Print Friendly, PDF & Email

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένων (vid)

Αποσπάσματα από την ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη
Καμιά αναμονή και αυταπάτη – Οργανωμένη πάλη για την ανατροπή της πολιτικής

Με ενός λεπτού σιγή για τα θύματα της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική ξεκίνησε το βράδυ η συγκέντρωση που διοργάνωσε στην πλατεία της Νέας Μάκρης η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ με θέμα:

«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού».

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΑποσπάσματα από την ομιλία του Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ στη Νέα Μάκρη

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε:

«Είμαστε σήμερα εδώ […] λίγες ημέρες μετά τη μεγάλη καταστροφή […] που ανέδειξε πάνω από όλα το πόσο εκτεθειμένος, ευάλωτος, απροστάτευτος είναι ο λαός, οι κάτοικοι μιας περιοχής μισή ώρα από την Αθήνα.

Είμαστε σήμερα εδώ για να πούμε ότι δεν συμβιβαζόμαστε με τη σημερινή βαρβαρότητα, δεν συμβιβαζόμαστε εν έτει 2018 να χάνονται άνθρωποι από τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. […]

Είμαστε εδώ, όμως, ταυτόχρονα και για να εκφράσουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας […] στους ανθρώπους που έχασαν τα πάντα, […] που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα.

Καλούμε για μια ακόμη φορά τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος στην περιοχή να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις, στην πρώτη γραμμή, όπως το έκαναν από την πρώτη στιγμή. Για να μη μείνει κανένας αβοήθητος […].

Για να συνεχιστεί και να δυναμώσει […] η οργάνωση των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής και η αλληλεγγύη  των σωματείων […].

Κι αυτή η αλληλεγγύη για να πιάσει τόπο, […] πρέπει να πάει χέρι-χέρι με τον αγώνα, τη διεκδίκηση, […] και να αντιμετωπιστούν πάνω απ’ όλα οι πραγματικές αιτίες της καταστροφής.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση, αλλά και από την Περιφερειακή και Τοπική Διοίκηση:

 • Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% […].
 • Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου […].
 • Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, […] χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.
 • Να γίνει απορρύπανση της περιοχής, γιατί αυτό που έχει μείνει […] είναι δηλητήριο.
 • Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους […] στις πυρόπληκτες περιοχές.
 • Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους. […]
 • Να παρθούν ειδικά μέτρα για τα σχολεία της περιοχής, με στήριξη παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών, ενόψει της νέας χρονιάς […].
 • Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
 • Να παρθούν μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών, που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
 • Να παγώσουν όλα τα χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις, Να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη όλοι οι πληγέντες. […]
 • Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων. […]

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΑγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ χαρακτήρισε την καταστροφική πυρκαγιά στην περιοχή ως το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Ένα έγκλημα που έχει ως βασικό υπεύθυνο την εμπρηστική πολιτική που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. […] Κι από κοντά οι αστικές κρατικές δομές της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης με τους εκάστοτε διαχειριστές τους.

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που έχουν υποβαθμίσει τους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Έχουν μετατρέψει τη γη και τα δάση σε εμπόρευμα. […]

Είναι οι ίδιες δυνάμεις που κάθε φορά που οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ είτε στη Βουλή είτε στους δήμους είτε στην Περιφέρεια πίεζαν […] ώστε να υπάρξουν έγκαιρα μέτρα αντιπυρικής προστασίας, όλοι αυτοί ή μας αντιμετώπιζαν ως ενοχλητικούς ή μας διαβεβαίωναν ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Όπως έκανε η κυβέρνηση τρεις φορές, τέλη Μάη και αρχές Ιούνη, σε παρεμβάσεις του ΚΚΕ στη Βουλή.

Και επειδή το ΚΚΕ δεν συνηθίζει να παριστάνει τον μετά Χριστόν προφήτη, θυμίζουμε τι λέγαμε από τον περασμένο Μάη, […] σε ειδική εκδήλωση που κάναμε ως Κόμμα, με τη συμμετοχή επιστημόνων και ειδικών.

Λέγαμε τότε:

«Επιδιώκουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου προς τους κυβερνώντες […] για να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας […].

Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών».

[…] Και μόλις 3 μήνες μετά, συνέβη στην περιοχή αυτό που φοβόμασταν.

Τι ήταν αυτό που συνέβη στην περιοχή εδώ, αν όχι η τραγική επιβεβαίωση όλων όσα καταγγέλλαμε τότε;

Να, λοιπόν, γιατί είναι τεράστια υποκρισία, αλλά και πρόκληση ταυτόχρονα, οι κύριοι υπεύθυνοι αυτού του διαχρονικού εγκλήματος […] να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα […].

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΑς φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει ο αναγκαίος αντιπυρικός σχεδιασμός. Όχι μόνο δεν το έκαναν, αλλά έφτασε στο σημείο η κυβέρνηση να λέει ότι τα κάνανε όλα καλά […].

Κι όταν η προπαγάνδα της κατέρρευσε, κάτω από το μέγεθος της τραγωδίας […] ανέλαβε δήθεν την πολιτική ευθύνη, με στόχο όμως […] πάλι να κρύψει τις βασικές αιτίες της καταστροφής.

Και τι δεν ακούσαμε όλες αυτές τις ημέρες που πέρασαν…

Ότι δήθεν η κυβέρνηση έχει μόνο 3,5 χρόνια ζωής και δεν πρόλαβε να αλλάξει την άσχημη κατάσταση που διαμόρφωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. […]

Σε αυτά τα 3,5 χρόνια, όμως, η κυβέρνηση:

 •  «Πρόλαβε» να ψηφίσει δεκάδες μνημονιακούς νόμους.
 • «Πρόλαβε» να κόψει μισθούς, συντάξεις, επιδόματα.
 • «Πρόλαβε» να μειώσει τη χρηματοδότηση για τους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, φτάνοντας στο σημείο η Δασική Υπηρεσία να λαμβάνει το 0,035% του κρατικού προϋπολογισμού, όταν για τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς η κυβέρνηση καμαρώνει ότι δίνει το 2% (4 δισ. ευρώ).
 • «Πρόλαβε» […] να στείλει 700 πυροσβέστες να φυλάνε τα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια […] που ξεπούλησε στη γερμανική «Fraport», αποψιλώνοντας ακόμη περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα.
 • «Πρόλαβε» να απορρίψει νομοθετική ρύθμιση του ΚΚΕ για να μονιμοποιηθούν όλοι οι 5ετείς και συμβασιούχοι πυροσβέστες.

Συνεπώς, το πρόβλημα δεν είναι τι δεν πρόλαβαν να κάνουν, αλλά το τι επέλεξαν να κάνουν. Γιατί απλά συνέχισαν τον ίδιο καταστροφικό […] δρόμο που είχαν ετοιμάσει οι προηγούμενοι.

Γιατί είναι το πολιτικό υπηρετικό προσωπικό ίδιων άνομων, μεγάλων, καπιταλιστικών συμφερόντων.

Φίλες και φίλοι,

Μας είπαν, επίσης, ότι για την καταστροφή φταίει η κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Λες και ζούμε στο Μεσαίωνα. […] Λες και δεν υπάρχει εκείνο το επίπεδο της επιστήμης και της τεχνολογίας για να μπορεί να προλαμβάνει και να καταστέλλει τέτοια φαινόμενα. […]

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΚάθε πυρκαγιά θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε ένας σύγχρονος αντιπυρικός σχεδιασμός, σε επιστημονική βάση, που […] θα έδινε βάρος στην πρόληψη […].

Αυτό σημαίνει ότι έγκαιρα πρέπει να έχουν παρθεί όλα τα μέτρα που αφορούν την πρόληψη […] αλλά και την ενίσχυση […] της Πυροσβεστικής από πλευράς χρηματοδότησης, προσωπικού, αλλά και σχεδιασμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών.

Γι’ αυτό σας λέμε […] ότι εντελώς άλλος είναι ο στόχος αυτής της προπαγάνδας.

Ο πραγματικός στόχος είναι να συμβιβαστεί ο λαός, να μάθει να ζει ματώνοντας και με τις φυσικές καταστροφές. […]

Η πραγματικότητα είναι ότι […] αυτό το χάος που εκδηλώθηκε τις κρίσιμες ώρες, είναι αποτέλεσμα της συνολικότερης αποσάθρωσης που υπάρχει.

Για να το πούμε απλά:

Εάν οι υπεύθυνοι είχαν βάλει στον εαυτό τους έγκαιρα το ερώτημα «Τι κάνουμε σε περίπτωση που πιάσει φωτιά στο Μάτι» […] τότε θα είχαν ανοίξει διόδους διαφυγής προς τη θάλασσα και τη Λεωφόρο από την πρώτη στιγμή, αντί του αυτοσχεδιασμού και του χασίματος πολύτιμου χρόνου.

[…] Υπάρχουν επομένως οι δυνατότητες.

Αυτό που δεν υπάρχει είναι μια πολιτική, ένας δρόμος ανάπτυξης, με έργα υποδομών, μέσα και υπηρεσίες με κριτήριο τις ανάγκες […] συνολικά της κοινωνίας. […]

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Η μεγαλύτερη πρόκληση, όμως, είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να φορτώσει στους ίδιους τους κατοίκους την αιτία της καταστροφής!

Εμείς είμαστε οι τελευταίοι που θα υπερασπιστούμε το πώς χτίστηκε η Ελλάδα.

Η αναρχία του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπως υπάρχει σε όλους τους άλλους τομείς, υπάρχει κι εδώ.

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΌμως, αυτή την αναρχία, αυτή την αυθαιρεσία, εδώ και χρόνια την έχει εκθρέψει το ίδιο το κράτος. Για πολλούς λόγους. […]

Πάνω απ’ όλα γιατί η κερδοσκοπία στη γη βοηθούσε την άρχουσα τάξη και τα κόμματά της να κάνουν τις συμμαχίες τους με τμήματα των μισθωτών εργαζομένων και των αυτοαπασχολουμένων, ενώ ταυτόχρονα έδιναν γρήγορο κέρδος στον καπιταλιστικό κατασκευαστικό κλάδο.

Στην περιοχή ποιοι μένουν;

 • Μένουν εδώ και δεκαετίες εργαζόμενοι που έφτιαξαν μια εξοχική κατοικία και πολλοί από αυτούς, συνταξιούχοι πια, μετέτρεψαν αυτή την κατοικία σε μόνιμη.
 • Είναι κάτοικοι που εδώ και χρόνια πληρώνουν για ΕΝΦΙΑ, για τακτοποιήσεις, για δάνεια, για ρεύμα, για τα πάντα για να μπορούν να μένουν εδώ.

Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να τολμά να ρίχνει το φταίξιμο σε αυτούς, που έχουν φτύσει αίμα για να φτιάξουν ένα σπίτι, να ταυτίζουν αυτούς τους ανθρώπους με τους μεγαλοεισοδηματίες που καταπάτησαν και νομιμοποίησαν κρατικές δασικές εκτάσεις για βίλες πάνω στον αιγιαλό.

Δεν αγνοούμε τις προσωπικές ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν.

 • Η προσωπική ευθύνη όλων μας υπάρχει κυρίως, όταν στο όνομα μιας πρόχειρης ψευτολύσης, παραβλέπουμε ότι θα πληρώσουν ακόμα πιο βαριά τα παιδιά και τα εγγόνια μας.
 • Όταν ανεχόμαστε την κερδοσκοπία στη γη, στο νερό, στη φύση γενικότερα, ελπίζοντας ότι κάτι μπορεί να βγάλουμε και εμείς.[…]
 • Όταν δεν αντιδρούμε στους πολιτικούς ενόχους, […] όταν τους δίνουμε τη δυνατότητα να καθίσουν στο σβέρκο μας.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν ανεχόμαστε να βάζουμε στο ίδιο τσουβάλι τις όποιες ατομικές ευθύνες των ανθρώπων, με τους συνειδητούς εγκληματίες που υποτάσσουν τα πάντα στην κερδοφορία του κεφαλαίου.

Ειδικά εδώ στην περιοχή […] υλοποιήθηκε ένα μεγάλο μέρος των αστικών σχεδιασμών. […]

Η πλειονότητα των κατοικιών για τα λαϊκά στρώματα είναι υποθηκευμένα για πολλά χρόνια στις τράπεζες, […] ενώ δεν ευθύνονται οι ιδιοκτήτες τους για την έλλειψη πολεοδομικού σχεδίου […].

Ακόμη χειρότερα, αυτές οι επεκτάσεις […] έγιναν χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων κοινωνικής υποδομής. […]

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΑκόμη και σήμερα μεγάλες περιοχές της Αττικής δεν έχουν δίκτυα αποχέτευσης και όμβριων υδάτων.

Και απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Κι εδώ ακολούθησαν την πεπατημένη:

 • Αλήθεια, αυτοί δεν έφεραν νόμους τακτοποίησης των αυθαιρέτων;
 • Αυτοί δεν θεσμοθέτησαν τη νόμιμη ασυδοσία με την παράδοση δασών και αιγιαλών σε μεγάλα συμφέροντα;
 • Αυτοί δεν νομοθέτησαν τις «οικιστικές πυκνώσεις»εντός δασικών εκτάσεων;
 • Αυτοί δεν κατάργησαν ουσιαστικά τον κρατικό έλεγχο της δόμησης, μέσω της Πολεοδομίας, μετατοπίζοντας την ευθύνη αυτή σε ιδιωτικές τεχνικές εταιρείες;
 • Αυτοί δεν έστηναν σιδερόφρακτες αναπτυξιακές φιέστες στο Λαύριο, μιλώντας για τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ανατ. Αττικής, […] για ό,τι έχει ανάγκη το κεφάλαιο, αλλά […] δεν έβγαλαν άχνα για τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων, […] για ένα νοσοκομείο που τόσο έχει ανάγκη η Ανατολική Αττική;
 • Αυτοί δεν είναι που κορόιδεψαν τους κατοίκους της περιοχής, υποσχόμενοι το σταμάτημα του έργου για το ΧΥΤΑ Γραμματικού; Κι όχι μόνο το συνέχισαν, αλλά σχεδιάζουν να φέρουν εδώ το μεγαλύτερο όγκο των απορριμμάτων της Αττικής! […]

Έλεος πια με όλη αυτή την υποκρισία!

Επί ΣΥΡΙΖΑ έχουν περάσει πάνω από 3 νόμοι για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων!

 • Όταν, λοιπόν, το κράτος τους και τα κυβερνητικά κόμματα πρόκειται να εισπράξουν χαράτσια για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων…
 • Όταν είναι να στήσουν ένα ολόκληρο σύστημα κομματικών πελατειακών σχέσεων που μετέτρεψε […] χιλιάδες λαϊκές οικογένειες σε ομήρους, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για ένα σπίτι…
 • Όταν είναι να κάνουν έργα που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο...τότε κανένα πρόβλημα…

Όταν, όμως, είναι να κάνουν έργα υποδομής για να προστατεύσουν το λαϊκό κόσμο, τότε του ρίχνουν το ανάθεμα και ανακαλύπτουν την άναρχη δόμηση!

Φίλες και φίλοι […]

Είναι ψέματα όταν λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα, αφού για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ […] δίνουν ζεστό χρήμα στις αμερικανικές πολεμικές βιομηχανίες […].

Είναι ψέματα όταν λένε ότι δεν υπάρχουν χρήματα την ίδια ώρα που χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στους μονοπωλιακούς ομίλους […].

Με κατηγορηματικότητα υποστηρίζουμε ότι διαχρονικά οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για:

 • Την ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας που υλοποιείται μέσω της διατήρησης της δραματικής κατάστασης στον εθνικό εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης.
 • Τη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή το 1998, με τη μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα και με την παράλληλη απαξίωση της δασικής επιστημονικής γνώσης […]

Η πρόληψη είναι το Α και το Ω για την ελαχιστοποίηση των συνεπειών σε όλους τους τομείς[…]

Στο συγκεκριμένο ζήτημα υπάρχει παντελής απουσία πρόληψης. […]

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΔυστυχώς, η κατάσταση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. […]

Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ είναι προκλητικά ανεπαρκές για τη στήριξη μιας ολόκληρης κατεστραμμένης περιοχής.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι μπορεί να ξεπλύνει τις πελώριες ευθύνες της με ορισμένες ισχνές αποζημιώσεις και βρίσκεται σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εμφανίσει ότι κάτι δίνει.

Όμως 5.000€ δεν είναι σχεδόν τίποτα για ένα κατεστραμμένο σπίτι, που πρέπει σε πολλές περιπτώσεις να ξαναφτιαχτεί από την αρχή και ένα κατεστραμμένο αυτοκίνητο.

Δεν υπάρχει κανενός είδους ανακοίνωση για μέτρα αποκατάστασης των κατεστραμμένων σπιτιών, παρά μόνο κάποιες αναφορές για χαμηλότοκα δάνεια που δικαιούνται οι πυρόπληκτοι, δηλαδή για ένα μηχανισμό με τον οποίο αρκετές καμένες περιουσίες μπορεί να περάσουν σταδιακά στα χέρια του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα «ελάφρυνσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και ψήφισε μαζί με τα άλλα κόμματα, δεν προβλέπουν ούτε καν κάποια ουσιαστική ελάφρυνση από την υπέρογκη φοροκλοπή στην οποία υποβάλλονται οι εργαζόμενοι.

Η μη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ για ένα χρόνο επίσης προκαλεί θυμηδία, αφού σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο τα κατεστραμμένα σπίτια θα έχουν αποκατασταθεί…

Αφήστε που κάποιες από τις εξαγγελίες είναι σε εντελώς αρνητική κατεύθυνση, όπως το δήθεν νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας.

Το κυβερνητικό σχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση των σχεδιασμένων, από χρόνια, αναδιαρθρώσεων στον τομέα της δασοπροστασίας και της πυρόσβεσης, που προβλέπουν τη μετατόπιση της ευθύνης από την ολοκληρωμένη δομή του κρατικού μηχανισμού στο όνομα του εθελοντισμού.

Μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα απώλεσε τα τελευταία χρόνια αθροιστικά πάνω από 1 δισ. ευρώ, καταλαβαίνει τι αντιπροσωπεύουν τα 500 εκ., που εξήγγειλε για όλο το νέο φορέα, που συμπεριλαμβάνει νευραλγικές υπηρεσίες με τεράστιες ελλείψεις, όπως η Πυροσβεστική, η Δασική Υπηρεσία, το ΕΚΑΒ κλπ.

Δεν είναι συνεπώς απλά ανίκανοι ούτε αδιάφοροι. Δεν τους ξέφυγε η κατάσταση.

Είναι βαθιά ταξική επιλογή τους αυτό το χάλι. Και λένε ότι θέλουν για να κρύψουν ακριβώς αυτό.

Είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη ζωή και το περιβάλλον για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα.

[…] Γι’ αυτόν το λόγο και δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αναμονή, καμία αυταπάτη.

Καμιά εμπιστοσύνη σε αυτούς που καταστρέφουν τις ζωές μας. Άλλοτε στο όνομα του φιλελευθερισμού και της αστικής δημοκρατίας και άλλοτε στο όνομα της προόδου και της σοσιαλδημοκρατικής εκδοχής της αστικής δημοκρατίας.

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΗ επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. […]

Η κυβέρνηση αυτή δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι συμφωνημένες με την τρόικα της ΕΕ και του ΔΝΤ αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα.

Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του κεφαλαίου, όπως επίσης και των ευρωατλαντικών εταίρων της κυβέρνησης […].

Την προώθηση αυτής της πολιτικής θα αξιολογούν οι «αγορές» και οι «επενδυτές», για να δείχνουν την όποια «εμπιστοσύνη» τους στην ελληνική οικονομία.

Σε αυτή την πολιτική ταυτίζονται τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ με το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ (ΚΙΝΑΛ). Και αυτή η στρατηγική ταύτιση δεν κρύβεται. […]

Η ΝΔ βρίσκεται σε στρατηγική αμηχανία, γιατί βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εξελιχθεί σε στυλοβάτη του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά βλέπει ότι οι εκπρόσωποι όλων αυτών, από τον ΣΕΒ μέχρι την Κομισιόν και την αμερικάνικη πρεσβεία, δίνουν τα εύσημα στον ΣΥΡΙΖΑ για το ρόλο που έπαιξε.

Στην προσπάθειά της να εμφανιστεί ως ικανότερος διαχειριστής του συστήματος και να συσπειρώσει ένα δεξιό αντιδραστικό ακροατήριο, καταφεύγει ακόμα και στον ωμό αντικομμουνισμό, […] μέχρι γελοιότητας, αποδίδοντας στον ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηριστικά που δεν έχει.

Με αυτό τον τρόπο στοχοποιεί και τη μόνη δύναμη που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει αντίπαλο δέος αυτής της πολιτικής, που δεν είναι άλλη από το ΚΚΕ.

Συνεπώς, μοιάζει κουβάρι μπλεγμένο η ζωή μας. Και πρέπει να βρούμε το νήμα και να το ξετυλίξουμε.

Γι’ αυτό το λόγο είναι κρίσιμο σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας που γίνεται, αλλά να στοχεύει και τον πραγματικό αντίπαλο.

Είναι κρίσιμο σήμερα τα εργατικά σωματεία, οι οργανώσεις […] οι εκλεγμένες δημοτικές αρχές, […] να πάρουν τέτοιες πρωτοβουλίες.

Να είναι κίνημα επαγρύπνησης, για να μην αξιοποιηθεί η ανακατασκευή της περιοχής ως ευκαιρία για να παραδοθεί […] σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που καιροφυλακτούν για να βάλουν στο χέρι φιλέτα […].

Όπως είναι η παραλία του Σχοινιά που είναι ακόμη προσιτή και ελεύθερη […].

Εμείς λέμε να είναι κίνημα διεκδίκησης για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες.

Δ. Κουτσούμπας: Κάνουν στάχτη τη ζωή των εργαζομένωνΚαι αυτό το κίνημα […] να συναντηθεί σε μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα βάζει στο στόχαστρο το σημερινό βάρβαρο δρόμο ανάπτυξης, το σάπιο αστικό κράτος, το καπιταλιστικό σύστημα […].

Σε αυτό το σύστημα, που έχει για θεό το κέρδος, βρίσκεται η πηγή του κακού για τις καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τις γκρεμισμένες γέφυρες […].

Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό – λαϊκό κίνημα με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:

 • Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.
 • Να περάσουν στην κρατική ιδιοκτησία […] ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
 • Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
 • Να προχωρήσει άμεσα η τακτική ενημέρωση και εκπαίδευση των κατοίκων, η διαμόρφωση κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού έκτακτης ανάγκης, η εγκατάσταση και λειτουργία πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης κινδύνων σε κάθε περιοχή με ευθύνη του κράτους.
 • Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων σε Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία. Μονιμοποίηση […] των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.[…]
 • Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.[…]
 • Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων […].

Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί. Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.

Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.

Η οργή και η αγανάκτηση να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ […] όπου τα δασικά οικοσυστήματα και η γη θα γίνουν λαϊκή περιουσία και βασικός γνώμονας θα είναι η ασφάλεια και η προστασία του λαού μας».

Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα

Πηγή: 902.gr

(Visited 364 times, 1 visits today)