Print Friendly, PDF & Email

Τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (Α.Σ.Ε. – Π.Α.ΜΕ.)

Ανακοίνωση εξέδωσε η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών – ΑΣΕ (παράταξη που στηρίζει το ΠΑΜΕ στους εκπαιδευτικούς), σχετικά με τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών αιρετών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (στην Πρωτοβάθμια – ΚΥΣΠΕ και στην Δευτεροβάθμια – ΚΥΣΔΕ), που έγιναν σε ολόκληρη την χώρα την στις 7 του Νοέμβρη.

Τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά ΣυμβούλιαΤηρουμένων των αναλογιών το αποτέλεσμα κρίνεται θετικό, ειδικά αν λάβουμε υπόψη τον βρώμικο ρόλο που παίζουν αυτά τα συμβούλια,

ως μηχανισμοί ενσωμάτωσης κι εξαγοράς ψήφων, καθώς επίσης και υλοποίησης κάθε κυβερνητικής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Αναλυτικά η ανακοίνωση και τα αποτελέσματα:

Για τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια

«Συνάδελφοι,-ισες, στις 7 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια σε όλη την Ελλάδα.

Ψήφισαν 125.000 εκπαιδευτικοί με αυξημένη την συμμετοχή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και με μικρή πτώση της συμμετοχής στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Χαιρετίζουμε τους πάνω από 16.000 εκπαιδευτικούς σε ΚΥΣΔΕ – ΚΥΣΠΕ, που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών (ΑΣΕ).

 • Στην Πρωτοβάθμια η ΑΣΕ είχε άνοδο σε ψήφους (+843) και ποσοστό (+0.6%) συγκεντρώνοντας  ποσοστό 14.32%.
 • Στην Δευτεροβάθμια το ψηφοδέλτιο της ΑΣΕ παρέμεινε σταθερό σε ψήφους (-258) και ποσοστό (-0.2%) και με βάση τη γενικότερη πτώση της συμμετοχής διατήρησε ένα υψηλό ποσοστό στο 14.85%.

Τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά ΣυμβούλιαΕπιπλέον:

Στην Πρωτοβάθμια, η ΑΣΕ έβγαλε ξανά αιρετό στα ΑΠΥΣΠΕ:

 • Αττικής
 • και Βορείου Αιγαίου

και στα ΠΥΣΠΕ:

 • Ανατ. Αττικής,
 • Γ Αθήνας,
 • Λέσβου,
 • Χίου,

ενώ έβγαλε επιπλέον αιρετό στα ΠΥΣΠΕ:

 • Β Αθήνας,
 • Θεσπρωτίας
 • και Λευκάδας.

Τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά ΣυμβούλιαΣτη Δευτεροβάθμια, η ΑΣΕ έβγαλε ξανά αιρετό στο ΑΠΥΣΔΕ:

 • Ιονίων νήσων,

στα ΠΥΣΔΕ:

 • Ζακύνθου,
 • Κεφαλονιάς,

ενώ έβγαλε επιπλέον αιρετό στα ΠΥΣΔΕ:

 • Κέρκυρας
 • και Λέσβου.

Το συνολικό αποτέλεσμα στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, για την Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, είναι θετικό.

Σταθεροποιείται και ενισχύεται ένα σημαντικό τμήμα εκπαιδευτικών που πάει κόντρα στο ρεύμα της απογοήτευσης και των αυταπατών.

Που επιλέγει το δρόμο της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, απέναντι στη μίζερη πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει οι αντιλαϊκές πολιτικές όλων των κυβερνήσεων,

απέναντι στη λογική της υποταγής των λαϊκών συμφερόντων στις ανάγκες και τις επιδιώξεις μια πολιτικής που στο επίκεντρό της έχει τα «μνημόνια διαρκείας» για να εξασφαλίζονται τα κέρδη των λίγων.

Το ρεύμα αυτό μπορεί να ενισχυθεί αποφασιστικά το επόμενο διάστημα!

Οι ψήφοι στην ΑΣΕ, η ανάδειξη αιρετών που θα είναι πραγματικά τα μάτια, τα αυτιά και η φωνή των εργαζομένων είναι:

Χρειάζεται το βήμα να γίνει πιο δυνατό, πιο σταθερό και αποφασιστικό.

Τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά ΣυμβούλιαΌσο περισσότεροι συνάδελφοι απεγκλωβίζονται από δυνάμεις:

 • που θέλουν να μην κουνιέται φύλλο μέσα στα σχολεία,
 • που θέλουν οι εκπαιδευτικοί να συνηθίζουν να δέχονται τη διαρκή υποβάθμισης της μόρφωσης των παιδιών και της δικής τους εργασίας,

τόσο τα σωματεία θα δυναμώνουν, θα κερδίζουν μάχες, θα είναι αξιόπιστα στα μάτια των συναδέλφων.

Το επόμενο διάστημα, στις αρχαιρεσίες που έρχονται για τα Δ.Σ. των Συλλόγων και των ΕΛΜΕ έχουμε τη δυνατότητα να δυναμώσουμε τον ταξικό πόλο μέσα στο κίνημα, να αυξηθούν τα σωματεία που πραγματικά θα είναι το δεύτερο σπίτι των εργαζομένων, θα είναι όπλο στα χέρια τους.

Ταυτόχρονα το αποτέλεσμα των εκλογών δείχνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων παραμένει εγκλωβισμένο σε ψεύτικα διλήμματα και δίπολα.

Παραμένει ισχυρός ο κυβερνητικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ/ΠΕΚ – ΕΚΕ/ΣΥΝΕΚ) στον κλάδο.

Παρά τις κοκορομαχίες περί προόδου και συντήρησης οι δυνάμεις αυτές συμπορεύονται και στο συνδικαλιστικό κίνημα στρώνοντας χαλί για να κατεβάζουν οι εργαζόμενοι τον πήχη των αναγκών τους, να περνά αυτή η πολιτική χωρίς αντιδράσεις.

Καλλιεργούν τον εφησυχασμό και την απογοήτευση στον Κλάδο και αποδεικνύονται τα καλύτερα στηρίγματα της κυβερνητικής πολιτικής μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Η πείρα και από την κυβερνητική πολιτική αλλά και η καθημερινή εμπειρία στους χώρους δουλειάς δείχνει ότι το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να είναι στήριγμα των εργαζομένων, να οργανώνει αποτελεσματικά την διεκδίκηση των αιτημάτων τους, όταν δεν μπλέκεται σε στημένα παιχνίδια εναλλαγής μεταξύ αντιλαϊκών κυβερνητικών επιλογών.

Τα αποτελέσματα εκλογών αιρετών στα Υπηρεσιακά ΣυμβούλιαΟ αγώνας για μόρφωση, δουλειά και ζωή με δικαιώματα είναι μπροστά. Όταν ξεπερνά αυταπάτες, όπως αυτές που καλλιέργησαν οι Παρεμβάσεις, για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δήθεν θα ήταν «ευάλωτη στις πιέσεις του κινήματος», για την «πρώτη φορά Αριστερά».

Το κίνημα στέκεται στα πόδια του, όταν σημαία του είναι η ενότητα των εργαζομένων, η συσπείρωση και κοινή δράση για τις σύγχρονες ανάγκες για τη μόνιμη και σταθερή εργασία, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν παιδεία που θα προσφέρει ολόπλευρη μόρφωση, για υγεία, πρόνοια και σύνταξη όπως αρμόζει στον 21ο αιώνα.

Στον αγώνα αυτό έχουμε συμφέρον να συναντηθούμε όλοι όσοι καταλαβαίνουμε ότι δεν πάει άλλο με τη σημερινή κατάσταση, δεν πάει άλλο με αυτές τις ηγεσίες σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ!!

Παλεύουμε για Σωματεία Ζωντανά, Μαχητικά, Αξιόπιστα!
Παλεύουμε για ένα Κίνημα που θα εκφράζει τις Ελπίδες και τις Ανάγκες μας!

Στηρίζουμε τα Ψηφοδέλτια της ΑΣΕ,
Δυναμώνουμε το ΠΑΜΕ για τις ζωές μας και το μέλλον των παιδιών μας!

Αθήνα, 20 Νοέμβρη 2018»

Πηγή: Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ

(Visited 636 times, 1 visits today)