αυτοί.

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΈλεγε η αστική τάξη το 1940:

«Δε γίνεται να πολεμήσουμε, ο εχθρός είναι παντοδύναμος»

και κρύφτηκαν περιμένοντας να έρθουν πάλι στα πράγματα.

Η γιορτή της 28ης Οκτωβριου είναι η ιστορία του λαού μας γραμμένη με το αίμα του!

Ο ελληνικός λαός όμως δεν κάθισε στ’ αυγά του! Δεν περίμενε κανέναν σωτήρα για να τον σώσει!

Είπε το μεγάλο ΟΧΙ, οργανώθηκε στο ΕΑΜ, τον ένοπλο ΕΛΑΣ και την ΕΠΟΝ και έδιωξε Ιταλούς και Γερμανούς φασίστες.

Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές.

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΟργάνωσε, ακόμα και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ελεύθερες εκλογές που ψήφισαν για πρώτη φορά οι νέοι από 18 χρόνων και οι γυναίκες.

Με το τουφέκι τους στον ώμο, προσπάθησαν να οργανώσουν την κοινωνία των αναγκών και των ονείρων τους.

Αυτή που θα κατοχυρώνει το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόρφωση, στον ελεύθερο χρόνο και θα απαγορεύει την ανεργία, την πείνα, τα ναρκωτικά.

Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί.

Έσωσε το λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη «μάχη της σοδειάς».

Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς τη Βόρεια Ελλάδα να γίνει μέρος του Βουλγαρικού φασιστικού κράτους.

Στη μάχη της Ηλεκτρικής στην Πειραιά τα παλικάρια του ΕΛΑΣ Αθήνας σταμάτησαν το σαμποτάζ των Γερμανών που επιδίωκαν υποχωρώντας να ανατινάξουν το σταθμό του ηλεκτρικού ρεύματος και να βυθίσουν τον λαό της Αττικής στο σκοτάδι!

Και τότε και σήμερα αυτό που πραγματικά φοβούνται όλοι αυτοί που κατέχουν τον πλούτο είναι ο οργανωμένος λαός που διεκδικεί να κάνει κουμάντο στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΓια αυτό και στα σχολικά βιβλία, στην τηλεόραση, στα ΜΜΕ ακούς ψευτιές για την εξίσωση φασισμού – κομμουνισμού, ότι δήθεν ο ΕΛΑΣ υποστηριζόταν από τους Βρετανούς, αντί να μαθαίνεις την αλήθεια!

Ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια έφτασαν οι ανθρώπινες απώλειες (στρατιώτες, οπλίτες) της Σοβιετικής Ένωσης στην μάχη ενάντια στο φασισμό.

Δε θα σου πουν ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία άνοιξαν το δεύτερο μέτωπο (απόβαση στη Νορμανδία) στην Ευρώπη το 1944,

αφού άφησαν τη Σοβιετική Ένωση να σηκώνει το βάρος του πολέμου για πάνω από 3 χρόνια, για να προλάβουν την απελευθερωτική πορεία του Κόκκινου Στρατού και να καθορίσουν την μεταπολεμική εποχή.

Δε θα σου πουν ότι την 1η Μάη του 1945 η σημαία της ΕΣΣΔ κυμάτισε στο Βερολίνο.

Τα παπαγαλάκια του συστήματος θέλουν να «κάτσεις φρόνιμα», σε μια περίοδο που με βάση πρόσφατη μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ το 34% της ελληνικής κοινωνίας ζει στο κοντά στο κατώφλι της φτώχειας (4.500€ το χρόνο!!).

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΕτοιμάζουν ένα λύκειο-εξεταστικό μαραθώνιο και το Υπουργείο Παιδείας καταγγέλλει τα μαθητικά συλλαλητήρια στις 29 Οκτώβρη ως υποκινούμενα κάνοντας ότι δεν καταλαβαίνει πόσο βαθιά βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους….

Το ΟΧΙ εiναι και σήμερα καθήκον και υποχρέωσή μας!

Σου ζητούν να σκύψεις το κεφάλι:

  • γιατί «δεν έχουν αποτέλεσμα οι αγώνες»,
  • γιατί «άλλοι αποφασίζουν»,
  • γιατί «πρέπει να κοιτάς τον εαυτό σου και τα μαθήματά σου»
  • ή γιατί «σε λίγα χρόνια όλα θα φτιάξουν και θα ζήσεις ζωή χαρισάμενη».

Αυτά λένε τα κόμματα που υποστηρίζουν αυτούς που ζουν πραγματικά ζωή χαρισάμενη τους βιομήχανους, τους εφοπλιστές και τους τραπεζίτες.

Σου λένε ψέματα γιατί σε θέλουν υποταγμένο με το κεφάλι σκυφτό!

Τιμάμε το ΟΧΙ του 1940 παλεύοντας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στον ελεύθερο χρόνο.

Επιστολή του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών για την 28η ΟκτωβρίουΨάξε μόνος σου, ρώτα και μάθε την αλήθεια για το ΕΑΜ και την Εθνική Αντίσταση. Αγωνίσου να ζωντανέψει η νέα αντεπίθεση και αντίσταση της δικής σου εποχής.

Τιποτα δε χαριζεται! Όλα κατακτιούνται! Η ιστορια της γενιάς σου θα γραφτεί πάλι με αγώνες!

Αντάρτης, Κλέφτης, Παλικάρι,
πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός!»

Η αντίστοιχη περσινή επιστολή για την 28η Οκτωβρίου εδώ.

Πηγή: ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών

(Visited 495 times, 1 visits today)