Print Friendly, PDF & Email

Ηχηρό χαστούκι σε ΗΠΑ και ακροδεξιούς συμμάχους της!

Με συντριπτική πλειοψηφία (187 υπέρ, μόλις 3 κατά και 2 αποχές) ο ΟΗΕ καταδίκασε εκ νέου το αμερικανικό εμπάργκο κατά της Κούβας!

Τα κράτη μέλη του ΟΗΕ κατά την διάρκεια της 27ης Γενικής Συνέλευσης για μια ακόμη φορά υιοθέτησαν ψήφισμα καταδίκης του απαράδεκτου αποκλεισμού που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στην Κούβα από το 1959 μέχρι σήμερα.

Ηχηρό χαστούκι σε ΗΠΑ και ακροδεξιούς συμμάχους της

Το ψήφισμα κατέθεσε η Κούβα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για την άρση του χρηματοπιστωτικού, εμπορικού και οικονομικού αποκλεισμού από τις ΗΠΑ συνάντησε τη στήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των χωρών του κόσμου, καθώς 187 χώρες ψήφισαν υπέρ, μόλις 3 κατά, οι ΗΠΑ και οι ακροδεξιοί της σύμμαχοι Ισραήλ και Βραζιλία ενώ απείχαν Ουκρανία και Κολομβία.

Χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η ζημιά που έχει προκληθεί στη χώρα ξεπερνάει τα 138.843.400.000 (!), σχεδόν 139 δισ. δολάρια.

Μόνο το τελευταίο έτος ο αποκλεισμός έχει προκαλέσει απώλειες 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επηρεάζοντας μια σειρά από τομείς και τον ευαίσθητο τομέα της Υγείας, αφού δεν μπορεί να αγοράσει φάρμακα ή εξαρτήματα προερχόμενα από τις ΗΠΑ ή οποιοδήποτε προϊόν και από τρίτη χώρα, αν περιέχει τμήματα πάνω από 10% που έχουν παραχθεί σε αυτές.

Η κυβέρνηση Τραμπ με τις αλλεπάλληλες κυρώσεις έχει επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση των Κουβανών, ειδικά με τις τελευταίες που αφορούν τα εμβάσματα που μπορούν να στέλνονται από τις ΗΠΑ ή τους περιορισμούς στα ταξίδια.

Η Βραζιλία για πρώτη φορά στην ιστορία ψήφισε κατά, με τον υπουργό Εξωτερικών της ακροδεξιάς κυβέρνησης Μπολσονάρο, Ερνέστο Αραούζο να δηλώνει ότι:

«Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί ο κομμουνισμός. Η επιρροή που ασκεί η Κούβα στις αναπτυσσόμενες χώρες στον ΟΗΕ είναι ντροπή και πρέπει να σταματήσει».

Ηχηρό χαστούκι σε ΗΠΑ και ακροδεξιούς συμμάχους της
Ο Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια στο βήμα του ΟΗΕ!

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ, Ria Mansur, δήλωσε ότι η Κούβα εδώ και δεκαετίες υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των Εθνών και πρόσθεσε πως το εμπάργκο προκαλεί συνέπειες κατά του Κουβανικού λαού.

Επίσης, παρότρυνε τα υπόλοιπα κράτη να θέσουν ένα τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση, που βάζει επιπλέον εμπόδια ώστε να πετύχει η Κούβα τους στόχους που έχει θέσει με την επωνυμία «Ατζέντα 2030».

«Εξ ονόματος των G77 καθώς και της Κίνας και της Παλαιστίνης, σας παροτρύνουμε να τερματιστεί το εμπάργκο εναντίον της Κούβας, καθώς η χώρα ήταν πάντα γενναιόδωρη στην προσφορά της στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης κατά μήκος όλης της Λατινικής Αμερικής»,

τόνισε.

Ο πρέσβης τους Αζερμπαϊτζάν, Yasar Ayilev, δήλωσε πως οι κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Κούβας συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου, και δεν επιτρέπει στη χώρα να συμμετάσχει ομαλά στην διεθνή κοινότητα.

Αναφερόμενος στις οικονομικές απώλειες της Κούβας από τις συμφωνίες με την χώρα του, ο πρέσβης υπενθύμισε πως το εμπάργκο έχει προξενήσει στην Κούβα απώλειες 138 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ως εκπρόσωπος και της Κίνησης των Αδεσμεύτων ο πρέσβης κάλεσε τα κράτη – μέλη του ΟΗΕ να τερματίσουν το εμπάργκο.

Η Κοινότητα των Κρατών της Καραϊβικής και της Λατινικής Αμερικής, ή αλλιώς «Caricom», επίσης καταδίκασε το αμερικανικό εμπάργκο, μέσω του εκπροσώπου της Γρανάδα, Keisha McGuire, ο οποίος δήλωσε πως το εμπάργκο αποσταθεροποιεί όχι μόνο την Κούβα αλλά ολόκληρη την περιοχή.

«Η Κούβα δεν απειλεί κανέναν! Η Caricom υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Κούβας και το εμπάργκο παραβιάζει τους διεθνείς νόμους, και δεν επιτρέπει την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής συνολικά»,

τόνισε.

Ηχηρό χαστούκι σε ΗΠΑ και ακροδεξιούς συμμάχους της
Ηχηρό χαστούκι σε ΗΠΑ και ακροδεξιούς συμμάχους της

Ο Ρώσος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Αμερικανική στρατηγική:

«Στοχεύει καθαρά τις κυβερνήσεις που πηγαίνουν κόντρα στα συμφέροντά της»,

ενώ ο εκπρόσωπος του Μεξικού, Juan Gómez Camacho, πρόσθεσε ότι η Κούβα είναι ένας «στρατηγικός σύμμαχος»:

«Έχουμε εργαστεί με στόχο την εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων. Το Μεξικό είναι ο 5ος κατά σειρά εταίρος του νησιού της Καραϊβικής και η συνεργασία μας εδραιώνεται».

Τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει διαφοροποιήσει την τακτική της απέναντι στην Κούβα, χωρίς να αλλάζει ο στόχος, που είναι οι ανατροπές των λαϊκών κατακτήσεων που έχει προσφέρει ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό.

Την άρση του αποκλεισμού επίσης, υποστήριξαν με τις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι της Κίνας, της Νικαράγουας, του Άγιου Βικέντιου και των Γρεναδίνων.

Με πληροφορίες από Telesur και 902.gr

Μετάφραση: Ροβεσπιέρος

(Visited 586 times, 1 visits today)