Print Friendly, PDF & Email

Εστιατόριο που είχε σημαία με τον Τσε απειλήθηκε με κλείσιμο!

Το συμβάν έγινε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Dailymail» οι ιδιοκτήτες ενός κουβανέζικου εστιατορίου στο Μάντσεστερ κατηγόρησαν την αγγλική αστυνομία για «πολιτική λογοκρισία», αφού ένας αξιωματικός τους είπε να κατεβάσουν την κουβανική σημαία με το πρόσωπο του Τσε Γκεβάρα, που είχαν βάλει οι ιδιοκτήτες ως κουρτίνα.

Εστιατόριο που είχε σημαία με τον Τσε απειλήθηκε με κλείσιμοΤο ζευγάρι ιδιοκτητών του «El Cuba Libre, το οποίο συνδέεται και με μια γνωστή παραδοσιακή βρετανική παμπ τη «The Sportsman Pub», υποστηρίζει ότι έχουν αυτή τη σημαία κρεμασμένη εδώ και 5 χρόνια, λόγω της σύνδεσης του Τσε με το νησί της επανάστασης.

Όμως πριν από λίγους μήνες τους επισκέφτηκε ένας αστυνομικός που τους ενημέρωσε ότι κάποιος είχε διαμαρτυρηθεί για την εικόνα του επαναστάτη και τους προειδοποίησε πως:

«Αν δεν απομακρύνετε το σύμβολο κινδυνεύετε να χάσετε την άδεια λειτουργίας».

Ο ιδιοκτήτης της παμπ Geoff Oliver δήλωσε ότι τα σχόλια προσβάλλουν το ίδιο αλλά και την 54χρονη κουβανέζα σύζυγό του Maria, γνωστή ως Cangui, την οποία είχε πρωτογνωρίσει στην Αβάνα.

Ο κ. Oliver δήλωσε πως:

«Το βρίσκω απίστευτο. Κάθε μέρα οι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τους πελάτες μας, περπατούν με την εικόνα του Che Guevara σε μπλουζάκια και άλλα αναμνηστικά και αν ακολουθήσουμε την ίδια «λογική» θα έπρεπε να τους απαγορευτεί κι αυτό».

Εστιατόριο που είχε σημαία με τον Τσε απειλήθηκε με κλείσιμο
Η πρόσοψη του εστιατορίου

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε:

«Στην Κούβα ο Τσε είναι εθνικός ήρωας και αντιμετωπίζεται ως ένας από τους ιδρυτές της. Η γυναίκα μου αναστατώθηκε πάρα πολύ όταν μας ζητήθηκε να τον κατεβάσουμε.

Τελικά για έναν αστυνομικό να έχει άποψη ποια πολιτικά σύμβολα μπορούμε ή δεν μπορούμε να έχουμε μέσα στη δική μας ιδιοκτησία είναι απολύτως λάθος και οι συνέπειες είναι μεγάλες και αρκετά απειλητικές».

Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου μετά το περιστατικό διαμαρτυρήθηκαν στον Δήμο του Μάντσεστερ και κάλεσαν τις τοπικές εφημερίδες δηλώνοντας πως οι απειλές έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα δημοκρατικά δικαιώματά τους και ότι αυτή η ενέργεια τα καταπατά.

Οι ιδιοκτήτες  όχι μόνο δεν ενέδωσαν στις απειλές αλλά διοργάνωσαν μια μεγάλη φιέστα στις 9 Φεβρουαρίου, όπου όλοι οι φίλοι του ζευγαριού και της Κούβας ήρθαν με μπλουζάκια που απεικόνιζαν την φιγούρα του Τσε.

Το θέμα ήταν φυσικό να πάρει διαστάσεις και η συμπαράσταση του κόσμου ήταν μεγάλη.

Εστιατόριο που είχε σημαία με τον Τσε απειλήθηκε με κλείσιμοΜαζεύτηκαν και χρήματα με τα οποία  – σύμφωνα με απόφαση του ζευγαριού – θα αγοραστούν μουσικά όργανα και θα σταλούν σαν συμπαράσταση στον λαό της Κούβας και ειδικά σε μουσικές σχολές.

«Αυτή η σημαία είναι εδώ και χρόνια στην βιτρίνα μας και κανείς δεν έχει διαμαρτυρηθεί. Αντίθετα πολλοί θέλουν να φωτογραφηθούν με φόντο την σημαία. Είναι το σύμβολο της πατρίδας μου»,

δήλωσε η κουβανέζα ιδιοκτήτρια, η οποία πρόσθεσε:

«Ο κόσμος μας σταματούσε στον δρόμο και μας έδινε συγχαρητήρια που δεν κατεβάζουμε την σημαία. Βάλτε κι άλλες σημαίες μας ζητούσαν. Η σημαία και ο Τσε είναι εδώ. Το λιγότερο που έχουν να κάνουν, είναι να ζητήσουν συγγνώμη από τους Κουβανούς που μένουν στην Αγγλία».

Κλείνοντας απευθυνόμενη σε κείνους που κάνουν κριτική για το θέμα υπενθύμισε τα λόγια του Τσε:  

«Στον κόσμο χρειάζονται άνθρωποι που να δουλεύουν περισσότερο και κάνουν λιγότερο κριτική, φτιάχνουν περισσότερα και καταστρέφουν λιγότερο, υπόσχονται λιγότερο και λύνουν περισσότερα προβλήματα, δίνουν περισσότερα και περιμένουν λιγότερα, άνθρωποι που να λένε καλύτερα να κάνουμε κάτι σήμερα και να μην περιμένουμε για αύριο».

Η αστυνομία του Μάντσεστερ αρνήθηκε να σχολιάσει το περιστατικό ούτε τόλμησε να προχωρήσει σε μέτρα, αν και μια πηγή ανέφερε ότι απλώς τους ενημέρωσαν για την καταγγελία.

Εστιατόριο που είχε σημαία με τον Τσε απειλήθηκε με κλείσιμοΚι όλα αυτά συμβαίνουν σε μια «πολιτισμένη» χώρα του «δυτικού κόσμου», σε μία χώρα – μέλος της ΕΕ, όπου η έννοια της «δημοκρατίας» και της «ελευθερίας» μεταφράζεται κατά το δοκούν.

Με πληροφορίες από άρθρο του Πάνου Αλεπλιώτη στο Ατέχνως και την «Dailymail»

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 306 times, 1 visits today)