Print Friendly, PDF & Email

Διορισμοί πυρόπληκτων μόνο αν παραιτηθούν από αποζημιώσεις

Διευκρινίσεις και μερική αναδίπλωση από την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη

Πολλά ερωτήματα εγείρονται από την Υπουργική Απόφαση που δημοσιοποιήθηκε χτες, σχετικά με τη διαδικασία διορισμού στο Δημόσιο συγγενών των θυμάτων από τη φωτιά σε Μάτι και Νέο Βουτζά, αλλά και των ατόμων τα οποία υπέστησαν σοβαρά εγκαύματα και νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Σύμφωνα με την Απόφαση του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με το που θα καταθέσει ο ενδιαφερόμενος την αίτηση για διορισμό στο Δημόσιο:

«Συνεπάγεται την αυτοδίκαιη και αμετάκλητη παραίτηση του διοριζόμενου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού».

Διορισμοί πυρόπληκτων μόνο αν παραιτηθούν από αποζημιώσεις
Η Υπ. Διοικητικής Ανασυκγρότησης, Όλγα Γεροβασίλη

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό συγγενής θύματος ή πυρόπληκτος που έχει υποστεί εγκαύματα θα πρέπει να παραιτηθεί από την οποιαδήποτε δικαστική διεκδίκηση αποζημίωσης από το κράτος για θάνατο ή τραυματισμό.

Δηλαδή, δεν θα έχει το δικαίωμα να προσφύγει δικαστικά για να αποζημιωθεί από το κράτος για το κακό που τον βρήκε ή για την απώλεια συγγενικού του προσώπου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη Απόφαση είναι παρόμοια με εκείνη που είχε υλοποιηθεί επί κυβέρνησης Καραμανλή, με αφορμή τις πυρκαγιές του 2007 σε όλη την Ελλάδα.

Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός ότι ο ενδιαφερόμενος για διορισμό θα πρέπει να παραιτηθεί εκ των προτέρων από το δικαίωμα αποζημίωσης από το κράτος στην ουσία αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες ανθρώπους.

Κι αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι δεν θα απολυθούν μετά από 6 μήνες ή 1 χρόνο, έχοντας χάσει αμετάκλητα – όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση – και το δικαίωμα να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη για αποζημίωση.

Θυμίζουμε ότι συγγενείς θυμάτων έχουν ήδη καταθέσει μηνύσεις και αγωγές σε βάρος του Δημοσίου για την απώλεια των δικών τους ανθρώπων και έχουν ορίσει πραγματογνώμονες.

Στο μεταξύ, και ενώ οι πυρόπληκτοι αναμένουν ακόμα το ελάχιστο επίδομα που ανακοίνωσε ένα μήνα πριν η κυβέρνηση, το Μαξίμου διακίνησε χτες σημείωμα υποστηρίζοντας ότι:

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται εντατικά για τη στήριξη των πληγέντων και την άμεση υλοποίηση των μέτρων ανακούφισής τους».

Πηγή: Ριζοσπάστης

Διευκρινίσεις και μερική αναδίπλωση από την αρμόδια υπουργό Όλγα Γεροβασίλη

Διορισμοί πυρόπληκτων μόνο αν παραιτηθούν από αποζημιώσειςΜετά το δικαιολογημένο σάλο, που προκλήθηκε από τη δημοσίευση της απαράδεκτης Υπουργικής Απόφασης το υπ. Διοικητικής Ανασυγκρότησης προχώρησε σε μερική αναδίπλωση για τον τρόπο διορισμού των πυρόπληκτων στο δημόσιο.

Η Υπουργός Όλγα Γεροβασίλη δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί κι από πάνω σε όσους άσκησαν κριτική, ταυτίζοντας τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες, με την υποκριτική στάση που κρατά στο ίδιο θέμα η ΝΔ, δηλώνοντας πως:

«Ξεπέρασε κάθε όριο ασέβειας και χυδαιότητας η τυμβωρυχία συγκεκριμένων κέντρων απέναντι στους νεκρούς και τους συγγενείς τους στο Μάτι Αττικής».

Σε ότι αφορά το την αναφορά του «Άρθρου 2» της σχετικής υπουργικής Απόφασης, περί:

«Αυτοδίκαιης και αμετάκλητης παραίτησης του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις, καθώς και την αναστολή του συνταξιοδοτικού του δικαιώματος, από την ημερομηνία διορισμού»,

διευκρίνισε πως αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο τυχόν αποδοχές που λαμβάνει ο διοριζόμενος από σύνταξη, καθώς και την αναστολή του σχετικού συνταξιοδοτικού δικαιώματος:

«Κάποιος που για οποιοδήποτε λόγο μπορεί να λαμβάνει κάποιας μορφής σύνταξη (λ.χ. αναπηρίας), εφόσον επιλέξει να διοριστεί, θα αμείβεται με τον μισθό του ως διορισθείς στο δημόσιο».

Διορισμοί πυρόπληκτων μόνο αν παραιτηθούν από αποζημιώσειςΒέβαια η διευκρίνηση απαντά μονάχα στο δεύτερο σκέλος του επίμαχου άρθρου και δεν λέει λέξη για το πρώτο σκέλος περί:

«Αυτοδίκαιης και αμετάκλητης παραίτησης του διοριζομένου από τυχόν οικονομικές απαιτήσεις…»,

που είναι κι αυτό που πυροδότησε το σάλο και τα ερωτηματικά!

Οι εξηγήσεις που έδωσε σχετικά, ότι:

«Δεν υπάρχει κανένας συμψηφισμός με τυχόν άλλες απαιτήσεις ή αποζημιώσεις που δικαιούται ο ενδιαφερόμενος. Ο διοριζόμενος δεν στερείται κανενός νομίμου δικαιώματός του για προσφυγή στα δικαστήρια και διεκδίκηση οποιαδήποτε αγωγής».

είναι ουσιαστικά λόγια του αέρα, δεν καλύπτουν ουσιαστικά κανέναν κι αυτό γιατί, ακόμα κι αν ισχύουν όσα ισχυρίστηκε η υπουργός:

Δεν εγγυάται σε κανένα θύμα ότι ο διορισμός του δεν θα ανακληθεί αύριο-μεθαύριο και τι θα γίνει σε μια τέτοια περίπτωση, ακόμα και με τις συντάξεις που δικαιούνταν πριν τον διορισμό του, όπως πολύ εύστοχα επισημαίνει το άρθρο του Ριζοσπάστη, που επισυνάψαμε παραπάνω.

Ροβεσπιέρος

 

(Visited 150 times, 1 visits today)