Print Friendly, PDF & Email

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;

Οι περισσότεροι από τους νέους ανθρώπους σήμερα έχουμε συνδέσει την ΕΕ με το καλύτερο και πιο αισιόδοξο μέλλον μας…

Ακούμε για την ΕΕ και αυτομάτως μας έρχονται στο μυαλό οι «ευκαιρίες», η «κινητικότητα», η «ισότητα», η «ασφάλεια», η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» που απορρέει από τη συλλογικότητα και το κοινό συμφέρον, τις αξίες της ΕΕ…

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;

Σκεφτόμαστε τα προγράμματα ΕΣΠΑ που θα μας δώσουν την ευκαιρία να ανοίξουμε τη δική μας επιχείρηση, την προϋπηρεσία που θα κερδίσουμε αν βγούμε κάποια χρόνια έξω, τα προγράμματα «Erasmus», τα «επιμορφωτικά» σεμινάρια που «τρέχουν» στα σχολεία…

Βέβαια, αν κοιτάξουμε πίσω από τις λέξεις, θα δούμε τη μεγαλύτερη εικόνα για το πώς ζει ένας νέος και η οικογένειά του στην ΕΕ.

Γιατί η (αν)ασφάλεια που του προσφέρει αυτή, μετριέται σε… 120 εκατ. ανθρώπους που ζουν στο όριο της φτώχειας και 51 εκατ. ανθρώπους που ζουν κάτω από αυτό, 17 εκατ. ανθρώπους που είναι άνεργοι, 4,1 εκατ. που είναι άστεγοι, 12,5 εκατ. νέους που βρίσκονται εκτός δουλειάς και εκπαίδευσης, ενώ το 10,2% των μαθητών δεν ολοκληρώνουν το σχολείο.

Στην πραγματικότητα η ΕΕ προσφέρει…

 • «Ευκαιρία» για… μόρφωση πετσοκομμένη.

Κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες του κεφαλαίου και όχι με βάση τα επιτεύγματα της τεχνολογίας και της επιστήμης, που θα συμβάλλει ώστε ένας νέος, ήδη από το σχολείο, να αποκτάει κριτήριο, μέθοδο και τρόπο σκέψης που θα συμβάλλει να γνωρίζει τον κόσμο γύρω του, να παρακολουθεί την εξέλιξη της γνώσης.

Γι’ αυτό, άλλωστε, το «σύγχρονο ευρωπαϊκό σχολείο» μεταφράζεται σε σχολείο – εξεταστικό κέντρο.

Γι’ αυτό το «σύγχρονο ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο» μεταφράζεται σε τεμαχισμό της γνώσης του επιστημονικού αντικειμένου που επιλέγουμε, σκόρπιες δεξιότητες, συνεχόμενα επιμορφωτικά σεμινάρια, που θα μετριούνται με πιστωτικές μονάδες.Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;

 • «Ευκαιρία» για… μόρφωση που θα μας κοιτάει στην τσέπη.

Γιατί ευρωενωσιακές κατευθύνσεις, μνημόνια και πλεονάσματα σημαίνει υποχρηματοδότηση της Παιδείας, εμπορευματοποίηση της φοιτητικής μέριμνας, γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, μειωμένο διοικητικό και εκπαιδευτικό προσωπικό.

Όποιος έχει λεφτά για φροντιστήριο θα κυνηγήσει τις σπουδές που θέλει.

Όποιος έχει λεφτά για να «την παλέψει», θα επιλέξει σπουδές με βάση το αντικείμενο που θέλει και όχι με βάση τον τόπο κατοικίας.

Όποιος έχει λεφτά για να «την παλέψει», θα μπορέσει να ολοκληρώσει απρόσκοπτα τις σπουδές του, χωρίς να χρειαστεί να δουλέψει ή να διακόψει για ένα διάστημα.

 • «Ευκαιρία» για… έρευνα με βάση τον «οδηγό ανάλυσης κόστους – οφέλους» της ΕΕ (για συμφέροντα του κεφαλαίου) και όχι τις δικές μας ανάγκες.

Την ίδια στιγμή που στην Ελλάδα βιώνουμε τις συνέπειες της τραγωδίας στο Μάτι και τη Μάνδρα, στο Λονδίνο είδαμε να ξεσπάει μεγάλη πυρκαγιά, καθώς δεν σχεδιάζονται η αντιπυρική, αντιπλημμυρική ή αντισεισμική προστασία και θωράκιση…

Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται εκατομμύρια ευρώ να δοθούν για «καινοτόμες τεχνολογίες» ενίσχυσης της πολεμικής βιομηχανίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

 • «Κινητικότητα» ανάμεσα… στην ημιαπασχόληση και την ανεργία.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;Στη Γερμανία 7,5 εκατ. εργάζονται με mini jobs και στη Βρετανία 10 εκατ. εργάζονται υπό το καθεστώς των zero-hour συμβολαίων, που σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν ξέρουν ούτε για πόση ώρα, ούτε με τι μισθό θα δουλέψουν.

Η κινητικότητα στην ΕΕ είναι η ελευθερία των αστών να μεταφέρουν τα εργοστάσια από τη μια χώρα σε άλλη με φτηνότερο εργατικό δυναμικό, κόστος κ.τ.λ., αφήνοντας πίσω ουρές ανέργων.

Αυτή είναι η Συνθήκη του Μάαστριχτ, η ιδρυτική Συνθήκη της ΕΕ δηλαδή!

 • «Ισότητα» ανάμεσα… στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων ανεξαρτήτως φύλου.

Γι’ αυτό, στο όνομα της ισότητας των δύο φύλων και της προστασίας της μητρότητας, γενικεύτηκαν ακόμα περισσότερο οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης.

Γι’ αυτό απολύονται έγκυες με τη σφραγίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Γι’ αυτό, άλλωστε, οι γυναίκες αμείβονται με μέση ωριαία αμοιβή κατά 16,7% χαμηλότερη από τους άντρες.

 • «Ασφάλεια» για… να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί.

Να χαθεί η όποια προστασία της πρώτης κατοικίας υπήρχε. Αυτό σημαίνει «είσοδος στις αγορές» και «ανάπτυξη». Αυτό σημαίνει η ευρωπαϊκή εποπτεία που θα συνεχίζεται.

«Ασφάλεια»… για την επαναχάραξη των συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, ακόμα και αν αυτό συνοδεύεται με πολεμικές συρράξεις (όπως έγινε στο παρελθόν με τη Γιουγκοσλαβία).

Η ΕΕ σταθερά στηρίζει, από κοινού με το ΝΑΤΟ, τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που γίνονται για το μοίρασμα των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

Γι’ αυτό ανάβει και το φιτίλι όταν μπορεί, όπως έγινε με τη συμφωνία των Πρεσπών ή με τη στήριξη του Γκουαϊδό στη Βενεζουέλα.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;«Ασφάλεια»… για τους μετανάστες που ζουν στοιβαγμένοι στα hot spots, έρμαια των καιρικών συνθηκών. Εγκλωβισμένοι, να μην μπορούν να φτάσουν στον τόπο προορισμού που επιθυμούν (με βάση και τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας).

 • «Δημοκρατία» και «ελευθερία» με… ενίσχυση της καταστολής.

Οπως είδαμε τις εικόνες μαθητών στη Γαλλία του Μακρόν με τα χέρια δεμένα στην πλάτη επειδή τόλμησαν να κινητοποιηθούν για τα δικαιώματά τους.

«Δημοκρατία» με… το φακέλωμα των προσωπικών δεδομένων να διευρύνεται. Ακόμα και αυτός που θα επιλέξει να ταξιδέψει αεροπορικώς είναι καταδικασμένος τα προσωπικά του στοιχεία να καταγραφούν, ως πιθανός ή δυνάμει τρομοκράτης.

 • «Δημοκρατία»… χέρι – χέρι με τον φασισμό!

Αυτό σημαίνει η στήριξη των φασιστικών καθεστώτων και πραξικοπημάτων (όπως συνέβη στην περίπτωση της Ουκρανίας και του Ορμπαν).

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;Αυτό σημαίνει η εξίσωση του φασισμού και του κομμουνισμού, η διοργάνωση φιεστών που θα την προβάλλουν.

Αυτό σημαίνει η ενίσχυση του αλυτρωτισμού, όπως καλλιεργείται στα Βαλκάνια στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσής τους.

Αυτό σημαίνει, σε τελευταία ανάλυση, η ενίσχυση της αντιλαϊκής πολιτικής που αποτελεί βούτυρο στο ψωμί του εθνικισμού και φασισμού.

«Ψηφίζουμε για την αλλαγή στην ΕΕ»… Ενα έργο χιλιοπαιγμένο!

Έχουμε πείρα για το αν μπορεί να αλλάξει η ΕΕ, όπως προπαγανδίζουν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) στο οποίο συμμετέχει!

Κάθε φορά που μας λένε ότι έρχεται δήθεν η αλλαγή ή ότι «νέος αέρας θα φυσήξει» στην Ευρώπη, τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

Το ζήσαμε με τον Ολάντ και τον Μακρόν στη Γαλλία, με τη «συμμαχία του Νότου», με τον ίδιο τον Τσίπρα και την εκλογή του που θα έφερνε την αλλαγή το 2015.

Και αυτό γιατί η ΕΕ είναι ένωση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και των κυβερνήσεών τους ενάντια στους λαούς της Ευρώπης και όχι μόνο.

Στόχος της είναι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να θωρακιστούν απέναντι στα αμερικανικά, τα κινεζικά, τα ρωσικά.

Γι’ αυτό χτυπάνε διαρκώς τα δικαιώματα του λαού, με τη διαρκή εποπτεία, τα μνημόνια, γι’ αυτό μπλέκονται διαρκώς σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;Και αυτός ο χαρακτήρας της ΕΕ παραμένει, είτε με τους νεοφιλελεύθερους είτε με τους σοσιαλδημοκράτες να κρατάνε το τιμόνι.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι κρίσιμες αποφάσεις σταθερά στηρίζονται από όλα τα αστικά κόμματα, ανεξαρτήτως απόχρωσης, σε κάθε κράτος – μέλος και στο Ευρωκοινοβούλιο.

Για παράδειγμα:

• Συμφωνούν στο χτύπημα των δικαιωμάτων των λαών, στην ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, των ευρωπαϊκών τραπεζών.

• Τη στρατιωτική ενίσχυση της ΕΕ προωθούν από κοινού σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι και ακροδεξιοί.

• Την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία δεν την στήριξαν μόνο οι δεξιές κυβερνήσεις πριν από 20 χρόνια, αλλά και οι σοσιαλδημοκρατικές (όπως στην Ελλάδα το ΠΑΣΟΚ με τον Κ. Σημίτη, στη Γερμανία ο Γκ. Σρέντερ και ο «οικολόγος» Φίσερ, στην Ιταλία ο Μ. Ντ’ Αλέμα, στη Γαλλία ο Λ. Ζοσπέν).

• Την αντιμεταναστευτική πολιτική σήμερα τη στηρίζουν τόσο οι εθνικιστικές κυβερνήσεις του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία) όσο και οι κυβερνήσεις των κοσμοπολίτικων και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων (π.χ. Γαλλία).

Όσες αξίες και αν επικαλεστούν, η ΕΕ δεν μπορεί να σταματήσει να μυρίζει σαπίλα! Γιατί σάπιο είναι το σύστημα που υπερασπίζεται!

Η νεολαία πρέπει να γράψει το δικό της σενάριο!

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;Η νεολαία σήμερα έχει ανάγκη από:

 • Ζωή με δικαιώματα και όχι με ευκαιρίες και συμπτώσεις!
 • Δυνατότητες για να κάνει τα όνειρά της πράξη!
 • Εφόδια για να φτάσει στο στόχο της, και όχι να είναι ο στόχος της το κυνήγι εφοδίων!

Γιατί σήμερα υπάρχουν οι δυνατότητες για να ζήσουμε καλύτερα, αρκεί να βάλουμε στην άκρη όλους όσοι βάζουν το κέρδος τους πάνω από τη ζωή μας!

Και αυτοί είναι η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι ιμπεριαλιστικές ενώσεις και η ΕΕ.

Γι’ αυτό χρειάζεται τώρα να ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ!

Να γίνουμε πιο πολλοί αυτοί που φωνάζουμε, που αγωνιζόμαστε, που διεκδικούμε, που δεν σκύβουμε το κεφάλι! Να καταβάλλουμε όλοι προσπάθεια για να αλλάξουμε τη ζωή μας, να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας!

Να μη σπαταλήσουμε τη δύναμή μας, την όρεξή μας σε μάταιες σκέψεις και ενέργειες!

Γι’ αυτό οι 500.000 νέοι που ψηφίζουμε σε αυτές τις εκλογές μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια!

Γι’ αυτό χρειάζεται να ψηφίσουμε ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ.

Τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ενωση για τη ζωή των νέων;Για να δώσουμε δύναμη στη δύναμή μας! Για να παλέψουμε για την Ελλάδα και Ευρώπη του σοσιαλισμού, την Ευρώπη της φιλίας των λαών και της αλληλεγγύης.

Γιατί το ΚΚΕ και η ΚΝΕ έχουν πρόταση για να ζήσουμε όλοι οι νέοι καλύτερα, μια ζωή με δικαιώματα και ελευθερίες, και την πρόταση αυτήν τη μετατρέπει σε δύναμη αγώνα, σύγκρουσης με το σύστημα και διεκδίκησης!

Της Κωνσταντίνας Τσιουπρά
Μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ

Πηγή: Ριζοσπάστης

(Visited 427 times, 1 visits today)