Print Friendly, PDF & Email

UNICEF – Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού!

Η πείνα και ο υποσιτισμός θερίζουν κυριολεκτικά όλης της γης τους κολασμένους, την ώρα που -μόλις χτες κυνικά και προκλητικά μας ενημερώνουν (Forbes) πως:

«Ο ιδρυτής της Amazon Jeffrey Preston Bezos παραμένει ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο μπροστά από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Ουόρεν Μπάφετ, αλλά ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ υποχωρεί τρεις θέσεις και ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ανεβαίνει δύο»,

με τον Μπέζος, που κατέχει περίπου το 16% της Amazon να:

«Αυξάνει τη διαφορά με τον δεύτερο Μπιλ Γκέιτς, συνιδρυτή της Microsoft που έγινε φιλάνθρωπος» (sic!).

Για να καταλάβουμε σε απλά νούμερα για τι ποσά μιλάμε, τα περιουσιακά στοιχεία αυτών των δέκα χρυσοκάνθαρων είναι (σε δισ δολάρια) 131 + 96,5 + 82,5 + 76,5+ 64 + 62,7 + 58 + 62,3 + 55,5 + 50,8 = 739,8 δισ. που ισοδυναμούν με σχεδόν τέσσερις Ελλάδες (369% του ΑΕΠ μας).

UNICEF - Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού
Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη κατέχουν 740 δισ. δολάρια

Σχετικά με τον παιδικό υποσιτισμό, που για όλους μας είναι -λαϊκά, ταυτόσημος με τα σκελετωμένα παιδάκια ειδικά από την Αφρική, υπάρχουν δύο πλευρές:

Η πρώτη αυτό που θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε στον όρο «ελλειποβαρές»: το παιδί (που γεννιέται 2,5-3kg) και πρέπει να παίρνει βάρος κατά μέσο όρο 2-3 kg το χρόνο δηλ. στα πέντε (5) του χρόνια να είναι ~13-18 kg.

Η δεύτερη,  σύμφωνα και με την «UNICEF» είναι λιγότερο προφανής:

«Το στερεότυπο του παιδιού που πεθαίνει απ’ την πείνα και έχει καταστεί το παγκόσμιο σύμβολο του υποσιτισμού, δίνει ανακριβή εικόνα του προβλήματος, στην πραγματικότητα, οι περισσότερες περιπτώσεις υποσιτισμού είναι απολύτως αθέατες».

Επειδή το θέμα είναι κοινωνικά τεράστιο, θα σταθούμε πιο αναλυτικά σε επόμενο σημείωμα, εισαγωγικά αναφέρουμε πως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το ένα τρίτο όλων των θανάτων παιδιών κάτω των πέντε ετών.

Κλέβει τη δύναμη των παιδιών και καθιστά τις ασθένειες πιο επικίνδυνες.

Πάνω από το ένα τρίτο των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα.

UNICEF - Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού
Παιδιά στο Μεξικό σε ουρές συσσιτίων

Αλλά και τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να μάθουν και να κερδίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Έτσι παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχειας από γενιά σε γενιά.

Διατροφικές ανεπάρκειες κατά τη διάρκεια της κρίσιμης περιόδου των 1.000 πρώτων ημερών από τη σύλληψη, μέχρι και τα δεύτερα γενέθλια ενός παιδιού, μπορεί να μειώσουν την ικανότητά του να καταπολεμά και να επιβιώνει ασθένειες και μπορεί να υποσκάψουν τις κοινωνικές και νοητικές του δυνατότητες.

Ο υποσιτισμός προκαλείται από φτωχή διατροφή και ανεπαρκή φροντίδα και εάν ένα παιδί πάσχει από διάρροια – εξαιτίας της έλλειψης καθαρού νερού και υγιεινής ή από κακές πρακτικές υγιεινής – θα αποστραγγίσει τα θρεπτικά στοιχεία από το ίδιο του το σώμα…

UNICEF - Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού
UNICEF – Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού

Η ύπαρξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο 146 εκατομμυρίων ελλειποβαρών παιδιών κάτω των πέντε ετών, είναι μια εικόνα ξένη με την καθημερινότητα και την πραγματικότητα του νησιού της επανάστασης, που, όπως αναγνωρίζεται σε όλο τον κόσμο είναι μακράν έξω από το τεράστιο αυτό κοινωνικό πρόβλημα.

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία που εμφανίστηκαν σε έκθεση της UNICEF, με θέμα την Παιδική ηλικία (έκθεση σχετικά με τη διατροφή), υπάρχει ο συγκεκριμένος πίνακας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το ποσοστό των λιποβαρών παιδιών (ο όρος έχει να κάνει με το μειωμένο βάρος σε σχέση με τα διεθνή standards) είναι 28% στην Υποσαχάρια Αφρική, 17% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, 15% στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και 7% στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

Ο πίνακας ολοκληρώνεται από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, με 5% και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, με 27%.

Η Κούβα δεν έχει τέτοια προβλήματα, είναι η μόνη χώρα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που ο υποσιτισμός των παιδιών έχει εξαλειφθεί χάρη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη βελτίωση της διατροφής του λαού, ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων ομάδων.

UNICEF - Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού

Η σκληρή πραγματικότητα στον κόσμο δείχνει ότι 852 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από πείνα και ότι 53 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στη Λατινική Αμερική.

Μόνο στο Μεξικό, υπάρχουν 5.200.000 που υποσιτίζονται και στην Αϊτή, 3.800.000, ενώ σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πεθαίνουν από την πείνα περισσότερα από 5.000.000 παιδιά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δεν θα ήταν και πολύ «ακριβό» να επιτευχθεί η βασική υγεία και διατροφή για όλους τους κατοίκους του «Τρίτου Κόσμου».

Επαρκούν για την επίτευξη αυτού του στόχου 13 δισ. επιπλέον δολάρια ετησίως (μόνο το 1,76% της περιουσίας των δέκα χρυσοκάνθαρων, που αναφέραμε και λιγότερο από το 0,3% από τους 100 πιο πλούσιους του πλανήτη).

Ψίχουλα συγκριτικά με τα δισεκατομμύρια της εμπορικής διαφήμισης, με τα 400 δισ. των ναρκωτικών… να θυμίσουμε και τα 8 δισ. που δαπανώνται στις Ηνωμένες Πολιτείες για καλλυντικά.

Αποτελεί τιμή η αναγνώριση της Κούβας, από τον  Οργανισμό Τροφίμων & Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) πως αποτελεί τη χώρα με τα καλύτερα αποτελέσματα στη Λατινική Αμερική σ’ ότι αφορά στην καταπολέμηση του υποσιτισμού.

Το κουβανικό κράτος είναι αυτό που εγγυάται εκείνο που ονομάζουμε «βασικό καλάθι» τροφίμων που επιτρέπει τη στοιχειώδη διατροφή του πληθυσμού, μέσω ενός καλά οργανωμένου δικτύου διανομής και ελέγχου, που συνεχώς βελτιώνεται.

UNICEF - Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού
UNICEF – Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού

Ομοίως:

«Πραγματοποιούνται οικονομικές αναπροσαρμογές σε άλλες αγορές και τοπικές υπηρεσίες για τη βελτίωση της διατροφής του λαού της Κούβας με τη συνεχή μείωση του ελλείμματος τροφίμων».

Συγκεκριμένα, αυξάνει επαγρύπνηση και η ετοιμότητα όσον αφορά τα μέσα διαβίωσης των παιδιών και των εφήβων:

«Η προσοχή στη διατροφή αρχίζει με την προώθηση ενός καλύτερου και φυσικότερου – ποιοτικού, τρόπου διατροφής του λαού μας».κι είναι αυτοί που τώρα συλούν.

Το ζήτημα του υποσιτισμού δεσπόζει στην εκστρατεία του ΟΗΕ για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων, που εγκρίθηκε κατά τη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που πραγματοποιήθηκε το 2000, και έχει μεταξύ των στόχων την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και της πείνας.

(Αναφέρεται -όπως και σε άλλα σημεία σε σχέδιο / ευχολόγιο του ΟΗΕ – ως συνήθως επί χάρτου,  με καταληκτική ημερομηνία το 2015, που φυσικά δεν υλοποιήθηκε, δεν παύει όμως να έχει αξία).

Και βέβαια θα επισημάνουμε, τις σοβαρές δυσκολίες που βρήκε μπροστά του το νησί της επανάστασης από το οικονομικό, εμπορικό και πολιτικό εμπάργκο, που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες σχεδόν για πέντε δεκαετίες και ισχύει ακόμη, παρά τις καταδίκες από τους διεθνείς οργανισμούς.

Η Κούβα ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία και είναι περήφανη που ούτε ένα από τα 146 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών που ζουν στον κόσμο δεν είναι Κουβανός/ή.

UNICEF - Η Κούβα έχει μηδενικό ποσοστό παιδικού υποσιτισμού

Με πληροφορίες από την Prensa Latina

Επιμέλεια: Ομάδα ¡H.lV.S!

Πηγή: Ατέχνως

(Visited 416 times, 1 visits today)