Print Friendly, PDF & Email

Η Κούβα «δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς της»

Η Κούβα, ως γνωστόν, έχει χαράξει εδώ και χρόνια τον δικό της δρόμο και μάλιστα στο «μαλακό υπογάστριο» των ΗΠΑ.

Ένα βήμα πιο κοντά στην «κόλαση» του καπιταλισμού η Κούβα

Παρότι βιώνει έναν πρωτοφανή αποκλεισμό και ένα εγκληματικό εμπάργκο που όχι μόνο προκαλεί πολλά προβλήματα στην οικονομία της, αλλά και δυσχεραίνει την περαιτέρω ανάπτυξη πολλών παραγωγικών δραστηριοτήτων της, συνεχίζει να στέκεται όρθια και να ακτινοβολεί τόσο με τα επιτεύγματά της όσο και με τις διεθνιστικές δράσεις αλληλεγγύης και προσφοράς της στον υπόλοιπο κόσμο.

Την ώρα που οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν το νησί της Καραϊβικής, προωθώντας αντικυβερνητικές διαδηλώσεις με το πρόσχημα των ελλείψεων σε τρόφιμα και αγαθά που οι ίδιες προκαλούν με τη διαχρονική πολιτική οικονομικού αποκλεισμού τους –το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας αποτιμά τις ζημίες σε περισσότερα από 134,5 δισ. δολάρια– έχει νόημα να σταχυολογήσουμε ορισμένα μόνο απ’ όσα έχει καταφέρει η Κούβα:

Η Κούβα των 11 εκατ. κατοίκων έχει 9 φορές λιγότερους νεκρούς από τον κορωνοϊό απ’ ότι η Ελλάδα του ίδιου περίπου πληθυσμού.

Παράλληλα, έχει δημιουργήσει 5 εμβόλια, με το Abdala μάλιστα να καταγράφει αποτελεσματικότητα 92,28% και να αποτελεί το πρώτο εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Η «τριτοκοσμική» και «δικτατορική» Κούβα έστειλε γιατρούς να βοηθήσουν την «ανεπτυγμένη» Ιταλία, την ώρα που η «δημοκρατική» και «αλληλέγγυα» ΕΕ σφύριζε αδιάφορα στις απεγνωσμένες εκκλήσεις της για στήριξη στο πρώτο κύμα της πανδημίας το 2020.

Μάλιστα, η άμεση και αποτελεσματική αντίδραση της Κούβας, που κέρδισε παγκόσμια τον θαυμασμό της κοινής γνώμης, δημιούργησε βέρτιγκο στις ΗΠΑ κάνοντας τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να μιλά για «εκμετάλλευση των κουβανών γιατρών» από το «απάνθρωπο» κομμουνιστικό καθεστώς.

Η Κούβα «δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς της»
Η Κούβα «δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς της»

Το εκπαιδευτικό της σύστημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα στον κόσμο.

«Κανένα εκπαιδευτικό σύστημα της Λατινικής Αμερικής δεν μπορεί να θεωρηθεί υψηλής ποιότητας, όταν μιλάμε με παγκόσμιους όρους εκτός από αυτό της Κούβας. Το σχολικό της σύστημα παρουσιάζει αυξημένες ή τουλάχιστον κατάλληλες παραμέτρους: ισχυρό ακαδημαϊκό ταλέντο, υψηλούς μισθούς και υψηλή επαγγελματική αυτονομία.

Ετσι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο, όπως αυτά της Φινλανδίας, της Σιγκαπούρης, της Σαγκάης, της Δημοκρατίας της Κορέας, της Ελβετίας, της Ολλανδίας και του Καναδά»»,

ανέφερε σε έκθεσή της η Παγκόσμια Τράπεζα το 2016.

Η Κούβα διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά αλφαβητισμού στον κόσμο, που υπολογίζεται γύρω στο 99%.

Μάλιστα, σε έκθεσή της το 2011, η Unesco ανέφερε πως οι κουβανοί πολίτες απολαμβάνουν το πιο υψηλό μορφωτικό επίπεδο της Καραϊβικής.

Η Κούβα αναπτύσσεται και μεγαλώνει, όσο κι αν ορισμένοι θέλουν να την παρουσιάζουν ως υπανάπτυκτη.

Το 2013, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ επισήμανε πως:

«Η Κούβα έχει καταφέρει να εκπληρώσει πολλούς από τους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας του ΟΗΕ».

Η Κούβα, εκτός από χώρα με ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά σε γιατρούς ανά κάτοικο, υπήρξε η πρώτη χώρα στον κόσμο που εξάλειψε την μετάδοση του AIDS και της σύφιλης από τη μητέρα στο παιδί, ενώ ανακάλυψε και το πρώτο θεραπευτικό εμβόλιο για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Παράλληλα, έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας διεθνώς.

Πρόκειται για προβλήματα που σε πολλές τάχα μου προηγμένες χώρες συνεχίζουν να παραμένουν άλυτα.

Η Κούβα διαθέτει εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

Ο λόγος;

Τον έχει τόσο εύληπτα διατυπώσει ο Φιντέλ Κάστρο:

«Η παραγωγή φαρμάκων της Κούβας έχει ενδιαφέρον στο τι δεν έχει: φάρμακα για μεγάλα λεφτά, θεραπείες της φαλάκρας, της ανικανότητας ή των ρυτίδων. Είναι όλο θεραπείες για τον καρκίνο, φάρμακα για το Aids, και εμβόλια για τροπικές ασθένειες».

Για να αντιληφθεί κανείς πόσο «αυθόρμητες» είναι οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προωθούνται τις τελευταίες ώρες στην Κούβα από αντεπαναστατικές ομάδες και μια:

«Κουβανο-αμερικανική μαφία που πληρώνει πολύ καλά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης»,

όπως δήλωσε ο Κουβανός πρόεδρος Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ, δεν έχει παρά να διαβάσει ορισμένες από τις δηλώσεις Αμερικανών και Ευρωπαίων αξιωματούχων:

«Οι ΗΠΑ συμπαραστέκονται στο λαό της Κούβας και το αίτημά του για ελευθερία και απαλλαγή από την τραγική λαβή της πανδημίας και τις δεκαετίες καταστολής και οικονομικών δεινών που υπέστησαν από το αυταρχικό καθεστώς»,

ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

«Η Αβάνα κωφεύει στη φωνή και τη βούληση του κουβανικού λαού, ενός λαού βαθύτατα κουρασμένου από την καταστολή που διήρκησε πάρα πολύ»,

δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

«Η Φλόριντα στηρίζει τον λαό της Κούβας που βγήκε στους δρόμους κατά του τυραννικού καθεστώτος της Αβάνας. Η δικτατορία της Κούβας καταπιέζει για χρόνια τον λαό της Κούβας και τώρα προσπαθεί να σιγήσει αυτούς που έχουν το θάρρος να διαμαρτυρηθούν κατά των καταστροφικών πολιτικών της»,

δήλωσε ο κυβερνήτης της Φλόριντας, Ρον ΝτεΣάντις.

«Ελπίζω και προσεύχομαι για μια ελεύθερη Κούβα για τους συγγενείς μου και για όσους υποφέρουν από το αφόρητο κομμουνιστικό καθεστώς»,

ανέφερε η Ελληνοκουβανέζα γερουσιαστής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλιοτάκις.

«Να επιτρέψει τις διαδηλώσεις και να ακούσει τη δυσαρέσκεια των διαδηλωτών»,

κάλεσε την κυβέρνηση της Κούβας ο Υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Επίσης, αξιοσημείωτη είναι η θέρμη με την οποία έγιναν δεκτές οι συγκεκριμένες διαδηλώσεις από τους εγχώριους θιασώτες του φιλελευθερισμού, από τον ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργο Κύρτσο, μέχρι τον βουλευτή της ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Τη μισή στήριξη να έδειχναν στους αγώνες των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων τα προηγούμενα χρόνια, όχι μόνο δεν θα περνούσαν τα μέτρα των μνημονίων, αλλά θα βελτιωνόταν σημαντικά το βιοτικό επίπεδο όλων μας.

Ομως η Ελλάδα –ευτυχώς για εκείνους και δυστυχώς για εμάς– δεν είναι Κούβα για να στηρίξουν τις διαδηλώσεις της.

Η Κούβα αποπνέει αέρα ελευθερίας, αξιοπρέπειας και δικαιοσύνης.

Η Κούβα «δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς της»
Η Κούβα «δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς της»

Γι’ αυτό και συνεχίζει να εμπνέει και να κινητοποιεί προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Γιατί, για κάθε λαό που διστάζει να ξεσηκωθεί, θα υπάρχει πάντα μια Κούβα, που θα αγωνίζεται και θα διατηρεί ζωντανή την ελπίδα.

Παναγιώτης Κολέλης

Πηγή: Κατιούσα

(Visited 258 times, 1 visits today)