Print Friendly, PDF & Email

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους (vid)

Αποκαλυπτική απάντηση του Υπ. Εξωτερικών στην Ερώτηση του ΚΚΕ

Την πλήρη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ,

επιβεβαιώνει και η γραπτή απάντηση που δίνει ο υπ Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, στις 19 Δεκέμβρη, στην Ερώτηση που κατέθεσε στις 28 Νοέμβρη σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ για την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους κατ’ εφαρμογή της σχετικής απόφασης της Ελληνικής Βουλής το Δεκέμβρη 2015.

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

Ο υπουργός, αφού μιλάει για σχέσεις με την Παλαιστίνη που «έχουν παραδοσιακά άριστο χαρακτήρα», σημειώνει ότι:

«Με σχετική εγκύκλιό μου από το 2015 καθιερώθηκε η υποχρεωτική χρήση του όρου «Παλαιστίνη» από όλη την ελληνική Δημόσια Διοίκηση […]

Η Ελλάδα παραμένει σταθερά προσηλωμένη στην ειρηνευτική διαδικασία που προβλέπει τη δημιουργία δύο κρατών, σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ως χώρα της ΕΕ, με ιστορικές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, αλλά και φιλικές σχέσεις με το Ισραήλ».

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αρνούμενη να απαντήσει στο ξεκάθαρο ερώτημα που έθετε το ΚΚΕ, δηλώνει ευθαρσώς ότι είναι και με το θύτη και με το θύμα, βγάζοντας λάδι τον πρώτο και συγκεκριμένα το κράτος του Ισραήλ και τις συμμάχους ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτουςΘυμίζουμεπως η Ερώτηση του ΚΚΕ κατέληγε συγκεκριμένα:

«ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός, τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

 • Για την άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της Βουλής το Δεκέμβρη του 2015.
 • Για να σταματήσουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και άλλες κοινές στρατιωτικοπολιτικές δραστηριότητες με το Ισραήλ».

Αυτά ο υπουργός, κατά το κοινώς λεγόμενο…, τα κάνει γαργάρα.

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτουςΣχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ πολύ προσεκτικά δηλώνει, χωρίς την παραμικρή αναφορά στην αμερικανική κυβέρνηση:

«Όπως δήλωσα και δημόσια η απόφαση για αναγνώριση ολόκληρης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, είναι μια απόφαση που δεν συμβάλλει στην υπόθεση της ειρήνευσης, σε μια περιοχή που οι εντάσεις αποτελούν τον κανόνα.

Το καθεστώς της Ιερουσαλήμ μπορεί να διευθετηθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δύο μερών, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Έχοντας την πεποίθηση αυτή ως κατευθυντήρια γραμμή, η Ελλάδα υποστηρίζει τις προσπάθειες για την επανέναρξη άμεσων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για την επίτευξη βιώσιμης λύσης δύο κρατών που θα διασφαλίζει συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας, τόσο για τους Ισραηλινούς όσο και για τους Παλαιστίνιους.»

Δηλαδή, κατά την κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε ισραηλινή κατοχή και καθημερινή βία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, ούτε κλοπή της παλαιστινιακής γης, ούτε εποικισμοί.

Το παραμύθι του «παράγοντα σταθερότητας»

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ:

τολμάει να εμφανίζεται ως …αθώα περιστερά και «παράγοντας σταθερότητας»!

Να τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών:

«Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί τη νότια πλευρά αυτού που έκανα ευρέως γνωστό ως «τρίγωνο αστάθειας», με την Ουκρανία, τη Λιβύη και την Συρία/Ιράκ στις γωνίες του.

Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάς παραμένει πυλώνας σταθερότητας, ο οποίος συμβάλλει στο σχηματισμό πολλαπλών «τριγώνων σταθερότητας» συνεισφέροντας στην περιφερειακή ασφάλεια και ανάπτυξη».

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτουςΚαι στη συνέχεια αναφέρεται σε συναντήσεις που διοργανώθηκαν με χώρες της περιοχής και τα:

«Τριμερή σχήματα συνεργασίας από κοινού με την Κύπρο, τόσο με το Ισραήλ, όσο και με την Παλαιστίνη, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Λίβανο, αλλά και την Αρμενία.

Τα ανωτέρω, όπως κι η συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, η οποία ουδόλως αναιρεί τις άριστες ελληνοπαλαιστινιακές σχέσεις, εντάσσονται στο πλαίσιο του γενικότερου ρόλου της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».

Ο υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ επιχειρεί να πλασάρει τη λεγόμενη γεωστρατηγική αναβάθμιση που προωθεί για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ως μέγα όφελος και προσφορά στο λαό, όταν αυτή τον εμπλέκει σε ακόμα μεγαλύτερους κινδύνους.

Και, βέβαια, συγκαλύπτει συνειδητά το ρόλο του κράτους του Ισραήλ στην περιοχή και τη βαρβαρότητα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός από το ισραηλινό κατοχικό καθεστώς.

Το ΚΚΕ αταλάντευτα στο πλευρό του αγωνιζόμενου παλαιστινιακού λαού

Θυμίζουμε ότι στην Ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ και με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Μέρας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, 29 Νοέμβρη, γινόταν αναφορά

 • στις πολυάριθμες δολοφονίες, ακόμα και μικρών παιδιών,
 • στη συστηματική δημιουργία κι επέκταση των κατοχικών εποικισμών,
 • στη διατήρηση του τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη,
 • στην αποκλεισμένη Γάζα,
 • στους περίπου 5.600 Παλαιστίνιους πολιτικούς κρατούμενους, μεταξύ αυτών παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς και 13 βουλευτές.

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτουςΚαταγγέλλονταν οι ευθύνες της κυβέρνησης και της ΕΕ για την ενίσχυση των πολιτικο-στρατιωτικών σχέσεων με το Ισραήλ, που χρησιμοποιεί τις σχέσεις αυτές ως πρόσχημα για παραπέρα ένταση της επιθετικότητας ενάντια στον παλαιστινιακό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής.

Και κατέληγε στο αίτημα για:

 • Άμεση αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους, ανεξάρτητου και κυρίαρχου στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ,
 • Την παύση της εποικιστικής δραστηριότητας και την αποχώρηση όλων των εποίκων που έχουν εγκατασταθεί πέρα από τα σύνορα του ’67,
 • Το γκρέμισμα του απαράδεκτου τείχους στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη.
 • Την άρση κάθε αποκλεισμού των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.
 • Την επιστροφή των Παλαιστινίων προσφύγων στις εστίες τους.
 • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστινίων κι άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές.

Η κυβέρνηση επιμένει στη μη αναγνώριση παλαιστινιακού κράτουςΠηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 387 times, 1 visits today)