Print Friendly, PDF & Email

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών!

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Σπίτι, όχι καρφιά…

Μόλις χτες δημοσιεύσαμε άρθρο από ρεπορτάζ της Independent σχετικά με την δραματική κατάσταση, που βιώνει ένα μεγάλο τμήμα της εργατικής τάξης στην Μ. Βρετανία.

Μερικοί αναγνώστες εξέφρασαν απόψεις, που λίγο-πολύ, συνειδητά ή υποσυνείδητα, δικαιολογούν αυτή την κατάσταση.

Τα επιχειρήματά τους -με δυο λόγια- συνοψίζονται στα εξής:

α) «Το τμήμα της αγγλικής εργατικής τάξης, που -όντως- «φυτοζωεί» είναι μόνο όσοι είναι ανειδίκευτοι και κυρίως οι μετανάστες, ενώ όσοι έχουν πτυχία και μια κάποια εξειδίκευση ζούνε μια χαρά».

β) «Η Μ. Βρετανία έχει πληγεί από τα έντονα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα. Η οικονομία της έχει «γονατίσει» εξαιτίας – μεταξύ άλλων – και των «επιδομάτων» που λαμβάνουν οι μετανάστες κι έτσι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας».

Θα αφήσουμε στην άκρη το πόσο κι αν στέκουν τέτοια επιχειρήματα, η λογική των οποίων οδηγεί σε – τουλάχιστον – επικίνδυνα μονοπάτια.

Πχ. το πρώτο είναι σαν να λέει πως «δικαίωμα» στη ζωή έχουν μόνο οι ειδικευόμενοι, οι πτυχιούχοι που πάλεψαν για να σπουδάσουν, ενώ οι ανειδίκευτοι εργάτες, που η αποτυχία τους να σπουδάσουν οφείλεται στο ότι κωλοβαρούσαν στα θρανία και τώρα πληρώνουν τις συνέπειες των επιλογών τους.

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Η Συρία, μετά την επέμβαση της πολιτισμένης δύσης

Το δεύτερο, που είναι ακόμα πιο επικίνδυνο, με κάποιο αόρατο και «μαγικό» τρόπο,  μετατρέπει τα θύματα σε «θύτες» και το θύτη σε «θύμα».

Δεν φταίει δηλαδή το σύστημα, ο καπιταλισμός, που οδηγεί ολόκληρες οικογένειες να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους για να βρουν μια «καλύτερη ζωή» μέσω μιας κακοπληρωμένης -έστω – δουλειάς,

πολλές φορές για να γλιτώσουν από τις βόμβες και τον πόλεμο, που το ίδιο το σύστημα -Ιμπεριαλισμός- έχει κατστρέψει πόλεις, χωριά και σπίτια με τις βόμβες του.

Πως για την οικονομική κρίση φταίνε αυτοί, που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, που έρχονται παράνομα, οι «λάθρο», που όχι μόνο δεν ευγνωμονούν τον δυτικό «πολιτισμό», που δείχνει τον «ανθρωπισμό» του προσφέροντάς τους «επιδόματα», αλλά δεν τον σέβονται κιόλας και θέλουν να τον «αλλοιώσουν»…

Απαντήσεις στα παραπάνω δίνει ένα νέο βρετανικό δημοσίευμα, αυτή τη φορά από το πρακτορείο Reuters, όπου γίνεται ανοικτή παραδοχή για τον ρόλο του Βρετανικού (κι όχι μόνο) Ιμπεριαλισμού

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Η Συρία στο μάτι των Ιμπεριαλιστών

στον 8ετή «εμφύλιο» πόλεμο στην Συρία και τους 5,5 εκ. πρόσφυγες, που αυτός δημιούργησε,

καθώς επίσης στο πόσο εύκολα βρίσκονται χρήματα, προκειμένουν να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Βρετανικής Αστικής Τάξης…

Το ίδιο ακριβώς ισχύει – στον ίδιο ή σε μικρότερο βαθμό, δεν έχει σημασία – για κάθε αστική τάξη οποιασδήποτε καπιταλιστικής χώρας και το ίδιο ισχύει και για την ελλάδα.

Ο λόγος λοιπόν στο Reuters (οι τονισμοί δικοί μας):

«Η Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση προγραμμάτων βοήθειας σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους «αντικαθεστωτικούς»

«Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε τη Δευτέρα ότι σταμάτησε να χρηματοδοτεί κάποια προγράμματα βοήθειας σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τους «αντικαθεστωτικούς».

«Καθώς η κατάσταση στο έδαφος σε ορισμένες περιφέρειες γίνεται όλο και πιο δύσκολη, [Σημ.: ο συριακός στρατός του Ασσάντ νικηφόρα προελαύνει] έχουμε μειώσει τη στήριξή μας σε ορισμένους από τους «μη ανθρωπιστικούς» [Σημ.: στρατιωτικούς] προγραμματισμούς μας,

αλλά εξακολουθούμε να παρέχουμε ουσιαστική υποστήριξη για να βοηθήσουμε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και για να βελτιώσουμε την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα»,

δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο Reuters.

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Μαχητές της Αλ Κάϊντα με σημαία του “Ελεύθερου Συριακού Στρατού” που υποστηρίζεται ανοικτά από τη δύση

Η εφημερίδα Times δημοσίευσε νωρίτερα ότι η προσπάθεια δημιουργίας μιας «ανεξάρτητης» αστυνομικής δύναμης θα σταματήσει από τον Σεπτέμβριο, ενώ θα επανεξεταστούν τα σχέδια χρηματοδότησης «τοπικών συμβουλίων» με το πιθανότερο να σταματήσουν στο τέλος του οικονομικού έτους.

Η έκθεση πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών και το «Τμήμα Διεθνούς Ανάπτυξης» είχαν καθορίσει τα προγράμματα βοήθειας στα βορειοδυτικά μέρη της Συρίας ως «μη βιώσιμα». 

Η βρετανική κυβέρνηση δήλωσε ότι μόνο για το οικονομικό έτος 2017-2018, είχε δαπανήσει 152 εκατομμύρια λίρες (195 εκ. δολάρια) σε «ανθρωπιστικά» προγράμματα στη Συρία.

Η Βρετανία αύξησε την βοήθειά της καθώς και την προμήθεια τεθωρακισμένων οχημάτων και την στρατιωτική εκπαίδευση της συριακής «αντιπολίτευσης» το 2013.

Η βορειοδυτική Συρία είναι η τελευταία μεγάλη περιοχή, που εξακολουθούν να ελέγχουν οι «επαναστάτες» [Σημ.: Οι «αντικαθεστωτικοί» τζιχαντιστές]

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Συρία – Ποιος μπορεί στα αλήθεια να παραμείνει εδώ;

Η σύγκρουση στη Συρία υπολογίζεται πως έχει σκοτώσει περίπου μισό εκατομμύριο ανθρώπους, περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει την χώρα, ενώ πάνω από 6,5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί μέσα σε αυτήν.

Το 2011, οι ΗΠΑ υιοθέτησαν τη θέση πως ο πρόεδρος του Συρίας Bashar al-Assad πρέπει να εγκαταλείψει την εξουσία.

Όμως, η Ουάσινγκτον και οι δυτικοί σύμμαχοί της, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, παρακολούθησαν αργότερα τις δυνάμεις του Assad, υποστηριζόμενες από το Ιράν και στη συνέχεια από τη Ρωσία, να ανακαταλαμβάνουν περιοχές και να εξασφαλίζει τη θέση του».

* * *

Το άρθρο με δύο λόγια παραδέχεται πως η στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών κι άλλων αντικαθεστωτικών στις περισσότερες περιοχές της Συρίας, εξαναγκάζει τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να αναπροσαρμοστούν μπροστά στα νέα δεδομένα.

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Έτσι φτιάχνονται οι “επαναστάτες…. “

Την απόφαση των ΗΠΑ, που ανακοίνωσαν πως δεν θα διαθέσουν 230 εκατ. δολάρια στους αντικαθεστωτικούς, ακολουθεί και η Μ. Βρετανία.

Έτσι αποφασίστηκε ο τερματισμός της «βοήθειας» στους ενόπλους της λεγόμενης «Ελεύθερης Συριακής Αστυνομίας» που δρουν κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ, όπου έχουν καταφύγει οι περισσότεροι τζιχαντιστές.

Επιβεβαίωση όλων των παραπάνω έρχεται και από δύο ακόμα βρετανικές εφημερίδες την «Guardian» και την Independent όπου σε προχτεσινά τους άρθρα αναφέρουν πως:

«Η Βρετανική κυβέρνηση ξόδεψε στη Συρία 152 εκατομμύρια λίρες μόνο για τη διετία 2017-18 κι ότι το ένα τρίτο των χρημάτων πήγαινε προς το Ιντλίμπ».

* * *

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστώνΑς αναρωτηθούμε λοιπόν, ποιος προκάλεσε τον πόλεμο στην Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Λιβύη, στην Γιουγκοσλαβία, στην Υεμένη, στην Σομαλία κλπ.

Πόσο «αθώα» είναι η συμμετοχή της Νατοϊκής Ελλάδας σε αυτούς;

Ας αναρωτηθούμε, πως είναι δυνατόν να δικαιολογούμε σήμερα ένα σύστημα, όπου ενώ η τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα για να θραφεί ολόκληρος ο πλανήτης οκτώ φορές (!),

παρόλα αυτά ακόμα και στην «πολιτισμένη» δύση, άνθρωποι τρώνε σαν τις γάτες μέσα από κάδους σκουπιδιών ή στέκονται στις ουρές των συσσιτίων.

Που όταν βρέχει κυριολεκτικά πνίγονται, κι όταν πιάνει φωτιά γίνονται παρανάλωμα του πυρός, ενώ την ίδια στιγμή οι δαπάνες για στρατιωτικούς εξοπλισμούς ολοένα κι αυξάνονται φτάνοντας σε δυσθεώρατα ύψη.

Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη κάθε δικαιολογία, που αύριο – μεθαύριο θα τη βρούμε μπροστά μας ή ακόμα κι εναντίον μας, με τόσα που συμβαίνουν δίπλα μας.

Η Μ. Βρετανία σταματά τη χρηματοδότηση των τζιχαντιστών
Τανκ ή αντλία;

Και να δούμε κατάματα τον αληθινό αντίπαλο, καπιταλισμός λέγεται, το σύστημα που έχει γίνει τόσο βάρβαρο κι αδίστακτο, όσο βάρβαρη κι αδίστακτη είναι κι η τάξη την οποία υπηρετεί.

Όχι γιατί «δεν λειτουργεί σωστά», όπως διαδίδουνε, εδώ και 100 χρόνια, οι σοσιαλδημοκράτες «αριστεροί» αλλά ακριβώς επειδή λειτουργεί με τρόπο ώστε να εξυπηρετεί τα συμφέροντα μονάχα μιας ελάχιστης μειοψηφίας.

Η οποία, όχι μόνο δεν εργάζεται ή παράγει το οτιδήποτε, αλλά ζει παρασιτικά, κλέβοντας -νόμιμα- τον κόπο και τον ιδρώτα της μεγάλης πλειοψηφίας.

Μετάφραση – Σχολιασμός: Ροβεσπιέρος

(Visited 330 times, 1 visits today)