Print Friendly, PDF & Email

Νούμερα – Η επέλαση των αχρήστων!

Είναι τα νούμερα (και δεν εννοούμε μόνο τους αριθμούς) που βλέπουμε να παρελαύνουν στις μικρές και μεγάλες οθόνες την περίοδο της πανδημίας…

Τα τελευταία χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, τα νούμερα έχουν κατακλύσει τη ζωή μας. Οι αριθμοί καταρχήν.

Από το 2010 τα δελτία ειδήσεων ξαφνικά γέμισαν με περίεργα μεγέθη: psi, δομημένα ομόλογα, κλπ. Φυσικά μόνο τυχαίο δεν ήταν όλο αυτό.

Νέες αντιδραστικές αλλαγές στη δομή και περιεχόμενο της εκπαίδευσης από την κυβέρνηση της ΝΔ
Νούμερα – Η επέλαση των αχρήστων!

Οι νεοφιλελεύθεροι είναι δάσκαλοι στο να χρησιμοποιούν αριθμούς για να συσκοτίζουν και να τρομοκρατούν το πλήθος.

Λεπτομέρειες για την περίοδο αυτή μπορεί να βρει όποιος και όποια θέλει στην πολύ καλή ταινία «The Big short», όπου η Margot Robbie εξηγεί από την μπανιέρα της με απλό και σύντομο τρόπο όλα αυτά.

Γιατί το θέμα του παρόντος άρθρου δεν είναι αυτά τα νούμερα.

Το θέμα είναι τα νούμερα που βλέπουμε να παρελαύνουν στις μικρές και μεγάλες οθόνες μας την περίοδο της πανδημίας.

Θα αρχίσουμε με μερικά νούμερα τα οποία δεν αναφέρονται στα ΜΜΕ.

Καταρχάς πόσο θα κόστιζε η ενίσχυση του ΕΣΥ με έναν γιατρό;

Ο μηνιαίος μισθός ενός επιμελητή Β είναι περίπου 1.200 ευρώ.

Οι εφημερίες δεν επιβαρύνουν περαιτέρω το κράτος, καθώς ο προϋπολογισμός των εφημεριών για το κάθε τμήμα είναι σταθερός και διαμοιράζεται μεταξύ των γιατρών που υπάρχουν.

Άρα ετησίως μια νέα πρόσληψη θα κόστιζε 14.400 ευρώ. Πόσο κοστίζει μια νέα κλίνη ΜΕΘ;

Το μέσο κόστος ανά ημέρα είναι 464,84 ευρώ,[1] άρα ετησίως μια κλίνη κοστίζει 167.342 ευρώ. Πόσο κοστίζει ο εργαστηριακός διαγνωστικός έλεγχος για τον SARS-CoV-2;

Ο ταχύς διαγνωστικός έλεγχος αντισωμάτων κοστίζει περίπου 20 ευρώ και η μοριακή τεχνική PCR κοστίζει πλέον περίπου 70 ευρώ. Και ας ξανααναφέρουμε πως το επίδομα που δόθηκε για ένα τρίμηνο ήταν 800 ευρώ [2].

Νούμερα – Η επέλαση των αχρήστων

Τώρα ας ξαναεισάγουμε ορισμένα πιο γνωστά νούμερα:

30 εκατομμύρια ευρώ μοίρασε η κυβέρνηση σε υπαρκτά και ανύπαρκτα ΜΜΕ, 11 εκατομμύρια στοίχισε ο εφοδιασμός των δυνάμεων καταστολής με αφορμή τον Έβρο (αν και μάλλον αλλού θα χρησιμοποιηθούν από ότι φαίνεται) και 2 εκατομμύρια ευρώ έχει στοιχίσει προς το παρόν ο «Μεγάλος Περίπατος» του Κώστα Μπακογιάννη.

Τώρα ας αρχίσουμε κάποιες ενδιαφέρουσες πράξεις.

Αν διαιρέσουμε τα παραπάνω νούμερα με αυτά της προηγούμενης παραγράφου έχουμε:

  • Τα 30 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 2.083 γιατρούς για ένα χρόνο (όπως είναι και οι περισσότερες συμβάσεις επικουρικών), σε 179 νέες κλίνες ΜΕΘ για ένα χρόνο, σε 1,5 εκατομμύρια rapid tests, σε  430.000 τεστ PCR και σε 37.500 δικαιούχους για επίδομα αλληλεγγύης.
  • Τα 11 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 763 γιατρούς για ένα χρόνο, σε 65 νέες κλίνες ΜΕΘ για ετήσια λειτουργία, σε 550.000 rapid test, σε 157.000 τεστ PCR και σε 13.750 δικαιούχους επιδόματος.
  • Τα 2 εκατομμύρια ευρώ αντιστοιχούν σε 140 γιατρούς για ένα χρόνο, σε 12 νέες κλίνες ΜΕΘ για ένα χρόνο, σε 100.000 rapid test, σε 28.500 τεστ PCR και σε 2500 δικαιούχους επιδόματος.

Άρα συνολικά αν η κυβέρνηση των άριστων, σε μια περίοδο που η χώρα είχε επείγουσα ανάγκη από ενίσχυση του συστήματος υγείας, δεν είχε επιλέξει να πληρώνει δημοσιογράφους για να τη λιβανίζουν,  να προετοιμάζει τις δυνάμεις καταστολής και να φυτεύει ψευδοπιπεριές σε τσίγκινα παρτέρια, τότε θα μπορούσαν να υπάρχουν 3.000 νέοι γιατροί ή 2.150.000 rapid test ή 256 νέες ΜΕΘ ή  615.500 τεστ PCR ή 53.750 δικαιούχοι επιδόματος ή ένας επιμερισμός των παραπάνω.

Μήπως όμως έγιναν όλα αυτά και περίσσεψαν λεφτά και είπαν να τα δώσουν αλλού; Μήπως έγιναν προσλήψεις γιατρών;

Ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει 3.000 νέες θέσεις γιατρών.[3]

Ας δούμε όμως πόσες προκηρύχθηκαν.

Νούμερα – Η επέλαση των αχρήστων

Με βάση τις προκηρύξεις των υγειονομικών περιφερειών και του υπουργείου[4] έχουμε για την περίοδο μετά το lockdown (11/03) 215 νέες θέσεις, δηλαδή το 14% από αυτό που εξήγγειλε ο υπουργός.

Μάλιστα μόλις η μία προκήρυξη αφορά νησιά, τα οποία ενόψει ανοίγματος της τουριστικής περιόδου θα ενισχύονταν.

Βέβαια για να φουσκώνουν τα νούμερα και να διευκολύνουν το έργο των φίλων δημοσιογράφων, προσμέτρησαν ως διορισμούς την επιτάχυνση της έναρξης ειδικότητας με βάση διάταγμα, θέσεις όμως που υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια.

Αλλά κάτι αντίστοιχο έγινε και στις ΜΕΘ όπου προσμετράται η επινοικίαση κλινών με τιμή 2000 από ιδιωτικά κέντρα[5] ενώ με τα αντίστοιχα χρήματα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν 5 κλίνες ΜΕΘ το μήνα στο εθνικό σύστημα υγείας.

Αφού όμως μιλάμε για μια κυβέρνηση αρίστων, δε μπορούν να κάνουν και αυτοί τις παραπάνω πράξεις; Γι’ αυτό δεν παίρνουμε και όρκο.

Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής πλήθος διορισμών βρέθηκαν με πλαστά πτυχία, δεν θα ήταν απίθανο να είναι και άσχετοι με την αριθμητική.

Και το γεγονός ότι θεώρησαν εξαιρετικά τα σεμινάρια που άφησαν ιστορία στη σάτιρα με το θρυλικό πλέον σκόιλ ελικίκου δε δημιουργεί και την εντύπωση ότι έχουν και ιδιαίτερες γνώσεις υπολογιστών.

Τον λένε Βρούτση και τα λέει ...«χρυσαυγίτικα»
Νούμερα – Η επέλαση των αχρήστων!

Άρα μάλλον για μια κυβέρνηση αχρήστων μιλάμε παρά αρίστων.

Αλήθεια βέβαια ποιος τους τιτλοφόρησε ως άριστους; Τα ΜΜΕ τα οποία χρηματοδοτούν οι ίδιοι.

Και φυσικά τα μικρομεσαία στελέχη που ξεκινούν την κάθε πρόταση με τη φράση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός μας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κοινώς παρασημοφορούν ο ένας τον άλλο και χαίρονται κιόλας μετά. Αλλά ο βασιλιάς είναι γυμνός.

Και μέχρι και σε site όπως της «Athens Voice», ηγετικής φυλλάδας των alt right φασιστοχίπστερ, δύο μετρήσεις κοινής γνώμης που έχουν γίνει, έβγαλαν αποδοκιμασία της κυβέρνησης με ποσοστά Πιονγιάνκ.

Και επειδή εκτός από πλήθος άχρηστων, η κυβέρνηση διαθέτει και λίγους άριστους στη διαπλοκή, κανένας δεν πρέπει να τολμήσει να πει πως ο βασιλιάς, ο Μωυσής, ο σωτήρας μας είναι γυμνός. Για αυτό και χρειάζονται νέου τύπου μεταρρυθμίσεις.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι μόνες «μεταρρυθμίσεις» που έκανε η κυβέρνηση αφορούν η μια την παιδεία και η άλλη τις πορείες.

Η υπουργός παιδείας και κυρίως θρησκευτικών αποφάσισε να καταργήσει τα καλλιτεχνικά, φοβούμενη πιθανώς πως τα παιδιά θα διολισθήσουν στην αμφισβήτηση και τη δημιουργικότητα, στοιχεία επικίνδυνα για φονταμενταλιστικές κυβερνήσεις.

Εναρμονισμένος με αυτό το όραμα, ο κυβερνητικός ακροδεξιός λαγός Κωνσταντίνος Μπογδάνος δήλωσε έντρομος ότι το Netflix αποτελεί συνωμοσία της νέας κομμουνιστικής διεθνούς.

Ακούγεται γραφικό και είναι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι η τάση του κυβερνώντος κόμματος προς όλο και πιο συντηρητικά μονοπάτια.

Ένα άρθρο για τον Μπογδάνο από το (όχι και τόσο) μακρινό 2012
Νούμερα – Η επέλαση των αχρήστων!

Δεν άργησε λοιπόν να έρθει το νομοσχέδιο για την απαγόρευση και τη διάλυση των πορειών.

Και εδώ οι δέκτες των 30 εκατομμυρίων ευρώ μεγαλούργησαν. Μα θα αφήσουμε 40 άτομα να κλείνουν ολόκληρες λεωφόρους;

Γιατί είναι γνωστό πως 40 άτομα μπορούν να κλείσουν μεγάλους δρόμους. Συνέβαινε συνεχώς στην τριλογία των Avengers της marvel.

Όπου και εκεί καίγονταν πόλεις ολόκληρες.

Γιατί αν στην πραγματικότητα 40 άτομα μπορούν να καταστρέψουν την Αθήνα, τότε μάλλον το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αυτοί αλλά η αστυνομία.

Οπότε το πρόβλημα δεν είναι οι πορείες των λίγων, αλλά οι πορείες των πολλών. Των πάρα πολλών. Εκεί θέλει η κυβέρνηση να μπορεί να παρέμβει, να τρομοκρατεί, να βασανίζει.

Το είδαμε το 2006-2007 στο φοιτητικό κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16, το είδαμε στις πλατείες το 2012, το είδαν και πρόσφατα οι αγωνιζόμενοι υγειονομικοί.

ΟΕΝΓΕ: «Έστειλαν αστυνομικούς να μας κάνουν μαθήματα υγιεινής»

Μπορεί βέβαια οι άνθρωποι να θέλουν να ξέρουν ποιος οργανώνει την πορεία.

Γιατί όταν μια πορεία την καλεί η ΓΣΕΕ ή η ΑΔΕΔΥ ή η ΟΕΝΓΕ ή το ΠΑΜΕ, είναι όντως πολύ δύσκολο να καταλάβει κάποιος ποιος είναι οργανωτής. Τόσο δύσκολο όσο και η ερώτηση τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα.

Το άλλο ενδεχόμενο βέβαια είναι να θέλουν να φορτώνουν την κάθε προβοκάτσια σε όποιον στοχοποιούν εκείνη την περίοδο.

Όταν ένας φασίστας βέβαια σκοτώνει τον Φύσσα, όταν ένας ΟΝΝΕΔίτης σκοτώνει τον Τεμπονέρα, όταν κανένας παρακρατικός σκοτώνει τον Λαμπράκη, όταν τα ΜΑΤ δέρνουν κοσμάκη σε πορείες, όταν αστυνομικοί σκοτώνουν 15χρονους στα Εξάρχεια, τότε δεν πρέπει να βγάζουμε βιαστικά συμπεράσματα, πρέπει να περιμένουμε τη δικαιοσύνη να αποφανθεί, πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι.

Όταν όμως τρώει γιαούρτι κάνας Πάγκαλος, κάναν καφέ κάνας Μπακογιάννης (ή κάνας Τζήμερος) τότε οφείλουμε να γνωρίζουμε τον «υπεύθυνο» για να μπορούν να κανιβαλίζουν τα κανάλια και να απευθύνουν τον αφορισμό περί καταδίκης της βίας από όπου και αν προέρχεται.

Αυτοί οι δολοπλόκοι λοιπόν, αυτοί οι μηχανορράφοι αποφάσισαν ότι μας διοικεί μια κυβέρνηση αρίστων. Βέβαια τα νούμερα είναι εδώ. Τα είδατε στο άρθρο, τόσο τους αριθμούς, όσο και τα ονοματεπώνυμα.

Δυστυχώς ενώ το σύμπαν οδηγείται σε καταστάσεις βγαλμένες από μετααποκαλυπτικές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αυτοί επιμένουν να μοιράζουν λεφτά σε μέλη της οικογένειάς τους, σε ΜΜΕ και δημοσιογράφους και να προετοιμάζονται στο να χτυπήσουν το λαό, από τα σχολεία μέχρι τους δρόμους.

Δέκα ερωτήσεις σε έναν φιλελέ

Για αυτό το λόγο τα νούμερα αυτά εκτός από μεγάλα είναι και επικίνδυνα.

Διώξτε τα.

Πάνος Χριστοδούλου
Ειδικευόμενος Ιατρικής Βιοπαθολογίας/Εργαστηριακής Ιατρικής,
MSc Διοίκησης Μονάδων Υγείας,
Υποψήφιος Διδάκτορας Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών,
PGCert Διαχείρισης κρίσεων στη δημόσια υγεία και ανθρωπιστικής απάντησης

Σημειώσεις:

[1]. Άρθρο του Μανδραβέλη στην Καθημερινή: «Πόσο τελικώς κοστίζουν οι ΜΕΘ;».

[2]. Άρθρο στο «Πρώτο Θέμα»: «Τα τρία διαφορετικά τεστ για τον κορωνοϊό».

[3]. Άρθρο στον ΕΟΔΥ, Β. Κικίλιας: «Επόμενη ημέρα με 1.200 κλίνες ΜΕΘ – 3.000 μόνιμες προσλήψεις ιατρών και νοσηλευτών στο ΕΣΥ».

[4]. Εφημερίδα Προσλήψεις.

[5]. Άρθρο στο «Πρώτο Θέμα»: «Επιταχύνεται το άνοιγμα νέων ΜΕΘ – Προσλήψεις 2.145 γιατρών, νοσηλευτών».

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 546 times, 1 visits today)