Print Friendly, PDF & Email

Όταν έχεις τέτοιους «φίλους»…

Σταθερότητα

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κανάλι κατανόησης. Ξέρετε, το λέμε σε αυτούς που αναφέρονται στις δικές μας αντιπαραθέσεις, ότι όπως έχετε εσείς τα δίκια σας, το ίδιο πιστεύει και η άλλη πλευρά, επομένως μη βιάζεστε να μας κρίνετε.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, ελπίζουμε ότι το κανάλι που αναπτύσσεται μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας θα έχει αποτέλεσμα. Είμαστε φίλοι της Ελλάδας, σημαντικοί συνεργάτες και ευελπιστούμε στη συνεργασία και της Τουρκίας».

Αυτό απάντησε σε συνέντευξή του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσσι Αμράνι, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κρήτη, σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας.

Όταν έχεις τέτοιους «φίλους»
Όταν έχεις τέτοιους «φίλους»…

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ισραηλινός πρέσβης συστήνει …μεγαλύτερη κατανόηση για τα «δίκαια του άλλου», στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, που αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά «κανάλια» και ότι θα «τρέξουν» οι αναγκαίες διευθετήσεις, για να υπάρχει «σταθερότητα στην περιοχή».

Την ίδια ιμπεριαλιστική σταθερότητα επιδιώκει άλλωστε το Ισραήλ και μέσα από τα «πολυμερή σχήματα», όπου μετέχει μαζί με την Ελλάδα, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, στην Ανατ. Μεσόγειο.

Όταν έχεις τέτοιους «φίλους»… Το βιολί της η Νατοϊκή «αριστερά»

«Σε αυτήν τη συγκυρία, η Ελλάδα πρέπει να εργαστεί και να αξιοποιήσει τη συμφωνία όχι με τη λογική της απομόνωσης της Τουρκίας, αλλά ως πιλότο μίας συνολικής διευθέτησης που αντικειμενικά οφείλει να περιλαμβάνει και την Τουρκία».

Το απόσπασμα αυτό περιέχεται σε άρθρο της «πρωτοβουλίας των 53» του ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου και επιβεβαιώνει τη συστράτευση όλων για να προχωρήσουν γρηγορότερα και να χωνευτούν ευκολότερα από τον λαό τα προωθούμενα σχέδια συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης στο Αιγαίο, με ευρωΝΑΤΟική εποπτεία.

Στο ίδιο άρθρο υπερασπίζονται την παρακαταθήκη του ΣΥΡΙΖΑ στη «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της αστικής τάξης, μέσα από την παραπέρα εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια στην περιοχή.

Λένε χαρακτηριστικά:

«Στη δική μας οπτική είναι απαραίτητο, αντί της αναβλητικότητας και της παράθεσης μαξιμαλιστικών απαιτήσεων, η ελληνική εξωτερική πολιτική, όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών, να υιοθετήσει μία πολιτική κινητικότητας και ρεαλισμού που εξυπηρετεί την ειρηνική επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων στην ευρύτερη περιοχή. Κατά τη γνώμη μας, η ελληνική αριστερά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως «πρώτοι διδάξαντες», οφείλουν να ενισχύσουν αυτή την πολιτική επιλογή».

Η δική τους «οπτική», βέβαια, χάνει το φως της όταν πρόκειται για τον δολοφονικό ρόλο και τα σχέδια των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, τους ανταγωνισμούς και τα συμφέροντα για λογαριασμό των μονοπωλίων, που αποτελούν το υπόβαθρο «λύσεων» και διευθετήσεων επικίνδυνων για τους λαούς.

Ιδού η πέμπτη φάλαγγα κι ο Δούρειος Ιππος: ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ

Γι’ αυτό άλλωστε στο άρθρο τους επιτίθενται στο ΚΚΕ, με συκοφαντίες για «αμέτοχο αντιιμπεριαλισμό με εθνικιστικές κορόνες», επειδή αποκαλύπτει τον ρόλο των κάθε λογής κοσμοπολιτών και εθνικιστών, μαξιμαλιστών και ρεαλιστών, στην προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού, όπου η ελληνική αστική τάξη επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση και το ρόλο της.

Φωτογραφία εξωφύλλου: Ιάκωβος Βάης

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 281 times, 1 visits today)