Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου – ΚΚΕ και Πολιτισμός

Θέλει μεγάλη τόλμη να καταγγείλεις το φασισμό της ΕΕ, γιατί θα δεχτείς πολύπλευρη κι ολόπλευρη επίθεση από τα αστικά ΜΜΕ.

Ας παρακολουθήσουμε ορισμένα παραδείγματα που δείχνουν τον έλεγχο της συνείδησης και το επίπεδο της ηθικής στους πρώτους χρόνους εμφάνισης της αστικής τάξης, η οποία –ας σημειωθεί– στα πρώτα της βήματα εμφανίστηκε ως υπερέχουσα σε «ηθική» κι «ανθρώπινες» αξίες:

Λέγεται ότι ο Ρουσώ πρώτος έθεσε το δίλημμα του μανδαρίνου.

«Αν υποθέσουμε πως πατώντας ένα κουμπί σκοτώνουμε ένα μανδαρίνο στα βάθη της Κίνας και κληρονομούσαμε μια μεγάλη περιουσία, ποιος από μας θα έκανε αυτό το έγκλημα;»

Είναι και έλεγχος συνείδησης κι ηθικό κριτήριο εκείνης της εποχής κι όχι μόνο της ηθικής ευαισθησίας του διαφωτιστή.

Εγώ ξέρω ότι δικαιούμαι δυο σουβλάκια

Δυο ήσυχοι νοικοκυραίοι απολαμβάνουν τον καφέ τους, μιλώντας από τα διπλανά τους παράθυρα – φυσιογνωμίες του Γκαίτε στο Φάουστ:

«Αχ! Πως μου αρέσει που πίνουμε εμείς εδώ ήσυχα τον καφέ μας το βραδάκι και να ακούω να σκοτώνονται εκεί μακριά στην Κίνα».

Εχει αρχίσει εδώ να διαμορφώνεται ένα διαφορετικό ηθικό κριτήριο του αστικού κόσμου σε ένα άλλο στάδιο εξέλιξής του.

«Εμείς να περνάμε καλά…»

Ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ – αγαπημένος συγγραφέας του Χαρίλαου Φλωράκη – στην «Ευγενία Γκραντέ» βάζει δυο, «αξιόλογους» κατά τ’ άλλα, παραδόπιστους αλητήριους να δίνουν μια διαφορετική απάντηση στο δίλημμα του μανδαρίνου:

«Κανείς δεν θα δίσταζε να πατήσει το κουμπί».

Ο αστός του Μπαλζάκ έχει προχωρήσει στο στάδιο που το χρήμα κανόνιζε την ηθική και τη ζωή του.

Στο «Εγκλημα και Τιμωρία» ο διανοούμενος ήρωας του Ντοστογιέφκι, Ρασκόλνικοφ, σκοτώνει τη γριά τοκογλύφα. Αλλά, το έγκλημα τον φορτώνει τέτοιες τύψεις που παραδίνεται μόνος του στην αστυνομία.

Ευρωπαική Ένωση

Ο Ντοστογιέφσκι νιώθει τρόμο μπροστά στο αρπαχτικό του καπιταλισμού, το χρήμα. Θέτει ένα άλλο δίλημμα:

«Ποιος τολμάει να εγκρίνει την ευτυχία ενός κόσμου, που θα στηριζόταν στα δάκρυα ενός μικρού παιδιού;»

Ο ιμπεριαλισμός έχει καταφέρει να παρουσιάζει αυτές τις εικόνες «αθώες» μπροστά στα εγκλήματα που έχει διαπράξει, εκατομμύρια άνθρωποι κάηκαν σε ναζιστικούς φούρνους, εκατομμύρια νεκροί από ιμπεριαλιστικές βόμβες, δεκάδες χιλιάδες χώρες, πόλεις και χωριά κατεστραμμένα, εκατομμύρια πρόσφυγες, άστεγοι, άνεργοι.

Ποιο ηθικό δίλημμα αντιμετώπισε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όταν διέταξε τη χρήση της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι;

Ο Σοσιαλισμός, όπως περίτρανα απέδειξε η Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, απελευθερώνει τις παραγωγικές δυνάμεις και δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να αναπτύξει πολύπλευρα κι ανεπηρέαστος από την αγωνία του τα «προς το ζειν», όλες τις πνευματικές, καλλιτεχνικές κι αθλητικές δεξιότητες για να φτάσει στο «ευ ζειν».

Από τον Άιζενστάιν και τον Τζίκα Βερτόφ, τον Σοστακόβιτς και τον Προκόφιεφ, τον Βλαδίμηρο Μαγιακόφσκι και τον Ηλία Ερενμπουργκ, τον Γιούρι Γκαγκάριν και τη Βαλεντίνα Τερέσκοβα στους καθ’ Ημάς:

  • τον Γιάννη και τη Ρόζα Ιμβριώτη,
  • τον Αιμίλιο Βεάκη και το Μάνο Κατράκη,
  • τη Μαρία Φωκά και τη Μπέτυ Βαλάση,
  • τη Βάσω Κατράκη και τον Τάσο,
  • στη Ρίτα Αντωνοπούλου και τη Νατάσσα Μποφίλιου.

Τεράστια σημασία δίνει στον τομέα του Πολιτισμού το ΚΚΕ

Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου - ΚΚΕ και Πολιτισμός
Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου – ΚΚΕ και Πολιτισμός

Τίμησε τον χαράκτη Τάσο, το συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο. Ημερίδες για τον Μπρεχτ και τον Ναζίμ Χικμέτ.

Τον Σοστακόβιτς, τον Χατσατουριάν και τον Προκόφιεφ πρόσφατα με την ευκαιρία του εορτασμού των 100χρονων της νίκης της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οκτωβριανής Επανάστασης.

Η Αλέκα Παπαρήγα κι ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά κι άλλα επώνυμα πρωτοκλασσάτα στελέχη του Π.Γ και της ΚΕ του ΚΚΕ, έχουν δώσει το παρόν σε δεκάδες θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

Το ΚΚΕ έχει δώσει τη δυνατότητα και την ευκαιρία –όπως αποδείχτηκε και στην πρόσφατη εκδήλωση στο ΣΕΦσε εκατοντάδες νέους καλλιτέχνες να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στο χορό, την ηθοποιία, το τραγούδι και τη μουσική.
Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου - ΚΚΕ και Πολιτισμός
Σε μια εποχή «ηθικού» αμοραλισμού της σημερινής κοινωνίας, κυρίως εξαιτίας της ηθικής «διαστροφής» των οπορτουνιστών του Σύριζα, χρειάζεται μεγάλο κουράγιο και ηθικό ανάστημα για ένα νέο καλλιτέχνη, όπως η Νατάσσα Μποφίλιου, να δηλώσει τη συμπόρευσή σου με το ΚΚΕ και την οργανωμένη ταξική πάλη.

Θέλει μεγάλη τόλμη να καταγγείλεις το φασισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί θα δεχτείς πολύπλευρη κι ολόπλευρη επίθεση από τα αστικά ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας από τους απολογητές του ιμπεριαλισμού, ονόματι Πέτρος Τσατσόπουλος, φιλοξενήθηκε λάβρος εναντίον της από τον ΣΚΑΪ.

Οτι πιο βρώμικο τηλεοπτικά μέσο, από ένα επιφανή βρωμιάρη «διανοούμενο» απολογητή της Συριζαίικης βαρβαρότητας.

Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου - ΚΚΕ και Πολιτισμός

Εχω πολλές φορές τονίσει ότι η αστική τάξη κάθε άλλο παρά ετοιμοθάνατη είναι. Αν αποδεχτώ κάτι τέτοιο, δίνω ελαφρυντικά στον εαυτό μου να «αποσυρθεί» και να «ιδιωτεύσει» μιας κι ο ιμπεριαλισμός είναι στη ΜΕΘ.

Δεν είναι τυχαίο, ότι δεν ανακατεύτηκε κάποιο ενεργό πολιτικό ον της συριζαίϊκης νομενκλατούρας, αλλά επιλέχτηκε ένας πρόθυμος πρώην βουλευτής να «επιτεθεί» στη Μποφίλιου και να την «κατακεραυνώσει» για τον αποτροπιασμό της για τη βαρβαρότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι και τη γνώμη του Τσώρτσιλ επικαλέστηκε ο επιφανής ελεεινός και τρισάθλιος βρωμιάρης για να υποστηρίξει την αστική δημοκρατία και τους θεσμούς της – εσωτερικούς και διεθνείς.

Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου - ΚΚΕ και Πολιτισμός

Είναι οι μέρες που το – δήθεν – κόμμα του δέχεται σκληρά χτυπήματα από το ΚΚΕ για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, τον εξοπλισμό της Σαουδικής Αραβίας, με την επιχειρούμενη προσπάθεια περιορισμού του αναφαίρετου δικαιώματος στην απεργία.

Δεν μπορώ να ξέρω αν η Νατάσσα Μποφίλιου εξελιχθεί κάποια στιγμή στο μέλλον σε ένα καινούργιο «Διονύση Τσακνή».

Ελπίζω πως δεν… Είμαι πάντως υποχρεωμένος να την συγχαρώ και να την στηρίξω. Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε στον Τρότσκι.

Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου - ΚΚΕ και Πολιτισμός

Διαφωνώ με τη γνώμη που εξέφρασε:

«Ψηφίζω ΚΚΕ γιατί έτσι έκαναν οι παπούδες μου».

Αυτή η θέση – κατά την ταπεινότατη άποψή μου – εδραιώνει την αντίληψη του «έτσι το βρήκα, έτσι κάνω».

Είναι αντιδιαλεκτική και δίνει συγχωροχάρτι από τους ναζιστές ΧΑυγίτες, γόνους των δοσίλογων και των Ταγμάτων Ασφαλείας, μέχρι τους νεοδημοκράτες και τους πασόκους.

Στηρίζουμε συνειδητά ΚΚΕ, γιατί έτσι δυναμώνουμε την οργανωμένη ταξική πάλη, την κομμουνιστική προοπτική της Κοινωνίας, που απελευθερώνει τον Άνθρωπο και τον τοποθετεί σε ρόλο πρωταγωνιστή!

η θεατρική παράσταση «Ο πάγος έσπασε...»
Με αφορμή την επίθεση στη Μποφίλιου – ΚΚΕ και Πολιτισμός

Περιμένω –εκτός από τον Δεληβορηά, τον Καραμουρατίδη και την Τσανακλίδου– κι άλλα μέλη της καλλιτεχνικής κοινότητας να πάρουν θέση και να δηλώσουν την στήριξή τους στη Νατάσσα.

Ειδικά αυτούς, οι οποίοι αναδείχτηκαν χάρη στην ολόπλευρη στήριξη του ΚΚΕ στα πρώτα τους βήματα.

Νίκος Υφαντίδης

(Visited 494 times, 1 visits today)