Print Friendly, PDF & Email

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ (vid)

Αν κάτι μπορεί να χαρακτηριστεί «αντισημιτισμός» αυτό είναι
η Ισραηλινή κυβερνητική πολιτική που δυσφημίζει τους Εβραίους

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ
Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Κάθε φορά που κάνει κάποιος μια κριτική προς το κράτος του Ισραήλ και την απάνθρωπη πολιτική του απέναντι στους Παλαιστίνιους, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί από κάποιους σαν «αντισημίτης».

Αν σας συμβεί κι εσάς, θυμηθείτε ότι την κριτική (ακόμα και πολεμική) προς αυτό το κράτος και την απάνθρωπη φασιστική πολιτική του,

την έχουν ξεκινήσει και τη συνεχίζουν κάποιοι διακεκριμένοι ή ανώνυμοι Εβραίοι, που σε καμιά περίπτωση δε μπορούν να κατηγορηθούν για «αντισημιτισμό».

Πρώτος διδάξας αυτής της κριτικής και της «σύγκρισης», ήταν ο «μεγάλος Εβραίος» Αϊνστάιν μαζί με άλλους συμπατριώτες του, αμέσως με την ίδρυση του Ισραηλινού κράτους το 1948, λίγα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα.

Σε γράμμα τους προς την εφημερίδα «New York Times», προέτρεπαν τον Αμερικάνικο λαό, να μην υποστηρίξει το Ισραήλ, αυτή την «τελευταία έκφανση του φασισμού» (όπως έλεγαν), που η πολιτική του:

«Είναι στενά συγγενής με τους ναζί, όσο αφορά την οργάνωσή, τις μεθόδους, την πολιτική φιλοσοφία και την κοινωνική φυσιογνωμία».

Δεν είναι απαραίτητο να συμφωνώ με τις απόψεις τους για να χρησιμοποιήσω τη γνώμη αυτή σαν επιχείρημα ότι η όποια κριτική δεν είναι αντισημιτισμός.

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Κι αυτό μάλιστα όταν το ίδιο το κράτος του Ισραήλ, τον Αϊνστάιν, λίγο καιρό μετά από αυτό το γράμμα, τον πρότεινε για …πρόεδρο της χώρας!

Το ίδιο υποστηρίζουν και οι φανατικοί θρησκόληπτοι ορθόδοξοι Εβραίοι της οργάνωσης «Νeturei Karta», που καίνε σημαίες του Ισραήλ και συμμετέχουν στις διαμαρτυρίες Παλαιστίνιων κατά της ισραηλινής κατοχής.

Που μαζεύονται κατά χιλιάδες για να απαιτήσουν την… άμεση διάλυση του κράτους του Ισραήλ, αφού θεωρούν ότι το κράτος αυτό είναι εχθρός του Σιωνισμού.[1]

Ούτε ξέρω, ούτε θέλω να πάρω θέση. Πάντως σίγουρα  αυτοί οι ορθόδοξοι εβραίοι δεν είναι … αντισημίτες!

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ
Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Την ίδια γνώμη φαίνεται να έχουν και οι πάνω από 300 Εβραίοι, επιζώντες του Ολοκαυτώματος και απόγονοί τους, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το «Διεθνές Δίκτυο Εβραίων αντισιωνιστών», τον Αύγουστο του 2014, στην εφημερίδα «New York Times».

Βάση αυτής ζητούν την άρση του αποκλεισμού της Γάζας, καταδικάζουν τη

«Ρατσιστική απανθρωπιά εναντίον των Παλαιστινίων, που έχει φτάσει στο αποκορύφωμά της»

και καλούν σε οικονομικό, πολιτιστικό και ακαδημαϊκό μποϊκοτάζ κατά του Ισραήλ.

Το ίδιο υποστηρίζουν και οι Ισραηλινοί πιλότοι, που το 2004 αρνήθηκαν να βομβαρδίσουν αμάχους και από τότε υπόκεινται σε μια σειρά διώξεις.

Αλλά κι όλοι οι Εβραίοι της χώρας και της διασποράς που στήριξαν αυτούς τους πιλότους κατά τη διάρκεια των διώξεών τους.

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Όπως και οι άλλοι 200 διακεκριμένοι Εβραίοι παράγοντες, όπως ο πρύτανης της Νομικής του Τελ Αβίβ, ο επικεφαλής της επιτροπής για τα ισραηλινά ανθρώπινα δικαιώματα κλπ, που με γράμμα τους καλούσαν τους Ισραηλινούς πιλότους να μη βομβαρδίσουν.

Έτσι λέει και το 60% των Εβραίων του Καναδά, που συμμετείχαν σε έρευνα για τις απόψεις τους πάνω στο Παλαιστινιακό.

Λένε ότι δεν θεωρούν «αντισημιτισμό» την οποιαδήποτε κριτική προς το κράτος και την κυβέρνηση του Ισραήλ.

Μάλιστα η έρευνα έχει τον εύγλωττο τίτλο:

«Δυο εβραίοι – Τρεις απόψεις: Διόφορες οπτικές για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη».

Λένε ότι η κριτική στο κράτος του Ισραήλ, είναι όπως η κριτική σε οποιοδήποτε άλλο κράτος και κυβέρνηση.

Τα ίδια λένε κι εκείνες οι γυναίκες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, της οργάνωσης «Women Wage Peace», που κάθε τόσο οργανώνουν τεράστιες πορείες συμφιλίωσης και ειρήνης στις όχθες του Ιορδάνη ποταμού, ντυμένες στα λευκά.

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ
Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Που τιμούν τους πατριάρχες προγόνους των Εβραίων και των Μουσουλμάνων και δηλώνουν:

«Είμαστε γυναίκες από τα δεξιά και τα αριστερά, έχουμε εβραϊκή και αραβική καταγωγή από τις πόλεις και την περιφέρεια κι έχουμε αποφασίσει να σταματήσουμε τον πόλεμο και την κατοχή».

Το ίδιο λένε κι οι Εβραίοι και Παλαιστίνιοι γονείς παιδιών και νέων, που σκοτώθηκαν εξαιτίας της κατοχής και της τρομοκρατίας.

Άνθρωποι κάθε είδους, που έχουν κοινούς συλλόγους και κοινές καμπάνιες και στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα και διεθνώς.

Αλλά και άλλοι φορείς (συνδικάτα, επιτροπές ειρήνης κλπ) που κάνουν κινητοποιήσεις ενάντια στον πόλεμο, στην κατοχή και την τρομοκρατία, είτε μέσα από τα σύνορα του Ισραήλ, είτε σε ολόκληρο τον κόσμο.

Όπως και χιλιάδες πολίτες που έχουν οργανώσει πολλές διαδηλώσεις «συμφιλίωσης και ειρήνης» απλά μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Το είπε ο ισραηλινός σκηνοθέτης Ούντι Άλονι, καθώς παραλάμβανε το βραβείο του, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2016, για την ταινία «Junction 48», χαρακτήρισε την κυβέρνηση του Ισραήλ:

«Ρατσιστική και φασιστική».

Το είπαν το Νοέμβριο του 2017 οι Εβραίοι φοιτητές στο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Πρίνστον, όταν ακύρωσαν προγραμματισμένη ομιλία της Ισραηλινής υπουργού Χοτοβέλι, λόγω των ακραίων θέσεων που εκφράζει εναντίον των Παλαιστινίων.

Το είπε δημόσια, πολύ πρόσφατα, μέσω του καναλιού 13, η παρουσιάστρια των ειδήσεων Οσράτ Κότλερ, όταν είπε στον αέρα, με αφορμή κάποιο νέο περιστατικό βίας, από στρατιώτες του ισραηλινού στρατού κατοχής:

«Όταν στέλνετε τα παιδιά σας στον στρατό, είναι παιδιά. Τους στέλνετε στα κατεχόμενα και έρχονται πίσω ανθρώπινα κτήνη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατοχής».

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ
H Οσράτ Κότλερ

Το λέει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ και το μέτωπο «Χαντάς» (και πολλοί άλλοι αριστεροί, αναρχικοί, κλπ), που στις ανακοινώσεις τους μιλάνε για:

«Ακροδεξιές ομάδες μέσα στην κυβέρνηση με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου […] που επιδεινώνουν ρατσιστικές και αντιδημοκρατικές εντάσεις κι ανοίγουν το δρόμο για ένα καθεστώς που να έχει φασιστικά χαρακτηριστικά».

Και προτείνει:

«Τερματισμό της κατοχής – Ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ – Σφυρηλάτηση ενός ενωμένου μετώπου των Ισραηλινών, Παλαιστίνιων, Αράβων πολιτών και όλων των δημοκρατικών δυνάμεων».

Πολύ συχνά οι ανακοινώσεις τους αυτές είναι κοινές με το Κομμουνιστικό Κόμμα Παλαιστίνης, το Παλαιστινιακό Κόμμα του Λαού (PPP) και άλλες αντίστοιχες Παλαιστινιακές οργανώσεις.

Ανέφερα μερικά παραδείγματα.

Όλοι αυτοί οι χιλιάδες Εβραίοι που διαδηλώνουν, διαμαρτύρονται, διαφωνούν με το Ισραήλ και την πολιτική του, είναι κι αυτοί Αντισημίτες;

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Δε γίνεται φυσικά να συμφωνείς με όλους αυτούς που κριτικάρουν το Ισραήλ. Αφού έχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικά επιχειρήματα και στοχεύσεις.

Αλλά κρατάμε το κοινό τους: Το δικαίωμά τους να ασκούν κριτική.

Εμείς όλοι, μαζί με όλους αυτούς τους Εβραίους, θεωρούμε ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση του κάθε προοδευτικού ανθρώπου να μιλά και να διαδηλώνει ενάντια σε κάθε κράτος και σε κάθε πολιτική, με την οποία διαφωνεί.

Είτε πρόκειται για τη φασιστική κυβέρνηση της Βραζιλίας, της Ουκρανίας ή της Ουγγαρίας, είτε για αυτή του Ισραήλ.

Απλώς στην περίπτωση του Ισραήλ είναι τεράστια η έκπληξή μας, που ένα κράτος που βίωσε το ολοκαύτωμα, μπορεί σήμερα να ακολουθεί παρόμοιες πρακτικές και να δηλώνει επίσημα δια του πρωθυπουργού του ότι:

«Δεν έφταιγε ο Χίτλερ για το ολοκαύτωμα, αλλά οι Παλαιστίνιοι κι ο μουφτής της Ιερουσαλήμ».

Μη γελάτε. Δεν είναι αστείο. Είναι γεγονός. Το έχει πει ο Νετανιάχου πρόσφατα.

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ (vid)

Όπως είναι γεγονός κι η δήλωση της Υπουργού Πολιτισμού και πρώην ταξίαρχου του Ισραήλ Miri Regev ότι:

«Είμαι υπερήφανη που είμαι φασίστρια και θεωρώ τον φασισμό σαν μέρος της ισραηλινής κουλτούρας».

Και ο Αϊνστάιν τότε και το ΚΚ Ισραήλ τώρα, δεν λένε κάτι άλλο.

Το ίδιο λένε για την «πολιτική κουλτούρα» των ανθρώπων που κυβερνούν αυτή τη χώρα:

«Είναι φασίστες».

Δεν είναι αντισημιτισμός η κριτική στο Κράτος του Ισραήλ

Δεν διαφωνούμε.

Σημείωση:

[1]. H εβραϊκή οργάνωση «Νeturei Karta», αντιτίθεται στον κοσμοπολιτικό Σιωνισμό κι έχει την πεποίθηση ότι οι Εβραίοι απαγορεύεται να έχουν δικό τους κράτος πριν τον ερχομό του Μεσσία. Για το λόγο αυτό απαιτούν την διάλυση του Κράτους του Ισραήλ αφού για αυτούς η ύπαρξή του αποτελεί θρησκευτική «προσβολή».

Μάνος Δούκας

(Visited 315 times, 1 visits today)